香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 新寫的pokemon網站 [打印本頁]

作者: magnum    時間: 17/12/2010 11:56 PM
標題: 新寫的pokemon網站
唔知可唔可以係度post, 唔得既話麻煩delete

http://mpokemon.com/
最近寫的網站, 以黑白為主, 暫時有對戰需要用到的基本資料
陸續會更新, 做得更完善
歡迎比d意見我, 謝謝~
作者: ho915    時間: 18/12/2010 02:35 AM
進去周圍看過也不錯
道具欄招式機器的名稱和描述空的(?@@
隨便地看,找到問題...
いろめがね           有色眼鏡         
攻擊效果低於或等於減半時,威力×2
使用對對象屬性效果減半或以下的招式時威力*2-(aucy網copy的)比上一句還要清楚
防屬性果等也能影響"攻擊效果"嘛
作者: HZ    時間: 18/12/2010 09:38 AM

感覺好好-v-,最鍾意圖鑑果到可以係一頁到睇哂d pm !!!

發現小小錯...立方獸z個進化表個立2冇左個"2"字-v-
同埋點解我禁禁下d pm進化表會出左"立>菊石獸>立z"的?
作者: magnum    時間: 18/12/2010 10:38 AM
進去周圍看過也不錯
道具欄招式機器的名稱和描述空的(?@@
隨便地看,找到問題...
いろ&#124 ...
ho 發表於 18/12/2010 02:35 AM

因為道具欄招式機器我未入, 道具頁面未搞掂, 我想加埋點樣入手, 到時先一次過整好曬佢
至於句說明, 其實aucy絕大部分都譯得好好, 但我唔想完全照抄一份
係我的理解, 攻擊效果已經包括曬所以會影響到佢的因素, 包括屬性, 道具等
如果真係唔清晰的話, 我會去改返的, 最緊要大家覺得好
作者: magnum    時間: 18/12/2010 10:44 AM
感覺好好-v-,最鍾意圖鑑果到可以係一頁到睇哂d pm !!!

發現小小錯...立方獸z個進化表個立2冇左個"2"字-v ...
HZ 發表於 18/12/2010 09:38 AM

多謝, 有關的錯誤我已經修正
有樣野唔好意思的係, 因為資料都係我一個人入, 幾萬條資料, 中間有好多我唔為意的錯漏
所以我想暫時用得上我個網的大家可以回報返d問題比我, 等個網真正go live的時候可以好完善
作者: [GW]赤沙    時間: 18/12/2010 10:57 AM
這帖強啊
要是像aucy有英語有更好了,方便用PO的玩家..
作者: magnum    時間: 18/12/2010 11:30 AM
這帖強啊
要是像aucy有英語有更好了,方便用PO的玩家..
[GW]赤沙 發表於 18/12/2010 10:57 AM

謝~
加英文唔難, 不過好花時間, 有需要的話我會係完成曬成個網之後再加英文
其實我整呢個網的原因係, aucy有一排死左, 而且aucy對黑白的支援度都唔高
而家好多pokemon的forum, 但資料唔集中, 尤其是搵起數據上黎好唔方便
以正體中文黎講, 幾乎係完全無一個正式的黑白網, 所以我的定位係以中日為主, 版面簡潔, 易用, 速度快
英文方便已經有好多好詳盡的pokemon網
作者: 冇姓名的人    時間: 18/12/2010 01:50 PM
謝~
加英文唔難, 不過好花時間, 有需要的話我會係完成曬成個網之後再加英文
其實我整呢個網的原因係, a ...
magnum 發表於 18/12/2010 11:30 AM

方便->方面?

嘛,加上英文往往對英文文盲(眾?)方便得多啊[xsk]
作者: A's    時間: 18/12/2010 02:57 PM
看到大電班馬的名笑了= =
>電爆班馬(電爆了?)
作者: ho915    時間: 18/12/2010 03:43 PM
因為道具欄招式機器我未入, 道具頁面未搞掂, 我想加埋點樣入手, 到時先一次過整好曬佢
至於句說明, 其實 ...
magnum 發表於 18/12/2010 10:38 AM

