香港寵物小精靈村落 論壇

標題: Pokemon BW動畫情報 [打印本頁]

作者: zz5201314    時間: 10/6/2010 01:36 PM
標題: Pokemon BW動畫情報

A blog comment by storyboard writer Takahashi has revealed information on the newest Pokemon anime: Black and White. Both Takeshi and Hikari will be left behind, according to the animator. Only the first three episodes were said to have been filmed, so it is impossible to speak for future episodes of the Black and White anime beyond that point.
A translation of the blog post is provided below:
“ Finally, filming Pokemon has begun!
It was three episodes of the new series, but it looks like the heroine isn't the main girl from the games.
I went "Huh!?" when I saw the character chart last time, but it really looks like the heroine is an original child. It appears that Takeshi isn't in it, and a new rival character who is similar to Shinji is in it too.
By the way, the heroine is cute but amazing... her hair style is pretty.

-- Takahashi's blog
The current anime series, Pocket Monsters Diamond & Pearl, will end this fall, with the Grand Festival already finished and the Shin'ō League tournament set to begin July.

翻譯如下:
一個情節串連圖板作者的博客評論公開最新的PM動畫消息:PM黑白。 小剛和小光都將被保留,和動畫制造者相符。只制造了一開始的三集,所以不可能得知未來的PM黑白集數。

博客宣布的翻譯如下:
終於,制造中的PM動畫開始了!

新劇集有3集,不過看起來女主角不是游戲中的女主角

我看到角色列表的時候說:哈?? 看起來女主角是一個原創的孩子。似乎小剛不在,還有一個和真嗣相似的新勁敵角色也在。

順便一提 女主角很可愛不過讓人震驚 她的發型很漂亮

Takahashi 的博客
現在的動畫劇集,PM鉆石&珍珠將會在這個秋天結束,華麗大賽已經完成,新奧聯盟將在七月開始。

不過有一個病句
前面說道 小剛和小光都將被保留,

后面有說道:看起來女主角是一個原創的孩子。似乎小剛不在,

令一版本中文:
腳本作者Takahashi的一篇博客評論表明他得到了最新的關于PM動畫黑白的消息:從動畫來看,小剛和小光都會留下來.因為黑白的動畫只制作了3集,所以不可能通過這一點點內容預測動畫黑白的將來的發展
下面提供一篇博客的翻譯
PM的動畫開始制作了,最新系列只制作了3集,不過看起來女主角不是游戲的女主角
當我看到角色圖的時候我“喔?”了一下。但是看起來女主角真的是一個普通的孩子。
小剛出現,長得像真嗣的勁敵出現
順便說一下,女主角長得又可愛又讓人有點驚訝,她的發型很美

真係唔知信邊個好@~
6係有新女主角確定的了
可能小剛同小光加個女仔?
個女仔睇黎好似好可愛
------------------------------------------------------------------------------------
PS:不管相不相信這消息只作為參考讓時間去證明一切,但是公布這些消息的也是外國一個比較權威的網站。句中提到日本XX博客透露了黑白動畫的情報

消息來源: http://bulbanews.bulbagarden.net/wiki/Blog_comment_releases_information_on_Black_and_White_anime
作者: jennifersspgps    時間: 10/6/2010 02:53 PM
得小剛同小光???
咁小智呢???
作者: shizuki_tsuyuki    時間: 10/6/2010 03:40 PM
是不是真實的消息?! 來源的blog已被delete,一些轉載消息的website已被小学館集英社要求刪除情報

2ch中看到,來源的blog還說了遊戲相關的消息

過去作からのポケモンは殿堂入りしたあとに一匹ずつミニゲームで仲良くならなきゃいけないっぽいです
アララギ博士、トリプルバトルあり、赤外線通信、外国が舞台、プラズマ団(Plasma)
作者: hoyin1998    時間: 10/6/2010 04:15 PM
小智退休了?
作者: werewolf    時間: 10/6/2010 04:43 PM
是不是真實的消息?! 來源的blog已被delete,一些轉載消息的website已被小学館集英社要求刪除情報

