香港寵物小精靈村落 論壇

標題: Inception [打印本頁]

作者: renz    時間: 2/8/2010 03:17 AM
標題: Inception
未睇既我建議你睇

睇左既你發表下感想

我有個問題啦
點解第三層雪山爆炸唔能夠kick到里安納度上返第三層?
作者: secret    時間: 2/8/2010 12:44 PM
我還沒看
因此......

向劇透說不
作者: 梓    時間: 2/8/2010 01:42 PM
出租天使都未睇,睇乜野Inception?
作者: 傻嘟    時間: 2/8/2010 02:07 PM
甚麼是inception 係咩黎架 書一本?
作者: 瘋狂小丑    時間: 2/8/2010 02:10 PM
傻嘟哥 發表於 2/8/2010 02:07 PM

新戲 中文叫潛行凶間
去台灣旅行見到預告片已經想睇
等睇埋叛諜狂花才睇 還有魔法師的門徒要睇
作者: shchhu3    時間: 2/8/2010 02:10 PM
傻嘟哥 發表於 2/8/2010 02:07 PM

戲來的~.~
話說一雜誌給了這套戲100分的高分
作者: 梓    時間: 2/8/2010 02:22 PM
傻嘟哥 發表於 2/8/2010 14:07

此Post已完。
作者: yin_yin1992    時間: 2/8/2010 02:26 PM
出租天使都未睇,睇乜野Inception?
梓 發表於 2/8/2010 01:42 PM
對出租天使無愛  
潛兇聽講好多人睇唔明

個人反而期待貓狗鬥多番
作者: 梓    時間: 2/8/2010 03:14 PM
對出租天使無愛  
潛兇聽講好多人睇唔明

個人反而期待貓狗鬥多番
yin_yin1992 發表於 2/8/2010 14:26

出租天使志在睇女主角

又係睇笑片

聽講12月出死神的聖物
作者: yin_yin1992    時間: 2/8/2010 05:54 PM
出租天使志在睇女主角

又係睇笑片

聽講12月出死神的聖物
梓 發表於 2/8/2010 03:14 PM
咁12月有野做了(誤

笑片岩我胃口嘛

出租天使女主角好嗎-__,-
作者: Luna    時間: 2/8/2010 08:07 PM
Inception大概會係今檔Toy Story 3 外最想看的一套
聽人說很棒 不過......

我打算等DVDbt
作者: 梓    時間: 2/8/2010 08:19 PM
咁12月有野做了(誤

笑片岩我胃口嘛

出租天使女主角好嗎-__,-
yin_yin1992 發表於 2/8/2010 17:54

基本上笑片冇人唔岩睇

其實唔只女主,還有一眾女配
作者: [UP]Zero    時間: 2/8/2010 08:39 PM
我只係想知主角最後係係夢定現實ONLY..
作者: 梓    時間: 2/8/2010 08:44 PM
我只係想知主角最後係係夢定現實ONLY..
[UP]Zero 發表於 2/8/2010 20:39

我剩係知當時我地睇緊既係戲
作者: heikiu_96    時間: 3/8/2010 08:54 PM
未睇既我建議你睇

睇左既你發表下感想

我有個問題啦
點解第三層雪山爆炸唔能夠kick到里安納度上返第三層?
renz 發表於 2/8/2010 03:17 AM

女主角在第4層跳樓,番左第三,所以上返第三層
但里安納度去搵日本仔,比假老婆送左去混亂層,所以kick第三層都唔關佢事

最後的結局個人覺得是沒回真實,因為細路的樣子同里安納度記憶一樣,而且混亂層係混亂人的分辨夢和真實的能力,而里安納度放低左老婆,所以見番仔女
作者: @爆次郎@    時間: 5/8/2010 06:10 PM
renz可以爬爬這文啊
http://wegotthiscovered.com/2010 ... standing-inception/
我覺得最後係夢定現實已經唔重要, 因為leonardo根本不在意(他最後沒有刻意去看陀螺有沒有停)
btw 我未睇過咁好睇ge戲,有衝動睇第二次
作者: renz    時間: 5/8/2010 07:13 PM

