香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 內有五條勁古怪問題正等待各位解謎 [打印本頁]

作者: PSC_158    時間: 20/10/2010 03:09 PM
標題: 內有五條勁古怪問題正等待各位解謎
1. 我開機,係「A」道路打贏左一班人然後升LV,各項能力 +2、物攻+4
唔記得save就熄左機,下次開機,重新係「A」道路打返同一班人,同樣升LV...
不過發現各項能力加減方面同之前唔同...(全部+2、特防+1) 點解會咁既 ?

2. 不男不女性別如何繁殖? (PS. BW鋼系齒輪、地鬼等)

3. 同野生精靈VS...發現佢比我先攻、發現佢中左我特攻招扣血嚴重,比佢打贏左
佢即刻發動攻+1特性。那麼...捉精靈之前,是否就能從對戰過程中得知佢既性格、能力分佈?
係遇到精靈果一刻...佢既性格、個體已經抽左,而並非用精靈球捉左佢,個系統先至去抽能力?

4. 買左黑白兩隻行貨NDS帶...一隻用手輕輕一搖發現入面有聲(內部既舊磁版疏左)
另一隻就搖唔到聲既,兩隻運作毫無問題。咁兩者...邊種為自然現象?
有異象者是否容易壞掉、流失SAVE等風險?

5. 比我錯手殺死既雨雲神獸,局部地區仍然有黑雷暴同大驟雨...咁係咪代表佢仲未死?
仲可以捉?

請各位指點~
作者: HuSkEyXPaNdA    時間: 20/10/2010 03:15 PM
只係識第2條= =
冇性別除非係未發現蛋類既精靈,唔係既話只可以可百變怪生蛋
作者: 傻嘟    時間: 20/10/2010 03:27 PM
第1條你係咪掉轉左打o既次序呀
作者: gohzhenhao    時間: 20/10/2010 04:48 PM
1.好簡單,打完唔同既精靈,
得到既努力值都唔同,
你打完精靈得到返黎既努力值可能同你關機前不一樣,
所以咪有變化
(雖然之前話得到努力值係會即時加落能力度唔洗等升lv,不過對我來解說只能用這邏輯來推論吧= =")

2.可以同百變怪生蛋

3.當然是一遇到精靈那一刻抽性格個體啦-0-
所以之前有人發帖點樣估計31 HP/SPD努力值
詳細自己爬文

4.有聲係正常.
你都話運作正常-.-
不過無聲果個可能會鬆脫,無啦啦壞帶的機會還是會有的
詳細搵D修理NDS既師傅問下啦-0-

5.唔知道..幫唔到你= =
作者: x豐]]    時間: 20/10/2010 04:50 PM
3. 同野生精靈VS...發現佢比我先攻、發現佢中左我特攻招扣血嚴重,比佢打贏左
佢即刻發動攻+1特性。那麼...捉精靈之前,是否就能從對戰過程中得知佢既性格、能力分佈?
係遇到精靈果一刻...佢既性格、個體已經抽左,而並非用精靈球捉左佢,個系統先至去抽能力?

如果係惡魚佢另1個特性係1開場就下降攻
如果唔清楚咪捉曬囉
應該係1戰鬥就定左...
用精靈球捉左佢,個系統先至去抽能力係邊到聽返黎-_-?

4. 買左黑白兩隻行貨NDS帶...一隻用手輕輕一搖發現入面有聲(內部既舊磁版疏左)
另一隻就搖唔到聲既,兩隻運作毫無問題。咁兩者...邊種為自然現象?
有異象者是否容易壞掉、流失SAVE等風險?

應該冇事...邊有咁快出問題=_=

5. 比我錯手殺死既雨雲神獸,局部地區仍然有黑雷暴同大驟雨...咁係咪代表佢仲未死?
仲可以捉?

打多次天王可以復活嫁佢
作者: 巧克力奶    時間: 20/10/2010 10:23 PM
聽說風神無法復活
作者: 006goz    時間: 20/10/2010 10:48 PM
4.有聲係正常.
你都話運作正常-.-
不過無聲果個可能會鬆脫,無啦啦壞帶的機會還是會有的
詳細搵D修理NDS既師傅問下啦-0-
gohzhenhao 發表於 20/10/2010 04:48 PM

吓!
我的帶搖係冇聲
咁會唔會有壞帶的機會?

