香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 如何分辨正常/修改pokemon [打印本頁]

作者: ivanyu    時間: 12/8/2008 11:56 AM
標題: 如何分辨正常/修改pokemon
同上,如何分辨正常/修改pokemon。
作者: 40457310    時間: 12/8/2008 12:28 PM
而家修改器可以改做id一樣,招一樣,地點一樣,但有樣野係仲未改到
nds配佈篇:
假:

登錄/註冊後可看大圖

真:

登錄/註冊後可看大圖

nds真配佈係lv之後有4行,假ge得3行,日美配佈都係咁:

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

gba傳去nds配佈篇:
真:lv在第3行,地點在第4行
假:地點在第3行,lv在第4行,因為只是改左地點
作者: h2285    時間: 12/8/2008 01:50 PM
標題: 回復 2# 40457310 的帖子
美版係少d時架喎
作者: 40457310    時間: 12/8/2008 02:39 PM
原帖由 h2285 於 12/8/2008 01:50 PM 發表
美版係少d時架喎

時架= =?
你指時間?
時間係睇nds部機ge時間,加上nds比左你之後可以5去shop問綠衣人
作者: h2285    時間: 12/8/2008 07:11 PM
標題: 回復 4# 40457310 的帖子
打錯左
美版係少好多字的- -
作者: 40457310    時間: 12/8/2008 07:40 PM
原帖由 h2285 於 12/8/2008 07:11 PM 發表
打錯左
美版係少好多字的- -

我係指美板ge配佈係日板時呀
作者: sapphire    時間: 13/8/2008 10:25 AM
明顯是那人的修改道行不足, 配佈的也可以改得一模一樣
作者: 961026    時間: 13/8/2008 12:28 PM
原帖由 sapphire 於 13/8/2008 10:25 AM 發表
明顯是那人的修改道行不足, 配佈的也可以改得一模一樣

係HKxx到有改sav神人
不過佢都改唔到依樣野
所以改sav係永遠都比唔上真正既實力
作者: sapphire    時間: 13/8/2008 05:49 PM
原帖由 961026 於 13/8/2008 12:28 PM 發表

係HKxx到有改sav神人
不過佢都改唔到依樣野
所以改sav係永遠都比唔上真正既實力

所謂的Pokemon data也只是一堆code罷了, 沒有改不到的code
簡單來說, 那程式就是改Pokemon save 的 code, 要什麼, 修改相應的code就行了

如果連這點也做不到, 那不算什麼神人吧
作者: 40457310    時間: 13/8/2008 07:35 PM
原帖由 sapphire 於 13/8/2008 05:49 PM 發表

所謂的Pokemon data也只是一堆code罷了, 沒有改不到的code
簡單來說, 那程式就是改Pokemon save 的 code, 要什麼, 修改相應的code就行了

如果連這點也做不到, 那不算什麼神人吧

修改器改5到lv之後4行..........

作者: sapphire    時間: 13/8/2008 08:04 PM
原帖由 40457310 於 13/8/2008 07:35 PM 發表

修改器改5到lv之後4行..........

做到的, 只是很多人不知道怎樣做得到
作者: 40457310    時間: 13/8/2008 10:13 PM
原帖由 sapphire 於 13/8/2008 08:04 PM 發表

做到的, 只是很多人不知道怎樣做得到

點做?睇來你好似做過,好有經驗= =+
作者: sapphire    時間: 14/8/2008 10:41 AM
原帖由 40457310 於 13/8/2008 10:13 PM 發表

點做?睇來你好似做過,好有經驗= =+

為什麼這麼想知道? 想要配佈的大可以去Wi-Fi找找看

這不代表我製造過
要熟悉game裡的一切設定, 其中一個好方法是研究內部data
作者: Sonic    時間: 14/8/2008 10:48 AM
相信要改不難吧
大家不知道而已
用過某修改器都做不到「配布」的效果orz
算了滿足到那堆官方神獸就好orz
作者: shizuki_tsuyuki    時間: 14/8/2008 10:56 AM
要改有幾難
所謂的官方配布也只不過是一些1和0

拿一隻官方配布的data改一改都做到了~
作者: mk311111    時間: 14/8/2008 11:09 AM
話說某修改器有pkm file的功能,
這樣只要得到一隻正牌貨,
就可大量複製(?)
作者: latios    時間: 14/8/2008 09:01 PM
如果對方整得好的話
是完全沒有方法可以分辨的

一般方法都是看一下有沒有不合理的地方
例如:
1,精靈的捕捉地點和lv是否正確

2,檢查捕捉用的精酣球(如果顯示為生出來的精靈一定是200EN的紅白色精靈球)

3,招式方面是否全部都在能學習的範圍

4,計一下能力值有沒有超越了精靈本身的上限

以下的情況是有大機會是修改,但不是100%一定是用修改

5,檢查精靈的訓練員ID,如果是00001 / 65535 / 12345 等這些特別數字就有很大機會是修改,65535是遊戲裡ID的最大值

6,用no.21~26號果實把所以努力值減去,再計算一下個體值,如果6項個體全部為31(最高數值),有很大機會是修改

====================================================================================
要check配佈還有一個可行的方法
用修改器check精靈的訓練員ID
由於訓練員ID總共係有10個位,有5個位係隱藏左係睇唔倒
如果人地要修改,只可以改佢睇倒果5個位
用修改器就可以check倒呢5個隱藏既位值
如果不是空白,應該都是正版的了

作者: mk311111    時間: 14/8/2008 09:17 PM
正如我#16所說,
複製品完全沒有方法可以分辨的吧?
作者: sapphire    時間: 14/8/2008 09:24 PM
原帖由 latios 於 14/8/2008 09:01 PM 發表
要check配佈還有一個可行的方法
用修改器check精靈的訓練員ID
由於訓練員ID總共係有10個位,有5個位係隱藏左係睇唔倒
如果人地要修改,只可以改佢睇倒果5個位
用修改器就可以check倒呢5個隱藏既位值
如果不是空白,應該都是正版的了

裡ID no.也能修改
===========================================
話說我試過抽中了 00000 的 ID no. ......
作者: mk311111    時間: 14/8/2008 09:25 PM
其實配佈精靈的Trainer ID是特定的嗎?
作者: latios    時間: 14/8/2008 09:59 PM
原帖由 mk311111 於 14/8/2008 09:25 PM 發表
其實配佈精靈的Trainer ID是特定的嗎?

