香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 非原創雨隊請狠評 [打印本頁]

作者: Charliez    時間: 23/7/2010 12:48 PM
標題: 非原創雨隊請狠評

此隊乃東抄右抄自己改一下…(不過大部份都是來自抄的= =+)第一次嘗試這樣team…小弟真的是新手…希望大大狠評之餘帶多d解釋@_@

登錄/註冊後可看大圖
(祈雨+特攻手)
道具:濕石
(特性:充電)
性格+速度-物攻

252sp 252sa 6hp
轟天雷/影球/接力棒/祈雨

登錄/註冊後可看大圖
(物攻手)

(特性:濕滑)
性格+物攻-特攻

252sp 252a 6hp
攀瀑+毒刺+大爆炸+劍舞

登錄/註冊後可看大圖
(祈雨+特攻手)
道具:剩飯
性格+特攻-物攻
252sa252sp 6sp
滑浪/能量球/冰光/祈雨

登錄/註冊後可看大圖
(祈雨+盾)
(特性:浮游)
性格+防-特攻
252d252hp 6a
祈雨/大爆炸/岩釘/螺旋球

登錄/註冊後可看大圖
(物攻手)

道具:命玉
性格+攻-特攻
252a 200sp58hp
傻力氣/崩石/攀瀑/水壓噴射

登錄/註冊後可看大圖
(物攻手)

道具:奇蹟果
性格+速度-特攻
252a252sp 6hp
逆鱗/龍舞/替身/逆流而上

其實我都知道砌得好差=___=+
但係都希望大大可以耐心的給予意見!小弟感激萬分!

作者: 長門akira    時間: 23/7/2010 01:10 PM
祈雨手用濕石......
沼王有自我再生不用吸吞......放個釘也好
鐮刀蟲速攻的話求破壞力用命玉
雷伊祈雨手???
作者: Charliez    時間: 23/7/2010 01:19 PM
祈雨手用濕石......
沼王有自我再生不用吸吞......放個釘也好
鐮刀蟲速攻的話求破壞力用命玉
雷伊祈雨手???
長門akira 發表於 23/7/2010 01:10 PM

先多謝你既請教…
我想問:
1.係咪所有祈雨手都應該帶濕石?
2.沼王我去aucy睇好似無得學放釘的樣子?@_@
作者: h2285    時間: 23/7/2010 01:22 PM
我看不見你的雷伊有祈雨這招
作者: Kimo    時間: 23/7/2010 01:23 PM
海星你唔expect佢擋到幾多招, 自我再生用途唔大, 冰光都冇看似靠嚇
河童種子極吸慢慢回血顯得太被動, 容易留機會畀對手上場強化, 反擊你想佢擋到幾招物攻
沼王狼吞虎嚥不如自我再生, 盾就用冰拳代替水尾, 冰地打擊面大
雷伊做咩唔爆速? 而且訊號光意義不大, 剋兩倍威力還不及本系落雷, 轉替身/接力

感覺全隊對草系無力, 缺乏對格地抗性擋不下強攻
盾牌趕唔走人, 攻擊手缺乏機會上場
速攻手過分依賴雨天, 有冇諗過一輪換人戰後停雨會點, 又係咪咁易即刻畀祈雨手上場
作者: 長門akira    時間: 23/7/2010 01:24 PM
先多謝你既請教…
我想問:
1.係咪所有祈雨手都應該帶濕石?
2.沼王我去aucy睇好似無得學放釘的樣子?@_@
Charliez 發表於 23/7/2010 01:19 PM

1.咁又唔一定...個人認為雷伊首發求雨比寶星好,而寶星求雨好像怪怪的
2.眼殘了SOR= =
作者: Charliez    時間: 23/7/2010 01:24 PM
我看不見你的雷伊有祈雨這招
h2285 發表於 23/7/2010 01:22 PM

原來係咁=___=

對唔住...係我唔小心搞錯左=___=+
作者: Charliez    時間: 23/7/2010 01:27 PM
海星你唔expect佢擋到幾多招, 自我再生用途唔大, 冰光都冇看似靠嚇
河童種子極吸慢慢回血顯得太被動, 容易留機會畀對手上場強化, 反擊你想佢擋到幾招物攻
沼王狼吞虎嚥不如自我再生, 盾就用冰拳代替水尾, 冰地打擊 ...
Kimo 發表於 23/7/2010 01:23 PM

睇黎要消化一下先=w=+

咁請問有無可以改善既方法?@_@!

