香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 歡迎狠評. [打印本頁]

作者: hihijkl    時間: 13/8/2010 10:09 PM
標題: 歡迎狠評.
奇異花 +sd - a   252sd 252s 4sa
催粉 光合作用 過度遺忘 光Wall
化石飛龍 +sp - sa 252sp 252 at 4hp 石頭
超沖波 石刃 雷牙 狂咬
叉字fok +sp - a 252sp 252 a 4hp
催眠術 噪音 毒牙 神魂光速
耿鬼 +sp -sd 252sp 252 sa 4hp
催眠術 食夢 影子球 鬼眼
no.123 +a - sd 252 sp 252 a 4hp
十字斬 劍舞 影分 高速apeed
寶石海星 +sp -a 252sp 252sa 4hp
除釘 力量寶石 海浪 自我再生

p.s 之前係sub左富迪 > 耿鬼
123 > 123進化個隻
忍者蟲(接力) > 叉字fok

同埋呢隊唔係拎黎打600隊 .

最後你的狠評就是讓小弟能夠取得進步的一大泉源~ 謝謝
作者: 傻嘟    時間: 14/8/2010 09:10 AM
道具吃了嗎?剩飯不好吃的
入正題
奇異花一招攻都冇咁有咩用 您覺得5隻會比6隻優勝?
作者: 小霞fans    時間: 14/8/2010 11:15 AM
道具吃了嗎?剩飯不好吃的
入正題
奇異花一招攻都冇咁有咩用 您覺得5隻會比6隻優勝?
傻嘟哥 發表於 14/8/2010 09:10 AM

甚麼五隻? 有齊6隻了

奇異花有光牆不用健忘了, 轉能量球, 另外他有必要252sp?
飛天螳螂極速啦, 十字轉蟲蛀, 加招燕返不錯
作者: hihijkl    時間: 14/8/2010 11:20 AM
Re . #2
隻003 係裝左毒珠
其實放隻野入去一來係情意結(因為我由細用呢隻野用到大)
噴火龍都中意,但岩釘一下88 , 好睇唔好洗 , 用風速狗好過
講返正題先 ,
呢隻多數係拎黎特盾
原本光wall呢招係sub左種子爆彈
裝呢招係因為之前上網富迪比人一下88
考慮到以前隻特攻手安全性 先裝呢招上去
上係富迪到 1來唔頂得,2來哂左個回合
拎黎用+sa 好過嗎 ~
原因3 : 懶~ (雖然都要認架啦 唉.....)
over all ~ thanks for sharing ^^
作者: hihijkl    時間: 14/8/2010 11:36 AM
re #2
003招光wall係因為以前隻特攻手富迪而設
考慮到一招88既機命都幾高 , 所以放左係呢隻特盾到
當然你會問 003 一招冰都88 點解唔用其他更好既盾 ? e.g 壺壺
但我自己1來因為好中意呢隻野
2來自己既喜歡物盡其用多D
3來冇一隻寵係完美,同人打要以聯防,同自問自己係新手+好玩性質
當然唔夠呢度D師兄師姐強""
anyway , Thanks for sharing
作者: hihijkl    時間: 14/8/2010 11:49 AM
re. 3
光牆+sd 效果比遺忘更顯注嗎?
我諗過整走光牆因為打持久戰會不利
同埋同d鬼仔打唔知點解佢地好中意用手刀
所以成日比佢地a破防
當然我亦都知呢隊如果對住全a隊
都會幾大獲下..
另外,252sp 就係望佢盡可能都想佢快過1 D怪
當然 佢先攻不足 得80 , 大把野/先制技快過佢
但係全速都可以快過其他1 d怪
亦都受自己諗法影響
因為我多數偏向點樣令隻野更有用處 > 專train過另一隻 +sa , +sd 既003
當然 我自己都知其實隻野,換個角度睇係Fail左既.....
energy ball 我未試過呀 ! 因為個時train呢隻野for 佢黎做交換位 , 同埋sa唔高
所以都冇幫佢諗住轉型做守中反攻型了
仲有,如果123加了蟲注,那麼燕返應該sub邊招好 ? 高speed , 影分(避怪)
因為呢隻野都幾唔耐打下 , 同埋我都知衰 性格唔好 ,
怪就怪自己冇心+(懶?) 黎Train過第2隻
anyway , 你既意見幫到我好多^^
Thanks for sharing ~
作者: THY    時間: 14/8/2010 01:14 PM
甚麼五隻? 有齊6隻了

