香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 看完之後你會眼火爆 [打印本頁]

作者: 天一    時間: 6/3/2010 10:00 PM
標題: 看完之後你會眼火爆

基督教
一些英國組織和美國的牧師認為寵物小精靈牽涉到靈界,即是含有"邪"的成分,當英國發行了Pokemon Yellow之後,突然出現了普遍的批評,而其始作俑者就是基督教徒們首先的口耳相傳,他們認為寵物小精靈等同於惡魔的原因是:

轉至維基

呀-眼火爆呀!!!ges ges ges
作者: ~JL~    時間: 6/3/2010 10:01 PM
樓主,你火星了
作者: 天一    時間: 6/3/2010 10:04 PM
樓主,你火星了
hohoyinhk 發表於 6/3/2010 10:01 PM

那個字火星??
作者: k190853    時間: 6/3/2010 10:10 PM
他X的基督教,佢他搞什么的,他們才是魔鬼呢,他們是基督的狗奴才啊,拉佢地去「打把」啦!!!
PS.雖然READ過,但都仲係好嬲!
对楼主認同+1
作者: ~JL~    時間: 6/3/2010 10:12 PM
那個字火星??
天一 發表於 6/3/2010 10:04 PM

我話呢一篇野火星
作者: 比卡    時間: 6/3/2010 10:22 PM
舊野真係好刺激
作者: 鴨    時間: 6/3/2010 10:23 PM
我家外出現恐龍了
該怎麼辦?
作者: sy    時間: 6/3/2010 10:26 PM
這帖R.I.P
四樓R.I.P
作者: 梓    時間: 6/3/2010 11:20 PM

寵物小精靈含有念力(Psychic)成分,此種能力被信相是源自撒旦。根據美國先知Cindy Jacobs所寫的"Deliver Us From Evil"(暫譯"救我們脫離兇惡"),寵物小精靈中的念力並不是幻想,而是和和邪教的念力脗合。
>>念力是來自撒旦的力量
>>預知未來是念力
>>所以預知未來是撒旦的力量
>>因此Cindy Jacobs擁有撒旦的力量
>>>我們為什麼要理會擁有撒旦的力量的人的說話?
作者: pichu    時間: 6/3/2010 11:39 PM
與其發舊野+轉載不如睇返原汁原味

http://www.everythingisterrible. ... -really-pocket.html
http://www.youtube.com/watch#!v=cmNb3xJFzkc&feature=related
http://www.amazon.com/Pokemon-Ha ... ction/dp/1575580675
片中人+出書人Phil Arms

4樓自重。

>>這帖R.I.P
四樓R.I.P

RIP+1
作者: 逝言    時間: 7/3/2010 01:39 AM

del del del
作者: 路比    時間: 7/3/2010 09:11 AM
去維基睇左好耐...

人有宗教,各有不同角度同身份去作出評審,根本唔洗理唔多...
(我也是有宗教的人...)
作者: 白龍    時間: 8/3/2010 04:26 PM
寵物小精靈就是惡魔,他們被捕捉後就必須服從命令

狗是惡魔  不是朋友嗎?
作者: EC_IsChY    時間: 8/3/2010 05:44 PM
有好多動畫都係咁
樓主冷靜d
作者: TobyTse99    時間: 13/3/2010 12:00 AM
一定有d人會借題發揮博出位架la (我係基督徒XD)

呢d野唔使認真對待la XD

話說有人(o個d)話主題曲(eng ver)倒轉play會有i love satan... (美國人心懷不軌?!)
作者: 朱古力x程    時間: 13/3/2010 12:03 PM
其實...我相信就算幾中意pm都好..都好清楚呢個系虛構,系虛擬既,根本就唔系現實世界有既
既然系甘,點解佢要唒時間去從宗教等角度去批評pm? - -
甘既話,d超人劇集入面既怪獸佢又唔話系要話pm?

