香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 神奇高級球! [打印本頁]

作者: roypooh    時間: 26/10/2010 07:39 PM
標題: 神奇高級球!
岩先響度捉隻袋獸果時.
我用高級球捉啦.
用左幾個都捉唔到.
用用下.特然有一個高級球"蕉"一聲飛出去..
之後同其他球唔同.響空中搖左下.一落地搖左一下.捉左"
大家有冇試過?
作者: soonso123    時間: 26/10/2010 08:02 PM
我試過一次咁大把 , 用左精靈球之後 , 搖o既次數比平常少 , 捉左@@
作者: roypooh    時間: 26/10/2010 08:10 PM
岩先又有神奇野..........
一個快速球.......搞掂左隻.周圍落雨果隻神獸.....o左""
作者: FrOzEn    時間: 26/10/2010 08:10 PM
我記得今集先有呢樣野
捉神獸係咁就屈@@
作者: [GW]MEMORY    時間: 26/10/2010 08:11 PM
https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthr ... &extra=page%3D9
之前有討論了

聽聞這種事件發生亦會有機會捕捉失敗(不知真假)
但暫時我出現這種捕捉都是必捉的
兩次都是用普通精靈球
作者: FrOzEn    時間: 26/10/2010 08:15 PM
https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthread.php?tid=74711&extra=page%3D9
之前有討論了

兩次都是用普通精靈球
[GW]MEMORY 發表於 26/10/2010 08:11 PM

話說好多帖講完再講@@
作者: star12311231    時間: 26/10/2010 08:15 PM
https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthread.php?tid=74711&extra=page%3D9
之前有討論了

兩次都是用普通精靈球
[GW]MEMORY 發表於 26/10/2010 08:11 PM

好可惜,真係有機會失敗
作者: hahacy    時間: 26/10/2010 08:18 PM
我都試過一次
掟出去果下真係好唔同
而且易捉左好多。
作者: 楓花雪瑜    時間: 26/10/2010 08:51 PM
我懷疑 如果咁捉法...會唔會親密度特別多D?
作者: 006goz    時間: 26/10/2010 09:45 PM
試過一次
咁啱係遇到閃光精靈,精靈球也是在空中只搖一下就捉到
當時真係雙重喜悅,可惜之後再冇試過............
作者: wo_tony    時間: 27/10/2010 07:16 PM
我試過捉唔到..... 捉那隻落雨神時, 我用普通球, 係空中晃了一下, 跟住又係地下晃了一下(正常係地下晃了一下就捉), 但失敗.... 我懷疑空中那一下的晃... 只不過是增加捉到的機會率, 可能是2倍....
如是必捉, 那master ball 就冇用了~
作者: 巧克力奶    時間: 27/10/2010 09:16 PM
現在我試過N次了,可以說是見慣不怪
刷000和抓冰龍也出現過,也是失敗貌似只是增加一點點捕獲率,也有可能只是方便大家的功能,更大可能是放著看的
作者: 2203    時間: 27/10/2010 09:23 PM
很簡單
球搖三次會計三次的機率
而搖少了的場合只計兩或一次機率,所以成功率會大大提升
不過同時還是會失敗的,因為機率照計

例如假設搖一次要50%才行
普通三次=50%x50%x50%
特別時一次=50%
還是有失敗的可能,不過容易多
作者: 巧克力奶    時間: 27/10/2010 09:25 PM
很簡單
球搖三次會計三次的機率
而搖少了的場合只計兩或一次機率,所以成功率會大大提升
不過同時還是會失敗的,因為機率照計

例如假設搖一次要50%才行
普通三次=50%x50%x50%
特別時一次=50%
還是有失敗的可 ...
2203 發表於 27/10/2010 09:23 PM

有可能啊
不過對於神受來說....還是廢品
作者: hk56740    時間: 30/10/2010 07:22 PM
dusk ball有冇呢個effect ga??
作者: 小樹苗    時間: 30/10/2010 08:53 PM
dusk ball有冇呢個effect ga??
hk56740 發表於 30/10/2010 07:22 PM

我啱試過
作者: 巧克力奶    時間: 30/10/2010 11:13 PM
根本不神奇了  美台打作用
作者: ariel2009    時間: 3/11/2010 11:31 PM
岩先響度捉隻袋獸果時.
我用高級球捉啦.
用左幾個都捉唔到.
用用下.特然有一個高級球"蕉"一聲飛出去..
之後同其他球唔同.響空中搖左下.一落地搖左一下.捉左"
大家有冇試過?
roypooh 發表於 26/10/2010 07:39 PM

我在一.二周目都試過幾次,就係中咗呢個效果之後就捉到,肯定係必捉,目前本作會出現這樣情況。

聽下去好似"蕉"一聲扔精靈球,其實係磨刀聲音來的。
作者: 羅洛    時間: 3/11/2010 11:32 PM
我在一.二周目都試過幾次,就係中咗呢個效果之後就捉到,肯定係必捉,目前本作會出現這樣情況。

聽下去好似"蕉"一聲扔精靈球,其實係磨刀聲音來的。
ariel2009 發表於 3/11/2010 11:31 PM

不要放毒 不是必捉的

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2