另外想問咁其實係咪雨隊唔應該有盾而係全部都攻手?_?

定係我應該用其他盾更好?_?
作者: Charliez    時間: 23/7/2010 01:30 PM
1.咁又唔一定...個人認為雷伊首發求雨比寶星好,而寶星求雨好像怪怪的
2.眼殘了SOR= =
長門akira 發表於 23/7/2010 01:24 PM

海星改冰光係咪會更好?@_@
作者: Kimo    時間: 23/7/2010 01:39 PM
睇黎要消化一下先=w=+

咁請問有無可以改善既方法?@_@!

另外想問咁其實係咪雨隊唔應該有盾而係全部都攻手?_?

定係我應該用其他盾更好?_?
Charliez 發表於 23/7/2010 01:27 PM

雨Team唔係6隻pm都要係雨天下有利, 咁一係弱點集中, 一係打擊盲點集中
作者: natalya    時間: 23/7/2010 01:40 PM
連帖自重。

雷E諗下 sp冰>baton pass
作者: 小霞fans    時間: 23/7/2010 01:41 PM

雨隊主力係水系, 講求強攻,一個盾已經足夠
海星首發有點兒...雷伊可以首發
建議鴨神做特攻手
252sp252sa4hp surf/能量/冰光/求雨  特性swift swim
鐮刀蟲一招水唔夠. 試刀轉waterfall
雨天只有5/8 回合 沒時間強化 劍舞可轉傻力打企鵝
刺龍我會單刀 龍舞/替身/逆鱗/逆流 配奇蹟果防逆鱗副作用 替身防狀態大爆
雷伊求雨的話可用濕石 轟雷/醒冰/求雨/影球
沼王可求雨
海星可轉一轉釘
作者: ky@avup    時間: 23/7/2010 01:42 PM
全隊對草系無解
作者: Kimo    時間: 23/7/2010 01:46 PM
建議鴨神做特攻手
252sp252sa4hp surf/能量/冰光/求雨  特性swift swim
雨天只有5/7回合 沒時間 ...
小霞fans 發表於 23/7/2010 01:41 PM

抓錯處, 8回合
作者: Charliez    時間: 23/7/2010 02:06 PM
建議鴨神做特攻手
雨天只有5/8 回合 沒時間 ...
小霞fans 發表於 23/7/2010 01:41 PM

已改…另多謝各位大大既意見…我會持續修改的^_^
另外想問下點解雷伊用醒水?
全隊對草系無解
Kenny121212 發表於 23/7/2010 01:42 PM

請問大大有無咩提議?=[
加左冰系既技能都唔係好抗到?=[

連帖自重。

雷E諗下 sp冰>baton pass
natalya 發表於 23/7/2010 01:40 PM

唔好意思…唔係好明你講覺醒冰同接力棒做咩?@_@
作者: Kimo    時間: 23/7/2010 02:13 PM
已改…另多謝各位大大既意見…我會持續修改的^_^
另外想問下點解雷伊用醒水?

請問大大有無咩提議?=[
加左冰系既技能都唔係好抗到?=[
Charliez 發表於 23/7/2010 02:06 PM

我唔知佢醒咩水, 冇必要為左雨天夾硬塞個醒水落去唔要醒冰
加冰抗草係第一步, 我睇唔到你Team有邊隻可以係草系面前完美上場
作者: Charliez    時間: 23/7/2010 02:18 PM
加冰抗草係第一步, 我睇唔到你Team有邊隻可以係草系面前完美上場
Kimo 發表於 23/7/2010 02:13 PM

那麼用薔薇可以嗎?不過我好像想不著該換哪一隻=___=+

同埋會唔會撞屬性?

252sa 252sp 6hp @黑泥
祈雨  天氣球  葉風  寄生種子

from:http://hkpnve.net/discuz/viewthread.php?tid=71356

另外千針魚可以嗎?

