香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 416 女王蜂(女皇蜂) 配招研究 [打印本頁]

作者: Eypon    時間: 27/2/2008 11:44 PM
標題: 416 女王蜂(女皇蜂) 配招研究
第一次開呢種post,寫得唔好既請狠評

登錄/註冊後可看大圖

全國416-ビークイン(Vespiquen)

屬性係典型既蟲+飛
先看看種族值
hp70,物攻70,物防102,速40,特攻70,特防102
雖然能力上比唔上同樣雙防高速低既鋼鐘,但係其壓力特性亦令到呢一隻王后總算有點用途
再看看弱點
5個弱點,4個抗性
被岩打4倍雖然係致命弱點,但因其飛行屬性導致可以完全抵抗地震等國民技,而且4倍抗格,滿雙防的話即使面對威力180既屬修近拳亦唔會扣得太多(強化後接近扣唔入.......)
加上被火,雷,冰,飛四大熱門屬性2倍相剋,令其實用性及出場率一直不高

比較實用技能:
物攻:攻擊指令,飛燕疾擊,十字剪,蜻蜓回轉
特攻:泥污爆彈,銀色之風
輔助:神魂光,鳥棲,劇毒,回復指令,防禦指令,同行者,自吹,害羞

其實淨睇能力值的話呢一位王后係唔適合攻擊,作為一隻盾牌或者干擾手係一個唔錯既選擇
所以建議配招上....唔整攻擊型好了

盾牌型:
性格+d/sd-a/sa
努力值:252hp,128d,128sd
道具:剩飯/9號果
配招:防禦指令,鳥棲/回復指令,自吹/神魂光,同行者

作為一隻盾牌又點可以冇強化雙防既獨門技防指呢?鳥棲令其耐力加強(因其速度慢所以免去飛行屬性既賣點接近等同白費)
自吹同神魂光係典型既混亂招式,賭rp之作,混亂對方後可以趁對方換人或賭對方混亂成功而趁機強化
死前一下同行者以一換一,讀對的話有機會除去對方一隻麻煩傢伙

干擾型:
性格+sp/d/sd-a/sa
努力值:128d,128sd,252sp
道具:剩飯
配招:劇毒,神魂光,回復指令/鳥棲,害羞/攻擊指令/蜻蜓回轉/覺醒(地)

雖然滿速既情況下速度仍然比一眾攻擊手慢,但亦都比一眾盾牌快
先來一下神魂光,再用劇毒迫換人,由於劇毒對鋼屬性完全無解,所以配合醒地可以稍為反制一下,亦可以用蜻蜓換人
用害羞既原因:通街男性既天敵,50%令對方不能攻擊,而且令一眾鬥爭心特性既男性精靈威力下降達1/4,再配合混亂+劇毒........
回復指令同鳥棲既選擇剛才都講了,因其只有40速種,滿速下亦都只係得196速,博唔博得過運用到鳥棲既效果就自行衡量了

作者: anteater    時間: 28/2/2008 01:20 AM
你錯了,這女皇蜂適合用來攻擊

十字剪完全沒有價值。力量寶石不能算沒用。
作者: Eypon    時間: 28/2/2008 02:19 AM
原帖由 anteater 於 28/2/2008 01:20 AM 發表
你錯了,這女皇蜂適合用來攻擊

十字剪完全沒有價值。力量寶石不能算沒用。

呢隻野我真係諗唔到佢點玩攻...
攻指+蜻蜓+回指+力石!?
打擊面都好嚴重的低....
作者: 正義棒    時間: 28/2/2008 04:14 AM
物攻特攻不升也有近200...
作者: Eypon    時間: 28/2/2008 04:32 AM
原帖由 正義棒 於 28/2/2008 04:14 AM 發表
物攻特攻不升也有近200...

呃~"~
我完全忘了100Lv後既數字...
開pbo睇果陣完全冇留意到...
作者: anteater    時間: 28/2/2008 09:41 AM
攻擊指令這招比得上超級大角實用,相反防禦指令對弱點明顯的牠作用不大。
作者: Eypon    時間: 28/2/2008 02:32 PM
原帖由 anteater 於 28/2/2008 09:41 AM 發表
攻擊指令這招比得上超級大角實用,相反防禦指令對弱點明顯的牠作用不大。

以下測試係對npc的...
我方:
51Lv女王蜂
對方:
71Lv草主(用石刃)
強化盡後既女王蜂....先唔計ct.....正常係打唔死的
攻指我都認為佢自己用會好過超角,雖然兩招都有屬修,但係攻指命中比超角高,而且較易打出ct....
作者: anteater    時間: 28/2/2008 03:05 PM
ct沒你想像的重要,特別是你不修攻的時候。

任何強化離開了ct都沒意義,你怎麼可以認為ct不對你造成致命打擊?

很難想像地殼龜石刃不ct..
作者: nelson0908    時間: 28/2/2008 03:54 PM
強化盡?

不要忘記npc=/=玩家

誰會用玄武龜打女皇蜂?
作者: [UP]Insulator    時間: 1/3/2008 12:18 AM
原帖由 nelson0908 於 28/2/2008 03:54 PM 發表
強化盡?

不要忘記npc=/=玩家

誰會用玄武龜打女皇蜂?

有岩招的玄武龜就會用來打女皇蜂

速種只有40的她,真不知練252sp來做什麼,
快過盾牌都沒用,見到剋星都係要走
仲有 , 岩礫的泛濫也令她的可用性減低

用這隻野都係要用先讀功力 , 對住沒岩招的赫拉都可一擋

作者: Eypon    時間: 1/3/2008 07:40 PM
原帖由 Giggs 於 1/3/2008 12:18 AM 發表

有岩招的玄武龜就會用來打女皇蜂

速種只有40的她,真不知練252sp來做什麼,
快過盾牌都沒用,見到剋星都係要走
仲有 , 岩礫的泛濫也令她的可用性減低

用這隻野都係要用先讀功力 , 對住沒岩招的赫拉都可一擋

我相信十居奇九會用玄武龜既人都會玩地震+石刃既高打擊面戰術...
作者: nelson0908    時間: 1/3/2008 08:00 PM
每個人的配招都會有出入的..

giggs不是說話石刃命中...
作者: 小霞的fans    時間: 8/3/2008 02:16 PM
佢咁低速用唔用得切同行者
作者: Eypon    時間: 9/3/2008 12:45 AM
原帖由 小霞的fans 於 8/3/2008 02:16 PM 發表
佢咁低速用唔用得切同行者

同行者:使用此技能後,自己受到對手攻擊而進入瀕死狀態的話,對手亦會進入瀕死狀態
佢冇話係該回合用啵....對住專愛型用呢拚可以迫死佢地一隻...亦都可以對方換人
作者: anteater    時間: 9/3/2008 02:36 AM
冇招好用了嗎?惡搞到這種程度。

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2