香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 如果在你身邊突然有個朋友不在人世.... [打印本頁]

作者: harry_lok    時間: 9/8/2010 02:44 PM
標題: 如果在你身邊突然有個朋友不在人世....
如果在你身邊突然有個朋友不在人世....
我有個朋友,, 雖然唔系好熟,, 但都叫有兩句,,
早兩日見到facebook上,, 有一條片系悼念佢... 標題系一路好走之類...
因為我是從劇社認識他的...
初初還以為是劇社新劇的宣傳片...
又以為片中主角因不知明的問題,, 不再回來劇社幫手....
亦有少量留言... 令我一頭霧水...

直到剛剛,, 我終於問了劇社中其中一位朋友....
他告訴我... 某某去了天國....
我還未能相信這是事實.... 因為這個玩笑實在太大.....
究竟成件事系點樣??
我仲未知道.... 今晚開會就會知道一切.....

如果在你身邊突然有個朋友不在人世....
當你收到消息... 又會有什麼的反應???....
作者: 文    時間: 9/8/2010 02:52 PM
只想到8個字
「生死有命,節哀順變。」
...
作者: 比卡    時間: 9/8/2010 03:40 PM
同自己無乜啦能果d死左既話唔會有乜感覺
作者: 傻嘟    時間: 9/8/2010 03:44 PM
我會覺得唔開心 但係好似2樓所講
「生死有命,節哀順變。」
作者: 雪拉比的使者    時間: 9/8/2010 04:50 PM
唔熟的話就冇咩感覺
先贈樓上八隻字,再贈「一切都是必然」(天音:xxxHolic睇上腦?)
作者: 海風仔    時間: 9/8/2010 05:07 PM
朋友死亡.. 小弟曾於小六接觸過了.. 話說該次是我最喜歡的老師去死了..
其實也沒怎麼的.. 若你怕接受不了的話.. 只好把死者當作移民到天國去吧.. (大誤?!
慢慢便會習慣.. 不要過份傷感.. 畢竟以後還有機會有多次這類經驗..
作者: shchhu3    時間: 9/8/2010 07:51 PM
我開頭可能會唔信
但確認後就會好似#2咁
作者: 一大班冰皮月餅    時間: 9/8/2010 07:54 PM
首先聽到的話我會呆左幾秒,再繼續做野,但心會有小小郁悶(唔熟)
聽到佢死我會呆幾分鐘,之後大哭一場xsk(熟)
作者: bobo88728    時間: 10/8/2010 09:54 PM
我會不停問人.直到確認-/=
作者: 海風仔    時間: 10/8/2010 09:58 PM
請問樓主確定佐未..? 是否只是個惡作劇..?
作者: harry_lok    時間: 10/8/2010 11:56 PM
請問樓主確定佐未..? 是否只是個惡作劇..?
海風仔 發表於 10/8/2010 09:58 PM

確定了...
那位朋友是在5號離開大家的...
初步知道的只是當天, 他在廁所中跌倒... 他細佬發現的時候已經昏迷...
送到醫院亦證實不治....
詳細都要等法醫向他的家人報告才知道....
這位廿幾歲的師兄... 就這樣離開了大家....

只可以說人生無常, 很多事情都不是我們所控制得到...
發生這樣的意外... 我都空想一下這世界是否有死神....

這位師兄的離世, 令他身邊的人都學會【更加珍惜現在擁有的人和事】
因為每分每秒活著, 都不是一件必然的事。
作者: 海風仔    時間: 11/8/2010 01:22 AM
11# harry_lok
常言道「世事早已注定」(沒記錯吧..?
或許這次師兄的離世是早已注定要樓主更珍惜眼前一切..
作者: Ivanhy92    時間: 11/8/2010 02:30 AM

有過類似糟遇的路過
但我失去的是最親的親人,亦不是突發的,悲痛自然更深
人生的確無常
是否注定已經無從稽考
我只明白失去親人後如何及為何要面對現實
也許人生有點高低起伏
這才算是真正的磨練吧

另外,<只能陪你一程>這篇文章有類似的體會
作者: louisa7592003    時間: 11/8/2010 12:17 PM
洪卓立一事,至今仍未接受到...
作者: 比卡    時間: 11/8/2010 05:15 PM
其實你慢慢就會忘記左呢個同你唔熟既人的了
可能你過幾年就已經會唔記得左,大個左可能睇番佢幅相之外仲要有人講番件事比你聽先記得
所以lz只要唔好成日諗,可能一年後就唔記得的了(除非係根本唔想忘記佢)
作者: ~夏天仔~    時間: 11/8/2010 06:00 PM
經過這事,就應該好好珍惜身邊的人,要黎的始終會黎,只好接受佢啦!
作者: 海風仔    時間: 11/8/2010 06:06 PM
16# ~夏天仔~
嗯.. 最多每年他的死忌為他默哀..
作者: 唔知叫咩    時間: 12/8/2010 10:58 PM
個個人都會死
指係時間既分別
作者: pichu    時間: 12/8/2010 11:10 PM
花從枝上落 飄散竟無常 花落随流水 空如泡沫光
作者: renz    時間: 13/8/2010 12:42 AM
洪卓立一事,至今仍未接受到...
louisa7592003 發表於 11/8/2010 12:17 PM

rip
作者: 海風仔    時間: 13/8/2010 01:08 AM
20# renz
rip = rest in peace..?
作者: ~JL~    時間: 16/8/2010 10:00 PM
節哀順變只人死不能番生

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2