莫名奇妙..-_,-
樓主+那條友火星了..-_,-
作者: pichu    時間: 13/3/2010 01:36 PM
一定有d人會借題發揮博出位架la (我係基督徒XD)

呢d野唔使認真對待la XD

話說有人(o個d)話主題曲(eng ver)倒轉play會有i love satan... (美國人心懷不軌?!)
tobytse99 發表於 13/3/2010 12:00 AM

你講果個應該係Eagles既Hotel California

原汁英文版:
http://www.av1611.org/rock.html

http://cwfolknet.com/html/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=1490&forum=5
http://cwfolknet.com/html/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=795&forum=10&viewmode=flat&order=ASC&start=10

尾兩個post當解畫...睇完就會知某d美國傳道人係幾咁可笑
作者: thunder    時間: 6/4/2010 08:41 PM
操x媽
邊度的x-guy基督徒亂發up風影衰哂基督教aR
正一害群之馬
真他x的,&^%$&#*%#&^
作者: ~K龍~    時間: 6/4/2010 10:18 PM
他X的基督教,佢他搞什么的,他們才是魔鬼呢,他們是基督的狗奴才啊,拉佢地去「打把」啦!!!
PS.雖然READ過,但都仲係好嬲!
对楼主認同+1
k190853 發表於 6/3/2010 10:10 PM

那你的意思是我們的宗教很差?你以為自己是誰?雖然你不認同也不該這樣侮辱基督教!
作者: pichu    時間: 6/4/2010 10:22 PM
點解半個月前既野又上返黎既o.o

慎言plz
作者: ~K龍~    時間: 6/4/2010 10:26 PM
點解半個月前既野又上返黎既o.o

慎言plz
pichu 發表於 6/4/2010 10:22 PM

問雷吧(指
作者: may_ag    時間: 7/4/2010 05:47 PM
我是基督徒,身邊的基督徒都要玩PM
傳道人在主日學也提及過PM
其實只是小數基督徒反對
不能以偏蓋全

另外,玩PM是否交鬼
全看心態
我相信一般玩家都唔係交鬼

但如果有個人自己專捉鬼超惡系,又當自己係佢地主人,又以為自己是靈界掌門人,咁先係交鬼
但這就是個別玩家的問題

所以其實唔需要因為小數人意見別咁生氣
任何事總有人和自己持相反意見
作者: Francium Henry    時間: 7/4/2010 10:15 PM
我是基督徒,身邊的基督徒都要玩PM
傳道人在主日學也提及過PM
其實只是小數基督徒反對
不能以偏蓋全

另外,玩PM是否交鬼
全看心態
我相信一般玩家都唔係交鬼

但如果有個人自己專捉鬼超惡系,又當自己係佢地 ...
may_ag 發表於 7/4/2010 05:47 PM

基督徒+1
問題係有D人意圖歪曲聖經意思既
唔該自己睇啟示錄第二十二章(好似係),睇下自己下場如何
作者: 路比    時間: 7/4/2010 10:17 PM
我看完只能苦笑一聲。
作者: ~夏天仔~    時間: 7/4/2010 11:07 PM

想說一句是維基的東西不是真理,不是全對的。

就算它說pm在基督徒來說,雖然係邪野,但係唔係所有基督教都會相信。

正如以上的人所說,即使佢地係基督教,佢地都有玩pm,咁又為何要為此而傷和氣???

還有,佢地都係愛pm先作出此行為,可能你在你的方向係凌辱基督教,但佢地只係為pm而做的....

我的廢話講完,速逃!
作者: shizuki_tsuyuki    時間: 8/4/2010 06:07 PM
是正是邪 很大程度只是主導世界的人決定
也許最大的邪教就是基督教, 但當主導世界的多數是該教,邪教也可變成正教
there is no such thing as absolute truth
------
本小姐沒宗教信仰, 但用基督教角度是信邪教的 占星師
作者: skytokill    時間: 10/4/2010 04:53 AM
你唔講pm係惡魔真係無人覺得係惡魔 lor - -
你一講大家就一窩蜂都覺得惡魔
所以真係無需要講出黎.

