香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 統計首發有用嗎? [打印本頁]

作者: stzero    時間: 27/7/2010 05:27 PM
標題: 統計首發有用嗎?

我想做一個統計,例如首發甲對上首發乙可能會放釘,進攻試探或換人等其他動作.如果我收集所有首發甲對上首發乙的record,統計首發甲對上首發乙放釘,進攻試探或換人等的次數來決定下一步行動,這戰術方法有用嗎?
作者: Evan    時間: 27/7/2010 05:31 PM
我應為玩pbo應該要有自己的個性
作者: Kimo    時間: 27/7/2010 05:35 PM
變化太多, 不如諗下有咩首發可以應付各種戰術, 一開始就佔優勢仲好
作者: EHO    時間: 27/7/2010 06:13 PM
這種統計是沒用的
首先 每個人比賽的心理素質不同 你無法預計以首發精靈作的第一步行動
其次 招式變化太大 而且部分能同時走強攻/遊擊/雙刀向的精靈更使這個預計不可作準
與其收集首發統計 倒不如觀察一下不同對手在戰局上的策略運用 看看現正使用的隊伍的優/缺點
作者: 鬼AzraeL    時間: 27/7/2010 06:51 PM
你們為什麼一開始就叫人不去想和否定統計

當你對一個不知底勢的人,用一般統計去作出對應行動,這是沒有錯的

我知道每個人操作都不大同,正因為無法預計,先會用統計中得出的最安全操作,這有錯嗎

我不反對你統計首發操作,不過更要注意首發使用率
作者: Kimo    時間: 28/7/2010 10:45 AM
你們為什麼一開始就叫人不去想和否定統計

當你對一個不知底勢的人,用一般統計去作出對應行動,這是沒有錯的

我知道每個人操作都不大同,正因為無法預計,先會用統計中得出的最安全操作,這有錯嗎

我不反對你統計 ...
Sad 發表於 27/7/2010 06:51 PM

因為變化太多, 統計難度同實用性不成比例
同一隻pm, 可能會放釘, 挑撥, 物攻, 特攻, 蜻返, 戲法, 強化, 換人
統計機率唔會偏向一邊, 常見既戰術通常有兩種或以上, 但需要既應對手段截然不同
蜻返/接力/換人既話, 你更加唔知對手會換d乜出黎
畀你估到對手首發用乜戰術, 只不過係戰鬥初段佔優勢, 僅此而已
但背後要做既統計功夫係好複雜
作者: thunder    時間: 28/7/2010 10:49 AM

化飛是較多人用的首發
對班班就只會挑撥/地震/放釘
變化較少

火猴較多變化
但不離下馬威、強化(少見)、攻擊(物/特攻招)、u-turn

看到速蟬就知這隊是接力
速蟬首發不離保護、替身、強化,有一小部分人會用本系技攻擊

叉叉首發,不離挑撥、u-turn、放天氣,如對象適合也會攻擊

希望幫到你
作者: Kimo    時間: 28/7/2010 10:50 AM
化飛是較多人用的首發
對班班就只會挑撥/地震/放釘
變化較少
thunder 發表於 28/7/2010 10:49 AM

我會換人
作者: thunder    時間: 28/7/2010 10:57 AM
我會換人
Kimo 發表於 28/7/2010 10:50 AM

你是指哪一方?
如果換化飛,我告訴你,很少化飛會對住班班換人
如果換班,其實佢唔係震2下,你可以2下ko化飛(首發化飛多配一血巾)
作者: Kimo    時間: 28/7/2010 11:01 AM
你是指哪一方?
如果換化飛,我告訴你,很少化飛會對住班班換人
如果換班,其實佢唔係震2下,你可以2下ko化飛(首發化飛多配一血巾)
thunder 發表於 28/7/2010 10:57 AM

化飛秒唔到班吉拉, 但班吉拉秒化飛, 容乜易
不可低估班吉拉d物防
作者: thunder    時間: 28/7/2010 11:02 AM
化飛秒唔到班吉拉, 但班吉拉秒化飛, 容乜易
Kimo 發表於 28/7/2010 11:01 AM

10隻首發化飛,9隻配一血巾
作者: Kimo    時間: 28/7/2010 11:12 AM
10隻首發化飛,9隻配一血巾
thunder 發表於 28/7/2010 11:02 AM

化飛同班班硬碰好處唔大, 話知你一血巾定__巾, 震修HP或物耐班班不過半, 係唔知對方係攻防盾定龍舞班時, 我唔會亂黎
作者: thunder    時間: 28/7/2010 11:32 AM
化飛同班班硬碰好處唔大, 話知你一血巾定__巾, 震修HP或物耐班班不過半, 係唔知對方係攻防盾定龍舞班時, 我唔會亂黎
Kimo 發表於 28/7/2010 11:12 AM

修物防的班班不多
2下可震死
作者: Kimo    時間: 28/7/2010 11:40 AM
修物防的班班不多
2下可震死
thunder 發表於 28/7/2010 11:32 AM

極速滿物攻化飛打無物耐班50.5-59.5%, 爆HP班42.7-50.2%, 滿物防班40.6-47.7%, 未計剩飯
作者: Evan    時間: 28/7/2010 03:36 PM
14# Kimo

我都會走
因為對方係班班,有可能係沙隊
要衡量下自己有冇打得死岩係既pm

如果自己因為ko人地隻班班而令到
沙隊殺手殘血
要諗下成隊之後的發展
作者: sunnychy    時間: 28/7/2010 03:44 PM
多少都會有用
但每個人都有唔同既精靈配招
出個招都可能會先諗諗對手實力

你個統計真係要做到好Pro先會有用
作者: Requiem    時間: 28/7/2010 04:52 PM
事實上首發巨甲根本不多

首發主要就是針對和反針對,放石礫和反放石礫的戰場,明白了這點之後,就可以理解首發的生態大概就是一堆精靈互相針對。
基本上是不會存在「可以應付各種戰術」的首發的,因為即使你找到一只可以應付現時流行首發戰術的精靈,不久後就會出現一些可以針對這精靈的首發配置。

至於樓主所說的,其實透過假設,已經可以擬定己方首發的最優戰略,即使在實戰時,往往會考慮對手的習慣而改變假設中的參數,調整戰略。

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2