啊, SORRY, 是我錯了
忘了我自己說的防屬性果也計算在內=____=

加英文名稱的確能方便一眾PO玩家..有中英對照好得多
謝~
其實我整呢個網的原因係, aucy有一排死左, 而且aucy對黑白的支援度都唔高
而家好多pokemon的forum, 但資料唔集中, 尤其是搵起數據上黎好唔方便
以正體中文黎講, 幾乎係完全無一個正式的黑白網, 所以我的定位係以中日為主, 版面簡潔, 易用, 速度快 ...
magnum 發表於 18/12/2010 11:30 AM

遺傳招式可以囊括舊版招式機器的話便超級強大
如635惡龍學暗波 需阿柏蛇/飯匙蛇/鯉魚龍於舊作學招式機器再傳返BW遺傳予惡龍
不過每招追索查證會花極長時間-__-
anyway, 這網站查資料真的很方便
(昨晚已將貴站加進BW版資料索引中)
作者: magnum    時間: 18/12/2010 03:57 PM
看到大電班馬的名笑了= =
>電爆班馬(電爆了?)
A's 發表於 18/12/2010 02:57 PM

d名我都係抄大陸既, 遲d有港譯或者大家覺得有更好/叫開的名, 我就改返好佢吧
作者: magnum    時間: 18/12/2010 04:06 PM
啊, SORRY, 是我錯了
忘了我自己說的防屬性果也計算在內=____=

加英文名稱的確能方便一眾PO玩家..有中 ...
ho 發表於 18/12/2010 03:43 PM

遺傳呢點我真係唔知, 事關黑白我都無咩點玩過, 打爆左就全力寫網
既然而家知道, 呢點我一定會加, 不過可唔可以比多d相關的資料我
例如係唔係所有招式機器的招都可以遺傳到, 有咩條件
謝謝~
作者: ho915    時間: 18/12/2010 04:33 PM
遺傳呢點我真係唔知, 事關黑白我都無咩點玩過, 打爆左就全力寫網
既然而家知道, 呢點我一定會加, 不過可 ...
magnum 發表於 18/12/2010 04:06 PM

因為BW版刪減了HG/GS某些招式機器如暗之波動,隱蔽砂礫等
以635惡龍為例, 遺傳暗波的話
必須要找一隻同生蛋類別+自身LV/基本招的精靈來生蛋
或間接生蛋(如A+B蛋組遺傳自身習得的X招予B+C蛋組[自身不能習得], 再選傳予C+D蛋組精靈)
但無奈只在BW版的話, 上述直接和間接生蛋都無法遺傳暗波予惡龍
便需要尋找與635惡龍同樣為"龍類"的阿柏蛇/飯匙蛇/鯉魚龍(男性)
先在HG/GS或DP/Pt版習得暗之波動後
傳返BW版中與635惡龍(女性)生蛋

598草鋼要習得隱蔽砂礫也如上面一樣
要先在HG/GS或DP/Pt版找e.g.男性土台龜習得招式機器再傳送BW版與女性598生蛋

以上兩例是以往黑/白版區常問的與舊作關聯的遺傳問題
除了招式機器, 教學招式可能亦牽涉其中

這問題真的很複雜呢

補充:招式機器是可以遺傳的,但必須自身在該版本中可以習得
    ,如草猴可習得招式機器磨爪,但有那麼多招式機器可習,放在遺傳表中會有點累贅
]
作者: magnum    時間: 18/12/2010 04:56 PM
咁的話就應該唔難, 我加返曬舊版招式機器就可以做到, 除非有特殊case, 否則下星期應該完成到
作者: ho915    時間: 18/12/2010 05:10 PM
還有舊版教學招式
如635惡龍要習得大地之力
要在HGGS/DPPt版地龍習教學招式再傳返BW遺傳予惡龍

GBA教學招式也是=.="
如神蛋要習得投擲地球
要GBA以吉利蛋習教學招式
連動傳至HGGS或DPPt, 再傳返BW
作者: elvis    時間: 18/12/2010 06:48 PM
早一個月已經聽過呢個站,確實ok好用
等出年出左英文版先搞英文都可以
中文譯名可以參考其它站(關鍵字:BW 中譯)

目前所見資料都係base on BW,期望日後加埋前作資料
作者: 小霞fans    時間: 18/12/2010 07:47 PM

速度表很方便>。<
速度調至針對某些精靈一目了然。
期待故事!
還有此網叫咩名? M 網?
作者: DL    時間: 18/12/2010 09:06 PM
呢個網相當整齊
資料齊全,方便使用
同aucy有得揮
作者: 幻藍    時間: 18/12/2010 11:29 PM
嗯@@
資料很整齊, 又易看, 而且連線很順暢
速度表可以直接看數值, 很好=w=b
作者: CcHuN    時間: 19/12/2010 12:02 AM

圖鑑那bw的號碼該是494~649
不是493~649

屬性表的守方特性/狀態
建議參考aucy中較通用的名稱
另外,還會制作攻方特性/狀態那部份嗎...?

