香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 會考倒數:213日 [打印本頁]

作者: luigiluigi1113    時間: 8/9/2008 01:06 AM
標題: 會考倒數:213日
距離我個科仲有213日
我捻你地其他會考生都差唔多
各位.......溫書溫乘點呀

p.s. 我有位朋友張倒數日數改為pm no.
       換言之, 今日係no.213壺壺日
      去到奇異種子就........
作者: 貝貝☆    時間: 12/9/2008 07:33 PM
應屆會考生 (揮手  
我仲hea緊 ,,orz
你們已經開始不停做past paper了嗎?
作者: luigiluigi1113    時間: 14/9/2008 12:29 AM
原帖由 貝貝☆ 於 12/9/2008 07:33 PM 發表
應屆會考生 (揮手  

Me2
今日208大鋼蛇
作者: 吉國建太    時間: 14/9/2008 12:54 PM
同道中人wor- -
我理科...但係...唉 冇心做past paper- -
作者: 【路比】    時間: 14/9/2008 02:42 PM
原帖由 貝貝☆ 於 12/9/2008 07:33 PM 發表
應屆會考生 (揮手  

我都係【揮個手仔先】
作者: harry_lok    時間: 14/9/2008 05:51 PM
唉, 大家可能曾未見面,
會考相遇也不知,
唔想同PM同胞上戰場打鬥...
作者: 柳絮仙    時間: 14/9/2008 06:58 PM
你地都係f5嗎=口="
你地要加油...
身為343最後既一屆既學生~支持你地=口="
作者: harry_lok    時間: 14/9/2008 10:39 PM
7樓的都要加油, 因為冇機會重讀...
作者: mk311111    時間: 24/9/2008 06:26 PM
原帖由 mk311111 於 20-7-2008 19:24 發表

登錄/註冊後可看大圖

原帖由 超夢夢的夢境 於 20-7-2008 16:45 發表

我倒好奇最後一屆"3223" retake CE的可以幹甚麼...

我記得334宣傳單張話鼓勵佢地重讀"334"的F.5
作者: marcochl    時間: 24/9/2008 07:10 PM
樓主都係唔好玩倒數了
因為你好快就會覺得時光飛逝, 光陰似箭
突然時間的大洪流就會將會考帶到你面前喔!

另外樓主要加油, 若果今次升不了中六, 樓主將有大麻煩! (去IVE之類另計)!
作者: 戰塔王    時間: 24/9/2008 07:11 PM
我都係今年ge會考生
不過我仲未溫過書><
pastpaper成幢放係度未掂過
大家有咩目標
我ge目標為>24分
作者: mk311111    時間: 24/9/2008 07:13 PM
原帖由 戰塔王 於 24-9-2008 19:11 發表
我都係今年ge會考生
不過我仲未溫過書><
pastpaper成幢放係度未掂過
大家有咩目標
我ge目標為>24分

才6B......25分吧
作者: 戰塔王    時間: 24/9/2008 07:21 PM
不是6B la
是3A+5C
有2科沒信心

作者: mk311111    時間: 24/9/2008 07:33 PM
原帖由 戰塔王 於 24-9-2008 19:21 發表
不是6B la
是3A+3C
有2科沒信心

不報10科?
作者: 戰塔王    時間: 24/9/2008 08:55 PM
因為能力問題
作者: mk311111    時間: 24/9/2008 09:11 PM
原帖由 戰塔王 於 24-9-2008 20:55 發表
因為能力問題

都期望自己奪A了,其餘5科努力點,拿B不難吧?
作者: 戰塔王    時間: 25/9/2008 05:13 PM
我會保留時間打機的^^
和為班設計不同ge野
such as班衫.
作者: mk311111    時間: 25/9/2008 08:48 PM
原帖由 戰塔王 於 25-9-2008 17:13 發表
我會保留時間打機的^^
和為班設計不同ge野
such as班衫.