奇異花有光牆不用健忘了, 轉能量球, 另外他有必要252sp?
飛天螳螂極速啦, 十字轉蟲蛀, 加招燕返不錯
小霞fans 發表於 14/8/2010 11:15 AM

佢意思應該係奇異花沒攻招,,所以可以無視奇異花既存在
作者: 長門akira    時間: 14/8/2010 01:39 PM
奇異驚見過度遺忘
化飛驚見衝擊波
叉字驚見噪音
耿鬼驚見食夢
螳螂驚見影分
寶星驚見寶石................

比較搞笑係奇異花一招攻招都冇你4SA......螳螂高移完仲劍舞...........
打擊面方面,一隻鋼盾你就得番滑浪可以用......................
作者: A's    時間: 14/8/2010 02:11 PM
奇異花挑釁拜拜 光牆催粉種爆/能量球寄種 奇異花當盾吧??如果攻手就劍舞強化
可無視
但樓主要去學習一下基本知識
https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthr ... &extra=page%3D1
作者: hihijkl    時間: 14/8/2010 02:21 PM
Re #4
003我諗住拎黎做交接,過忘比光wall(如果del)要好原因係效果持續
當然前題我會拎返招攻比佢(經過咁多位寶貴意見^^)
化石飛龍招超沖係拎黎打血怪用e.g(幸福蛋)
因為我都知我呢招打擊面真係好有限好有限(因為我都算係新手,唔識排) 格技欠Fung
而都有諗過123 +劍舞 ko (不過實戰證實冇2,3下 你都好難ko佢)
前題仲要佢唔轉寵+ 中空mode
叉字驚見噪音... 其實呢招好多人都認為係廢招,但係如果對久打型唔降防我叉字打極佢都=幫對面R恆
耿鬼驚見食夢 .. 如果有留意其實我偏向先令對手有特殊mode先攻佢,呢招係為配合Zz先裝上去instead精念
而用食夢配shadow ball 可令耿鬼攻面改好小小.
螳螂驚見影分.. 我就係試過對住對面隻燕王 佢用3下影分 因我入面冇佯攻呢招 ,同埋冇飛蛋 好難打得中佢, 個次差d比佢一隻清團 , 都係好好彩打得中佢 ,
當然我都承認頭1~2下都有比人正中既機會 = 你就哂左進攻機會
,但我諗呢D係戰鬥因素,考臨場汁生
當然我亦都知呢到唔小高手都可以為唔同戰術做出唔同準備
,但自問小弟未去到呢個種度
,所以上黎求教望大家可以比意見小弟
,你地每一句都係對我黎講係幫我進步~
Thanks for your ideas !
作者: hihijkl    時間: 14/8/2010 02:22 PM
re.6 多謝你既意見,我會參考的^^
作者: hihijkl    時間: 14/8/2010 02:27 PM
另外想問如果寶石海星sub左招力寶轉速星好嗎 ? 謝謝.
作者: 柑桔檸檬    時間: 14/8/2010 06:32 PM
奇異花強化完又冇攻招打人,那為何要強化呢,純粹用來耗人pp?
化飛雷牙冇用,打水系用石刃更好,超音波命中低而且效果不明顯,建議換走
叉字催眠神光建議只留一招,噪音用途是什麼?
耿鬼催眠黑眼食夢效率極低,換入10w氣合等加大打擊面更好
飛天螂螳影分不厚道的說,雖然有三招強化技但打擊盲點卻有不少,燕反大概是必配吧
海星力量寶石冇用,就算是打冰蟲飛系,威力仍然比沖浪低,建議換成10w,打擊隊伍的天敵鯉龍
作者: 小月=]    時間: 14/8/2010 07:03 PM
比人首發性格+sp既鯉魚龍挑釁完奇異花之後再比人龍舞幾乎可以秒隊
除左奇異花,另外幾隻都很怕挑釁......
再加上也看不見道具.....樓主...重發吧
作者: hihijkl    時間: 14/8/2010 09:05 PM
奇異花強化完又冇攻招打人,那為何要強化呢,純粹用來耗人pp?
化飛雷牙冇用,打水系用石刃更好,超音波命中低而且效果不明顯,建議換走
叉字催眠神光建議只留一招,噪音用途是什麼?
耿鬼催眠黑眼食夢效率極低,換 ...
柑桔檸檬 發表於 14/8/2010 06:32 PM