速度表那個"最遲 無振 高速 最速"
改做min- ~ max+ 會吾會好d?

性格表沒有加乘的項目可以用" - "代替...
不然新手看沒有加乘的性格的時候,看見空白一片,
可能會覺得這表還沒完成 -3-"

還有貪心點的話,可考慮在計算中加上計算傷害值的功能...
那就錦上天花了...
作者: magnum    時間: 19/12/2010 12:25 AM

多謝大家的意見
493已改返494
屬性表方面, 因為我係程式編寫方面同佢地唔同, 所以要加攻擊方特性的話會非常複雜, 但係用途相對細好多
最後都係整到而家咁先, 將時間放係其他重要d既功能/頁面
速度表你唔講我都唔記得加返標籤落去, 過兩日搞
性格表方面, 我都會修改下
至於其他計算功能, 能力計算, 傷害計算, 覺醒等等我都會加
我仲有好多idea, 好多野未整, 唔夠時間
所以有咩idea, 都可以同我講, 我做到既都會做, 呢個亦都係我個網未做好都post出黎既原因
我想做一個大家都岩用的pokemon網
多謝支持
作者: CcHuN    時間: 19/12/2010 12:33 AM
樓主加大油吧...
話說我說漏了
心金魂銀
No.151-251
該是152-251 =_="
作者: 大水魚    時間: 21/12/2010 02:39 PM
樓主能否加入''傷害計算器''
不然好像跟aucy的複製版一樣, 沒什麼新意...
作者: mtps55699    時間: 21/12/2010 05:31 PM
速度表很好用,一目了然。
期待更新
作者: elvis    時間: 21/12/2010 10:30 PM
有一點係Aucy知道而無改過既
根據日wiki(拿我無試過架,信既話可以試下),
每隻精靈生蛋步數係由一個值去控制,
公式=(值+1)*255
※DP中部份日子會變成*230步,未知BW是否存在,暫時無視吧…
例如話值係20,姐係5355步

而Aucy既計法係值*255,結果就係5120步

而步數減半既效果係減值本身,而唔係減最後出黎既數字
作者: magnum    時間: 21/12/2010 11:36 PM
放心, aucy有既野我一定有, aucy無既野我都會加
暫時黎講我有既野主要都係aucy有既野, 原因係呢d野最有用, 所以要整先
傷害計算之後都會加, 但係因為我係parttime寫網, 可以用既時間唔多

蛋步數方面, 條式我有, 我都係計出黎既
你最後果句係岩, 除個基數, 而唔係步數
不過問題係每隻蛋的基數無官方數字, 而且個個網都唔同, 我都唔知我用果套岩唔岩
作者: 006goz    時間: 22/12/2010 01:22 AM
沒有建議的人路過.......
只有純粹支持,樓主加油了!
如果一切系統完成後可以嘗試把首頁變得更有pm氣氛
作者: [GW]MEMORY    時間: 22/12/2010 01:50 PM

純粹想回帖支持
速度表滿方便的

部分招式的效果尚未完全說明 (因為BW的效果更新?)
例如:
http://mpokemon.com/pm_move.php?no=245
事實上 第5代的成長在睛天下使用物攻特攻會變成提昇兩級

樓主不妨參考一下這網站
裡面關於招式的講解比較詳細
http://www.pokemon.name/wiki/%E9%A6%96%E9%A1%B5
作者: magnum    時間: 23/12/2010 12:34 AM
純粹想回帖支持
速度表滿方便的

部分招式的效果尚未完全說明 (因為BW的效果更新?)
例如:

