香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 我想問下Aucy點讀??? [打印本頁]

作者: 波霸之勇者    時間: 18/10/2007 03:32 PM
標題: 我想問下Aucy點讀???
係唔係讀 "all 屎" 定係讀 "us 屎"?
唔該曬
作者: 小衡    時間: 18/10/2007 04:00 PM
原帖由 波霸之勇者 於 18/10/2007 03:32 PM 發表
係唔係讀 "all 屎" 定係讀 "us 屎"?
唔該曬

我一向都是讀 "惡斯" 的...
至於標準音,要問Aucy喔~!!^^"
(光速逃)
作者: 果然翁。﹏。    時間: 18/10/2007 06:44 PM
au(歐)cy(屎       y好似係i音)
有錯勿插
作者: Bayleef    時間: 18/10/2007 07:15 PM
u既sound音(au)同s既sound音(cy)
作者: 小龍chris    時間: 18/10/2007 07:22 PM
是讀「柯屎」,這是aucy網長的本意
DJ音標應是[

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
]

作者: dolphin_ice    時間: 18/10/2007 07:58 PM
應該係讀歐士

但以標準英文拼音, 會係讀疴士
作者: 拉麵仔    時間: 18/10/2007 11:34 PM
作者: elven2001    時間: 19/10/2007 06:43 AM
從來只會叫a.u.c.y            
作者: Eric1874    時間: 19/10/2007 08:06 AM
原帖由 elven2001 於 19/10/2007 06:43 AM 發表

me too
作者: [UP]Zero    時間: 19/10/2007 09:39 AM

原來有讀音的嗎
我是不讀的XD
作者: Monew    時間: 19/10/2007 01:40 PM
原帖由 elven2001 於 19/10/2007 06:43 AM 發表

+1,a.u.c.y叫起來也挺方便(個人認為)
作者: yat    時間: 19/10/2007 09:40 PM
原帖由 小龍chris 於 18/10/2007 19:22 發表
是讀「柯屎」,這是aucy網長的本意
DJ音標應是[[img]http://hk.yimg.com/i/dic/053.gifhttp://hk.yimg.com/i/dic/016.gif ... g.com/i/dic/044.gif[/img]http://hk.yimg.com/i/dic/03 ...

柯屎咁爽?
作者: Matt06    時間: 20/10/2007 01:02 AM
"aucy"的發音如下
"au"="auto"中的"au"發音
"cy"=女仔名"Macy"中的"cy"發音
作者: 小龍chris    時間: 20/10/2007 06:59 PM
原帖由 yat 於 19/10/2007 09:40 PM 發表

柯屎咁爽?

幻想:Aucy網主弄aucy's pokemon時 , 可能有很多日沒柯屎 , 時時都想去柯屎
作者: 小粟    時間: 22/10/2007 06:28 PM
開始->控制台->語音
聽到係讀Auo c咁囉......
不過點讀都係睇番站長囉
作者: 小衡    時間: 22/10/2007 06:54 PM
原帖由 小粟 於 22/10/2007 06:28 PM 發表
開始->控制台->語音
聽到係讀Auo c咁囉......
不過點讀都係睇番站長囉

我聽到『痾嘰』~!!>.<"
(按:輸入Breloom會有...)
(按:我Windows XP)
作者: mentholatum    時間: 23/10/2007 11:56 AM
現實生活中, 那個人真的會使用那個名字的, 某些情況下;
而對方看到名字後所發出仿人類的聲音亦是層出不窮,
基本上那個人已習慣了以上所有可能性.

至於那個人喜愛被人叫出的讀音, 順序是"勾屍"(廣東語), "押"(日語), 或"痾屎"(廣東語)
作者: 小龍chris    時間: 23/10/2007 04:31 PM
原帖由 mentholatum 於 23/10/2007 11:56 AM 發表

至於那個人喜愛被人叫出的讀音, 順序是"勾屍"(廣東語), "押し"( ...

勾屍
你好像是aucy的網主-v-?
作者: 小粟    時間: 25/10/2007 05:53 PM
原帖由 mentholatum 於 23/10/2007 11:56 AM 發表

至於那個人喜愛被人叫出的讀音, 順序是"勾屍"(廣東語), "押"( ...

osu?-_-
有人會將A變o的嗎?@_@
讀A u c y快d囉,好過讀錯比人笑
作者: 小衡    時間: 25/10/2007 06:19 PM
突然想到!!以日文的模式:
  A=]
  U=]
Cy=Si=]
=
=勾屍- -"
作者: 闇風    時間: 25/10/2007 10:39 PM
我同同學不嬲叫開
歐時
au cy
作者: dolphin_ice    時間: 25/10/2007 10:40 PM
我地PMA果度都係咁叫

但係英文來講應該係疴時
作者: petit    時間: 25/10/2007 10:43 PM
我喜歡讀
all 時
作者: Mayuki~*    時間: 25/10/2007 10:47 PM
我是讀u的(英文aeiou讀的時候
作者: mentholatum    時間: 26/10/2007 09:02 PM
原帖由 小粟 於 25/10/2007 05:53 PM 發表

osu?-_-
有人會將A變o的嗎?@_@
讀A u c y快d囉,好過讀錯比人笑

那個羅馬字雖是o, 但讀出來是近all音, 跟某些慣讀all c的, 比au cy還接近啦~
還有這個"名", 可以讀得對的嗎? 不可能讀對, 即是大家都讀錯了, 哈...
作者: dolphin_ice    時間: 27/10/2007 06:30 PM
原帖由 mentholatum 於 26/10/2007 09:02 PM 發表

那個お羅馬字雖是o, 但讀出來是近all音, おし跟某些慣讀all c的, 比au cy還接近啦~
還有這個"名", 可以讀得對的嗎? 不可能讀對, 即是大家都讀錯了, 哈...

咦? aucy 終於出場?

PS: 老餅點解咁中意mentholatum? 讀醫科的嗎?
作者: petit    時間: 27/10/2007 08:05 PM
PS: 老餅點解咁中意mentholatum? 讀醫科的嗎?

或許aucy 其實是曼秀雷敦的支持者

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2