登錄/註冊後可看大圖

如此,既然死就可以從limbo離開,saito做乜要白頭到老?
作者: @爆次郎@    時間: 6/8/2010 12:09 AM
如此,既然死就可以從limbo離開,saito做乜要白頭到老?
renz 發表於 5/8/2010 07:13 PM

佢要等埋cobb先一齊返去現實
作者: renz    時間: 6/8/2010 12:13 AM
所以說,一直這樣抗拒limbo是什麼道理,死了就可以
作者: heikiu_96    時間: 6/8/2010 02:06 PM
limbo不是令人分不了是夢還是現實嗎?所以saito不知是否現實而沒有自殺走人(好像是這樣)
作者: DL    時間: 6/8/2010 02:29 PM
d人就係迷失左o係夢世界先會到左limbo
即係佢地唔知佢地發緊夢
佢地以為係現實唔係更深層既潛意識
作者: renz    時間: 6/8/2010 03:02 PM
咁但係佢有主角威能所以知道是真是夢?
作者: heikiu_96    時間: 6/8/2010 04:08 PM
咁但係佢有主角威能所以知道是真是夢?
renz 發表於 6/8/2010 03:02 PM

這個我認為是:
1.BUG
2.作者不夠時間解釋
「靚佬 Cobb」能夠死而在混沌層保持記憶有兩個理由,一:圖騰,二:他懷著非常深切的渴求到混沌層,夢世界是潛意識和意識交織的世界,他的意念夠強就有機會在混沌中倖存。當然,這點只是個人推理。
類似這樣的情況(轉自暗黑熱血)
3.limbo死左出番去只是佢自己想像出來,其實佢係自己去左自己的limbo,saito係佢潛意識反射出來,而自殺後回飛機也是他自己在limbo的潛意識反射
4.唔使諗,成套野都只是Christopher Nolan/cobb的夢
作者: @爆次郎@    時間: 6/8/2010 08:49 PM
4.唔使諗,成套野都只是Christopher Nolan/cobb的夢
heikiu_96 發表於 6/8/2010 04:08 PM

+1
作者: shchhu3    時間: 10/8/2010 12:29 PM
前日去左睇
完場個一刻全場起鬨
作者: renz    時間: 10/8/2010 10:12 PM
前日去左睇
完場個一刻全場起鬨
shchhu3 發表於 10/8/2010 12:29 PM

這個我那場也有
作者: 霏    時間: 11/8/2010 04:16 PM
這個我認為是:
1.BUG
2.作者不夠時間解釋
類似這樣的情況(轉自暗黑熱血)
3.limbo死左出番去只是佢自己想像出來,其實佢係自己去左自己的limbo,saito係佢潛意識反射出來,而自殺後回飛機也是他自己在limbo的潛意識 ...
heikiu_96 發表於 6/8/2010 04:08 PM

還有第五: 這戲是導演先生在我們的腦海裡Incept了的一個故事,所有事都是虛構的(迷: 誰不知道)。

其實啦,到底是什麼結局並不重要;最重要大家要明白,就算是最小的一句說話,都可能在別人的腦海裡無限放大到引爆... 這就是Inception的真諦!

嘻嘻。
作者: 彩虹狙擊手    時間: 11/8/2010 04:53 PM
我看完了想了很久,最終比較支持整個故事都不是現實的說法。

不過我想問為什麼第二層受第一層失重影響,而第三層只有雪崩?
不是第三層該也會失重反轉麼?
作者: 海風仔    時間: 11/8/2010 06:08 PM
小弟無睇.. 但係啲同學個個話好正.. 睇埋大家嘅睇法我諗都真係好正
作者: shizuki_tsuyuki    時間: 11/8/2010 06:44 PM
個人感覺 很普通,完全稱不上大作級作品...
作者: 梓    時間: 11/8/2010 07:49 PM
出租天使已睇。