事實上 第 ...
[GW]MEMORY 發表於 22/12/2010 01:50 PM

多謝支持
速度表遲下會加返lv50同所有pokemon
而家係lv100同所有最後階段pokemon
另外d招式, 我稍後都會再對一對最新果本官方攻略的資料
你比我呢個網都好好
作者: magnum    時間: 23/12/2010 12:00 PM
想問下有無中文網有齊黑白的道具說明同埋入手方法
作者: elvis    時間: 23/12/2010 12:08 PM
蛋步數基數應該就係Aucy值除256就得
anyway 都係試一試實際數字好點

另外可以加埋捕獲地點…記得岩岩玩BW果陣想搵某隻野都有點唔方便
作者: magnum    時間: 23/12/2010 12:23 PM
蛋步數基數應該就係Aucy值除256就得
anyway 都係試一試實際數字好點

另外可以加埋捕獲地點…記得岩岩玩 ...
elvis 發表於 23/12/2010 12:08 PM

因為我無準確的資料來源, 所以我加唔到住
好多網都唔齊
作者: CcHuN    時間: 23/12/2010 10:12 PM
想問下有無中文網有齊黑白的道具說明同埋入手方法
magnum 發表於 23/12/2010 12:00 PM

其實在村落的BW區就有很多這些資料:
道具取得地點(99.9%完成)
招式機器取得方法(99%完成)
BW新道具效果一覽[完成更新]
更全的能在PM WIKI搜尋...
http://www.pokemon.name/wiki/%E9%A6%96%E9%A1%B5
再不然,有不清楚的直接在這兒/BW區發問就行了。
作者: rose~    時間: 23/12/2010 10:55 PM
這個網還真的不錯,
至少對在意介面的我來說,比aucy好得多 (逃
要讚的是個體計算器,性格那兒有中文=]
建議的樓上很多也被指出了
那我就挑錯啦
速度表第一行那 [最遲][無振][高速][最速] 是打錯嗎? (還是我的電腦本身有問題,顯示錯誤
作者: secret    時間: 24/12/2010 04:31 AM

支持+挑錯:

浮游特性的フライゴン(Flygon)不會受地系招式傷害

http://mpokemon.com/pm.php?no=330
作者: 幻藍    時間: 24/12/2010 12:29 PM
secret只會留意flygon
作者: elvis    時間: 24/12/2010 02:59 PM
話時話應該加返特性效果比較好點
作者: secret    時間: 24/12/2010 03:24 PM
secret只會留意flygon
幻藍 發表於 24/12/2010 12:29 PM

被發現了......
因為我是飛龍的訓練員嘛
作者: CcHuN    時間: 24/12/2010 03:34 PM
話說沙漠蜻蜓不是屬於沒有夢特性的一群嗎..?
怎麼寫成夢特性跟一般特性一樣呢..?
作者: magnum    時間: 24/12/2010 06:17 PM
1. 速度表d字我會加返d標籤, 之前唔記得加

2. pokemon詳細果頁我未加返特性影響的屬性表, 因為呢一頁我會加多幾樣功能落去, 所以想遲d先一次過搞

3. 夢特性我跟呢個網, 有無錯我都唔知, 有錯的話可以同我講
http://pente.koro-pokemon.com/bw/new-ability-3.shtml
作者: CcHuN    時間: 25/12/2010 08:19 PM
看過樓主這個網後,我想我明白原因了...
NO.351 漂浮泡泡,在夢世界捕捉到的跟一般遊戲中捕捉到的,特性一樣是"天氣預報"的
沒有不同的特性,因此他被歸納為"沒有夢特性"。

而不能在夢世界捕捉的沙漠蜻蜓之所以特性跟夢特性都一樣卻成為了"有夢特性"的精靈....
我想是因為他未進化前的型態----NO.328
NO.328能在夢世界捕捉到,夢特性為"全力攻擊",
但當他進化成329乃至330時,夢特性就會變回"浮游"特性。

說到這兒,答案該很明白了...
樓主那個網只是單純以有夢特性的精靈的最初型態作基礎,
不管進化後夢特性有否變回一般特性,都把那精靈整個進化譜上的精靈歸納為"有夢特性",
所以沒有進化,沒有不同特性的夢世界漂浮泡泡被歸納為"沒有夢特性",而沙漠蜻蜓則成了"有夢特性"。

