香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 新手生蛋問題一問 [打印本頁]

作者: kenny_hkc    時間: 26/9/2010 01:08 PM
標題: 新手生蛋問題一問
我想知係唔係一定要係同一隻pm 先可以生到蛋?!
e.g 電馬同電馬
作者: Michael`C    時間: 26/9/2010 01:08 PM
唔係
百變怪都可以生蛋-___-
作者: kenny_hkc    時間: 26/9/2010 01:12 PM
姐係陸地同陸地?!
作者: CcHuN    時間: 26/9/2010 01:14 PM
正確來說同一生蛋組就能生,
百變怪只其中一個方便的方法,
但要生只高個體的,百變怪就未必幫到你了。
一般來說同一種pm生蛋效率是最高的。
生蛋組的資料請看aucy
http://pokemon.aucy.com/index.php
作者: lly    時間: 26/9/2010 01:14 PM
姐係陸地同陸地?!
kenny_hkc 發表於 26/9/2010 01:12 PM

除了百變怪外, 是的,
不過要記得, 如果是同蛋類pm生蛋(不同pm), 要生出斑馬, 是要女的斑馬+男同蛋頖pm...
作者: killer狂三    時間: 26/9/2010 01:33 PM
個體值遺傳
HP、攻擊、防禦、特攻、特防、速度 6 項能力中,
隨機由父親或母親中遺傳。
Emerald隨機遺傳 1 ~ 3 項,其他版本隨機遺傳 2 ~ 3 項。

借這POST問一下個體值遺傳,睇左上面個段...佢係指生出黎既蛋,係一係遺傳父親/母親既個體其中2-3項而不是父親同母親遺傳2-3項吧..?
例如當父親係全31,母親全0,生出黎既蛋當係遺傳父/母親2項,個2項一係全0,其他4項仍是隨機抽或是全31,其他4項都是隨機抽吧?
作者: CcHuN    時間: 26/9/2010 01:37 PM
個體值遺傳
HP、攻擊、防禦、特攻、特防、速度 6 項能力中,
隨機由父親或母親中遺傳。
Emerald隨機遺傳 1 ~ 3 項,其他版本隨機遺傳 2 ~ 3 項。

借這POST問一下個體值遺傳,睇左上面個段...佢係指生出黎既蛋,係 ...
ben0725 發表於 26/9/2010 01:33 PM

沒記錯的是父+母共12項個體中隨機遺傳1~3項的。
作者: killer狂三    時間: 26/9/2010 01:39 PM
哦...即是當我父親HP,攻擊,防禦係31,母親特攻,特防速度31,當我這麼好運,可以6圍也是31了吧?
作者: CcHuN    時間: 26/9/2010 01:41 PM
哦...即是當我父親HP,攻擊,防禦係31,母親特攻,特防速度31,當我這麼好運,可以6圍也是31了吧?
ben0725 發表於 26/9/2010 01:39 PM

錯了。
看清楚,是12項最多遺傳3項,意思後代還有3項是隨機的,
中了那1/32^3的機率可牛b呢~_~"
作者: killer狂三    時間: 26/9/2010 01:46 PM
AR........那我明了,即是遺傳了3項係31,,另外那3項想31也是看人品了...
作者: jkcm    時間: 26/9/2010 02:48 PM
咁佢幾耐先會生一隻蛋ga??
作者: 海風仔    時間: 26/9/2010 02:53 PM
12# jkcm

出現條件是每走 256 步,便會隨機一個 0~65535 * 100 / 65535 ( 即 0~100 ) 的數值,
當此數值比姻愛度小,便會出現蛋。

[table][tr][td=1,1,60]精靈ID[/td][td]精靈品種*[/td][td=1,1,60]姻愛度[/td][td]每 256 步出現蛋機會率[/td][td]詢問伯伯時的說話[/td][/tr][tr][td]不同[/td][td]一樣[/td][td]70[/td][td]69.3%[/td][td]2ひきの なかは
とっても よい ようじゃ[/td][/tr][tr][td]一樣[/td][td]一樣[/td][td]50[/td][td]49.5%[/td][td]2ひきの なかは
まずまずの ようじゃ[/td][/tr][tr][td]不同[/td][td]不同[/td][td]50[/td][td]49.5%[/td][td]2ひきの なかは
まずまずの ようじゃ[/td][/tr][tr][td]一樣[/td][td]不同[/td][td]20[/td][td]19.8%[/td][td]2ひきの なかは
それほど よくないがなぁ[/td][/tr][tr][td=2,1]不會生蛋[/td][td]0[/td][td]0%[/td][td]2ひきは おたがいに
ちがう ポケモンたちと
あそんでおるがなあ[/td][/tr][/table]

如果無變的話..
作者: CcHuN    時間: 26/9/2010 02:55 PM
咁佢幾耐先會生一隻蛋ga??
jkcm 發表於 26/9/2010 02:48 PM

看走了的步數,
每256步就有機會生出蛋,
而孵蛋步數則每只也不同...
作者: jkcm    時間: 26/9/2010 03:03 PM
上幾集都係256步..但今集我行左成2千步都無wo...ps 我男係路卡利奧 另一隻係百變怪
作者: CcHuN    時間: 26/9/2010 03:07 PM
上幾集都係256步..但今集我行左成2千步都無wo...ps 我男係路卡利奧 另一隻係百變怪
jkcm 發表於 26/9/2010 03:03 PM

就算係上幾集256步都只係有機率有蛋,不100%出現蛋的,
你2只不同類,同id每次只得約20%有蛋。
正常的。
作者: jkcm    時間: 26/9/2010 03:10 PM
16# C_cHuNxD
o thz~
作者: 海風仔    時間: 26/9/2010 03:26 PM
17# jkcm
下次發多謝文也加一兩句正題話使其變成非灌水文.. xd

回題: 其實精靈ID一樣 e.g. 兩隻都閃光-.-??
作者: jkcm    時間: 26/9/2010 11:09 PM
17# jkcm
下次發多謝文也加一兩句正題話使其變成非灌水文.. xd

回題: 其實精靈ID一樣 e.g. 兩隻都閃光-.-??
海風仔 發表於 26/9/2010 03:26 PM

唔係ar 兩隻都唔係閃光
我又行左3個鐘,但係都係無蛋.....唔通我真係咁黑?
作者: CcHuN    時間: 26/9/2010 11:10 PM
精靈ID一樣是指主人一樣吧...=_=
作者: 刃霧要    時間: 26/9/2010 11:31 PM
順便講補充樣野,的非神野獸既無性別既pm只能和百變怪生蛋的
作者: jkcm    時間: 27/9/2010 08:36 AM
我見咁多人生蛋都係好快有..點解我行咁耐都無...
作者: 刃霧要    時間: 27/9/2010 08:42 AM
我見咁多人生蛋都係好快有..點解我行咁耐都無...
jkcm 發表於 27/9/2010 08:36 AM

首先你要肯定個2隻精靈係咪真係可以生到蛋
唔係是但放2隻性別不同的精靈入去就得架

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2