香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 反斗奇兵3 [打印本頁]

作者: 比卡    時間: 27/7/2010 03:48 PM
標題: 反斗奇兵3

登錄/註冊後可看大圖

注意:內容含大量劇情
故事簡介:
玩具奇兵流落托護中心 大難臨頭諗計甩身
故事來到第三集,小主人安迪經已步進大學階段,離家上學。與此同時,胡迪、巴斯光年、三眼仔及薯蛋頭先生等一班玩具同志們則慘被冷落,被捐贈到日間托謢中心。究竟他們可否克服重重困難,再次返回小主人身邊?胡迪和巴斯光年,老友聚首,今番又會有甚麼奇遇?史上最大規模的玩具『難民潮』馬上展開!

登錄/註冊後可看大圖

不知道各位看了沒有,經過我多番要求,終於約到幾個朋友一起去看,不用自己獨個去看。(笑

可能我比較容易被感動,頭幾分鐘,安仔(安哥?)和玩具玩一輪後,場境瞬間轉到玩具箱裡,已經有點感觸。

中段,故事到了幼兒中心裡,遇到勞蘇及展開逃亡之旅,過程其實很簡單,主角眾更像早已熟悉整間幼兒中心的結構四處走。當中的笑位很不錯,如Bonnie的玩具看到胡迪腳板安仔二字後的反應、薯蛋頭將自己分屍、巴斯轉為西班牙模式也令全場大笑。

逃亡的最後,為了突出主角的正義和奸角的邪惡,胡迪巴斯救了勞蘇後勞蘇竟忘恩負義自行逃脫,最後也沒有好下場。在玩具被燒前一刻,仍然未想到三隻來自Pizza Star的三眼仔原來早已經與主角眾分開,到了最後最後,自己在想為何主角眾還未被救的時候,三眼仔用爪子救回了大家,雖則在已經知道主角眾最後沒事,但完全想不到救星竟是三眼仔。

回家後,主角眾到了Bonnie家,安仔再度和玩具們玩,最後更和陪伴自己十多年的玩具說謝謝,終於我又被感動了。(幸好帶了兩副眼鏡沒被友人發現

勞蘇雖則是奸角,但和主角眾最不同的,不是正邪關係,而是怎樣對待失去價值後的自己。主角眾安然接受被放上閣樓的命運,勞蘇則想自己操控命運,這是因為他明白到他的主人,就算沒了他,仍然可以買過一隻新的抱抱熊玩具。相反,如果反斗奇兵出第四集,Bonnie不見了胡迪和巴斯,然後買過新的去取代自己,或許,胡迪和巴斯也會想反抗命運。

怎也好,有看的就來閒聊一下吧。www

登錄/註冊後可看大圖

作者: Kimo    時間: 27/7/2010 03:50 PM
冇睇, 但聽講呢套野畀d女權份子投訴
作者: rose~    時間: 27/7/2010 03:54 PM
嗯,其實我昨天看完還真有點可憐玩具們 - -
一開始完全不知在發生什麼事,看見安仔在玩玩具還覺得很正常
過了一會,知道他們打電話給安仔的目的才明白
勞蘇不按那個按鈕我呆了
作者: Francium Henry    時間: 27/7/2010 03:55 PM

故事簡介:

不知道各位看了沒有,經過我多番要求,終於約到幾個朋友一起去看,不用自己獨個去看。(笑

可能我比較容易被感動,頭幾分鐘,安仔(安哥?)和玩具 ...
極級比卡超 發表於 27/7/2010 03:48 PM

末段得確是很感動
當安仔向Bonnie介紹每個玩具,我係好想喊的(奈何有女同學坐我兩旁我先引住)
直到安仔見到胡迪,個種感覺宜家我都唔知點講好
總之,佢本來係唔想放佢走,但係最後放左

其實同我地一樣,我都唔想「送」玩具去垃圾房,但係我又唔會玩咁囉
作者: yin_yin1992    時間: 27/7/2010 04:35 PM
去到燒玩具果到
雖然知佢地唔會被燒掉
但真系完全諗唔到系果3隻野救番佢地
果陣我仲以為勞蘇會良心發現番黎救佢地