嗯......那你09年會收拾心情了吧......?
作者: secret    時間: 26/9/2008 11:08 AM
09年才準備的話就太晚了

P.S.我是前.09年會考生XD
作者: mk311111    時間: 26/9/2008 03:40 PM
原帖由 secret 於 26-9-2008 11:08 發表
09年才準備的話就太晚了

P.S.我是前.09年會考生XD

哦,是他說要打機的。
你何時出了國讀書?
作者: dolphin_ice    時間: 26/9/2008 10:43 PM
原帖由 mk311111 於 26/9/2008 03:40 PM 發表

哦,是他說要打機的。
你何時出了國讀書?

不是太早期的事

話說我當年mock果時, 都仲係一份pastpaper 都冇做過xd
Mock之後先做左2份...phy chem bi maths, 反而日日操時裝設計ge pastpaper
(keep埋勁多phy chem bi past paper, 拎晒去PMA換Pokemon Card XDDDD 一份chem換一張海象ex)
作者: mk311111    時間: 27/9/2008 06:12 PM
原帖由 dolphin_ice 於 26-9-2008 22:43 發表

不是太早期的事

話說我當年mock果時, 都仲係一份pastpaper 都冇做過xd
Mock之後先做左2份...phy chem bi maths, 反而日日操時裝設計ge pastpaper
(keep埋勁多phy chem bi past paper, 拎晒去PMA換Poke ...

敢問最後成績?
作者: dolphin_ice    時間: 28/9/2008 12:05 AM
原帖由 mk311111 於 27/9/2008 06:12 PM 發表

敢問最後成績?

其實我不太鼓勵大家不做past paper...
因為我母校的老師的presentation skills是一流的
而且我從小就喜歡閱讀科學書籍
CE的科學, 一部份在課外書中已經學得

作者: Rocky    時間: 28/9/2008 12:23 AM
我覺得這會給自己很大的壓力..
雖然我不是會考生..但我很明白的...
我常常在exam的前幾個月倒數..
175日...172日..156日...136日...118日..09日....94日....72日...38日...16日...6日...2日....1日...像過得很快...做成壓力..
所以...明白啦...
作者: mk311111    時間: 28/9/2008 01:55 AM
原帖由 dolphin_ice 於 28-9-2008 00:05 發表

其實我不太鼓勵大家不做past paper...
因為我母校的老師的presentation skills是一流的
而且我從小就喜歡閱讀科學書籍
CE的科學, 一部份在課外書中已經學得

**** 本內容被作者隱藏 *****

我開始擔心了......
我本身IH,IS也較弱,
即文理皆遜。
今年Physics還碰著個不好的老師......

其實你真的很慘呢......
被英文拖累了......

嗯......我已add你了
作者: luigiluigi1113    時間: 28/9/2008 02:16 PM
各位f5 ge努力呀
話唔埋有1/8192ge機會一齊考oral....
作者: dolphin_ice    時間: 28/9/2008 02:57 PM
原帖由 mk311111 於 28/9/2008 01:55 AM 發表

我開始擔心了......
我本身IH,IS也較弱,
即文理皆遜。
今年Physics還碰著個不好的老師......

其實你真的很慘呢......
被英文拖累了......

嗯......我已add你了

因為我跑去考的是English as a Native, Higher Tier =.=
作者: abc666    時間: 28/9/2008 03:46 PM
唉,現在愈來愈後悔沒盡力考ce...
作者: dolphin_ice    時間: 28/9/2008 04:01 PM
原帖由 abc666 於 28/9/2008 03:46 PM 發表
唉,現在愈來愈後悔沒盡力考ce...

What happened?

(有必要用hide或pm)
作者: abc666    時間: 28/9/2008 04:32 PM
原帖由 dolphin_ice 於 28/9/2008 04:01 PM 發表

What happened?

(有必要用hide或pm)

只是因為太懶惰而已...
當時study leave後才開始溫
每天早上10點幾-11點才開始溫
下午3-5點就開始打機打到10點幾-11點,然後睡覺
就算明天要考試都照打
中午食飯用一小時
溫一會又去屎尿又花了很多時間
最後兩科bio和a.maths明明有機會拿A都因為懶不溫習
如果不是被媽媽罵的話連考都不去考
cit又有一條TAS的問題忘記了做

現在想起都覺得當時好白痴...

