香港寵物小精靈村落 論壇

標題: DS 復刻「金銀」版?(請有心理準備在入)(上面是假的 下面是分析) [打印本頁]

作者: 闇風    時間: 3/5/2009 10:55 PM
標題: DS 復刻「金銀」版?(請有心理準備在入)(上面是假的 下面是分析)
DS 復刻「金銀」版?(請有心理準備在入)(大改)

登錄/註冊後可看大圖

DS「 /
 2009年夏新金銀
作者: @小龍@    時間: 3/5/2009 11:02 PM
好像隻什麼地方看過?==
作者: 華華    時間: 3/5/2009 11:03 PM
d圖好似好耐之前全部睇過曬..
不過都好希望佢復刻啦~
作者: 拉麵仔    時間: 3/5/2009 11:13 PM
作者: Jasona    時間: 4/5/2009 05:34 PM
1# jasonho1994
個名好耐以前聽過,唔知係咪真- -
唉,最衰我係金銀版之後先玩pm......
最輝煌時期......
作者: step123    時間: 4/5/2009 05:49 PM
pkm仲可以出咩,493都出埋
要出唯有重製
作者: @小龍@    時間: 4/5/2009 05:58 PM
重型都無所謂啦!只要出就得啦==
作者: itphone    時間: 4/5/2009 06:50 PM
其實這個我期待很久
畢竟個人覺得金銀時期是最輝煌的時期, 而且金銀版地圖大小適中, 遊玩長度也剛剛好, 在世界場境轉折上做得很好, 復刻應該味道仍有

不過倒期待可以做到Ranger的畫面及主角描繪(雖是製作公司問題)
GAMEFREAK下的掌機主角永遠四四方方, 太悶了
作者: latios    時間: 4/5/2009 06:58 PM
前幾日先同D FD討論過幾時出DS金銀
傾完冇耐就咁多消息話出...
作者: 火火=.+    時間: 4/5/2009 07:05 PM
鬼唔望係Tales of Pokemon 或Ranger 3
拉麵仔 發表於 3/5/2009 11:13 PM

日本話係D重要消息,應該唔會係Tales of Pokemon 或者Ranger
作者: 闇風    時間: 4/5/2009 07:08 PM
這次可能性極高了
期待期待
作者: 小天使阿Cream    時間: 4/5/2009 07:18 PM
金銀的確係我最鍾意玩ge版...
e家咪埋眼都記得點玩=]
菊草葉6lv學到葉子飛刀很捧XD
作者: legoman    時間: 4/5/2009 07:44 PM
有關所謂會出的新金銀版這事,一年前已到YOUTUBE看過相關的影片
到現在還是沒有任何消息,不過我都希望他能夠出~(話哂我都係個POKEMON迷)
作者: Eypon    時間: 4/5/2009 08:49 PM
重要一點:
復劑金銀可不可以重現當年的複製bug
當年曾經玩bug玩到成隊紅色閃光物
用啥複製大法應該有玩過就會知是甚麼
作者: korokoro    時間: 4/5/2009 08:57 PM
重要一點:
∞-JUSTICE 發表於 4/5/2009 08:49 PM

如果復刻金銀版真的推出的話

我覺得這個bug可能會改善

像D/P的複製道具bug在白金裡就沒了

作者: elvis    時間: 4/5/2009 09:00 PM
重要一點:
∞-JUSTICE 發表於 4/5/2009 08:49 PM

認真說,到了英文版好像已經沒有了(沒親自證實)
水晶版就肯定沒有

不是可能會改善,而是根本就已fixed了
作者: 闇風    時間: 4/5/2009 09:01 PM
有bug去 有bug來
作者: korokoro    時間: 4/5/2009 09:05 PM
有bug去 有bug來
jasonho1994 發表於 4/5/2009 09:01 PM

所以沒有一項遊戲是完美的

就算舊的bug修正,也還是會有新的bug出來
作者: raychf    時間: 4/5/2009 09:51 PM
如果可以去哂關東,城都,芳緣,新奧地區就好了,不過當然沒可能吧~
作者: 闇風    時間: 4/5/2009 09:56 PM
都唔明咁多人話去哂d地方就係好
作者: Eypon    時間: 4/5/2009 10:02 PM
認真說,到了英文版好像已經沒有了(沒親自證實)
水晶版就肯定沒有