就好似樓上講咁  我都唔會話掉左d玩具 但我又唔會玩囉

雖然我唔明點解人對個玩具有d咁既感情
(因為我無)
但睇果陣又的確系幾感人下

[題外]開場前段"黑與白"既動畫幾搞笑下xd[題外]
作者: 比卡    時間: 27/7/2010 04:37 PM
睇個Day & Night果陣我以為自己睇錯片[sf]
作者: 傻嘟    時間: 27/7/2010 04:57 PM
我最尾心酸 安仔加油吧
作者: yin_yin1992    時間: 27/7/2010 05:05 PM
極級比卡超 發表於 27/7/2010 04:37 PM
我仲以為系ts新角色黎...
作者: 咚咚卡比獸    時間: 27/7/2010 05:15 PM
我有看我有看
去到最後個場面...我留佐幾少少眼淚
題外話...
3眼仔本來就夠得意架啦 佢講句 : 爪呀 我即時勁中意佢地
最後... 我d玩具..好似以經丟哂了/.\
作者: 傻嘟    時間: 27/7/2010 06:00 PM
我有看我有看
去到最後個場面...我留佐幾少少眼淚
題外話...
3眼仔本來就夠得意架啦 佢講句 : 爪呀 我即時勁中意佢地
最後... 我d玩具..好似以經丟哂了/.\
咚咚卡比獸 發表於 27/7/2010 05:15 PM

3眼仔話:係個爪wow 把聲有少少回音o既感覺 好得意
作者: 比卡    時間: 27/7/2010 07:43 PM
個爪呀~~~
woo~~~
你救左我地,我地會永遠感激你架
羅麥歐,點解你係羅麥歐

仲有一開始,佢地三個帶左獨眼龍眼罩,但依然有兩隻眼

三隻野勁賺鬼
作者: Piebaby-)    時間: 27/7/2010 07:46 PM
個爪呀~~~
woo~~~
你救左我地,我地會永遠感激你架
羅麥歐,點解你係羅麥歐

仲有一開始,佢地三個帶左獨眼龍眼罩,但依然有兩隻眼

三隻野勁賺鬼
極級比卡超 發表於 27/7/2010 07:43 PM

羅密歐,盞鬼……

羅密歐果道真係幾正,不過我最中意彈弓狗>____<
作者: elvis    時間: 27/7/2010 07:52 PM
劇透既話標題注明or反白嘛XD

末段真係感人到想喊…
諗起到而家搬埋屋,玩具都無晒,難免又有種感觸
極級比卡超 發表於 27/7/2010 04:37 PM

當年有入戲院睇TS2既話應該唔會中伏w
作者: 傻嘟    時間: 27/7/2010 07:53 PM
話說很多玩具都不見了
企鵝 其實媽媽早就想掉的了 搖控車 望遠鏡 畫版 綠色部隊 等等 還有那些櫃的玩具通通不見了...
作者: 比卡    時間: 27/7/2010 08:04 PM
話說很多玩具都不見了
企鵝 其實媽媽早就想掉的了 搖控車 望遠鏡 畫版 綠色部隊 等等 還有那些櫃的玩具通通不見了...
肥嘟嘟 發表於 27/7/2010 07:53 PM

之前才重溫了ts和ts2,所以那些玩具我也很記得
企鵝在2時,早就想掉了
搖控車在1的最後可是超重要的
望遠鏡,巴斯和胡迪也常常用的(不過還是薯蛋頭的眼睛較有用= =
神奇畫版,在2裡也有表現,可惜去不了冒險
綠色部隊,1裡一開始就是他們登場了
還有一部不知是什麼,給小孩打英文字的玩具
當然,還有那堆羊,和牠們的主人,胡迪的女友,寶貝
本來還以為,最後寶貝會回來,可惜,只剩下巴斯和翠絲這一對
作者: jennifersspgps    時間: 27/7/2010 09:14 PM

我覺得最尾真係好感動,
我真係喊左出黎,仲比人笑
三眼仔好搞笑
作者: yin_yin1992    時間: 27/7/2010 10:31 PM
當然,還有那堆羊,和牠們的主人,胡迪的女友,寶貝
本來還以為,最後寶貝會回來,可惜,只剩下巴斯和翠絲這一對
極級比卡超 發表於 27/7/2010 08:04 PM

話說我當時見到芭比一遇ken就一齊咁我仲系到諗:乜芭比唔系同胡迪既咩?
同埋系之前翠絲最初出現時我以為佢同胡迪一對的
之前仲見到有人話巴斯搶胡迪女友XD
作者: renz    時間: 28/7/2010 03:35 AM
曾見人說這套戲是給童年流逝的年青人看
給人無限感觸