252a 252sp 6hp @命玉
攀瀑  水噴  毒刺  大爆

from:https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthread.php?tid=69900&extra=page%3D1&sid=S884Tz
作者: Kimo    時間: 23/7/2010 02:21 PM
Charliez 發表於 23/7/2010 02:18 PM

唔好將個框框限死係雨天呢個前提下, 否則隊野好易有結構性問題
作者: 長門akira    時間: 23/7/2010 02:29 PM
Kimo 發表於 23/7/2010 02:13 PM

可能係打錯XD
鋼鐘似乎唔錯?!
作者: Charliez    時間: 23/7/2010 02:33 PM
唔好將個框框限死係雨天呢個前提下, 否則隊野好易有結構性問題
Kimo 發表於 23/7/2010 02:21 PM

クロバット(Crobat) 叉字蝠可用來抗嗎?=_____=+
(抱歉…我笨死了>"<)
作者: Kimo    時間: 23/7/2010 02:34 PM
可能係打錯XD
鋼鐘似乎唔錯?!
長門akira 發表於 23/7/2010 02:29 PM

浮游鋼鐘雨天下冇弱點, 樓主不妨諗下

クロバット(Crobat) 叉字蝠可用來抗嗎?=_____=+
(抱歉…我笨死了>"
Charliez 發表於 23/7/2010 02:33 PM

講到叉蝠我就諗起首發高速祈雨
作者: Charliez    時間: 23/7/2010 02:38 PM

Kimo 發表於 23/7/2010 02:34 PM

濕石
252HP 252物防 6特防
特性:浮游
+物防-特攻
祈雨 大爆炸 地震 螺旋球

參考自:https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthread.php?tid=71314&extra=page%3D4

這樣如何?@_@ 用這隻換走沼王?

我都好似見到好多祈雨隊用雷伊同叉蝠…不過個人覺得雷伊好愛d…(/拖走…)
作者: 長門akira    時間: 23/7/2010 02:40 PM

Kimo 發表於 23/7/2010 02:34 PM

我鍾意雷霆彈XD
濕石
+物防-特攻

參考自:https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthread.php?tid=71314&extra=page%3D4

浮游鋼鐘雨 ...
Charliez 發表於 23/7/2010 02:38 PM

螺球性格-速
作者: Ivanhy92    時間: 23/7/2010 02:41 PM

同埋會唔會撞屬性?

252sa 252sp 6hp @黑泥
祈雨  天氣球  葉風  寄生種子

from:http://hkpnve.net/discuz/viewthread.php?tid=71356

另外千針魚 ...
Charliez 發表於 23-7-2010 14:18

兩隻均可
看了原本一隊後感覺海星的存在比多餘
作者: Charliez    時間: 23/7/2010 02:42 PM
沼王狼吞虎嚥不如自我再生, 盾就用冰拳代替水尾, 冰地打擊 ...
Kimo 發表於 23/7/2010 01:23 PM

我想問…我而家換走左祈雨…換入左冰光…咁自我再生係咪都應該換返其他攻招?@_@

兩隻均可
看了原本一隊後感覺海星的存在比多餘
arararchchch 發表於 23/7/2010 02:41 PM

係咪因為攻擊上面已經可以被其他攻手取代同埋無用黎祈雨?(我估咋@_@)
作者: Kimo    時間: 23/7/2010 02:43 PM
濕石
+物防-特攻

我都好似見到 ...
Charliez 發表於 23/7/2010 02:38 PM

鋼鐘我個人用開欺空速攻的...
盾牌鋼鐘可以幫手祈下雨放下釘催下眠咁
沼王當然咪換走, 你隊野仲有幾多隻盾姐
作者: 長門akira    時間: 23/7/2010 02:45 PM
我想問…我而家換走左祈雨…換入左冰光…咁自我再生係咪都應該換返其他攻招?@_@
Charliez 發表於 23/7/2010 02:42 PM

四攻海星就專愛去,不過我個人唔贊成...........
另外....雨隊需唔需要高旋手?
作者: 小霞fans    時間: 23/7/2010 02:45 PM
打錯
雨隊要面對敵方搶天氣的問題
畢竟有班班雪人等PM 放永久天氣
可以考慮一隻攻手在冇雨天時仍能搶攻
作者: Kimo    時間: 23/7/2010 02:45 PM
另外....雨隊需唔需要高旋手?
長門akira 發表於 23/7/2010 02:45 PM

強攻就廢鬼事
作者: Charliez    時間: 23/7/2010 02:47 PM
打錯
雨隊要面對敵方搶天氣的問題
畢竟有班班雪人等PM 放永久天氣
可以考慮一隻攻手在冇雨天時仍能搶攻
小霞fans 發表於 23/7/2010 02:45 PM