過去作からのポケモンは殿堂入りしたあとに一匹ずつミニゲームで仲良くならなきゃいけないっぽいです
アララギ博士、トリプルバトルあり、赤外線通信、外国が舞台、プラズマ団(Plasma)
yukihime 發表於 10-6-2010 15:40

我不太信還用紅外線
作者: elvis    時間: 10/6/2010 04:48 PM
除了姓氏是阿良良木外,據說博士會是女性
看那畫面放到三打應該也有可能,不過如是者變數實在很大
外國舞台基本上我默認是了
叫離子團也沒啥意外
至於紅外線有點保留,說到底也不知有啥用
作者: shizuki_tsuyuki    時間: 10/6/2010 05:35 PM
紅外線只能說 繼續有pokewalker
日本舞台用光,外國舞台...幾乎可以說是US
戰鬥已很完整,除了Triple Battle 難以再有進化的地方
作者: ~小智~    時間: 10/6/2010 07:19 PM
唔通真係比我講中左...
還有可能試一試新的主角看大眾接受既程度如何
(好似之前小剛禁...)
作者: zz5201314    時間: 10/6/2010 07:26 PM
是不是真實的消息?!來源的blog已被delete,一些轉載消息的website已被小学館集英社要求刪除情報

過去作からのポケモ  ...
yukihime 發表於 10/6/2010 03:40 PM

俾人爆左出去了,所以叫佢DEL番
情佈應該是真的

假消息不理吧...
真消息被爆出去所以才叫佢刪除
作者: FONGKII    時間: 10/6/2010 07:32 PM
俾人爆左出去了,所以叫佢DEL番
情佈應該是真的

假消息不理吧...
真消息被爆出去所以才叫佢刪除
zz5201314 發表於 10/6/2010 07:26 PM
就是讓我們誤以為是真消息才叫人刪除啊
作者: mtps55699    時間: 10/6/2010 07:36 PM
用新男主角(BW)?人數首次2男2女,集數應該多好多,一共向3個目標前進?
作者: zz5201314    時間: 10/6/2010 07:42 PM
FONGKII 發表於 10/6/2010 07:32 PM

那流存了三主和其他小精靈的假圖
那為什麼不刪除
作者: hkchan5544    時間: 10/6/2010 07:52 PM
如果真既話...我可能會放棄pm...冇左小智點得...
作者: FONGKII    時間: 10/6/2010 07:53 PM
如果真既話...我可能會放棄pm...冇左小智點得...
hkchan5544 發表於 10/6/2010 07:52 PM
篇野邊度有話放棄小智?
作者: 御小煒    時間: 10/6/2010 07:55 PM
小智真係無左?
應該無乜可能?
咁比卡超呢??
作者: zz5201314    時間: 10/6/2010 07:55 PM
小智真係無左?
應該無乜可能?
咁比卡超呢??
御小煒 發表於 10/6/2010 07:55 PM

篇野冇講小智冇左
正係話小剛同小光走
作者: hkchan5544    時間: 10/6/2010 07:56 PM
篇野冇講小智冇左
正係話小剛同小光走
zz5201314 發表於 10/6/2010 07:55 PM

小剛和小光都將被保留<<
-,-
如果有小智唔係應該
小智、小剛和小光
作者: 御小煒    時間: 10/6/2010 07:57 PM
篇野冇講小智冇左
正係話小剛同小光走
zz5201314 發表於 10/6/2010 07:55 PM

即係一共有4條友冒險?
係既話應該好好睇@@
咁小剛同小光既戲份未會分薄晒囉@@?
作者: ~小智~    時間: 10/6/2010 07:58 PM
留得小光係到
佢應該都有一定既戲份
作者: hkchan5544    時間: 10/6/2010 07:58 PM
即係一共有4條友冒險?
係既話應該好好睇@@
咁小剛同小光既戲份未會分薄晒囉@@?
御小煒 發表於 10/6/2010 07:57 PM

如果係就正了,,,
好似跟返ag咁...
作者: zz5201314    時間: 10/6/2010 07:59 PM
不是說了有新的女主角嗎
而小剛我相信已經不在了
作者: 御小煒    時間: 10/6/2010 08:02 PM
如果係就正了,,,
好似跟返ag咁...
hkchan5544 發表於 10/6/2010 07:58 PM

問題是.如果有晒3條友.
點解篇野就咁講得小光同小剛~_~"?