話說臨走時發現一個宣傳海報講緊HP7
寫住2010同2011
睇黎12月應該唔洗再諗搞D咩環節去度過X'MAS

HP係乜?咪Ha__y Po_ter囉
(唔識串,好似係Happy Poster
作者: siu軒    時間: 11/8/2010 10:29 PM
好好睇呀潛兇   
開放式的結局令人加於思考
作者: CcHuN    時間: 11/8/2010 10:50 PM
我看完了想了很久,最終比較支持整個故事都不是現實的說法。

不過我想問為什麼第二層受第一層失重影響,而第三層只有雪崩?
不是第三層該也會失重反轉麼?
彩虹狙擊手 發表於 11/8/2010 04:53 PM

因為各層的時間密度都不同...
作者: 柳絮仙    時間: 11/8/2010 11:14 PM
呢套戲我睇到一半就開始思考了一堆東西- -"
作者: 彩虹狙擊手    時間: 12/8/2010 07:49 AM
因為各層的時間密度都不同...
C_cHuNxD 發表於 11/8/2010 22:50

時間與空間在這裡掛勾麼?

時間密度不同是基於睡眠狀態腦部運作速度問題
我想問的是人體受到各種外在因素影響而導致inception過程出現失重,這樣為什麼只有第二層受影響而往後的沒有呢?

如果這是你已回答的內容,可以解釋一下嗎?
作者: Luna    時間: 12/8/2010 02:26 PM
出租天使已睇。

話說臨走時發現一個宣傳海報講緊HP7
寫住2010同2011
睇黎12月應該唔洗再諗搞D咩環節去度過X'MAS

HP係乜?咪Ha__y Po_ter囉
(唔識串,好似係Happy Poster
梓 發表於 11/8/2010 07:49 PM

HP7上半part11月出
下半part7月出

等一個月先睇蚊都訓啦
作者: elvis    時間: 12/8/2010 08:16 PM
這故事本來就是虛構,當然不是現實(笑)

嘛…不過從劇情上說,最後的部份就是感覺到很不尋常吧?
可推測兩個主謀大概都是陷入混沌了,
荷里活的片還是要惡有惡報啊某程度上算是好結果了XD
作者: 梓    時間: 12/8/2010 08:17 PM
HP7上半part11月出
下半part7月出

等一個月先睇蚊都訓啦
Luna 發表於 12/8/2010 14:26

乜分兩集咩
短短一個Poster你想我知幾多
作者: CcHuN    時間: 14/8/2010 12:45 PM
36# 彩虹狙擊手
嗯..
由第二層出現失重狀態後,
基本上差吾多係失重到劇終的,
但我想第一層出現只是在短短數秒出現吧,
可見失重都係受時間支配,
既然受時間支配,那各層的20倍時間差(不知有冇記錯..-.-")
應該也能應用上吧,

雪崩方面我一直都認為係車子受撞擊而引起的
而不是因為失重...Orz
作者: 柳絮仙    時間: 14/8/2010 06:37 PM

elvis 發表於 12/8/2010 08:16 PM

這部戲你不思考就沒有好看之處。
(個人觀點)
作者: 霏    時間: 14/8/2010 07:25 PM

elvis 發表於 12/8/2010 08:16 PM

其實呀,在最後要交待那到底是現實與否是很容易的事情。
導演卻選擇陀螺在最後輕輕搖晃一下就立刻完場,我覺得他有他的意思。

對於一個人來說,只要他認為那是現實,那就是現實了。
現實和虛假的差別一點都不重要。

一切只在乎於當事人到底怎麼想。

所以不要太糾結於到底主角是不是在Limbo之中吧。
我想導演自己也不清楚XD。
作者: 柳絮仙    時間: 16/8/2010 01:54 AM
其實呀,在最後要交待那到底是現實與否是很容易的事情。
導演卻選擇陀螺在最後輕輕搖晃一下就立刻完場,我覺得他有他的意思。