re.
所以003我會聽咁多位意見轉返招攻招比佢~~ 一般種爆/配sa招比佢好 ??
如化飛雷牙sub應該+返招飛行招比佢嗎 ? (for對格鬥系) / 有其他好choice ?
叉字應該留Zz了 , 但sub個招應該換邊招好呢 ? e.g 毒斬 ?
耿鬼既意見真係好有用同埋好幫到我~ 本身隻富迪我都有裝10w,氣合,+sa , 精念 ,
換呢隻都係諗住試下有冇新既效果~ 因為+上之前係富迪性格係 + sa ,所以對種高好多時首發好易比人清場 ~
no.123 我都諗過要train多隻,但諗住比佢進化,如紅色個隻燕返也是必需嗎 ?
自己諗過 : 劍舞 , 彈子拳 , 毒斬 , 念剪 , 可有更好的意見嗎??
寶石海星的意見也幫助了不小 , 我會參考的^^
Thanks for your ideas !!
作者: hihijkl    時間: 14/8/2010 09:09 PM
re#10
re.

所以003我會聽咁多位意見轉返招攻招比佢~~ 一般種爆/配sa招比佢好 ??

如化飛雷牙sub應該+返招飛行招比佢嗎 ? (for對格鬥系) / 有其他好choice ?

叉字應該留Zz了 , 但sub個招應該換邊招好呢 ? e.g 毒斬 ?

耿鬼既意見真係好有用同埋好幫到我~ 本身隻富迪我都有裝10w,氣合,+sa , 精念 ,

換呢隻都係諗住試下有冇新既效果~ 因為+上之前係富迪性格係 + sa ,所以對種高速好多時首發好易比人清場 ~

寶星,123的意見都好幫到我^^

但我想問如train多隻123既進化,燕返也是必需嗎 ?
配招 : 劍舞 ,彈拳 , 毒斬 ,念剪 ? 有無更好的的意見?e.g +d
Thanks your ideas !! 我會好好參考 !
作者: hihijkl    時間: 14/8/2010 09:14 PM
re. #11 , 所以我一般首發用叉字
就係防佢龍舞+秒場清況
挑釁003的確係呢隊既敗筆之處 , 所以我會設法改善 !
而道具我唔貼上黎因為我會成日轉 ,
沒有固定 ,但正確點應該是不專業嗎 , 因為我都屬於玩玩性質,
就算打都係同鬼仔打/熟既朋友打
當然上黎搵人打我諗會亳無E問比呢度D師兄師姐清場吧,
所以都係聽咁多位意見作出改善先~
Thanks for your ideas.
作者: 長門akira    時間: 14/8/2010 10:11 PM
Re #4
003我諗住拎黎做交接,過忘比光wall(如果del)要好原因係效果持續
當然前題我會拎返招攻比佢(經過咁多位寶貴意見^^)
化石飛龍招超沖係拎黎打血怪用e.g(幸福蛋)
因為我都知我呢招打擊面真係好有限好有限(因為 ...
hihijkl 發表於 14/8/2010 02:21 PM

過忘被逼退=浪費回合
化飛計計數,石刃同衝擊波對神蛋既傷害.........
超鬼打擊面好在哪...............
驚見影分原因係因為禁招..................