唔好走牙小智
作者: zz5201314    時間: 10/6/2010 08:03 PM
問題是.如果有晒3條友.
點解篇野就咁講得小光同小剛~_~"?

唔好走牙小智
御小煒 發表於 10/6/2010 08:02 PM

小智打伊樹喎
點會走=,=
都話左會有真司一樣的勁敵
所以肯定唔會走
作者: 逸    時間: 10/6/2010 08:09 PM
唔排除有新男主角而不要小智
亦唔排除因為小智一定係動畫的主角
而約定俗成地不會在資料提及他的存在
作者: FONGKII    時間: 10/6/2010 08:09 PM
都話左會有真司一樣的勁敵
zz5201314 發表於 10/6/2010 08:03 PM
咁不如留住真司仲好,我幾中意呢個勁敵。
作者: ~小智~    時間: 10/6/2010 08:10 PM
可能...小智做左dp果到既冠軍..
唔去新地圖呢...
作者: mtps55699    時間: 10/6/2010 08:10 PM
不是說了有新的女主角嗎
而小剛我相信已經不在了
zz5201314 發表於 10/6/2010 07:59 PM

有新的飼養員?小剛實現了願望而走?
作者: zz5201314    時間: 10/6/2010 08:11 PM
有新的飼養員?小剛實現了願望而走?
mtps55699 發表於 10/6/2010 08:10 PM

之前日本方面說了小剛張會有新夢想
所以唔排除佢走左

唔去新地圖呢...

冇可能
以小智宜家既實力做到冠軍?別說笑了
作者: FONGKII    時間: 10/6/2010 08:12 PM
唔去新地圖呢...
~小智~ 發表於 10/6/2010 08:10 PM
你指既係聯盟冠軍定神奧地區冠軍?
如果係聯盟冠軍既,小智肯定會繼續去旅行。
作者: zz5201314    時間: 10/6/2010 08:14 PM
你指既係聯盟冠軍定神奧地區冠軍?
如果係聯盟冠軍既,小智肯定會繼續去旅行。
FONGKII 發表於 10/6/2010 08:12 PM

如果小智做左聯盟冠軍的話,那肯定小智的時代已完了

神奧大會不是有神獸訓練家嗎
作者: FONGKII    時間: 10/6/2010 08:16 PM
如果小智做左聯盟冠軍的話,那肯定小智的時代已完了
zz5201314 發表於 10/6/2010 08:14 PM
冇可能。
聯盟冠軍唔等於寵物小精靈大師,最多比小智去打冠軍聯盟跟住打輸,然後再旅行。
作者: mtps55699    時間: 10/6/2010 08:16 PM
唔去新地圖呢...
~小智~ 發表於 10/6/2010 08:10 PM

可以做冠軍的話小智一早做了,為何要等dp?

我反而對去新地圖的原因較有興趣
作者: zz5201314    時間: 10/6/2010 08:16 PM
冇可能。
聯盟冠軍唔等於寵物小精靈大師。
FONGKII 發表於 10/6/2010 08:16 PM

那你認為會嬴嗎?

嬴左聯盟仲唔勁?

可以做冠軍的話小智一早做了,為何要等dp?

我反而對去新地圖的原因較有興趣
同意

況且小智收服d pm要慢慢強家ma
作者: FONGKII    時間: 10/6/2010 08:18 PM
那你認為會嬴嗎?

嬴左聯盟仲唔勁?