雷伊算唔算?@_@

好多謝各位大大踴躍比意見呀!>w<
不過我要出門口一下…轉頭再返^^"
作者: Kimo    時間: 23/7/2010 02:49 PM
雷伊算唔算?@_@

好多謝各位大大踴躍比意見呀!>w<
不過我要出門口一下…轉頭再返^^"
Charliez 發表於 23/7/2010 02:47 PM

雷伊要秒人就必需專眼, 否則打人唔死反被秒
作者: Ivanhy92    時間: 23/7/2010 02:55 PM
雷伊要秒人就必需專眼, 否則打人唔死反被秒
Kimo 發表於 23-7-2010 14:49

那你專眼祈雨去

有時候祈雨手被秒未必是壞事
自殺後拿到個無傷上場機會給速攻手也不錯
作者: thunder    時間: 23/7/2010 03:00 PM
鐮刀為何雙水招?
轉個十字剪好d
作者: Kimo    時間: 23/7/2010 03:01 PM
那你專眼祈雨去

有時候祈雨手被秒未必是壞事
自殺後拿到個無傷上場機會給速攻手也不錯
arararchchch 發表於 23/7/2010 02:55 PM

點解雷伊要祈雨, 接力後讀唔得
棄子爭先呢個辦法唔係唔掂, 但係唔會佔到幾多優勢, 尤其開局你根本唔知對手有咩後著
作者: roy007    時間: 23/7/2010 03:02 PM
鐮刀為何雙水招?
轉個十字剪好d
thunder 發表於 23/7/2010 03:00 PM

一個求威力一個求先攻
作者: thunder    時間: 23/7/2010 03:08 PM
一個求威力一個求先攻
roy007 發表於 23/7/2010 03:02 PM

水流逆流2者共存會縮窄打擊面
要威力有崩石傻力,還不夠的話甚至轉石刃都ok(只要rp不是差到飛起的話)
所以逆流轉蟲剪好d,加大打擊面
作者: 小霞fans    時間: 23/7/2010 03:11 PM
要威力有崩石傻力,還不夠的話甚至轉石刃都ok(只要rp不是差到飛起的話)
thunder 發表於 23/7/2010 03:08 PM

大前提這是雨隊 當然以水為主攻
作者: Kimo    時間: 23/7/2010 03:12 PM
thunder 發表於 23/7/2010 03:08 PM

蟲剪兩倍剋不及雨天本系攀瀑, 而且剋既都係超惡等無關痛癢屬性
作者: 文    時間: 23/7/2010 03:17 PM

水+岩已經擁有一個大的打擊面
雨中水屬攻擊x1.5 , 當然是以水系作為主要攻擊吧~
而且沒雨時, 那速度的缺憾還是要由水流來進攻
有雨時, 速度倍化了, 即使是使用逆流, 都比大多數小精靈快了~ 選擇擁有更強破壞力的不好嗎?
作者: Ivanhy92    時間: 23/7/2010 03:22 PM
點解雷伊要祈雨, 接力後讀唔得
棄子爭先呢個辦法唔係唔掂, 但係唔會佔到幾多優勢, 尤其開局你根本唔知對手有咩後著
Kimo 發表於 23-7-2010 15:01

個人喜好吧
棄子取勢和後讀沒衝突
但要接力後讀的話無配上專愛的必要

雨隊個人傾向開局盡快取優勢向對方施壓

蟲剪兩倍剋不及雨天本系攀瀑, 而且剋既都係超惡等無關痛癢屬性
Kimo 發表於 23-7-2010 15:12

現在雪拉比橫行的日子十字剪並非不可行呀
值不值得便自行取捨
作者: Kimo    時間: 23/7/2010 03:31 PM
個人喜好吧
棄子取勢和後讀沒衝突
但要接力後讀的話無配上專愛的必要
arararchchch 發表於 23/7/2010 03:22 PM

專愛係為攻擊招, 唔想攻擊時就接力走人, 後讀賺個勢都好, 同專愛冇矛盾

雨隊個人傾向開局盡快取優勢向對方施壓
arararchchch 發表於 23/7/2010 03:22 PM

所以我唔建議雨隊6隻都靠雨天食飯, 一冇雨落就煩

現在雪拉比橫行的日子十字剪並非不可行呀
值不值得便自行取捨

個人傾向畀隊友搞掂
作者: EHO    時間: 23/7/2010 03:39 PM
隊伍不太抗草 加入沼王使問題大增 祈雨的建議使用雷霆彈 至少能確保速度優勢
另外也可以叉字 先手挑撥再放雨 能減少釘子的威脅
在雨天強攻下 鴨神也得考慮本身攻擊力- -
隊伍面對沙暴跟暴雪天氣比較無力 對雪隊更沒有足夠反制手段~
作者: werewolf    時間: 23/7/2010 04:15 PM
個人只會考慮雷霆彈叉蝠字青銅鐘亞克諾姆首發祈雨。
作者: Angelfire    時間: 23/7/2010 04:23 PM
thunder 發表於 23-7-2010 15:08