現在看到大學想入的programme的admission figures的ce成績都很高時就很後悔
(其實當時連入大學要看ce成績都不知道...)
搞到難度高了不少
作者: dolphin_ice    時間: 28/9/2008 07:25 PM
原帖由 abc666 於 28/9/2008 04:32 PM 發表

就算明天要考試都照打
中午食飯用一小時
最後 ...

很多人都沒善用study leave
我媽媽知道我當時每天玩2小時Pokemon, 她已經氣炸了
(我還沒告訴她, 如果不聽pokemon歌的話, 我是不肯溫習的. 一定要"較"到電腦播放pm歌才會溫習的)
我起初以為我很壞

作者: abc666    時間: 28/9/2008 08:18 PM
原帖由 dolphin_ice 於 28/9/2008 07:25 PM 發表
但回想起來, 當時CE的bio, 溫那麼多做什麼?
很多小學時已經從課外書學回來了, 根本上課除了晒命和向老師拿著數之外, 沒什麼好做的

小學時我天文地理生物物理等等什麼都看
但偏偏就是沒有看生物科課程要學的東西-.-
作者: mk311111    時間: 28/9/2008 09:29 PM
嗯......看到以上兩位過來人的經驗......看來真的要讀好English/Humanities/Science了......
作者: dolphin_ice    時間: 28/9/2008 09:44 PM
文科...絶對要拿mark scheme看!
這才知道他們想要什麼...
原帖由 abc666 於 28/9/2008 08:18 PM 發表

小學時我天文地理生物物理等等什麼都看
但偏偏就是沒有看生物科課程要學的東西-.-

但你bio算比一般人強呢!
作者: abc666    時間: 28/9/2008 10:01 PM
因為bio是目前讀的最有趣的一科,雖然目前課程中有很多topic都是不太喜歡的
目前bio每星期三的quiz成績算是不錯
但TAS慘不忍睹...
有次試過10/30分,同一次其他人可以有20分...

作者: dolphin_ice    時間: 28/9/2008 10:48 PM
原帖由 abc666 於 28/9/2008 10:01 PM 發表
因為bio是目前讀的最有趣的一科,雖然目前課程中有很多topic都是不太喜歡的
目前bio每星期三的quiz成績算是不錯
但TAS慘不忍睹...
有次試過10/30分,同一次其他人可以有20分...

TAS=?
AL bio真的很討厭, 但都是很重要的 (如果要讀上去的話)
作者: 鴨    時間: 28/9/2008 11:57 PM
原帖由 mk311111 於 28/9/2008 09:29 PM 發表
嗯......看到以上兩位過來人的經驗......看來真的要讀好English/Humanities/Science了......

英文絕對比一切還重要...
就算你其他拿不到高grade英文也要抓過高grade回來...

不過對我來說始終是命由天定...
Anyway
努力過就好...
作者: pichu    時間: 29/9/2008 07:02 AM
原帖由 abc666 於 28/9/2008 04:32 PM 發表

就算明天要考試都照打
中午食飯用一小時
最後 ...

oh...咁我諗...你想入既大學學科應該本身都已經好top下...
我睇住本jupas...有興趣想選既得幾個真係要睇CE result...
始終CE佔個比例係唔夠AL高的
不過...當時有信心A又冇盡力...算啦過去了...

我都真係懶到冇乜大目標 入到大學已經ok...
A對我黎講真係冇好似le度D人講到咁有信心有得攞
作者: mk311111    時間: 29/9/2008 06:27 PM
原帖由 RX78-2 於 28-9-2008 23:57 發表

英文絕對比一切還重要...
就算你其他拿不到高grade英文也要抓過高grade回來...

不過對我來說始終是命由天定...
Anyway
努力過就好...

嗯.....英文是我較弱的一科,
上次平均分87.58,英文只有243/300,
還要佔總成績1/4......
看來真的要加把勁了
作者: 鴨    時間: 29/9/2008 06:29 PM
原帖由 pichu 於 29/9/2008 07:02 AM 發表

oh...咁我諗...你想入既大學學科應該本身都已經好top下...
我睇住本jupas...有興趣想選既得幾個真係要睇CE result...
始終CE佔個比例係唔夠AL高的
不過...當時有信心A又冇盡力...算啦過去了...