不是可能會改善,而是根本就已fixed了
elvis 發表於 4/5/2009 09:00 PM

水晶版好像還有電腦複製bug
餅帶已經失蹤左,試唔返
作者: elvis    時間: 4/5/2009 10:05 PM
jasonho1994 發表於 4/5/2009 09:56 PM

懶玩四次的心態
水晶版好像還有電腦複製bug
餅帶已經失蹤左,試唔返
∞-JUSTICE 發表於 4/5/2009 10:02 PM

信我,水晶版電腦複製bug真的沒效
作者: latios    時間: 4/5/2009 10:17 PM
所以沒有一項遊戲是完美的

就算舊的bug修正,也還是會有新的bug出來
korokoro 發表於 4/5/2009 09:05 PM

任何程式都一定會有bug

懶玩四次的心態

信我,水晶版電腦複製bug真的沒效
elvis 發表於 4/5/2009 10:05 PM

我肯定水晶有得複製
不過唔係次次成功
作者: elvis    時間: 4/5/2009 10:39 PM
我肯定水晶有得複製
不過唔係次次成功
latios 發表於 4/5/2009 10:17 PM

以前同朋友試極都失敗sosad

話說而家既備份系統上做得好左所以複製唔到,
復刻版斷估都唔會有類似問題
不過唔知會唔會行番當年勁多bug既舊路
作者: lly    時間: 4/5/2009 10:47 PM
既然bug的出現是不能避免的, 那就只有希望是有利玩家的吧...
作者: 水君    時間: 4/5/2009 10:53 PM
應該有得捉紅色鯉魚龍
想抽水君個體多d
作者: Jasona    時間: 4/5/2009 10:55 PM
既然bug的出現是不能避免的, 那就只有希望是有利玩家的吧...
lly 發表於 4/5/2009 10:47 PM

最正既d/p 百變怪copy bug希望有番- -
超有用...
又唔係咩大bug同惡性bug
作者: elvis    時間: 4/5/2009 11:00 PM
最正既d/p 百變怪copy bug希望有番- -
超有用...
又唔係咩大bug同惡性bug
Jasona 發表於 4/5/2009 10:55 PM

有bug就理得係良性定惡性?
作者: Azure    時間: 5/5/2009 01:32 AM
按照商業角度來說,金銀版的復刻確實是有必要的
光是經典度加上鳳王,路基亞再度捕捉可能等要素就非常吸引了
作者: ~炒飯~    時間: 5/5/2009 12:53 PM
jasonho1994 發表於 4/5/2009 09:56 PM

玩4個地方..玩得夠爽..地圖夠大..劇情玩得耐
抵玩!!!

最好就係有得裝必中加必殺--
好玩...
作者: elvis    時間: 5/5/2009 04:46 PM
玩4個地方..玩得夠爽..地圖夠大..劇情玩得耐
抵玩!!!
~炒飯~ 發表於 5/5/2009 12:53 PM

理論上到第四區都100lv
睇你到時會太容易秒殺人還是比人屈番轉頭
作者: 梓    時間: 5/5/2009 07:14 PM
如果GSC復克版出得成
我希望小智隻比卡超唔好再係精靈球度彈出黎
作者: ~炒飯~    時間: 5/5/2009 07:45 PM
理論上到第四區都100lv
睇你到時會太容易秒殺人還是比人屈番轉頭
elvis 發表於 5/5/2009 04:46 PM

精靈打完一次之後...要賤格地重新升過....爆一版..就自己收埋之前d精靈...
下一版要由5lv玩起--
作者: elvis    時間: 5/5/2009 08:44 PM
33# ~炒飯~
咁賤格既設定仲有幾多人肯玩

對戰點算?
練完一輪又唔比你用,
就算有番去舊區可以用舊野既設定咁又點同新野組隊?
作者: lly    時間: 5/5/2009 09:06 PM
即使是出, 也相信主線劇情等和舊的沒大分別了...
最多是像FL版多了一些破關後的劇情...
作者: ~炒飯~    時間: 5/5/2009 09:09 PM
33# ~炒飯~
咁賤格既設定仲有幾多人肯玩

對戰點算?
練完一輪又唔比你用,
就算有番去舊區可以用舊野既設定咁又點同新野組隊?
elvis 發表於 5/5/2009 08:44 PM

但係1版價錢...玩4版...
內容多數一樣....
唔一定要一日玩完--
作者: elvis    時間: 5/5/2009 09:26 PM
但係1版價錢...玩4版...
內容多數一樣....
唔一定要一日玩完--
~炒飯~ 發表於 5/5/2009 09:09 PM

