香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 其實英文呢科最易拎分...? [打印本頁]

作者: 啦啦啦    時間: 19/9/2007 11:01 PM
標題: 其實英文呢科最易拎分...?
本人覺得最容易拎分既主科唔計PE ,,PTH果D -.-
就係英文,,基本上你熟悉左D文法..
REPORTED SPEECH,,PASSIVE VOICE 等..
而且其實都冇咩考,,一D閱讀理解,,
問D問題唔會好似中文要有好深入既理解,,
又唔太需要了解作者既感情~問D問題都係好表面下..(F1 -F3 )
TENSES ,,應該冇咩問題呱..
相反我覺得中文係比較難…
要了解作者既感情,,仲有果D文言文睇死人..
D文言文又要譯返佢講緊咩,,又要有咩感情,,
甚至引發出咩道理-,- 問題又唔會咁表面,,
要你深入咁了解,,同小學係2個世界 = ="
實用文寫作都幾難囧
本人愚見=.=~
作者: elven2001    時間: 20/9/2007 07:02 AM
因人而異              
作者: 路人2號    時間: 20/9/2007 08:16 PM
英文啊....
只要明白就很容易了
作者: ccshong28    時間: 20/9/2007 09:27 PM
只要你明白的話, 任何科都好容易攞分= =

原帖由 elven2001 於 20/9/2007 07:02 AM 發表
因人而異              

同意~
作者: STEVE    時間: 20/9/2007 10:19 PM
以中英數計算, 個人覺得最易是數, 其次是英, 最難是中

本人不擅長講大話
作者: 鴨    時間: 20/9/2007 10:48 PM
玩Open Cloze 和翻譯同意詞可玩到你想死...
作者: latios    時間: 20/9/2007 11:41 PM
原帖由 啦啦啦 於 19/9/2007 11:01 PM 發表
本人覺得最容易拎分既主科唔計PE ,,PTH果D -.-
REPORTED SPEECH,,PASSIVE VOICE 等..
而且其實都冇咩考,,一D閱讀理解,,
問D問題唔會好似中文要有好深入既理解,,
又唔太需要了解 ...

PE,PTH呢D係主科黎嫁咩= =
作者: STEVE    時間: 21/9/2007 12:26 AM
原帖由 latios 於 20/9/2007 11:41 PM 發表

有d學校可能必修 (逃)
作者: elven2001    時間: 21/9/2007 05:04 AM
原帖由 latios 於 20/9/2007 11:41 PM 發表

外國入學試~反而好大機會主考呢一類
原帖由 啦啦啦 於 19/9/2007 11:01 PM 發表
而且其實都冇咩考

對於一些對英文冇興趣的人~文法中數以萬計的特例就足以叫人驚嘆不已(本人重學完動詞片語後的想法)

作者: sapphire    時間: 21/9/2007 10:20 PM
見仁見智
最討厭language的了,覺得自己的英文連F.3程度也不如......|||
又唔太需要了解作者既感情~問D問題都係好表面下..(F1 -F3 )

UE的Comprehension就有需要了
作者: anteater    時間: 16/10/2007 11:16 AM
我覺得中文好容易,英文好難

人人都不同吧。
作者: nelson0908    時間: 28/11/2007 07:05 AM
對我而言..中文比較易記..
英文很多時都要死記..又要學讀法,串字,解釋
改句子也算易記

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2