可是說
即使我有玩具
卻沒有像安仔一樣如此投入自己幻想的世界
那玩具完成了其歷史任務
掉棄或送人
我也沒多大感覺
以致劇尾的感動位我差點才流出來

有多少香港人有和安仔一樣的童年?
作者: 比卡    時間: 28/7/2010 09:57 AM
曾見人說這套戲是給童年流逝的年青人看
給人無限感觸

可是說
即使我有玩具
卻沒有像安仔一樣如此投入自己幻想的世界
那玩具完成了其歷史任務
掉棄或送人
我也沒多大感覺
以致劇尾的感動位我差點才流出來
...
renz 發表於 28/7/2010 03:35 AM

當然,我們沒有這樣跟他們玩過,沒有那幻想世界
但,只要你把超人和怪獸抱起,亂打一場,把車子推一推,拿著飛機在天空兜一個圈
那些玩具,可能已經很滿足
作者: petit    時間: 28/7/2010 11:28 AM
OOOOOOOOOOOOOooooooooo~~~~~~~~~~~

好想知竞道配音係點處理
搞到我想試下學做配音-.-
作者: 比卡    時間: 28/7/2010 11:54 AM

登錄/註冊後可看大圖

各位有乜feel
作者: 狗銳    時間: 28/7/2010 01:58 PM
各位有乜feel
極級比卡超 發表於 28/7/2010 11:54 AM

有少少想喊...

題外話...PPS可以睇
作者: shchhu3    時間: 28/7/2010 05:20 PM
原本想睇英文版但係無位既路過
作者: Piebaby-)    時間: 28/7/2010 08:04 PM
各位有乜feel

安仔很邪惡
作者: 熾.等天使    時間: 28/7/2010 08:41 PM
剛看完了,看到安仔送玩具給bonnie果度真是差點就哭
作者: elvis    時間: 28/7/2010 09:26 PM
各位有乜feel

‧Andy仍然愛穿藍色T恤(轟
‧以前愛望巴斯、現在愛望胡迪(再轟

老實說也是好對比吧…TS3本來就是要這樣的效果
作者: heikiu_96    時間: 28/7/2010 09:35 PM
個人喜歡西班牙文巴斯光年,我一看到就不自覺笑了
作者: harry_lok    時間: 28/7/2010 09:38 PM
大家一齊黎感動下啦=D
http://www.youtube.com/watch?v=2PVPmIRbWEA

沒有望怎報酬 是我做你好友
當面對愁 就是我做朋友
了解將痛苦驅走
在此刻記著如同當天我
或彼此有好永久
一起經過一起走

沒有甚麼渴求 盼望成你好友
即使有愁 亦困樂困憂
今天定記住有我開心將逗留
今牽著雙手 煩惱掃光
讓彼此有好永久
結伴同一起走

人確也會有貴有洩
相比總 不分出高低
我也懶去計
你我有多麼 真的關心彼此都感覺到
在心中叫好
月會變星會移
而共你上天恩賜
做個玩偶也極有意義
多喜愛這小子 多喜愛這小子 多可愛的小子。
作者: 逸    時間: 28/7/2010 10:19 PM
最唔捨得嘅就係15年就咁大結局

影評:http://hk.myblog.yahoo.com/littleyeahlo-blogclub/article?mid=3277
作者: Mayuki~*    時間: 28/7/2010 11:23 PM
大家一齊黎感動下啦=D
http://www.youtube.com/watch?v=2PVPmIRbWEA

沒有望怎報酬 是我做你好友
當面對愁 就是我做朋友
了解將痛苦驅走
在此刻記著如同當天我
或彼此有好永久
一起經過一起走

沒有甚麼渴 ...
harry_lok 發表於 28/7/2010 09:38 PM

我係DLAND聽到都會想喊囉XDDDDD

YOU'VE GOT A FRIEND IN ME…
作者: may_ag    時間: 29/7/2010 03:33 PM
之前才重溫了ts和ts2,所以那些玩具我也很記得
企鵝在2時,早就想掉了
搖控車在1的最後可是超重要的
望遠鏡,巴斯和胡迪也常常用的(不過還是薯蛋頭的眼睛較有用= =
神奇畫版,在2裡也有表現,可惜去不了冒險
綠色部 ...
極級比卡超 發表於 27/7/2010 08:04 PM

翠絲不是胡迪的嗎?
作者: 傻嘟    時間: 29/7/2010 03:36 PM
翠絲不是胡迪的嗎?
may_ag 發表於 29/7/2010 03:33 PM

在1的時候是牧羊女 其實胡迪不嬲冇鍾意過翠絲
作者: 比卡    時間: 29/7/2010 10:54 PM
翠絲不是胡迪的嗎?
may_ag 發表於 29/7/2010 03:33 PM

