香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 電腦不在揚聲器發聲,在主機發聲。 [打印本頁]

作者: petit    時間: 21/12/2007 06:26 PM
標題: 電腦不在揚聲器發聲,在主機發聲。
某朋友不知在其電腦瞎弄了甚麼,現在他的電腦在主機發聲,而非兩個揚聲器...

請問有何解決方法?他聲稱在主機發聲很刺耳。
作者: marcochl    時間: 21/12/2007 06:57 PM
佢應該係個driver 到搞過
叫佢去右下角那個小喇叭icon 搞搞吧
作者: 鴨    時間: 21/12/2007 07:59 PM
先檢查一下揚聲器是不是沒壞並接駁和開啟了吧...

話說soundcard 是哪公司的...
如我的Realtek的driver是駁了後會自動連去喇叭...
作者: petit    時間: 21/12/2007 08:55 PM
佢應該係個driver 到搞過
叫佢去右下角那個小喇叭icon 搞搞吧

想知道按入去後要搞甚麼...不太清楚,裡面很多選項...

先檢查一下揚聲器是不是沒壞並接駁和開啟了吧...

話說soundcard 是哪公司的...
如我的Realtek的driver是駁了後會自動連去喇叭...

揚聲器正常的,已檢查過了。
至於soundcard...他自己也不知道。
應該在哪兒查看?
作者: 鴨    時間: 22/12/2007 05:51 PM
原帖由 愛‧怕‧蟲 於 21/12/2007 08:55 PM 發表

想知道按入去後要搞甚麼...不太清楚,裡面很多選項...

揚聲器正常的,已檢查過了。
至於soundcard...他自己也不知道。
應該在哪兒查看?

音訊->音效播放->進階...

不知道就算吧...
把driver的名字打出來吧...
作者: ihenry    時間: 23/12/2007 11:42 AM
乜主機有嗱叭咩??

sor...小弟見識少,但係都係唔知佢點發聲...

係咪開機的:咇咇聲??

似係輕機聲
作者: marcochl    時間: 24/12/2007 10:20 AM
主機一般(特指廠機) 係有 case speaker
除左咇咇聲之外仲可以做到一般speaker 既functions
但質素奇"高"
作者: ihenry    時間: 24/12/2007 10:50 AM
係咩???我又想試下...在哪裏調??

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2