香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 美納斯配招+遺傳個體值問題 [打印本頁]

作者: ﹏森    時間: 20/4/2008 08:38 PM
標題: 美納斯配招+遺傳個體值問題
美納斯   +sa-a

252hp + 128p + 128sp

自我再生
神魂光束
冷凍光束
劇毒

道具 剩飯

會唔會廢d?新手唔識配 ...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
遺傳個體值係生出ge精靈3項個體值遺傳父母其中3項(共12項!?)
即係生出ge精靈靠遺傳只有最多3項有31,其他3項係靠luck ,係咪??
作者: chung194489160    時間: 20/4/2008 08:40 PM
我果隻
冷凍光束
沖浪
吹眠
龍之波動
作者: 雪散霞花    時間: 20/4/2008 08:41 PM
配催眠/劇毒~冷光~surf~同液體圈~

我未用過~不過應該可以玩死人地~
作者: ﹏森    時間: 20/4/2008 08:42 PM
原帖由 chung194489160 於 20/4/2008 08:40 PM 發表
我果隻
冷凍光束
沖浪
吹眠
龍之波動

c兄係特攻型??
小弟係想做盾ga
作者: 雪散霞花    時間: 20/4/2008 08:45 PM
原帖由 ﹏森 於 20/4/2008 08:42 PM 發表

c兄係特攻型??
小弟係想做盾ga

做盾用液體圈錯不了(應該)

因為是打長期戰的~所以配合剩飯效果不錯~
作者: ﹏森    時間: 20/4/2008 08:50 PM
原帖由 雪散霞花 於 20/4/2008 08:45 PM 發表

咁應該唔要邊招??
仲有,其實小弟唔係好明"盾"係咩 -. -
係咪即係靠攻擊以外ge招式(如劇毒)再加高防禦來"屈"敵方至死?
作者: 雪散霞花    時間: 20/4/2008 09:07 PM
可以咁講ge~不過多數用d高防/hp ge~

果然好似好d~
作者: K龍    時間: 20/4/2008 09:10 PM
原帖由 雪散霞花 於 20/4/2008 08:45 PM 發表

雖說為盾 , 但除了電腦外玩家碰到不利的盾牌時也不會企定定硬碰
盡早換入有利pm是經常出現的
這樣一來用自我復元的效果就遠比液態圈高

rest要求較高的隊伍配合及戰略 , 自信不足建議不要使用
作者: ﹏森    時間: 20/4/2008 09:19 PM
原帖由 雪散霞花 於 20/4/2008 09:07 PM 發表
可以咁講ge~不過多數用d高防/hp ge~

果然好似好d~

果然?果然翁?now講緊美納斯...

唸唸下,液體圈又好似冇咁好,因為如果被重創,要自我再生(唔通c兄想話用補血劑instead?)
咁就太多復元招式,唔要自我再生又只有補血劑.....

ps.   點解冇人答第二問ge???
作者: 雪散霞花    時間: 20/4/2008 09:47 PM
第二題:邊到黎12個能力?得6項~

不是最多只有3項是31~如果好彩可以6個都係31~

有其中3/4個睇父母~唔一定跟31個項的..
作者: ﹏森    時間: 20/4/2008 09:56 PM
原帖由 雪散霞花 於 20/4/2008 09:47 PM 發表
第二題:邊到黎12個能力?得6項~

不是最多只有3項是31~如果好彩可以6個都係31~

有其中3/4個睇父母~唔一定跟31個項的..

父6母6 =12   
父母個體值都分別有唔同ma    唔係咩??

3項是31講緊遺傳的, 6項都可以遺傳?

3/4個睇父母?唔明.....
作者: anteater    時間: 20/4/2008 10:58 PM
用美麗蛇怎麼可以沒衝浪?...劇毒和催眠術,通常選其中一招,再加自我再生。
剩下的一招通常是冷凍光束,鏡返比較少見。
美麗蛇通常是當物盾,特防不加也很高了。
夢話+睡眠也是一個變化。

特盾型的美麗蛇有個配招:衝浪+替身+劇毒+自我再生,用得好的話效果不會差。
隊伍必須有能有效抗草系的精靈才能用這配招。
作者: ﹏森    時間: 20/4/2008 11:04 PM
原帖由 anteater 於 20/4/2008 10:58 PM 發表
用美麗蛇怎麼可以沒衝浪?...劇毒和催眠術,通常選其中一招,再加自我再生。
剩下的一招通常是冷凍光束,鏡返比較少見。
美麗蛇通常是當物盾,特防不加也很高了。
夢話+睡眠也是一個變化。

特盾型的美麗蛇有個 ...

十分明白和贊同,but衝浪+劇毒+自我再生+冷凍光束 係盾嚟ge???
咁性格係+sa-a???
作者: anteater    時間: 20/4/2008 11:12 PM
特盾型。

美麗蛇最重要的是hp,然後是物防,特攻不重要,我個人是完全不加特攻的。
性格通常是+物防,+特防也行,要看隊伍對鯉魚龍、大力鱷、鋼蟹、奉神犬、血翼、重甲暴龍這些精靈的抵抗能力來決定。
作者: 詛咒師    時間: 21/4/2008 10:39 AM
well.... 本人有少少問題...
做盾的話, 為何不嘗試加入 Rest ...?
Rest 時唔係可以引發特性, 加物防嗎?

作者: K龍    時間: 21/4/2008 12:07 PM
原帖由 詛咒師 於 21/4/2008 10:39 AM 發表
well.... 本人有少少問題...
做盾的話, 為何不嘗試加入 Rest ...?
Rest 時唔係可以引發特性, 加物防嗎?
rest要求較高的隊伍配合及戰略 , 自信不足建議不要使用

作為盾牌卻呼呼大睡始終有一定的風險
因而大多數人也會使用方便的自我復元
作者: chung194489160    時間: 21/4/2008 11:11 PM
我的美麗龍配招為了玩吹眠陣
耿鬼:吹眠+惡夢+黑施+運氣彈
美麗龍:吹眠+冷光+衝浪+龍之波動
407:吹粉+污泥爆彈+超級吸收+影子球
烈焰馬:吹眠+飛跳+火炎放射+陽光烈焰
壺壺:劇毒+睡眠+崩石+保護
幸福蛋:劇毒+保護+蛋白精華+精神念力
唔好問我玩咩,我個陣係玩野。d配招多數玩野/克番對手,例如烈焰馬招陽光烈焰克地面+岩石系。
作者: K龍    時間: 22/4/2008 12:14 AM
耿鬼:吹眠+惡夢+黑施+運氣彈

有著對手不會企定定比你打的心理準備就好
而且黑施也太浪費耿鬼的特攻了

壺壺:劇毒+睡眠+崩石+保護

我說 , 別太看重壺壺的物攻 , 而且不見得壺壺能比對手快
改成叩擊拍掉對手的道具更實際

幸福蛋:劇毒+保護+蛋白精華+精神念力

單打的話保護對幸蛋來說沒多大作用
遺傳技的治鈴/香薰還較有用
固定傷害的投地或是反擊亦是賣點

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2