另外寶星點都冇可能諗速星........唔好以為大家都係星有屬修= =10W/冰光去
劍舞鋼螳公式劍舞彈子蠻力蟲蛀
作者: A's    時間: 14/8/2010 10:13 PM
鋼鏜也可配上追擊
作者: 19SoN    時間: 15/8/2010 12:51 AM
化飛轉首發型吧
寶星 還是用10萬打鯉魚好...不要力量寶石
精念冷光什麼都比力量寶石好...
作者: mk311111    時間: 15/8/2010 03:52 AM
樓主要看的是置頂的給所有新手,邁向高手之路的方法
樓主你要搞清楚屬修和打擊面是什麼一回事。
交換是PM對戰重要的一環,總不能理想化地假設對手的PM會站住讓你虐過夠,你也不用強迫你的PM在不利的時候硬著頭皮出招。
你對努力、性格都有一定程度暸解了(雖然還是有些問題),然後要做好配招、組隊等嘛!
你選用一個招式或是一隻PM時要想想為什麼要用、有沒有更好的選擇。
依我看來,礙於不太認識屬修和打擊面,你都是隨意選了一些攻招。
化飛的極級衝擊波、雷牙和狂咬是打什麼的?有多少個對象是石人打不到的?
叉幅會對誰使用噪音再用劇毒牙呢?假若人家吃了催眠、神魂光和噪音也不走你可以怎麼辦呢?
有什麼會對耿鬼上場呢?他中了你的催眠是不是不會醒可以讓你吸到死呢?又或是他吃不住影球/食夢也會傻傻的留場等被黑眼呢?
飛天螳螂這樣配是打誰用的?如果十字剪怎麼也打不入,你又可以怎麼辦呢?
寶石海星算不錯,但是有什麼是力量寶石打得到,而精神念力、十萬伏特等等打不到的呢?
看來這是在無催眠限制環境使用的隊,最好跟對手們商議一下吧。
作者: siu軒    時間: 15/8/2010 02:35 PM
鋼膛
彈子 蟲蛙 蠻力 劍舞 吧=__=
叉幅
躁音轉神鳥  毒牙轉u turn=___=
耿鬼
食夢轉   10w / 同行
奇異花努力值看不明...
化肥
超沖波....轉冰牙=___=
作者: mk311111    時間: 15/8/2010 03:58 PM
寶星無用力量寶石既理由...
本系精念沖浪 其他實用有冰光10w草結 醒火(針對追擊螳螂)都夠用
力量寶石多由沖浪10w取代了
岩可打虫 但是沖浪 屬性修正 威力已打過70威力翻倍的力量寶石
hohoman728 發表於 15-8-2010 11:24

