香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 琴晚激嬲左一個人 可唔可以幫幫我睇下我有冇在msn中講錯野? [打印本頁]

作者: 3DS之子    時間: 11/4/2009 12:17 PM
標題: 琴晚激嬲左一個人 可唔可以幫幫我睇下我有冇在msn中講錯野?
我班上年有個運動成績好叻的同學
今年比男拔挖走左
由於男拔需要用佢去拿獎 所以根本不會理會佢的成績
亦即佢在男拔已經可確保讀上中七
對不對?
昨晚我同佢表達呢樣野
認為一般人靠讀書爭上中六
佢卻是靠運動來上中六
意外激嬲左佢
(為左私穩起見 刪番段野 有需要先再post)

希望大家幫幫我從對話中搵出我講錯/唔應該講的野
我想改善自己同其他人溝通的方式
THX!

作者: 果然翁。﹏。    時間: 11/4/2009 12:28 PM
佢係好努力讀書,但係你唔知
但係你就話"而你卻有著不論成績如何都可繼續讀中六的機會"
姐係你話佢淨係靠體育成績而唔係讀書努力
所以佢就嬲
作者: renz    時間: 11/4/2009 12:28 PM
關你乜x野事?
你咩料丫?
作者: 傲‧月    時間: 11/4/2009 12:42 PM
我想知你同佢表達呢段野既目的...
無嬲嬲@佢 然後暗示佢四肢發達頭腦簡單...

講既無心 聽者有意啊
作者: Royal    時間: 11/4/2009 12:43 PM
我覺得你尊重佢就唔應該cop呢段野出黎...
其實你既表達技巧真係有待改進...我係佢都會覺得你串緊人
"唔駛讀書都可以「呃」到個中六o黎讀啦"
作者: orange    時間: 11/4/2009 12:44 PM
你真係乜都唔知就唔好係人地面前亂嗡喇
作者: 拉麵仔    時間: 11/4/2009 12:52 PM
作者: sy    時間: 11/4/2009 12:58 PM
明顯你已經不是第一個了
作者: elvis    時間: 11/4/2009 01:06 PM
我諗,問題就係你以為靠運動佢就可以升上中六
連學業成績都可以無視吧
換轉我係佢,就覺得你係暗示緊佢成績好差囉
作者: 梓    時間: 11/4/2009 01:27 PM
強大的8帖砲轟

人地認為唔一定用14分升中六既話就由佢
到時又睇下大學學位係咪靠運動去屈翻黎
作者: 3DS之子    時間: 11/4/2009 01:37 PM
原帖由 傲‧月 於 11/4/2009 12:42 PM 發表
我想知你同佢表達呢段野既目的...
無嬲嬲@佢 然後暗示佢四肢發達頭腦簡單...

講既無心 聽者有意啊

可能呢到有唔少人都覺得我多事
而我的原意當然唔係串佢..
如果大家有留意到我話5B同學逼於無奈選讀IVE
其實我起初係想講
佢因為運動關係 最少可以確保讀到中七
但係其他人就因為冇運動作為後盾 必需取得14分先上到中六
(我冇話過佢拿唔拿到14分 只係無論佢拿唔拿到都上到中六)
中五畢業同中七畢業是兩回事..
IVE絕對是逼於無奈的選擇...
我可以過英國也只是金錢上的許可
否則我都係一樣...
我覺得其他人好慘...
(當然 咁樣講 連我自己都覺得自己有d串的成份...不過串佢不是我的本意)

原帖由 果然翁。﹏。 於 11/4/2009 12:28 PM 發表
佢係好努力讀書,但係你唔知
但係你就話"而你卻有著不論成績如何都可繼續讀中六的機會"
姐係你話佢淨係靠體育成績而唔係讀書努力
所以佢就嬲

我知佢好努力讀書
佢之前講過呢點
我知道大家都讀得好辛苦
只不過我地的成績會影響上唔上到中六
而佢因為運動關係而唔會
作者: 小霞的fans    時間: 11/4/2009 01:44 PM
如果靠運動升對其他高分既人黎講好唔公平
作者: 3DS之子    時間: 11/4/2009 01:51 PM
原帖由 小霞的fans 於 11/4/2009 01:44 PM 發表
如果靠運動升對其他高分既人黎講好唔公平

可以話唔公平
亦都可以講 各自有著不同的辛苦之處
我參加過練習
我明白練習有佢辛苦的地方
不過如果我有咁的天份 有咁的機會
我都會選擇以運動代替讀書來升
作者: 3DS之子    時間: 11/4/2009 01:59 PM
原帖由 sy 於 11/4/2009 12:58 PM 發表
明顯你已經不是第一個了

唔明..
你係話我唔係第一個咁同佢講的人?
作者: renz    時間: 11/4/2009 02:26 PM
能力不到的被淘汰出來是當然的

運動也是一種能力,你不許別人這樣上去嗎?
作者: 3DS之子    時間: 11/4/2009 02:31 PM
原帖由 renz 於 11/4/2009 02:26 PM 發表
能力不到的被淘汰出來是當然的

運動也是一種能力,你不許別人這樣上去嗎?