我都真係懶到 ...

看CE的或多或少總會有...
不過你AL行在interview時總有多少東西能說...

A對很多人來說也是遙遠的...
就算是有信心的科目...
外來因素始終多得不敢盼望...
作者: Requiem    時間: 29/9/2008 06:29 PM
原帖由 dolphin_ice 於 28/9/2008 10:48 PM 發表

TAS=?
AL bio真的很討厭, 但都是很重要的 (如果要讀上去的話)

Teacher Assessment Scheme

原帖由 mk311111 於 29/9/2008 06:27 PM 發表

嗯.....英文是我較弱的一科,
上次平均分87.58,英文只有243/300,
還要佔總成績1/4......
看來真的要加把勁了

高低不是這樣片面地看的吧?
畢竟是一個比較概念。

作者: mk311111    時間: 29/9/2008 06:46 PM
原帖由 Requiem 於 29-9-2008 18:29 發表

Teacher Assessment Scheme

高低不是這樣片面地看的吧?
畢竟是一個比較概念。

嗯......
我真的沒裝謙虛,
我本身亦知道自己的英文水平真的不及其他同學......
作者: abc666    時間: 29/9/2008 07:11 PM
oral經常不及格...interview去了等於沒去...

我現在最想入的是
港大Bachelor of Social Sciences, Bachelor of Science, Bachelor of Engineering

或是中大biology, Environmental Science, Geography and Resource Management

入不到中大港大就入科大,再到理大

還有破釜沈舟不報IVE
----------------------
其實,中大還是港大較好?

作者: dolphin_ice    時間: 29/9/2008 07:35 PM
原帖由 abc666 於 29/9/2008 07:11 PM 發表
oral經常不及格...interview去了等於沒去...

我現在最想入的是
港大Bachelor of Social Sciences, Bachelor of Science, Bachelor of Engineering

或是中大biology, Environmental Science, Geography and Re ...

港大...
不過中大的課程較為有趣
作者: abc666    時間: 29/9/2008 07:50 PM
原帖由 dolphin_ice 於 29/9/2008 07:35 PM 發表

港大...
不過中大的課程較為有趣

我原本初初初步地看過課程內容以為港大貌似較有趣
至少有些有趣科目港大才有
但中大好大應該有好多設施(?)
作者: dolphin_ice    時間: 29/9/2008 07:53 PM
原帖由 abc666 於 29/9/2008 07:50 PM 發表

我原本初初初步地看過課程內容以為港大貌似較有趣
至少有些有趣科目港大才有
但中大好大應該有好多設施(?)

多元化...
有營養學啦, 海洋生物學啦....
作者: abc666    時間: 29/9/2008 07:57 PM
原帖由 dolphin_ice 於 29/9/2008 07:53 PM 發表

多元化...
有營養學啦, 海洋生物學啦....

海洋生物學是在說一個course還是一個Programme?
有興趣~
但營養學毫無興趣...
作者: dolphin_ice    時間: 29/9/2008 08:25 PM
原帖由 abc666 於 29/9/2008 07:57 PM 發表

海洋生物學是在說一個course還是一個Programme?
有興趣~
但營養學毫無興趣...

Common Biology的一部份 :p
作者: abc666    時間: 29/9/2008 08:36 PM
原帖由 dolphin_ice 於 29/9/2008 08:25 PM 發表

Common Biology的一部份 :p

o
看了中大那非常簡單的描述好像很吸引...
港大只找到course名...
作者: dolphin_ice    時間: 29/9/2008 09:36 PM
原帖由 abc666 於 29/9/2008 08:36 PM 發表

o
看了中大那非常簡單的描述好像很吸引...
港大只找到course名...

