香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 努力值解決~(新東西~~) [打印本頁]

作者: aonthonyq1    時間: 26/9/2010 01:04 PM
標題: 努力值解決~(新東西~~)

我在升努力值~40等的寵物~升努力值~特攻跟敏~抓到的~
大約升了200的特攻跟敏.之後升等HP,攻,防,特防都加2
特攻,敏才加1=0="
BUT~我看回我40的特攻是55.升1等後變75.可是升等顯示是加1~
我買的是正版~~

原來現在100等升努力值也可以~100等升也會升能力~
每次升努力值都會升能力不是升等加.打完幾支就會自動加了~
作者: weekend    時間: 26/9/2010 01:13 PM
咁係正常......
作者: latios    時間: 26/9/2010 01:14 PM
答你不是bug就是
能力是會一直自行調整
作者: CcHuN    時間: 26/9/2010 01:15 PM
說到bug,3vs3時我方死剩2只就不能再玩才是bug吧...=___="
作者: lly    時間: 26/9/2010 01:26 PM
說到bug,3vs3時我方死剩2只就不能再玩才是bug吧...=___="
C_cHuNxD 發表於 26/9/2010 01:15 PM

是不是指一直叫你換pm的那問題?
不是的話請無視以下...

聽說這只是一個誤會而已...
以下是轉載的, 各位有空就試試吧...

當對方同時打掉我方2隻時,他會詢問你換不換
此時先選要換哪一隻上場,接著他會問你要先收回哪一隻(這方面估計是因為3打的時候位置會關係到是否會被對角線的pm打中所以系統才會問),接著替補上來的pm會派出到你選擇先收回來的那隻pm的位置
如果此時不是按要被換下來的pm時會要你重選這樣...

不過如果真的是有問題的話,
好像還有個方法, 就是直接在遊戲設定中選擇對戰中途不轉換pm吧...
作者: CcHuN    時間: 26/9/2010 01:28 PM
是不是指一直叫你換pm的那問題?
不是的話請無視以下...

聽說這只是一個誤會而已...
以下是轉載的, 各位有空就試試吧...

lly 發表於 26/9/2010 01:26 PM

不是吧...Orz
我碰到時解決不了,
果斷再玩了
我的save死得可慘呢 =___="
作者: aonthonyq1    時間: 26/9/2010 01:28 PM
我玩白金.鑽石那些的時候會寫出來加1X/2X的=="這次怎麼才寫1.可是又有加20多~
作者: michael342419    時間: 26/9/2010 02:20 PM
其實我覺得高lv升努力會好d(70-80lv)
因為升1LV就可以睇到升幾多-.-
1lv升一項
作者: shizuki_tsuyuki    時間: 26/9/2010 03:03 PM
BW的能力值是獲得時已加了,而不是像以前那樣升級才加
作者: mrdoublewh    時間: 27/9/2010 05:37 PM
原來是這樣呀...不錯的新設定,,不過舊設定升lv時比較有快感..
作者: ☆峰☆    時間: 27/9/2010 05:43 PM
咁係唔係100lv先開始升努力值都得??
作者: latios    時間: 27/9/2010 07:02 PM
咁係唔係100lv先開始升努力值都得??
☆峰☆ 發表於 27/9/2010 05:43 PM

不可以,有exp=有努力值
100lv已經不會+exp,所以不會+努力值
=============================
以上錯誤,樓下正確
作者: shizuki_tsuyuki    時間: 27/9/2010 07:16 PM

BW中羽毛給100努力值以上也有效, 所以100LV升到252努力也有可能
152個羽毛
作者: ☆峰☆    時間: 28/9/2010 11:53 AM
不可以,有exp=有努力值
100lv已經不會+exp,所以不會+努力值
=============================
以上錯誤,樓下正確
latios 發表於 27/9/2010 07:02 PM

咁係唔係有EXP就得,唔一定要升LV先加??
作者: 古比    時間: 28/9/2010 06:00 PM
可能係我理解能力弱吧....我睇完都係唔明努力值應該係幾時升最好,,
因為我初初先開始接觸pm對戰
而家仲係努力咁練緊寵物

我唔係好知我應該係一出世就衝努力值先再升lv 定係升完lv先慢慢升努力值 orz...
作者: mtps55699    時間: 28/9/2010 06:03 PM
可能係我理解能力弱吧....我睇完都係唔明努力值應該係幾時升最好,,
因為我初初先開始接觸pm對戰
而家仲係努力咁練緊寵物

我唔係好知我應該係一出世就衝努力值先再升lv 定係升完lv先慢慢升努力值 orz...
古比 發表於 28/9/2010 06:00 PM

一出世緊係食糖查個體............
一有經驗就有努力值,無可能升完lv再升努力值,除非用減努力值藥
作者: 古比    時間: 28/9/2010 06:31 PM
一出世緊係食糖查個體............ <----唔係好明呢..睇黎我都係要再睇多次D 對戰教學POST理解下係咩黎先...
作者: mtps55699    時間: 28/9/2010 06:34 PM
一出世緊係食糖查個體............
古比 發表於 28/9/2010 06:31 PM

應該睇呢個:
https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthread.php?tid=63429&extra=page%3D1
生到有理想的個體才開始升努力值,出生後可用升級糖升到20LV到AUCY查,唔岩再生
作者: 古比    時間: 28/9/2010 06:35 PM
應該睇呢個:
https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthread.php?tid=63429&extra=page%3D1
生蛋想要的個體才開始升努力值,出生後可用升級糖升到20LV到AUCY查,唔岩再生
mtps55699 發表於 28/9/2010 06:34 PM

但係想問下點解要升左LV20先查既
一出世就查唔可以的嗎?
作者: mtps55699    時間: 28/9/2010 06:37 PM
但係想問下點解要升左LV20先查既
一出世就查唔可以的嗎?
古比 發表於 28/9/2010 06:35 PM

LV太低會唔準確,看過不少POST都說20LV查出來的個體比較準確,就升到20LV吧
作者: YAHOO.CO.    時間: 28/9/2010 06:42 PM
其實不用升到20等,
可以把剛出生的1lv寵帶到戰鬥地鐵看,
因為「戰地」會把一些不足50lv/超過50lv的寵物 (我說的是簡易級別)
變做50lv,但「戰地」完了後,該寵物會自動變回之前的lv
作者: 小霞fans    時間: 28/9/2010 06:44 PM
使用學習裝置應該沒有努力值
作者: YAHOO.CO.    時間: 28/9/2010 06:46 PM
使用學習裝置應該沒有努力值
小霞fans 發表於 28/9/2010 06:44 PM

你錯了~
這提及到用道具學習裝置都可得到努力值(即有exp就有努力值)
作者: 小霞fans    時間: 28/9/2010 06:48 PM
你錯了~
這提及到用道具學習裝置都可得到努力值(即有exp就有努力值)
YAHOO.CO. 發表於 28/9/2010 06:46 PM

糟糕! 我之前用裝置計的個體都是不對! 死火

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2