十字剪打什麼?
作者: Charliez    時間: 23/7/2010 08:04 PM
個人只會考慮雷霆彈叉蝠字青銅鐘亞克諾姆首發祈雨。
sda 發表於 23/7/2010 04:15 PM

可講解一下為何雷伊唔適合嗎?^^"
作者: DunDun    時間: 23/7/2010 08:47 PM

這個隊伍缺了一顆岩釘,氣息腰帶對於雨天進攻和回合時間都有很大的阻礙。
放岩釘的選擇,這隊只有化石盔,但以這一攻手放置岩釘顯得相當浪費;因此,應更替一個精靈。
我認為捨棄的首選是沼王,用沼王祈雨,唯一的好處只是可以再生循環再用,但對於雨天急促的攻擊節奏,沼王顯得相當礙眼。

因此可以嘗試使用鋼人:祈雨+大爆炸+岩釘+任一攻招。
鋼人比起沼王,可以爆炸和放岩釘,抗性也較多;不過就要犧牲對水和雷的完美抗性,要取捨一下。
鋼人的攻招以螺旋球為首選,而鐵頭槌有較多PP和穩定威力也是選擇之一,當然超能力本系的招式、可以對大部分雷系造成有效打擊的地震也是可以選擇的;甚至可以放棄這攻招,使用催眠術。

我認為寶石海星在這隊也不是一個好用的選擇,即使雨天提升了威力,也難以滅除快樂蛋這心腹大患。
反而雨天物攻向的東西,因有強化招式,在破物盾方面則有不俗的表現。
例如千針魚:攀瀑+毒刺+大爆炸+劍舞。
水毒的雙本盲點不多,大爆炸也可以保持進攻節奏,直接進入下一輪雨天。
另外你已擁有荷葉鴨作特攻輸出。要是堅持使用寶石海星,請把那無用的濕石丟掉。

其餘的都是些小問題。例如:
.雷伊可以放棄影球醒冰其中一招,換成接力棒,以作後讀。但要小心威嚇特性的效果。
.荷葉鴨可以多加點耐久,例如加特耐就可以頂著對方的十萬伏特強行進攻。道具也可以考慮剩飯。
.化石盔的傻力氣可以換作劍舞,增加命玉的效率和攻擊強度。另外有信心的話,崩石也可以考慮石刃。十字剪也可替換傻力氣,以反制雪拉比。
.刺龍王可以考慮睡眠+解睡果的組合,這可以頂著狀態和不致命的攻擊來強化。但你現在使用的道具和招式沒有問題。
作者: Charliez    時間: 23/7/2010 09:25 PM
這個隊伍缺了一顆岩釘,氣息腰帶對於雨天進攻和回合時間都有很大的阻礙。
放岩釘的選擇,這隊只有化石盔,但以這一攻手放置岩釘顯得相當浪費;因此,應更替一個精靈。
我認為捨棄的首選是沼王,用沼王祈雨,唯一的 ...
=w= 發表於 23/7/2010 08:47 PM

多謝你呢~好詳細…已改…(不過唔知有無少左…)
不過…小問題果度有關化石盔果個point唔係好明呢@_@
因為我好似無十字剪?@_@
同埋換走傻力氣又換返傻力氣返黎?_?
(再次多謝你~真係好詳細!)
作者: 長門akira    時間: 23/7/2010 09:59 PM
多謝你呢~好詳細…已改…(不過唔知有無少左…)
不過…小問題果度有關化石盔果個point唔係好明呢@_@
因為我好似無十字剪?@_@
同埋換走傻力氣又換返傻力氣返黎?_?
(再次多謝你~真係好詳細!)
Charliez 發表於 23/7/2010 09:25 PM

蠻力可轉劍舞或十字的意思
沖瀑+水柱+崩石/石刃+劍舞/十字剪(冇睇錯既話.........

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2