>>#26
不太認同邪教可以為正教
若邪教教儀含有刑事犯罪行為或色情內容, 世人不會因為認同其宗教吧 (for example: flds
其宗教亦不過是世人為滿足自己慾望之產物及使之行為有理化
而若其宗教教儀不抵觸法律、倫理, 其宗教不失為一門好宗教
此外, 不理解為何閣下認為基督教為邪教.
作者: 囧犬    時間: 10/4/2010 05:30 PM
這個pokemon只是遊戲
遊戲不用說這樣多東西吧....(雖然我係基督教)
作者: thunder    時間: 30/5/2010 09:53 AM
那你的意思是我們的宗教很差?你以為自己是誰?雖然你不認同也不該這樣侮辱基督教!
kai龍 發表於 6/4/2010 10:18 PM

唔該你先看清楚我up乜
我不能容忍有人駡我侮辱基督教
我全篇帖的意c是要指責有些基督徒作了壞榜樣,說些無理的事,使我信奉的宗教(基督教)蒙羞!
作者: bernard123    時間: 30/5/2010 11:19 AM
作者: ibaby    時間: 1/6/2010 06:06 PM
有d基督徒就係咁, 咩都要反
最好全世界d書冇曬, 得番聖經
人人都拎住係咁讀
作者: dolphin_ice    時間: 3/6/2010 10:03 PM
寵物小精靈含有念力(Psychic)成分,此種能力被信相是源自撒旦。根據美國先知Cindy Jacobs所寫的"Deliver Us From Evil"(暫譯"救我們脫離兇惡"),寵物小精靈中的念力並不是幻想,而是和和邪教的念力脗合。
> ...
冰火 發表於 6/3/2010 11:20 PM

話說呢個人已經被好多間教會定為假先知...
唔洗睬佢的
作者: abcabc2046    時間: 6/6/2010 11:32 AM
好想知會唔會有基督徒玩Pokemon=.=
作者: dolphin_ice    時間: 6/6/2010 09:51 PM
好想知會唔會有基督徒玩Pokemon=.=
abcabc2046 發表於 6/6/2010 11:32 AM

大把基督徒照玩

講真, Pokemon係邪靈呢個講法, 係90年代既事, 宜加已經冇人理咁濟
洗乜眼火爆...又唔係宜加0係度嘈...
作者: 逆裂乂狂戰    時間: 16/6/2010 07:02 PM
下列只為個人評論:
其實個人認為基督教既行為一向都好激動
比如話經常性想要「做低」天主教

而今次就連風靡一眾小朋友的寵物小精靈都唔放過

個人在此方面絕對反對
作者: may_ag    時間: 20/6/2010 09:28 PM
人人都拎住係咁讀
ibaby 發表於 1/6/2010 06:06 PM

只係一部份基督徒,唔係所有
作者: 一大班冰皮月餅    時間: 20/6/2010 09:32 PM
人人都拎住係咁讀
ibaby 發表於 1/6/2010 06:06 PM

只係一部份基督徒,唔係所有
may_ag 發表於 20/6/2010 09:28 PM

人地都話左係有d
===============
要知道世上有d(係有d)基督徒係蠻不講理
唯佢獨尊
作者: may_ag    時間: 20/6/2010 11:02 PM
既然咁小數,就係佢地自身人格問題,唔關基教事
作者: 逆裂乂狂戰    時間: 22/6/2010 12:50 PM
37# 一大班冰皮月餅
因為全球最大教

無計
作者: 路比    時間: 22/6/2010 03:29 PM
你會當寵物小精靈是動物還是魔鬼?

如果真的太著緊,很好事物都不能接觸的。
作者: 2203    時間: 23/6/2010 12:41 PM
啊…好懷念的一篇…好像小學還是初中時看到的…
當時我是生氣了
不過仔細想想只是小部份人的胡思亂想…像有宅男以為抱枕有天會變成美少女一樣(誤
話說有一兩個傻子信徒跟整個基督教是沒關係的啊
雖然我是天主教的基督教怎樣都好(逃

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2