但我認為這個分法明顯地是有誤的,
到最後自身"所謂的夢特性"和一般特性相同的情況,已經沒有了夢特性那種另類不同的特性的意義。
實際上他們根本沒有夢特性,充其量只可說是"夢特性在進化後喪失了",
但說他們有夢特性這說法,我實在不敢苟同了。
作者: csw922    時間: 28/12/2010 06:18 PM
找錯:
圖鑑頁面中no.402與no.420的名字一樣
另外,399和400的名字是否調轉了?
作者: magnum    時間: 28/12/2010 11:55 PM
找錯:
圖鑑頁面中no.402與no.420的名字一樣
另外,399和400的名字是否調轉了?
csw922 發表於 28/12/2010 06:18 PM

thanks
402改返
399應該無錯吧?
作者: csw922    時間: 29/12/2010 12:09 PM
thanks
402改返
399應該無錯吧?
magnum 發表於 28-12-2010 23:55

399根據(?)TVB的pokemon是叫大牙狸的,不過叫什麼都冇所謂啦,最緊要大家明白

另外,招式表中的屬性建議加番中文屬性名,感覺上只有日文唔太習慣...

特性表中白煙特性錯字:冒險效果: 放在隊伍首位時,野外遇敵率
作者: zhcv    時間: 29/12/2010 01:51 PM
我唔覺同aucy有得揮
我覺得係做底左aucy

或者係我睇中文就識自譯英文
或者係我只需要睇BW資料
總之對我來講, 只要一切已完成的話, 已經可以唔再上aucy
作者: chungkingpun    時間: 31/12/2010 10:51 AM

嗯,看過一下,個人覺得還是很用心的

雖說是很難和Serebii這類大網比,但以初步上手來說是ok的了

英文方面肯定會花時間,但個人感覺加了是錦上添花

比較知道我性格的人應該知道我不信任Aucy,我覺得aucy最為人詬病是有Bug又不修正,招式解說還是有點不完整,而且ms沒一個方便的渠道去向網主反映(天曉得他會不會去看那留言版的)

離譜到連小鋸鱷的英文名也串錯(正寫是Totodile,aucy卻寫成tododile......)

也沒寫掃瞄不能複制到喋喋不休,而讓我最記得的還是搶奪能不能搶到生蛋而出現大討論的問題了(笑)

如果可以加條反映建議/修正的方法就好了,始終論壇不是個太靠得住(?)的地方,現在村落壇還是半死中

招式/特性解說個人方面認為略為有點不足,可以再詳細點的.

又,可以加一下招式在歷代的分別(如有招式在第4和第5世代有分中率分別)

追加一下:如果能夠修歷每隻pm的歷代招/T&HM/生蛋等配招就更強了(可以用ROM幫手弄的 )

不然太難脫離有AUCY影子的感覺了

嘛....好像說太多話了,不過還是希望你努力寫下去吧
作者: Sunny    時間: 31/12/2010 12:16 PM
話說故事一欄是打算寫什麼的?
各個pokemon版本的故事背景?
作者: kailonlon    時間: 31/12/2010 03:35 PM
提醒幾樣野...
發現到固拉多冇了特性的解釋
特性避雷針、引水加了新設定,卻沒了原來設定,
eg避雷針可以在雙打/三打中被引到此特性精靈身上
作者: magnum    時間: 31/12/2010 11:51 PM
話說故事一欄是打算寫什麼的?
各個pokemon版本的故事背景?
tamsunny 發表於 31/12/2010 12:16 PM

故事攻略, 不過最後先會整, 因為比較次要

提醒幾樣野...
發現到固拉多冇了特性的解釋
特性避雷針、引水加了新設定,卻沒了原來設定,
eg避雷針可以 ...
kailonlon 發表於 31/12/2010 03:35 PM

改返好了, 多謝指正
嗯,看過一下,個人覺得還是很用心的
雖說是很難和Serebii這類大網比,但以初步上手來說是ok的了
英文方 ...
chungkingpun 發表於 31/12/2010 10:51 AM

講真, 我的目標唔只係serebii呢個程度
不過時間, 人力所限, 要一步步黎
你講得好岩, 互動係好緊要, 尤其是呢類資料網, 無可能一個人搵得掂曬d資料
我暫時亦都唔會話花太多時間去做校對, 有時間我整多一頁仲合乎校益, 等用家report返比我改
將來都會寫留言版, 再加一d獨有的功能
而家似aucy係因為aucy有既野, 對我黎講係必需, 所以我就先整呢d
作者: magnum    時間: 1/1/2011 07:06 PM
你E個網都幾正
我都唔響蛋入面挑骨啦
add oil啦~~
san2011 發表於 1/1/2011 12:05 PM