請重看1及2
作者: 傻嘟    時間: 29/7/2010 11:00 PM
請重看1及2
極級比卡超 發表於 29/7/2010 10:54 PM

我記得胡迪是比人打算放係博物館 還有就是翠絲和雄心 仲有個老伯 是電影來的 但係最尾胡迪帶左翠絲和雄心走佬
作者: Mayuki~*    時間: 30/7/2010 06:58 PM
不知幾時聽了劇透……
buzz和jessie一起
可是buzz被人誤reset了…
以為jessie是星際惡女...囧

作者: Francium Henry    時間: 30/7/2010 09:21 PM
不知幾時聽了劇透……
buzz和jessie一起
可是buzz被人誤reset了…
以為jessie是星際惡女...囧
Mayuki~* 發表於 30/7/2010 06:58 PM

星際惡女....
話時話,我校真係有個叫jessie都幾靚(同港女tim)
西班牙buzz好正囉...
雖然明知最後會正常返,不過我一路笑一路擔心緊
萬一佢唔正常返,咁咪...
作者: 自欺欺人    時間: 30/7/2010 09:34 PM
上星期早已看了3d的toy story3
最後安仔送走自已心愛玩具的那幕感動至極,
我也差點流下淚來。
但眼見身邊的朋友們看得絲毫感覺也沒有,
於是我就強忍著淚水,硬著頭皮地看下去
作者: 狂F    時間: 30/7/2010 10:01 PM
其實本身對反斗奇兵3不抱有太大期望,
覺得卡通片出續集永遠唔夠第一集好睇,相反地仲會越來越差,就好似史力加咁。
但睇完之後,我覺得呢種想法套用不了在反斗奇兵3身上,
笑料驚喜萬分,起碼唔會覺得只係一堆只有小朋友先識笑既爛gag,
單是巴斯光年講西班牙文已經夠驚喜。
另外,十分興幸既係前兩集只能以路人既身份出現既安仔,今集亦佔了一個重要戲份,
安仔同玩具既分離就是感動,亦不失實,始終,人大了,對玩具的喜愛亦會減少,
玩具們跟安仔的最後一次玩耍,安仔將玩具交托另一位喜愛玩具既女孩,
以呢種方式作結,雖然是有點傷感,但比起放置在閣樓,或者是送進堆填區,
玩具們能繼續為小朋友帶來歡樂,這實在最好不過。
作者: Mayuki~*    時間: 30/7/2010 11:46 PM
←也是Jessie(噗

我還沒看啊…
位子好滿囧

作者: Requiem    時間: 31/7/2010 01:26 AM
其實本身對反斗奇兵3不抱有太大期望,
覺得卡通片出續集永遠唔夠第一集好睇,相反地仲會越來越差,就好似史力加咁。
但睇完之後,我覺得呢種想法套用不了在反斗奇兵3身上,
笑料驚喜萬分,起碼唔會覺得只係一堆只 ...
發明狂F小子 發表於 30/7/2010 10:01 PM

史力加打算不斷添食,當然是愈做愈爛了。
反斗奇兵啊,倒像是每一集也是當做最後一集來製作的。
作者: 狗銳    時間: 31/7/2010 01:38 AM
睇完反斗奇兵3,屋企D玩具唔捨得'等'

(之前細個睇反斗奇兵會驚,驚佢地會報仇)
作者: Mayuki~*    時間: 31/7/2010 01:45 AM

狗銳 發表於 31/7/2010 01:38 AM

所以我以前會對佢地好好…
真係會成日同佢地傾計玩(噗
作者: 比卡    時間: 31/7/2010 09:23 AM

狗銳 發表於 31/7/2010 01:38 AM

其實照咁黎睇
玩具無論點,都唔會報仇,反而會一直愛住佢既主人
lotso都只係因愛成恨而已
作者: may_ag    時間: 1/8/2010 07:09 PM
我記得胡迪是比人打算放係博物館 還有就是翠絲和雄心 仲有個老伯 是電影來的 但係最尾胡迪帶左翠絲和雄心走佬
肥嘟嘟 發表於 29/7/2010 11:00 PM

我都記得
所以印像中他們是一對的

不過卡通片還是用友情以想象較好
作者: 傻嘟    時間: 1/8/2010 10:28 PM
大家估下有冇4啦... 巴斯同翠絲是關鍵?
作者: bobo88728    時間: 6/8/2010 05:28 PM
勞蘇好cheap lo!好彩佢最後咩左~~haha仲有些d 鏡送tim!

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2