但係我想問點解有聲係正常,無聲反而唔正常?
無聲會鬆脫d甚麼呀?
(依家又唔明,但更怕壞帶)
作者: gooddestiny    時間: 20/10/2010 11:18 PM
第3個問題一定遇精靈就定了
攻擊個體都易知,佢打你扣幾多血
自己估計
作者: sulicoz    時間: 20/10/2010 11:29 PM
只係識第2條= =
愛.啟暴*噴火 發表於 20/10/2010 03:15 PM

咁係唔係姐係電鬼呢隻偽神獸(!?)都可以同百變怪生蛋?
作者: PSC_158    時間: 21/10/2010 11:34 AM
只係識第2條= =
愛.啟暴*噴火 發表於 20/10/2010 03:15 PM

原來如此@@
我明了...咁化石PM都能生蛋?
係生蛋定生化石...生蛋就唔再係古代PM =.=

第1條你係咪掉轉左打o既次序呀
傻嘟哥 發表於 20/10/2010 03:27 PM

掉轉左次序打都會咁樣架@@?
兩次都係...打完路人A、打路人B >> 升LV

TO: gohzhenhao

1.好簡單,打完唔同既精靈,
得到既努力值都唔同,
你打完精靈得到返黎既努力值可能同你關機前不一樣,
所以咪有變化

>> 可能係掛@@
唔通我係打既中途轉過PM黎...冇印象...

3.當然是一遇到精靈那一刻抽性格個體啦-0-
所以之前有人發帖點樣估計31 HP/SPD努力值

>> 我明了 THX~

4.有聲係正常

>> 原來有聲至係正常@@
問只係出於好奇^^
搵D修理NDS既師傅就免了   汗)

TO: x豐]]

應該係1戰鬥就定左...
用精靈球捉左佢,個系統先至去抽能力係邊到聽返黎-_-?

>> 原來係咁既@@
只係我個人想法姐=W=

應該冇事...邊有咁快出問題=_=

>> 係冇咁快出問題...
只係比個保障自己...想知咩事姐= =

打多次天王可以復活嫁佢
引用巧克力奶: 聽說風神無法復活

>> 囧...
我想測試都測試唔到...次次打雷暴驟雨果陣只係遇左一次其他PM...
天氣就正常返...比之前更神出鬼沒= =

吓!
我的帶搖係冇聲
咁會唔會有壞帶的機會?
但係我想問點解有聲係正常,無聲反而唔正常?
無聲會鬆脫d甚麼呀?
(依家又唔明,但更怕壞帶)
006goz 發表於 20/10/2010 10:48 PM

所以我都好驚至去問...
買到萬信鴛鴦帶係一大無奈

第3個問題一定遇精靈就定了
攻擊個體都易知,佢打你扣幾多血
自己估計
gooddestiny 發表於 20/10/2010 11:18 PM

咁我明了...
唔該=W=

咁係唔係姐係電鬼呢隻偽神獸(!?)都可以同百變怪生蛋?
sulicoz 發表於 20/10/2010 11:29 PM

電鬼係未發現蛋類嗎@@?
化石那個求答...
作者: jackyliu1232    時間: 21/10/2010 02:53 PM
電鬼係未發現蛋類嗎@@?

PSC_158 發表於 21/10/2010 11:34 AM

電鬼唔係未發現蛋類
佢可以同百變怪生蛋

而化石pm都可以生蛋~生出黎係蛋~唔係化石
作者: chansaiwai    時間: 21/10/2010 03:00 PM
1.你1lv打既怪5同,努力值就會5同,升lv俾既點自然5同
2.同百變怪生
3.見到果時已經定晒所有能力,所以想捉一隻假設頂速係100既50lv怪,可以用一隻99速既怪上場睇下係5係頂速
4.
5.今集神獸好似全部都可以重生,錯手殺左5洗驚
作者: 巧克力奶    時間: 21/10/2010 07:42 PM
風神打算直接一個M球抓消耗我可沒能耐
作者: PSC_158    時間: 21/10/2010 09:10 PM
以上感謝各位既解答~

消耗...難了~
一遇到就逃走@@

個M球比左冰龍(係全運覆沒的前一刻被迫用左)
不過對戰地鐵可以草BP換...
作者: 傻嘟    時間: 21/10/2010 09:21 PM
風神一個快速球
冰龍一個黑暗球

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2