唔好咁講, 有咩意見都可以提出黎
一人一支骨頭, 加加埋埋就好多架啦
我就係想聽下唔同人的意見, 先係度開post, 所以有咩野都可以講低
作者: DunDun    時間: 1/1/2011 07:46 PM
嘛…我覺得那些小圖片實在像打了馬賽克…

另外,建議加點「Top」按鈕,好回到頁頂的目錄。
例如圖鑑那裡就是了。

還有就是…不打算加上舊版的資料嗎?
配佈招式那些資料也可以考慮加上吧。

嗯…最後一樣,精靈圖鑑頁面很多日文……實在看不懂……
遺傳頁面的那些招式可以轉換成中文嗎?
其實加上英文也比較方便玩美版的同學們。
作者: CcHuN    時間: 1/1/2011 11:07 PM
話說樓主還會打算修改no.330有夢特性類型的問題嗎..?
我不是在命令樓主一定要改,只是看樓主好像沒有對我的意見作出回應,不知是否miss了才問問罷了,
不竟我看到serebii方面也是依照精靈的實際情況來判斷有沒有夢特性,而不是取用進化鏈來歸納的。
作者: magnum    時間: 1/1/2011 11:47 PM
話說樓主還會打算修改no.330有夢特性類型的問題嗎..?
我不是在命令樓主一定要改,只是看樓主好像沒有對我的 ...
C_cHuNxD 發表於 1/1/2011 11:07 PM

其實我有睇, 不過回覆漏了
因為我都係抄返黎, 我又唔多玩, 對d資料無你地咁熟
所以要我改既話就要649隻逐個對返, 好花時間
呢個亦都係我仲未加返舊版本招式機器的原因, 單係入資料都要連續入幾日
或者咁講, 有問題的數量多唔多, 如果你可以話到比我知邊幾隻需要改既話, 咁就簡單好多, 我可以即刻改
否則我就要搵日得閒先可以慢慢執返個特性
作者: CcHuN    時間: 2/1/2011 12:15 AM
回復 55# magnum
沒夢特性精靈:
no.247特性寫成了夢特性
no.266特性寫成了夢特性
no.268特性寫成了夢特性
no.292沒夢特性
no.329沒夢特性
no.330沒夢特性

全部對過了,基本上就這樣。
作者: magnum    時間: 2/1/2011 12:45 AM
回復  magnum
沒夢特性精靈:
no.247特性寫成了夢特性
no.266特性寫成了夢特性
no.268特性寫成了夢特性 ...
C_cHuNxD 發表於 2/1/2011 12:15 AM

改好了, 頭3個似係我之前入錯左多, 後3個都更改好了
thanks
作者: ho915    時間: 2/1/2011 01:25 AM
怎麼沒覺醒之力的個體表(?
http://pokemon.aucy.com/nds/movesdetail_bw.php?m=8!153
作者: magnum    時間: 4/1/2011 12:39 PM
怎麼沒覺醒之力的個體表(?
ho 發表於 2/1/2011 01:25 AM

會加的
能力值
覺醒
傷害
以上會依次序加
作者: 咚咚卡比獸    時間: 4/1/2011 04:54 PM
講起寵物網...
點解我宜家上唔到pbo既?
一禁入房
次次都會彈個野出黎
話咩 無法識別這台主機(有3個簡 1:details 2.continue 3.quit)
我肯定我係最新版本0791
作者: E4    時間: 5/1/2011 07:44 PM

全部浮游特性精靈的弱點/抗性表都沒有考慮到特性對地面的無效抗性

另外,我覺得速度表還是貴站最有價值的地方
可以改善速度表為優先

比較兩隻精靈方面,可以顯示精靈1需要多少努力才快過精靈2等等資料,專圍還是次要

我建議整多一個表,不過係一個表過
姐系一隻精靈根據唔同努力值/性格配法分做『四』隻精靈,跟住全部精靈整個大排名
作者: magnum    時間: 6/1/2011 01:06 AM
最後果part唔係太明, 可唔可以詳細d?
作者: ho915    時間: 6/1/2011 01:08 PM
最後果part唔係太明, 可唔可以詳細d?
magnum 發表於 6/1/2011 01:06 AM