中大Bio的sub-unit真的很吸引

但是否會貨不對板就很難說
作者: abc666    時間: 29/9/2008 10:13 PM
原帖由 dolphin_ice 於 29/9/2008 09:36 PM 發表

中大Bio的sub-unit真的很吸引

但是否會貨不對板就很難說

最怕就是貨不對版了...
上網找到的資料很多都不完整,很含糊,d link又亂到爆...
有些算是重要的資料竟然要按十多次link才入到去在很偏僻的地方含糊地說幾句...
作者: dolphin_ice    時間: 29/9/2008 10:17 PM
原帖由 abc666 於 29/9/2008 10:13 PM 發表

最怕就是貨不對版了...
上網找到的資料很多都不完整,很含糊,d link又亂到爆...
有些算是重要的資料竟然要按十多次link才入到去在很偏僻的地方含糊地說幾句...

例如入到去
可能會發現所謂的海洋生物學是教...海藻... (英國某間真的如此)
作者: abc666    時間: 29/9/2008 10:26 PM
原帖由 dolphin_ice 於 29/9/2008 10:17 PM 發表

例如入到去
可能會發現所謂的海洋生物學是教...海藻... (英國某間真的如此)

咁恐怖-_-
只教海藻的話實當場嘔泡
你有冇中過招~_~?
作者: dolphin_ice    時間: 29/9/2008 10:45 PM
原帖由 abc666 於 29/9/2008 10:26 PM 發表

咁恐怖-_-
只教海藻的話實當場嘔泡
你有冇中過招~_~?

本來真係想報果個course ga!
後來睇清楚Course Profile 同埋教授資料同學位, 就發現唔係想像中ge course=.=

都有d海洋生物課程, 係教貝類, 但唔係靚靚果d, 係要驗污物, 主打經濟型貝殼(即係愛來食果d, 但係你又冇份)

Open Day 好重要
同埋去到要狂問
作者: abc666    時間: 30/9/2008 07:07 PM
原帖由 dolphin_ice 於 29/9/2008 10:45 PM 發表

本來真係想報果個course ga!
後來睇清楚Course Profile 同埋教授資料同學位, 就發現唔係想像中ge course=.=

都有d海洋生物課程, 係教貝類, 但唔係靚靚果d, 係要驗污物, 主打經濟型貝殼(即係愛來食果d, 但係你又 ...

貝類好好味
但對驗污物興趣不大...
是不是狂由不同的貝類extract一些汁出來然後放去mass spectrometer之類,或是做titration的那種-.-?
還有想問問你讀了什麼course~?
作者: dolphin_ice    時間: 30/9/2008 09:53 PM
原帖由 abc666 於 30/9/2008 07:07 PM 發表

貝類好好味
但對驗污物興趣不大...
是不是狂由不同的貝類extract一些汁出來然後放去mass spectrometer之類,或是做titration的那種-.-?
還有想問問你讀了什麼course~?

是一大堆類似mass spec的機器...
作者: 貝貝☆    時間: 7/10/2008 04:56 PM
暫時phy最苦手 orz
a math 未開始溫
geog 就,,, orz
作者: dolphin_ice    時間: 8/10/2008 12:45 AM
原帖由 貝貝☆ 於 7/10/2008 04:56 PM 發表
暫時phy最苦手 orz
a math 未開始溫
geog 就,,, orz

[無聊ing] CE physics就苦手,
AL physics 愁更愁  [ / 無聊ing]

AL physics係難到爆...
就算CE phy有A, AL都可能拿C不保!

[無聊] 聽日考physics, 讀到生晒積;
A-level physics, 真係冇條識 [/無聊]
作者: 貝貝☆    時間: 8/10/2008 10:34 PM
原帖由 dolphin_ice 於 8/10/2008 12:45 AM 發表

[無聊ing] CE physics就苦手,
AL physics 愁更愁  [ / 無聊ing]

AL physics係難到爆...
就算CE phy有A, AL都可能拿C不保!