唔係..
我只係想表達佢因為運動關係可以確保上到中七
但係冇話過佢讀書唔得...
看來我真係無意中串左佢...
作者: pichu    時間: 11/4/2009 04:24 PM
同人地"訴苦"
話"你就好啦你睇下d四肢殘廢既人仲要捱生捱死捱14分先升到"
唔會幫到你/其他升唔到既人 升中六
唔會消除到你/其他升唔到既人 內心既不安/不忿/不甘/不滿
唔會改變到任何野

"苦"有時都係自己知好...haha
作者: elvis    時間: 11/4/2009 11:28 PM
嗯...你估佢萬一咁唔好彩會考零分都可以入到中六?

你所強調既「可以確保上到中七」,佢點會get唔到?
之不過我覺得呢個觀點就係根本既問題

作者: 幻藍    時間: 17/4/2009 06:47 PM
靠技能來升學的人多的是
識砌機械人可以升大學 , 運動玩得好可以升中七
制度一向都是這樣 , 何必拿這點來討論呢

不過事實上只靠運動來升中六也不會太好受的
除了將來選擇少之外 , 很多走運動路上去的人發展也有限 , 都只能停留在"香港水平"的例子見得太多了= =
加上中七,大學學位價值倒退 , 單靠學歷很難有別的出路
玩運動的人表面看來是平步青雲 , 實際上和其他人一樣也是困難重重的
作者: 至愛啟暴龍*    時間: 17/4/2009 07:14 PM
佢卻是靠運動來上中六

不論你有心定無意
呢句好有問題
亦唔係你多唔多事o既問題,係太直接o既問題

作者: 草蝶翠    時間: 17/4/2009 10:42 PM
應該不是講錯不講錯..
而是突然為這樣子的事向他發火才"嬲"吧orz
(這樣子的意思是:這事你又知道他沒想過??你又有問過他的感受??)
但現今時代....小學生也可讀大學...你又奈他何??
無可奈何的事你就拿來發火.....幹麼...orz....
作者: 小龍chris    時間: 18/4/2009 01:07 AM
原帖由 NDS之子 於 11/4/2009 12:17 PM 發表
琴晚激嬲左一個人 可唔可以幫幫我睇下我有冇在msn中講錯野?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        我班上年有個運動成績好叻的同學
今年比男拔挖走左
對不對?
昨晚我同佢表達呢樣野
佢卻是靠運動來上中六
意外激嬲左佢
(為左私穩起見 刪番段野 有需要先再post)

THX!

之前冇睇到呢個post..唔知段野係點喇...但係淨係睇你就咁講...你淨係激嬲左一個人我諗都要偷笑喇...

如果你唔係想寸人既...點解要無啦啦會同人表達
"由於男拔需要用佢去拿獎 所以根本不會理會佢的成績 亦即佢在男拔已經可確保讀上中七"

如果我覺得你成績又差樣又衰..我會唔會無啦啦MSN同你講.."唉...我班FD個個都靚仔又叻..都唔知點解會識到你個蠢人!" 呀?
今年比男拔挖走左
對不對?

就咁睇呢一段...對唔住..我唔知你係想唱衰佢...羨慕妒忌佢..定貶低佢lor...
昨晚我同佢表達呢樣野
佢卻是靠運動來上中六
意外激嬲左佢

"佢卻是靠運動來上中六"
其他人一睇就會覺得你係想講
"唉...佢呢個人..讀書又唔叻..淨係識少少運動..咁都升到中六...真係唔公平喇"
THX!

我覺得你係無理到人地既感受..自己想講咩就講咩....講野之前設身處地咁諗下人地既處境先好...
"你講野之前經下大腦啦!" (用你既說話方式同你講一次)
我諗你都明你自己衰咩掛..?
作者: 柳絮仙    時間: 18/4/2009 08:03 AM
原帖由 NDS之子 於 11/4/2009 12:17 PM 發表
今年比男拔挖走左

對不對?
昨晚我同佢表達呢樣野
佢卻是靠運動
...

升中六姐,有D人靠關係同推薦信啦,
呢D事好正常,
------------------------------
人地男拔收左佢係佢既事,
你咁講就即係無聊搵野講,
而且點睇你既態度都唔會係好聲好氣,
一定係有D唔服氣之類啦!
-------------------------
一般人一般人,
你做唔到就當然係一般人啦,
不過你升唔升到都成問題

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2