例如..
所有精靈的性格+速(-X)速度努力值255[即極限速]
弄成一個排行表
如雷伊等130速度種族值 的 極限速能力值是394
作者: E4    時間: 6/1/2011 04:37 PM

作者: ho915    時間: 6/1/2011 05:46 PM
啊哈~忘了提沒練速的也很需要
作者: magnum    時間: 9/1/2011 03:12 PM
例如這樣:
elite4 發表於 6/1/2011 04:37 PM

咁做既話個list會太長
有無實例咁做的用處係邊
作者: magnum    時間: 9/1/2011 03:14 PM
啊哈~忘了提沒練速的也很需要
ho 發表於 6/1/2011 05:46 PM

無振=31個體 0努力
我遲d會加返解釋, 之前唔記得架
作者: CcHuN    時間: 9/1/2011 03:27 PM
其實寫max,max+之類就懂看的了,不用甚麼解釋的...
另外樓上們討論的排法,其實在精靈能力計算器弄就好了,
把計算器分成左右2面,每面可輸入1只精靈的努力值,性格,能力值,個體值等等,這樣不就能比較了嗎..?
不然,把所有計算器綜合了,做一個類似這樣的也行喔~ http://my.so-net.net.tw/bved/Standard.htm
作者: magnum    時間: 17/1/2011 04:00 PM
呢排重新再執緊, 會加埋英文落去
有咩意見都可以講低
作者: CcHuN    時間: 17/1/2011 05:35 PM
找個錯吧...
PM史上第一只四特性精靈----550(藍色)
特性是石頭腦袋/適應力,不是紅色的捨身/適應力組合喔~
作者: magnum    時間: 17/1/2011 10:56 PM
找個錯吧...
PM史上第一只四特性精靈----550(藍色)
特性是石頭腦袋/適應力,不是紅色的捨身/適應力組合喔~
C_cHuNxD 發表於 17/1/2011 05:35 PM

已修正, thanks
作者: 006goz    時間: 23/1/2011 10:47 PM
剛發現Home>圖鑑
那裡No.342以後的也全死圖了
作者: elvis    時間: 23/1/2011 11:32 PM
剛發現Home>圖鑑
那裡No.342以後的也全死圖了
006goz 發表於 23/1/2011 10:47 PM

F5一次看看?起碼我正常
作者: 006goz    時間: 23/1/2011 11:33 PM

可能是我電腦有問題,抱歉了
作者: magnum    時間: 28/1/2011 11:16 PM
http://www.bokevon.er-webs.com/g5/pokedex.htm
有無人可以話我知, 佢圖鑑入面
各版本的學到的招式, 準唔準, 包括夢世界的招同配布的招
作者: ho915    時間: 28/1/2011 11:50 PM
ERROR
The requested URL could not be retrieved...
...
作者: magnum    時間: 29/1/2011 12:12 AM
咁易就死左...
我backup左, 可以係度download
http://mpokemon.com/pokedex.zip

開個htm, 揀語言, 之後左手邊關閉, 然後就可以係上面揀圖鑑
作者: ho915    時間: 29/1/2011 02:23 AM
現在又可以入到
wa..一隻精靈都那麼多招..怎知準不準=-=(呢個網應該ok準...掛
但就看一看奇異花....看到那些招式便覺得有點......=.=
e.g.破壞死光、大晴天、整地(踏平地面)
作者: magnum    時間: 29/1/2011 08:22 AM
因為我而家寫到入返舊系列的招, 需要呢類的資料做鑑本
作者: 幻藍    時間: 29/1/2011 03:24 PM
無意中看到的
×モロバレス
○モロバレル

無聊一search, 發現原來很多地方都用了這個錯名=o=
真奇怪...
作者: 大水魚    時間: 29/1/2011 04:21 PM
樓主幾時先入傷害計算器@@
作者: magnum    時間: 30/1/2011 01:09 PM
無意中看到的
×モロバレス
○モロバレル ...
幻藍 發表於 29/1/2011 03:24 PM