同意
zz5201314 發表於 10/6/2010 08:16 PM
神奧聯盟大概不會贏,看看下一代吧。
作者: zz5201314    時間: 10/6/2010 08:19 PM
神奧聯盟大概不會贏,看看下一代吧。
FONGKII 發表於 10/6/2010 08:18 PM

下一代我認為可能...
我覺得最多出到第6代
都冇咩提材畫pm(我話第6代d精靈
作者: 御小煒    時間: 10/6/2010 08:35 PM
下一代我認為可能...
我覺得最多出到第6代
都冇咩提材畫pm(我話第6代d精靈
zz5201314 發表於 10/6/2010 08:19 PM

一定唔會6代咁小掛??
出完6代之後咁點? 斷自己財路?
除非果陣無人再睇pokemon啦
唔知佢會唔會出寵物小精靈2@@?

之前好似有dp既寵物小精靈擬人化做主角既動畫?
果套戲純講寵物小精靈.無講小智果D的.
TVB有無可能有得睇?
作者: zz5201314    時間: 10/6/2010 08:36 PM
一定唔會6代咁小掛??

TVB有 ...
御小煒 發表於 10/6/2010 08:35 PM

你認為有第10幾代?
我怕d小精靈愈出愈樣衰\
作者: 御小煒    時間: 10/6/2010 08:37 PM
你認為有第10幾代?
我怕d小精靈愈出愈樣衰\
zz5201314 發表於 10/6/2010 08:36 PM

除非個作者死鬼左啦.
10幾代唔係無可能.
有邊個會斷自己財路?
有人睇就實會出.
作者: mtps55699    時間: 10/6/2010 08:38 PM
一定唔會6代咁小掛??

TVB有 ...
御小煒 發表於 10/6/2010 08:35 PM

探險隊+ANA短篇?
我認為下一版會係BW精靈上加進化,就像白金
作者: FONGKII    時間: 10/6/2010 08:40 PM
除非個作者死鬼左啦.
10幾代唔係無可能.
有邊個會斷自己財路?
有人睇就實會出.
御小煒 發表於 10/6/2010 08:37 PM
+1,有錢賺、有人睇,老任死都死d新pm出黎啦
作者: hkchan5544    時間: 10/6/2010 09:36 PM
+1,有錢賺、有人睇,老任死都死d新pm出黎啦
FONGKII 發表於 10/6/2010 08:40 PM

肯定會出既...
果個fa都係...第一個新...
比第一代改左小小...
轉做全清+16:9

可能到時呢..-.-
pokemon fa-,.

第一集開始..小智攞精靈...跟住播埋ag/dw/bw果d...
作者: calvin(cc)    時間: 11/6/2010 12:39 AM
翻譯如下:
一個情節串連圖板作者的博客評論公開最新的PM動畫消息:PM黑白。
小剛和小光都將被保留,和動畫制造者相符。
只制造了一開始的三集,所以不可能得知未來的PM黑白集數。

博客宣布的翻譯如下:
終於,制造中的PM動畫開始了!

新劇集有3集,不過看起來女主角不是游戲中的女主角

我看到角色列表的時候說:哈?? 看起來女主角是一個原創的孩子。
似乎小剛不在,還有一個和真嗣相似的新勁敵角色也在。

順便一提 女主角很可愛不過讓人震驚 她的發型很漂亮

.......
zz5201314 發表於 10/6/2010 01:36 PM

根據博客所講,提及的角色保留,的確就是冇提小智
看翻譯文字句,似是默認主角為小智
(小智歷來一直都是動畫的主角,因此不提及他也說得通)