一版玩四版?
你估可以收錄到幾多內容?
幾耐玩完當然唔係重點,而係你有到果個情況你有無辦法享受到
↑唔好答有住,都未成事
仲有你覺得出到四版仲可以4800日元發售?
作者: 闇風    時間: 5/5/2009 09:30 PM
出既時候可能就係代表PM年代正式結束
作者: 華華    時間: 5/5/2009 09:36 PM
唔係得2版咋咩?
何來4版?!
作者: PtF`Messi    時間: 5/5/2009 09:42 PM
GSC
FLBY
RSE
DPT
作者: 闇風    時間: 5/5/2009 09:53 PM
又多一個消息支持:
另外据日本
作者: ~炒飯~    時間: 5/5/2009 10:17 PM
一版玩四版?
你估可以收錄到幾多內容?
幾耐玩完當然唔係重點,而係你有到果個情況你有無辦法享受到
↑唔好答有住,都未成事
仲有你覺得出到四版仲可以4800日元發售?
elvis 發表於 5/5/2009 09:26 PM

講得好..以前gba都係10幾MB
不過nds都128MB了..
一張卡要放到256MB以上..成本又大左...
任天堂又蝕左...所以係冇可能的事...老吹的..
作者: Royal    時間: 6/5/2009 10:23 AM
當年老任出金銀有兩版玩已經賣大包
相信今次都係出兩版地圖...最多好似火紅葉綠咁整多個全新地圖
好耐冇玩pm了, 但金銀絕對係我最喜歡玩既遊戲之一
所以出復刻版一定玩!
作者: dolphin_ice    時間: 7/5/2009 12:26 PM
個人覺得Pokemon群組歷年來的市場調查都做得很差 (尤其日本)
或是可能根本認為他們喜歡怎樣就怎樣, 沒考慮過市場需求 (尤其哪隻Pokemon比較受歡迎之類)
所以還是對金銀復刻版的製作有點保留
我個人覺得Pokemon是對玩家沒有很多交流的, 就算大家在網上吵得多厲害, 也沒多少用

真正有用的是對老任有直接的經濟或聲譽影響: (例如)
1. 2000年紅唇娃被告侮辱黑人, 美國任天堂立即下令把她轉成紫色
2. 魔術師尤利.基納認為尤基納是醜化自己的形象, 自此美國的Pokemon咭再也沒出現尤基納
3. DP的岩柱的手勢, 被德國人認為擬似納粹黨打招呼的手勢, 在德文版DP更改手勢, 後來日版Pt用的是德版改後的畫像
4. (未被證實) 美國大量同人畫作因莎奈朵(=超能女王)有雄性的關系, 畫出大量"基佬版莎奈朵", 後來DP時便加了隻超能皇帝
5. Wii 版的紅唇娃(美版)經過多次改良, (看Wii影片可發現她是唯一美版和日版形象不同的pm) 事因2000年種族歧視案所致. 當事人指出, 巨大的乳房是明顯嘲笑黑人的外觀, 並且金假髮意味著早期黑人崇拜白人的景況. 因此, 美日版均刪除KO後掉假髮的動畫, 並, 美版中身型有明顯的變化.
6. (未被證實) 動畫中小光掉精靈球的動作容易令男士們有些連想, 所以後來故意有一個畫面證實小光是有穿運動褲
作者: 華華    時間: 7/5/2009 07:00 PM
>>>5. Wii 版的紅唇娃(美版)經過多次改良, (看Wii影片可發現她是唯一美版和日版形象不同的pm) 事因2000年種族歧視案所致. 當事人指出, 巨大的乳房是明顯嘲笑黑人的外觀, 並且金假髮意味著早期黑人崇拜白人的景況. 因此, 美日版均刪除KO後掉假髮的動畫, 並, 美版中身型有明顯的變化.