改返了, 謝謝
因為天下文章一大抄
作者: magnum    時間: 30/1/2011 01:10 PM
樓主幾時先入傷害計算器@@
大水魚 發表於 29/1/2011 04:21 PM

呢個比較複雜, 要花一d時間先可以完成
作者: ayame1996    時間: 31/1/2011 04:16 PM
不如加埋捕捉地點吧(好像這個很麻煩......)
作者: magnum    時間: 31/1/2011 04:44 PM
不如加埋捕捉地點吧(好像這個很麻煩......)
ayame1996 發表於 31/1/2011 04:16 PM

有無好完整的資料來源
我好想加, 但係搵唔到邊度有講齊邊隻邊度捉到
我唔想整到甩甩漏漏咁
作者: elvis    時間: 31/1/2011 04:45 PM
捕獲地點?火雞召喚
作者: 雞    時間: 31/1/2011 04:47 PM
捕獲地點?火雞召喚
elvis 發表於 31/1/2011 16:45

捕獲地點?[sf]
聽說好像e字頭的某人的簽名有link

http://web.hkpmsc.com/dex.php?act=catch
作者: pichu    時間: 31/1/2011 10:00 PM
捕獲地點?[sf]
聽說好像e字頭的某人的簽名有link
火雞一隻 發表於 31/1/2011 04:47 PM

不要再說了 [sf]
作者: elvis    時間: 31/1/2011 10:05 PM

登錄/註冊後可看大圖

作者: magnum    時間: 9/2/2011 01:34 AM
今晚更新左
之前講既野大部份我都加左落去
首頁同道具會再執返
希望大家會覺得好用, 比多d意見, 謝謝
作者: 小霞fans    時間: 9/2/2011 12:49 PM
速度表全亂碼了.. 招式和特性我找不到英文...
不過新加的覺醒之力計算很好~加油
作者: magnum    時間: 9/2/2011 01:18 PM
試下reload得唔得? 因為我睇就正常無問題
英文果度可以係上面灰色行bar右手邊搵到
作者: 大水魚    時間: 9/2/2011 02:27 PM
傷害計算器呢
作者: 小霞fans    時間: 9/2/2011 02:37 PM
回復 92# magnum
仍是不行.. 英文也找不到...
我是用IE 的
作者: magnum    時間: 9/2/2011 02:40 PM
回復  magnum
仍是不行.. 英文也找不到...
我是用IE 的
小霞fans 發表於 9/2/2011 02:37 PM

你會唔會cache左舊版本
試下洗左mpokemon.com的temperory files
或者直接洗曬所有temperory files
作者: magnum    時間: 9/2/2011 02:41 PM
傷害計算器呢
大水魚 發表於 9/2/2011 02:27 PM

傷害計算可以好複雜, 需要的時間太長, 我想做曬比較合乎效益既野先, sorry
作者: 小霞fans    時間: 9/2/2011 02:48 PM

登錄/註冊後可看大圖

cap給你看看(已經是delete 了)
作者: magnum    時間: 9/2/2011 02:57 PM
cap給你看看
小霞fans 發表於 9/2/2011 02:48 PM

睇黎都係似你部機keep左舊files
如果你未delete temporary files, 我諗你真係要delete左佢先再試下
IE>工具>網際網絡選項>刪除>tick temporary files>刪除
作者: E4    時間: 9/2/2011 06:34 PM
cap給你看看(已經是delete 了)
小霞fans 發表於 9/2/2011 14:48

你應該是編碼錯了
試試滑鼠右鍵>編碼>Unicode(UTF-8)
作者: elvis    時間: 9/2/2011 09:51 PM
http://pokebeach.com/2011/01/mor ... -rumored-names-list
第五代英文名表,是後三者應該要等發售後破解才知正名
作者: magnum    時間: 9/2/2011 11:40 PM
第五代英文名表,是後三者應該要等發售後破解才知正名
elvis 發表於 9/2/2011 09:51 PM

而家d名係唔準, 不過我放住出黎先咁解
作者: Michael`C    時間: 10/2/2011 04:40 PM
有一問題想問一問:
火蛾是100速種吧????
當我按速度表時,還能看見火蛾在表中的...
但當我只勾選了火系和蟲系的速度表時,火蛾又不見了...
會是我電腦的問題嗎??

另外,在此說一句加油=))

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2