[無聊] 聽日考physics, 讀到生晒積;
A-level physics, 真係冇條識 [/無聊]
D CONCEPT 唔知點解清極都清唔到
作者: orb    時間: 9/10/2008 07:46 AM
原帖由 貝貝☆ 於 8/10/2008 10:34 PM 發表

Physics...有一大半課程都系教我地sub單位sub數only.....呢個sub果個果個再sub果個咁...有時候用vector都得
但到wave果類型的concept問題...只能靠萬條MC來弄清
作者: dolphin_ice    時間: 9/10/2008 06:01 PM
原帖由 貝貝☆ 於 8/10/2008 10:34 PM 發表

physics唔明
係唯一我贊成搵補習ge
但係你去, 真係要佢睇住你做果隻, 唔係無聊check功課果隻
咁先知自己錯邊, 唔明邊
作者: 貝貝☆    時間: 11/10/2008 06:25 PM
原帖由 EnTaSIa 於 9/10/2008 07:46 AM 發表

Physics...有一大半課程都系教我地sub單位sub數only.....呢個sub果個果個再sub果個咁...有時候用vector都得
但到wave果類型的concept問題...只能靠萬條MC來弄清
我反而係wave個d都算ok 其他個d唔明  orzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

補習方面 其實真係有用orz ?
作者: dolphin_ice    時間: 11/10/2008 06:45 PM
原帖由 貝貝☆ 於 11/10/2008 06:25 PM 發表
我反而係wave個d都算ok 其他個d唔明  orzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

我反而覺得wave ok
我係vectors同mechanics死晒...
作者: 貝貝☆    時間: 11/10/2008 09:14 PM
原帖由 dolphin_ice 於 11/10/2008 06:45 PM 發表

我都係...
作者: 鴨    時間: 11/10/2008 09:52 PM
原帖由 貝貝☆ 於 11/10/2008 06:25 PM 發表

學校那些沒用就自然要出外求助...
作者: dolphin_ice    時間: 11/10/2008 11:21 PM
原帖由 貝貝☆ 於 11/10/2008 09:14 PM 發表
我都係...

應該係第時好唔好行maths group的indicator xd
作者: [UP]Insulator    時間: 27/1/2009 03:00 AM
原帖由 dolphin_ice 於 11/10/2008 06:45 PM 發表

你指 A MATH的VECTOR嗎?
Vectors在Physics的Mechanics內只是一個廢TOPIC(?)

Waves是CE Phy最易的了,比Heat還易(至少Heat都仲有1-2分common sense)
作者: 小霞的fans    時間: 7/2/2009 04:31 PM
mechanics難..force勁難.. energy都難 . .

到而家為止我只係對heat有把握.. 但係係ce只會出1-2題 .. 糟
作者: 戰塔王    時間: 7/2/2009 06:17 PM
其實phy整體唔難(計數果方面)
就黎會考
我就慘
我間學校maths group冇得讀AL chem
但我又想讀pure maths/    \
點算好
作者: orb    時間: 7/2/2009 07:53 PM
Physics暫時只差newton second law就清曬
amaths完全清晰(sosad
作者: Ivanhy92    時間: 10/2/2009 01:02 AM
其實Physics MC錯少過幾多條先A/B??
作者: Requiem    時間: 10/2/2009 05:06 PM
原帖由 戰塔王 於 7/2/2009 06:17 PM 發表
其實phy整體唔難(計數果方面)
就黎會考
我就慘
我間學校maths group冇得讀AL chem
但我又想讀pure maths/    \
點算好

話說PMath很容易跟想像有所出入
被PMath折磨了半年以致在CHEM看到NATURAL LOG會有恐慌感覺的某人路過

作者: 梓    時間: 10/2/2009 05:53 PM
我估唔到重有213日淨
作者: mk311111    時間: 10/2/2009 08:05 PM
樓主都冇編輯過
作者: Ivanhy92    時間: 12/2/2009 12:27 AM
原帖由 mk311111 於 10-2-2009 20:05 發表
樓主都冇編輯過

12/02/2009 - 68 Days left      (Physics)
作者: sunnychy    時間: 12/2/2009 04:24 PM
原帖由 Requiem 於 10/2/2009 05:06 PM 發表

被PMath折磨了半年以致在CHEM看到NATURAL LOG會有恐慌感覺的某人路過

pure maths的情況可以好極端
一班人可以有堆人好掂, 另外果堆就好唔掂
作者: 戰塔王    時間: 13/2/2009 09:55 PM
原帖由 Requiem 於 10/2/2009 05:06 PM 發表

攞30分ge人都覺難/    \
咁都幾可怕/   \

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2