不過我唔知係唔係全部都係
http://www18.atwiki.jp/pokemondp/pages/144.html

原帖由 sapphire 於 14/8/2008 09:24 PM 發表

裡ID no.也能修改
===========================================
話說我試過抽中了 00000 的 ID no. ......

問題係隱藏ID佢都唔知,點改?
如果修改者知既話,即係佢有隻正版配布啦
咁仲改黎做乜..
如果係要用黎同人換,咁複製咪得囉,洗乜修改

作者: mk311111    時間: 14/8/2008 11:15 PM
原帖由 latios 於 14-8-2008 21:59 發表

不過我唔知係唔係全部都係
http://www18.atwiki.jp/pokemondp/pages/144.html

問題係隱藏ID佢都唔知,點改?
如果修改者知既話,即係佢有隻正版配布啦
咁仲改黎做乜..
如果係要用黎同人換,咁複製咪得囉, ...

不過, 有人會對隱藏ID嗎?
根本無人知個隱藏ID......
作者: latios    時間: 14/8/2008 11:18 PM
原帖由 mk311111 於 14/8/2008 11:15 PM 發表

不過, 有人會對隱藏ID嗎?
根本無人知個隱藏ID......

唔係對
係睇下有冇
正常人去修改但又唔知隱藏ID的話
我諗都會唔理佢,空左係到,還掂GAME入面又睇唔倒
所以呢個方法不防一試
作者: mk311111    時間: 14/8/2008 11:34 PM
原帖由 latios 於 14-8-2008 23:18 發表

唔係對
係睇下有冇
正常人去修改但又唔知隱藏ID的話
我諗都會唔理佢,空左係到,還掂GAME入面又睇唔倒
所以呢個方法不防一試

那即是要某修改器程式才看到吧......
我估計有呢能力用修改器程式的人大多都不會等人放配佈PM吧......
作者: latios    時間: 14/8/2008 11:40 PM
原帖由 mk311111 於 14/8/2008 11:34 PM 發表

那即是要某修改器程式才看到吧......
我估計有呢能力用修改器程式的人大多都不會等人放配佈PM吧......

識用唔一定要改
作者: mk311111    時間: 14/8/2008 11:46 PM
原帖由 latios 於 14-8-2008 23:40 發表

識用唔一定要改

其實你點解會接觸到修改器?

(離題了......)
作者: latios    時間: 14/8/2008 11:56 PM
原帖由 mk311111 於 14/8/2008 11:46 PM 發表

其實你點解會接觸到修改器?

(離題了......)

因為參加某論壇比賽需要將精靈降回50lv
我的pm全是100lv的
作者: mk311111    時間: 15/8/2008 12:01 AM
原帖由 latios 於 14-8-2008 23:56 發表

因為參加某論壇比賽需要將精靈降回50lv
我的pm全是100lv的

用某些SOFTWARE/HARDWARE來把正版SAV DUMP出來?

是HKPMA吧......

by latios:知就好了,討論到這裡吧
reply: ok......

作者: 華華    時間: 21/8/2008 01:52 AM
標題: 回復 2# 40457310 的帖子
唔好意思推左上呢...@@
我想知道除左配佈係lv下係4行.
咁其他pm係咪都係咁先係真野....
話說我自己捉左隻閃既冰樹,但係睇返都係lv之後得3行..
orz.....= ="
作者: mk311111    時間: 21/8/2008 02:09 AM
nds配佈篇:
gba傳去nds配佈篇:

沒看到(?)
作者: 40457310    時間: 21/8/2008 10:18 AM
原帖由 華華 於 21/8/2008 01:52 AM 發表
唔好意思推左上呢...@@
我想知道除左配佈係lv下係4行.
咁其他pm係咪都係咁先係真野....
話說我自己捉左隻閃既冰樹,但係睇返都係lv之後得3行..
orz.....= ="

你自己捉ge咪真野lo,仲洗問ge
作者: 華華    時間: 21/8/2008 11:12 AM
原帖由 40457310 於 21/8/2008 10:18 AM 發表

你自己捉ge咪真野lo,仲洗問ge

咁如果e你地所講既話.
姐係係假野,但係我係自己捉既.
咁姐係咪推翻左個理論........= ="
作者: luigiluigi1113    時間: 24/8/2008 11:34 PM
俾我問個問題...
交換左假貨會點??
作者: 196918    時間: 24/8/2008 11:47 PM
原帖由 40457310 於 12/8/2008 12:28 PM 發表
而家修改器可以改做id一樣,招一樣,地點一樣,但有樣野係仲未改到
nds配佈篇:
假:http://www.hacken.cc/bbs/attachment.php?aid=127046&noupdate=yes
真:http://i208.photobucket.com/albums/bb211/40457310/5-1.jp ...

你好勁呀......
作者: 小雨    時間: 26/6/2009 02:11 PM
咁用修改器改咪可以改生蛋既精靈咪仲完美啦(特別既怪唔好改用小心捉)

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2