香港寵物小精靈村落 論壇

標題: hi~我係新手~想問問大家配招意見><幫幫忙>< [打印本頁]

作者: 束縛xD彥    時間: 14/1/2008 04:25 PM
標題: hi~我係新手~想問問大家配招意見><幫幫忙><
第一隻:雷精靈--影子球,挖地,打雷,雷火石火
第二隻:狂電獸--雷拳,火拳,地震,電光石火
第三隻:夜遊神--雷拳,火拳,怪光線,暗影擊
第四隻:巨金怪--地震,子彈拳,精神念力,流星拳
第五隻:快龍-----逆鱗,沖浪,雷拳,火拳
第六隻:血翼飛龍--飛天,雷牙,龍之波動,思念頭

有什麼要改的話,,請告訴小弟吧..
道具我都不知裝什麼好..也請提供點意見吧...

作者: bon    時間: 14/1/2008 04:31 PM
雷拳和火拳過份重複,為甚麼不改做冰拳增加打擊面?
作者: 傲‧月    時間: 14/1/2008 05:35 PM
全ou既隊伍,
如果係PBO裡用既,
會比人卑視,

玩PNVE既,都會比人BAN....

如果要評你呢隊...既招式...
雷伊貝,挖地走,人地見你掘一定出飛行系。
打雷嘛,命中偏低,非雨隊少用,有D打唔中好令人吐血的。

狂電<看似>冇咩問題

夜遊神,比招回血既佢,可以用分痛;Sleep

鋼蟹,大大只135物攻手,去精神念力,用思念頭擊

快龍<看似>冇問題。

血翼,去飛天,理由同挖洞一樣。

總之以後唔好配d等一回合既招(ex:晴天的陽光烈陷)
下次期望有d低種,唔好咁成日用熱門pm....(好似狠左d.....=[)
作者: louis1    時間: 14/1/2008 05:37 PM
原帖由 傲‧月 於 14/1/2008 05:35 PM 發表
全ou既隊伍,
如果係PBO裡用既,
會比人卑視,

玩PNVE既,都會比人BAN....

如果要評你呢隊...既招式...
打雷嘛,命中偏低,非雨隊少用,有D打唔中好令人吐血的。 ...

如果有埋努力值.....快龍同血翼飛龍就可能有問題

作者: 雞翼BB    時間: 14/1/2008 05:53 PM
原帖由 louis1 於 14/1/2008 05:37 PM 發表

如果有埋努力值.....快龍同血翼飛龍就可能有問題

兩只都是三招物攻,一招特攻...
玩雙刀?
作者: K龍    時間: 14/1/2008 06:22 PM
給pm配招前應先了解pm的能力分佈,不然人們給你意見 , 你沒頭沒腦的照單全收,這樣又有何進步?
http://pokemon.aucy.com/nds/pokemon.php
研究pm的能力分佈 , 能習得的招數

此外本區的置頂帖http://www.discuz.hkpnve.net/vie ... &extra=page%3D1非常值得一看

夜遊神,比招回血既佢,可以用分痛;Sleep

這個世界有物攻型的

以雷伊的物攻,你挖左落地一定企定定唔走硬食你一招之後反擊都仲得
見雷伊出挖地就要換飛行系抗行?之後該飛行系pm又要如何抗行雷伊貝的電招?又換多次?浪費時間
此外雷伊貝的電光石火存有好大的問題,就是威力過低 , 除非對手真的只餘10幾格HP,否則也做不到埋尾的工作
以往會說破忍耐,但現今D/P速專的出現率比起忍耐要高出很多倍,現今為雷伊貝比起以往更為不值

快龍<看似>冇問題。

考慮一下用逆鱗的原因可就不是沒問題了
人們多為逆鱗配上龍舞,就是希望能以高速高威力秒掉對手
可是在強化前max速度只有284 , 而這時候物攻只有367 , 即使用上逆鱗如此大技也不見得能殺掉對手
而且這種分配會令的特攻招變得沒啥破壞力可言
逆鱗有用後失控的後遺症,要是能一招一隻當然沒話說 , 可是假如沒速度 , 威力也不足的情況下還勉強自己可就不太好了啊?

之前我說過,雙刃用得巧妙和弄到兩頭唔到岸只是一線之差,在此我先不評論樓主的雙刃pm,樓主可先看看我提供的網頁

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2