如果小智被換掉,應該會直接說出新主角
但文中是講女主角,這樣的話主角應該依舊是笨智

等待有更準確可信的消息

哈哈,如果真係特登放假消息fake人
官方都算古惑
作者: ch123    時間: 11/6/2010 12:44 AM
老實講
小智好適合退休去做類似呀寶呢類傳說中的角色
比小智繼續做主角落去就真係.....沒完沒了
作者: [GW]MEMORY    時間: 11/6/2010 12:52 AM
小智什麼的就先不管了
我比較期待新女主角的出現
作者: yiho123    時間: 11/6/2010 12:17 PM
冇左小智既話一定大把人唔see,個作者唔會倒自己米掛?
作者: 御小煒    時間: 11/6/2010 02:02 PM
望就望佢唔會del左小智啦.
我估老任都唔會咁博既..
小智同比卡超係pokemon既精神支柱黎@@
作者: 逸    時間: 11/6/2010 02:31 PM
乜原來咁多人唔想小智做到大師

資料上唔提小智多數因為佢一定係主角啦
雖然唔排除有新男主角...

--------------------------

比第一代改左小小...
轉做全清+16:9...
hkchan5544 發表於 10/6/2010 09:36 PM

題外
如果你係講緊鋼錬的話麻煩你了解一下
第二部與第一部的分別。
作者: 全力兔    時間: 12/6/2010 07:17 PM
唔用小智做主角的話,有點對原作者不敬呢...
寵物小精靈係佢創造出
作者: samtsui1996    時間: 13/6/2010 08:15 AM
我唔想小智沒得no
作者: 251386    時間: 13/6/2010 11:27 PM
要記住,冇左小智,姐係冇ma比卡超,每當唸起pm就會唸起比卡超!

要唸下e家冇左比卡超會變成點
作者: EC_IsChY    時間: 14/6/2010 09:33 AM
冇左小智既話一定大把人唔see,個作者唔會倒自己米掛?
yiho123 發表於 11/6/2010 12:17 PM

冇左小智唔一定好多人唔睇
討厭小智嗰班人一定會睇落去
作者: FONGKII    時間: 14/6/2010 10:31 AM
wongken0000 發表於 14/6/2010 09:33 AM
你認為喜歡小智的人多還是討厭小智的人多?
作者: 闇風    時間: 14/6/2010 10:39 AM
聽講小"智"係永遠的主角
作者: tommyer    時間: 14/6/2010 12:58 PM
我都希望小智繼續打多d道官啦!增強自己實力
作者: 2203    時間: 14/6/2010 01:54 PM
wongken0000 發表於 14/6/2010 09:33 AM

討厭小智也不代表沒小智就會看吧…
不過小霞回來當正室肯定大堆沒看的人回來看(拖
作者: FONGKII    時間: 15/6/2010 10:58 PM
我都希望小智繼續打多d道官啦!增強自己實力
tommyer 發表於 14/6/2010 12:58 PM
小智實力的高低,完全是看編劇的。
作者: ch123    時間: 17/6/2010 05:27 PM
其實你地有冇留意到最近PM動畫換左監督
之前係湯山邦彥
依家換左兩個人做(冇睇到個名)
作者: mrbean    時間: 17/6/2010 05:42 PM
小智實力的高低,完全是看編劇的。
FONGKII 發表於 15/6/2010 10:58 PM

冇錯明明小智隻比卡超好強但係都輸比人,而小智新拿的精靈嬴到
作者: shizuki_tsuyuki    時間: 17/6/2010 06:42 PM
其實你地有冇留意到最近PM動畫換左監督
之前係湯山邦彥
依家換左兩個人做(冇睇到個名)
ch123 發表於 17/6/2010 05:27 PM

湯山邦彥一直是總監督
作者: 魔界公子    時間: 17/6/2010 09:22 PM
肯定會出既...
比第一代改左小小...
轉做全清+16:9

可能到時呢..-.-
pokemon fa-,.

第一集開始..小智攞精靈...跟住播埋ag/dw/bw果d...
hkchan5544 發表於 10/6/2010 09:36 PM
先告訴俺你到底有沒有看過FA?有的話看到哪?
作者: mrbean    時間: 19/6/2010 02:50 PM
如果小智仲係到的話,會唔會有要草系主角寵,小智代代都用草系主角寵
希望小智仲係到
小智不滅!!!比卡超萬歲!!!

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2