我想睇佢脫假髮果下XDDDDD
作者: ~JL~    時間: 7/5/2009 08:10 PM
我想要火球和菊草葉的模型
作者: dolphin_ice    時間: 7/5/2009 10:15 PM
>>>5. Wii 版的紅唇娃(美版)經過多次改良, (看Wii影片可發現她是唯一美版和日版形象不同的pm) 事因2000年種族歧視案所致. 當事人指出, 巨大的乳房是明顯嘲笑黑人的外觀, 並且金假髮意味著早期黑人崇拜白人的景況. 因 ...
華華 發表於 7/5/2009 07:00 PM

我想睇佢脫假髮果下XDDD

^
好多美國人都係最中意睇果下
作者: @小龍@    時間: 7/5/2009 11:11 PM
其實唔洗怕咩MB過大的==你地話要成幾百MB!但我見過人地一張超短的卡就有16GB所以我覺得完全不用怕過高MB的==
作者: ~炒飯~    時間: 8/5/2009 04:31 PM
其實唔洗怕咩MB過大的==你地話要成幾百MB!但我見過人地一張超短的卡就有16GB所以我覺得完全不用怕過高MB的==
alexcheung1223h 發表於 7/5/2009 11:11 PM

成本取決銀碼純利
作者: Eypon    時間: 8/5/2009 04:39 PM
6. (未被證實) 動畫中小光掉精靈球的動作容易令男士們有些連想, 所以後來故意有一個畫面證實小光是有穿運動褲
dolphin_ice 發表於 7/5/2009 12:26 PM

我覺得故不故意都沒差
改變不了那些思想就是了
那些人心中:其實可能是沒穿的,那片白色的小可愛其實是女生們每月的必須品來
作者: elvis    時間: 8/5/2009 04:56 PM
http://www.pokemon.co.jp/info/game/g090508_01.html
仲諗住星期日公布...居然係官網先放= =
作者: legoman    時間: 9/5/2009 02:50 PM
alexcheung1223h 發表於 7-5-2009 11:11 PM

R4最多只能支持4GB的Micro SD咋,16GB未免太大了~
作者: ~炒飯~    時間: 9/5/2009 05:03 PM
R4最多只能支持4GB的Micro SD咋,16GB未免太大了~
legoman 發表於 9/5/2009 02:50 PM

可以4GB就可以16GB啦...咪玩==
作者: 火火=.+    時間: 15/5/2009 08:25 PM
http://www.pokemon.co.jp/game/ds/hgss/
更新左,女主角唔同左....
作者: ~JL~    時間: 15/5/2009 09:14 PM
個女主角7左好多呀!
作者: legoman    時間: 16/5/2009 07:09 PM
53# ~炒飯~
但是R4的包裝盒後,寫住最多支持4GB的SD卡
作者: shizuki_tsuyuki    時間: 16/5/2009 09:41 PM
商業角度看GS復刻版太早了吧, 歐洲Pt版還未出 現在就出GS不是影響歐洲Pt銷售?
還是日本經濟太差, 任天堂窮到要今年出GS?
或是動畫原因, シンオウ編快完, Battle Frontier又打不到一年,冇劇情要出新版
(如不加新pm, 2010電影主角セレビィ? - -)
作者: 梓    時間: 16/5/2009 10:10 PM
商業角度看GS復刻版太早了吧, 歐洲Pt版還未出 現在就出GS不是影響歐洲Pt銷售?
還是日本經濟太差, 任天堂窮到要今年出GS?
或是動畫原因, シンオウ編快完, Battle Frontier又打不到一年,冇劇 ...
yukihime 發表於 16/5/2009 21:41

若Pt要用x時間才出歐版
同樣道理GS也是要用x時間才出歐版
作者: shizuki_tsuyuki    時間: 16/5/2009 10:32 PM

若Pt要用x時間才出歐版
同樣道理GS也是要用x時間才出歐版
冰火 發表於 16/5/2009 10:10 PM

但會令部份在等歐版Pt的人,決定不買歐版Pt等歐版GS
作者: 闇風    時間: 16/5/2009 10:44 PM
咁咪即係更加刺激HGSS
作者: TobyTse99    時間: 17/5/2009 11:01 AM
yukihime 發表於 16/5/2009 10:32 PM
我決定等genVII~(gag)
作者: elvis    時間: 18/5/2009 06:28 PM
yukihime 發表於 16/5/2009 10:32 PM

等?唔係已經出左咩
作者: zz5201314    時間: 18/5/2009 08:08 PM
好像隻什麼地方看過?==
alexcheung1223h 發表於 3/5/2009 11:02 PM

這是在hkcc發現的,
已經有人在去年在hkcc發過一樣的文章了. 200812月20日
http://58.177.149.90/bbs/thread-356753-1-5.html
作者: 闇風    時間: 18/5/2009 08:29 PM
這是轉載的文章 看過不足為奇

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2