香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 早,遲進化一問 [打印本頁]

作者: 十年人事    時間: 5/10/2009 12:40 AM
標題: 早,遲進化一問
之前發問過,知道一隻精靈遲進化,屬點還是會補上

但剛剛發現另一問題...
有些精靈進化前後的種族值大有不同
如飛天螳螂進化紅飛天  速度上有頗大轉變
那如果想要一隻高速的紅飛天,是不是等於飛天螳螂遲些進化,+多些速度屬點便可?

但不是說早,遲進化的屬點該是一樣的嗎?
作者: DogRay    時間: 5/10/2009 04:04 PM
早晚進化沒有差異的......
素質是由公式換算出來的
(種族值*2+個體值+努力值/4)*(等級/LV)+5   五圍
(種族值*2+個體值+努力值/4)*(等級/LV)+等級+10 HP
作者: luguo    時間: 5/10/2009 04:10 PM

那如果想要一隻高速的紅飛天,是不是等於飛天螳螂遲些進化,+ ...
十年人事 發表於 5/10/2009 12:40 AM

会影响种族值?
还是头1会听说
作者: kwok5312    時間: 5/10/2009 04:18 PM

那如果想要一隻高速的紅飛天,是不是等於飛天螳螂遲些進化,+ ...
十年人事 發表於 5/10/2009 12:40 AM

以你的飛天螳螂和巨鉗螳螂的例子來說..
假設你的飛天螳螂lv100..速度極限的話是339..
如果你lv100先進的話..速度會變為251..

進化後..能力值是會減的.(當進化前的某些種族值大於進化後的話)
作者: Miles    時間: 5/10/2009 05:49 PM
我又想問一個問題..
d精靈夠lv吾進化
之後要過幾多lv先再進化?
作者: Sonic    時間: 5/10/2009 06:04 PM
部份PM進了化後種族值下降所以能力都會下降
例ナックラー進化ビブラーバ會下降攻擊 , 進化到フライゴン會上升回
ストライク速比ハッサム高 , 但是ハッサム攻和防比ストライク高
這點就要玩家自行取捨
我又想問一個問題..
d精靈夠lv吾進化
之後要過幾多lv先再進化?
Miles 發表於 5/10/2009 17:49

升一級即可
作者: nelpui    時間: 5/10/2009 06:19 PM
= =不會影響,鋼螳比飛螳慢很多
作者: 史高斯    時間: 5/10/2009 06:43 PM
我試過啦..

例如:遲d進化就算你速度係90

進左化都會減返少過90速
作者: 間哥    時間: 5/10/2009 07:22 PM
我諗,唔進化其中一個好處係學招會學得早d...
作者: 長門akira    時間: 5/10/2009 08:10 PM
我諗,唔進化其中一個好處係學招會學得早d...
間哥 發表於 5/10/2009 07:22 PM

神蛋例外XD另一個好處係有時有D精靈進化前後學招唔同,可以取捨
作者: K.O.byYoU    時間: 5/10/2009 09:18 PM
都係睇你想學咩招同幾時學招姐
遲進早進冇分別...
可能你唔鍾意進化佐個樣(極少數)
就唔進lor... 唔進能力就低佐好多啦...

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2