香港寵物小精靈村落 論壇

標題: Never Give Up!! [打印本頁]

作者: harry_lok    時間: 7/3/2008 08:44 PM
標題: Never Give Up!!
4B 我覺得是一個中四級內最特別的班別,,
因為無論咩事都會有我地份,,「通告、校服檢查、操場粉筆....」
今日「操場粉筆」令到全部 4B 男仔企係度....
鹹魚仔一個負上全責...呢個時候,,
我諗所有人都睇得出鹹魚仔係到幫有份玩既人定....
有份玩過個d人又唔出黎認....
傑佬、肥駒都想幫鹹魚仔,,不過佢地完全冇份做,,
當然我都有一時衝動,,好想出黎幫鹹魚手....
但係諗深一層,,呢個絕對唔係講義氣既時候....

上到課室,,女仔共嗚星期一唔整好個頭....目的都你為左向訓導示威....
大家唔好咁樣啦!!唔應該用埋咁既手法去示威....
我始終都覺得,,我地一定要樣樣做到最好,,咁樣,,訓練們就無話可說囉....

4B 都算倒霉....部份數學 B 組既人....(包括我在內)
朝早俾人省完....小息之後個堂又俾人省....
陸吉蒂向全 B 組炮轟....

希望大家能夠知道最到最好既道理....

今日日誌說話
「鹹魚仔,義字當頭唔係唔好,不過唔應該係d唔適合既時候做,見到有咁多兄弟都咁講義氣,身在4B都感到有點安慰,希望借著種種錯折,能夠喚醒4B的精神!!」

作者: 梓    時間: 7/3/2008 11:31 PM
B班是啥科?
商科?

e個世界訓導最惡
點做都奈佢唔何

PS:唔好出真名
作者: step123    時間: 9/3/2008 09:42 AM
標題: 回復 2# 的帖子
大部分B班是中理
我也是B班,因英文不好,所以就算成績好也選了中理,但我e+十分後悔
作者: dolphin_ice    時間: 9/3/2008 09:48 AM
理科的中文名詞是沒有統一的吧?
最少bio便是這麼一回事
作者: Royal    時間: 9/3/2008 10:49 AM
原帖由 dolphin_ice 於 9/3/2008 09:48 AM 發表

印象中當年教育署有出一個「總表」,列明不同科目的名詞的「官方中文名稱」
作者: fish    時間: 10/3/2008 02:33 AM
原帖由 dolphin_ice 於 9/3/2008 09:48 AM 發表

不止中吧,英也有的
不計species name, Bio 的一些terming 都是如此,  proximal convoluted tubule, proximal tuble, close tubule都是指同一part

chem中的 IUPAC naming 即使是systematic 也會接受 iso~, neo~等prefixes
令一個chemical可以有多於一個IUPAC name
---------------------------------------------------------------------------

step123跟樓主是同校?
感覺上是.

e個世界訓導最惡
點做都奈佢唔何

但事實的確有人犯了錯,真犯人不出來負責而有人承認責任不能怪訓導

只覺替別人負責不一是件完全的好事,若錯者不學會勇於承認自己的錯誤是沒有意義的
作者: step123    時間: 10/3/2008 09:20 PM
標題: 回復 6# 的帖子
當然不是A_A
所以說大部分A_A

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2