香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 咩音樂播放器比較好? [打印本頁]

作者: louis1    時間: 27/10/2008 08:19 PM
標題: 咩音樂播放器比較好?
我指既"好"即係類似有walkman或hi-fi既feel
作者: 鴨    時間: 27/10/2008 09:30 PM
那種音感...?

音感的話會最主要的是你的歌曲品質和喇叭配備...
哪個播放器程式的影響也不大...
雖說我也只用foobar2000或是千千就是...
作者: ben    時間: 29/10/2008 12:03 AM
千千, 硬解

唔明樓主咩係walkman 或HI-FI feel
作者: 闇風    時間: 29/10/2008 12:31 PM
個人喜歡千千靜聽
有歌詞 平衡器
作者: marcochl    時間: 29/10/2008 07:52 PM
樓主換張好D 既sound card 同對好既2.0喇叭就可以了
擔白說, 我在Vista 下用WMP, 千千, Foobar 等聽歌係完全冇分別... (XP 唔知, 因為Vista 改左個API)

PS:我張Sound Card  係 Creative X-Fi Xtreme Music
作者: 小龍chris    時間: 29/10/2008 08:00 PM
用開itunes..找歌方便...而且要用來入歌..
音樂播放器貌似不會怎樣影響到音質的吧...有也聽不出..
作者: marcochl    時間: 29/10/2008 08:21 PM
原帖由 小龍chris 於 29/10/2008 08:00 PM 發表
用開itunes..找歌方便...而且要用來入歌..
音樂播放器貌似不會怎樣影響到音質的吧...有也聽不出..

iTune.... 個人最討厭的東東
player 的確會影響音質, 特別是在XP, 開了ASIO 後會有分別 (onboard 不可能有ASIO )
個人最喜歡Vista 下的WMP 11,
簡簡單單, 極方便搵歌

補充一點, 要歌好聽的話都要個source 好
例如lossless format : wav, ape, flac
mp3, ogg, aac 就算吧啦...幾都Kbps 都係咁話

PS:我全家都冇Apple 系列既野

作者: 小龍chris    時間: 29/10/2008 08:29 PM
原帖由 marcochl 於 29/10/2008 08:21 PM 發表

iTune.... 個人最討厭的東東
player 的確會影響音質, 特別是在XP, 開了ASIO 後會有分別 (onboard 不可能有ASIO )
個人最喜歡Vista 下的WMP 11,
簡簡單單, 極方便搵歌

補充一點, 要歌好聽的話都要個so ...

沒辦法了..orz
誰叫ipod入歌一定要用itunes..orz
作者: 鴨    時間: 29/10/2008 09:43 PM
這個世界外掛軟件多到爽...

我就在用sharepod...
作者: ben    時間: 29/10/2008 11:44 PM
原帖由 marcochl 於 29/10/2008 07:52 PM 發表
樓主換張好D 既sound card 同對好既2.0 喇叭就可以了
擔白說, 我在Vista 下用WMP, 千千, Foobar 等聽歌係完全冇分別... (XP 唔知, 因為Vista 改左個API)

PS:我張Sound Card  係 Creative X-Fi Xtreme Music
我用緊SB audigy
洗唔洗換sond card /.\?

(提外話) 我有興趣入手creative zen X-Fi 32GB -w-
作者: marcochl    時間: 30/10/2008 12:27 AM
原帖由 ben 於 29/10/2008 11:44 PM 發表
我用緊SB audigy
洗唔洗換sond card /.\?

(提外話) 我有興趣入手creative zen X-Fi 32GB -w-

換左佢啦
X-Fi (唔計Xtreme Audio, 因為佢其實係SBA) 個Crystalier, DTS, DD Decode etc真係好好
一聽難忘 (建議入手新果張PCI Express X-Fi Titanium Professional Audio)
(題外話) 冇必要入32GB, 8 GB 已經夠了, 因為有個SD 卡槽....要知道依家D SD 卡平到......
另外, 個Wi-Fi 其實都好雞肋, 玩MSN 又極不方便, 所以至平既8GB 係最好!

作者: ben    時間: 30/10/2008 01:46 AM
原帖由 marcochl 於 30/10/2008 12:27 AM 發表

換左佢啦
X-Fi (唔計Xtreme Audio, 因為佢其實係SBA) 個Crystalier, DTS, DD Decode etc真係好好
一聽難忘 (建議入手新果張PCI Express X-Fi Titanium Professional Audio)
(題外話) 冇必要入32GB, 8 ...

咦!!
呢張SUPPORT DIGITAL 出DD 5.1 *V*

我之前俾佢棍左100 幾買Digital I/O Module
買完返黎先知出唔到5.1

======

ZEN X-Fi 跟830
D 人話830 同ZE X-Fi 好夾

我諗我主要應該會入WMA LOSSLESS

作者: marcochl    時間: 30/10/2008 05:39 PM
原帖由 ben 於 30/10/2008 01:46 AM 發表

咦!!
呢張SUPPORT DIGITAL 出DD 5.1 *V*

我之前俾佢棍左100 幾買Digital I/O Module
買完返黎先知出唔到5.1

======

ZEN X-Fi 跟830
D 人話830 同ZE X-Fi 好夾

我諗我主要應該會入WMA  ...

我去過佢CS試玩呢部機
發現我隻Zen Aurvana 同佢都幾夾!
而且佢play 到WAVE, 但WMA Lossless 就好似唔得啦
作者: ben    時間: 31/10/2008 12:23 PM
原帖由 marcochl 於 30/10/2008 05:39 PM 發表

我去過佢CS試玩呢部機
發現我隻Zen Aurvana 同佢都幾夾!
而且佢play 到WAVE, 但WMA Lossless 就好似唔得啦

下唔得咩?!!

Audio Playback Formats: MP3, WMA, AAC4 (.m4a), WAV (ADPCM), Audible 4
作者: marcochl    時間: 31/10/2008 08:53 PM
原帖由 ben 於 31/10/2008 12:23 PM 發表

下唔得咩?!!

Audio Playback Formats: MP3, WMA, AAC4 (.m4a), WAV (ADPCM), Audible 4

WMA Lossless 係另一回事呀!
(主要係個bit-rate 高太多, 而且應該有patent)
所以你都係用返wav 啦!
(注意一下就係ADPCM 其實同PCM 唔同, 但呢部機都可以出到PCM wave, PCM Wav 就係一般CD 既wav)
作者: Stefan    時間: 1/11/2008 09:50 PM
原帖由 marcochl 於 30/10/2008 12:27 AM 發表

換左佢啦
(題外話) 冇必要入32GB, 8 ...

Titanium...我研究了一下,還是算了
XtremeGamer又冇大問題,而且我部電腦的PCI-E slot空間很緊張,買了隨時放不下= =

聽歌我習慣用iTunes,比較好管理...

作者: ben    時間: 2/11/2008 06:14 PM
WAV 唔support tags -~-
作者: ben    時間: 6/11/2008 12:59 AM
新目標!!! COWON D2

D2 好定ZEN X-FI 好 - -?
作者: yat    時間: 6/11/2008 03:20 AM
個人比較喜歡千千靜聽
有歌詞

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2