對於一個人來說,只要他認為那是現實,那就是現實了。
現實和虛假的差別一點都 ...
霏 發表於 14/8/2010 07:25 PM

留一些思考餘地的劇往往比較愛歡迎
作者: petit    時間: 16/8/2010 09:55 AM
睇完之後

覺得成套戲既理念同shuttle island 不赦島 好似

仲要都係里安納度做

就好似係shuttle island 既大卡士版
作者: 彩虹狙擊手    時間: 16/8/2010 10:10 AM
36# 彩虹狙擊手  
嗯..
由第二層出現失重狀態後,
基本上差吾多係失重到劇終的,
但我想第一層出現只是在短短數秒出現吧,
可見失重都係受時間支配,
既然受時間支配,那各層的20倍時間差(不知有冇記錯..-.-")
應 ...
C_cHuNxD 發表於 14/8/2010 12:45

雪崩那我是指負面影響,跟失重沒關係

我想說啊,我不明白為何空間受時間影響
第一層,車子衝出橋,往下墮,這樣直接引起第二層失重
第二層,一直失重,包括那個用來inception的儀器,那這樣不就是該引致第三層失重?
跟時候長短沒關係吧? 這還是空間的問題啊…

始終本作留白很多…
想看第二次…
作者: 霏    時間: 16/8/2010 12:23 PM
雪崩那我是指負面影響,跟失重沒關係

我想說啊,我不明白為何空間受時間影響
第一層,車子衝出橋,往下墮,這樣直接引起第二層失重
第二層,一直失重,包括那個用來inception的儀器,那這樣不就是該引致第三層 ...
彩虹狙擊手 發表於 16/8/2010 10:10 AM

這樣說吧,夢境會受外界的影響,所以第二層夢境會因為第一層夢境外重而失重。
可以發現,每一層夢境都會受外部一層的夢境所影響,甚至第一層夢境對於第三層夢境也會有所影響。
Saito傷勢的惡化就是一個例子。

這樣的話,第一層的Free Falling和第二層的失重狀態,或許引致第三層夢境的沒有失重?
我是沒有辦法判斷在失重狀態下再失重是怎樣的,戲內夢的結構,對不起,在現時的心理學也是沒有辦法解釋的。
或許兩種失重剛好互相抵消了?

那失重的疊加方法只有天才知道吧。
作者: 泥    時間: 16/8/2010 10:33 PM
我記得個男主角同整麻醉藥果個人話帶到佢去lv3 only
唔知有冇記錯
作者: siu軒    時間: 17/8/2010 01:06 AM
我記得個男主角同整麻醉藥果個人話帶到佢去lv3 only
唔知有冇記錯
[Muk] 發表於 16/8/2010 10:33 PM

因為要救番個有錢仔- -
作者: 彩虹狙擊手    時間: 17/8/2010 11:57 PM
這樣說吧,夢境會受外界的影響,所以第二層夢境會因為第一層夢境外重而失重。
可以發現,每一層夢境都會受外部一層的夢境所影響,甚至第一層夢境對於第三層夢境也會有所影響。
Saito傷勢的惡化就是一個例子。
...
霏 發表於 16/8/2010 12:23

閱了這段文字好幾次,好似明又好似唔明
還在理解那個抵消中…

然後等DVD看第二次就再深究一下…
作者: 霏    時間: 19/8/2010 11:37 AM
閱了這段文字好幾次,好似明又好似唔明
還在理解那個抵消中…

然後等DVD看第二次就再深究一下…
彩虹狙擊手 發表於 17/8/2010 11:57 PM

哈哈,算是湊合湊合解釋一下吧。
畢竟假如把這一點算是Bug的話太浪費這部電影嘛XD。

就是夢和夢之間的影響力是怎樣誰都不知道,假使恰恰第一層和第二層的結構是反向的(像正片和負片的關係),那麼兩組無重力狀態在第三層就消和了-v-。

Inception算是不錯的好戲呢,身邊很多人進戲院看了好幾次/打算買DVD。
作者: elvis    時間: 19/8/2010 11:58 AM
Inception 致勝之道:謎團多多

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2