有阿,這是唯一能打鬼蟬而又能保持"良好打擊面"的特攻招! (逃

所以嘛,樓主你得想想為什麼用力量寶石......
作者: hihijkl    時間: 15/8/2010 05:08 PM
re.22 ,如果我將寶石海星招力寶 >10w 最大效用都係打e.g天敵龍王吧 ?
但我想問問如果佢配精念 , 有咩天敵都可以迎刃而解呢 ?
同埋另外想問問其實有D咩係禁招/不成文規定 唔比出架?
因為其實我係比較小上黎呢場打,多數係ocg/ 同fd 娛樂一下only
可以講講我知嗎?
另外我會加倍惡補自己的不足之處的 ^^"
thanks your ideas !
p.s 另外想知其實呢隊如果唔好彩對住天氣隊
可以話係苦戰/滅隊
師兄有冇D意見可以比小弟作參考呢?
Thanks ~
作者: hihijkl    時間: 15/8/2010 05:11 PM
re.24 其實隻叉字我都諗過+ u turn 上去
只不過唔知sub邊招好 ~.~
至於神鳥,恐怕對防盾=R恆,同副作用都算高..
其他既意見我都收哂佢啦^^,
Thanks 幫到我好多 ~
作者: 19SoN    時間: 16/8/2010 09:28 PM
27# hihijkl
叉字蝠 可以掉走神魂光換u turn
神鳥副作用係大 但係叉字有鳥棲
作者: DL    時間: 16/8/2010 09:34 PM
樓上兩位係咪將聖鳥一擊同戰鳥無懼搞錯左- -
作者: A's    時間: 16/8/2010 09:41 PM
叉字對上鋼盾用熱風同憤怒門牙就可解決
作者: siu軒    時間: 16/8/2010 09:59 PM
戰鳥的攻擊力高   價值大    請考慮
作者: ~JL~    時間: 16/8/2010 10:01 PM
化石飛龍 +sp - sa 252sp 252 at 4hp 石頭
超沖波 石刃 雷牙 狂咬

超沖波好似有反動力?
作者: DL    時間: 16/8/2010 10:01 PM
32# ~JL~
用完一個回合唔郁得,所以冇咩人會用
作者: 19SoN    時間: 16/8/2010 10:46 PM
樓上兩位係咪將聖鳥一擊同戰鳥無懼搞錯左- -
dl1s26 發表於 16/8/2010 09:34 PM

我一直都認為是戰鳥喔 呵呵^^
因為聖鳥 基本沒人會用
我以為神鳥意思是戰鳥
作者: hihijkl    時間: 18/8/2010 12:37 AM
32# ~JL~
用完一個回合唔郁得,所以冇咩人會用
dl1s26 發表於 16/8/2010 10:01 PM

Re.我隻化飛係撞完都會冇事好似正常咁的 石頭
不過呢招都可能遲D sub左佢啦.....
作者: hihijkl    時間: 18/8/2010 12:39 AM
戰鳥的攻擊力高   價值大    請考慮
siu軒 發表於 16/8/2010 09:59 PM

當然^^
Thanks your ideas ~
作者: DL    時間: 18/8/2010 12:40 AM
35# hihijkl
極級衝擊波既反作用力係一回合唔郁得- -
唔係扣血既反衝- -
同埋連帖會被扣分的,下次注意
作者: hihijkl    時間: 18/8/2010 12:43 AM
27# hihijkl
叉字蝠 可以掉走神魂光換u turn
神鳥副作用係大 但係叉字有鳥棲
19SoN 發表於 16/8/2010 09:28 PM

但鳥棲得黎
對面一有10w就真係係咁先喎....
定係隻叉字學唔學挑引(防天敵鯉龍龍舞清場)好 ?
作者: DL    時間: 18/8/2010 12:49 AM
38# hihijkl
叉字高速挑撥玩得過
遇十萬伏特就蜻蜓回轉走人啦
不過你呢隊原來都幾怕雷
所以有冇飛天螳螂轉巨鉗螳螂?
或者加入d地面系精靈?
作者: hihijkl    時間: 18/8/2010 12:59 AM
38# hihijkl
叉字高速挑撥玩得過
遇十萬伏特就蜻蜓回轉走人啦
不過你呢隊原來都幾怕雷
所以有冇飛天螳螂轉巨鉗螳螂?
或者加入d地面系精靈?
dl1s26 發表於 18/8/2010 12:49 AM

其實我都諗過train多隻巨鉗螳螂架
不過你都睇到,呢個陣我原本隻123都算係攻手
主要係影分(過到海就神仙)+劍舞,
另外,我驚我一sub隻巨鉗螳螂你劍舞黎
最唔理想對面一換火暴獸/風速狗又係係咁先
應該係話,我如果train左呢隻係呢隊入面佢真係冇一個主要既角色...
p.s 不過話時話巨鉗螳螂應唔應該比佢學接力好 ? 就係防對面火暴獸/風速狗?

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2