香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 打到一周目最後一關...卡關了= = [打印本頁]

作者: =F=    時間: 16/9/2007 10:07 PM
標題: 打到一周目最後一關...卡關了= =
我依加隻小火龍同木守宮都係40lv....
得2隻...
完全係比最後個迷宮屈機=  =
一係就屈我狀態...一係就唔小心走左入怪獸屋...比圍死=  =

仲有我想問邊度有得令+捕捉率既野??
我想捉隻沙猛龍....同埋其他進化左既pm...
thx!!
作者: 小龍chris    時間: 16/9/2007 10:12 PM
原帖由 =F= 於 16/9/2007 10:07 PM 發表
我依加隻小火龍同木守宮都係40lv....
得2隻...
完全係比最後個迷宮屈機=  =
一係就屈我狀態...一係就唔小心走左入怪獸屋...比圍死=  =

仲有我想問邊度有得令+捕捉率既野??
我想捉隻沙猛龍....同埋其他進化左既 ...

我初初也是這樣
不過嘛
我打了六小時左右就破了
最後那個迷宮是不能捉寵的,,,
作者: Sonic    時間: 16/9/2007 10:21 PM
我都卡在那
快到最頂的時候被Monster House圍死了
Skitty+Pochama(日文拼音XD)
電波+Sing+Heal Bell+撒嬌
Bubble+潮水+Drill Peck+Fury Attack
Skitty沒攻招有沒有問題囧?
作者: 小龍chris    時間: 16/9/2007 10:24 PM
原帖由 Sonic 於 16/9/2007 10:21 PM 發表
我都卡在那
快到最頂的時候被Monster House圍死了
Skitty+Pochama(日文拼音XD)
電波+Sing+Heal Bell+撒嬌
Bubble+潮水+Drill Peck+Fury Attack
Skitty沒攻招有沒有問題囧?

最頂時被monster house圍死的情況太常見了..
我個人遇過十次以上..(最終章)
我合共只打過4次鑽石封面獸
其餘都是前面幾層死了的..
我被那些月神石用某招一下扣70~90...
沒攻招..有問題..
打怪速度慢很多..
作者: =F=    時間: 16/9/2007 10:29 PM
我2隻寵配招如下:
小火龍:煙幕+火牙+火焰發射+揮斬
木守宮:能量球+超級吸收+叩擊+放棄

d配招有冇問題= =
仲有,捉咩寵幫補下好呀??
唔該~

作者: Sonic    時間: 16/9/2007 10:30 PM
原帖由 小龍chris 於 16/9/2007 22:24 發表

最頂時被monster house圍死的情況太常見了..
我個人遇過十次以上..(最終章)
我合共只打過4次鑽石封面獸
其餘都是前面幾層死了的..
我被那些月神石用某招一下扣70~90...
沒攻招..有問題..
打怪速度慢很多..

打擊面問題/_\
打擊面就只有普通,普通和普通而已囧
,太陽,鐘,
教我怎打冏
作者: 小龍chris    時間: 16/9/2007 10:37 PM
原帖由 Sonic 於 16/9/2007 10:30 PM 發表

打擊面問題/_\
月石,太陽岩,鋼鐘,鋼蟹
教我怎打冏

沒有關係 囧
反正也可以打出30~40左右XD
作者: Sonic    時間: 16/9/2007 10:41 PM
原帖由 小龍chris 於 16/9/2007 22:37 發表

沒有關係 囧
反正也可以打出30~40左右XD

我想Delete save再玩啊[吼]
作者: 小龍chris    時間: 16/9/2007 10:42 PM
原帖由 Sonic 於 16/9/2007 10:41 PM 發表

我想Delete save再玩啊[吼]

為什麼?
(迷:我的火雞用啄打鋼蟹也打到40~50orz
作者: Sonic    時間: 16/9/2007 10:47 PM
原帖由 小龍chris 於 16/9/2007 22:42 發表

為什麼?
(迷:我的火雞用啄打鋼蟹也打到40~50orz

啄= =
原帖由 Sonic 於 16/9/2007 22:30 發表

打擊面問題/_\
月石,太陽岩,鋼鐘,鋼蟹
教我怎打冏

要怎改招冏

作者: 小龍chris    時間: 16/9/2007 11:06 PM
原帖由 Sonic 於 16/9/2007 10:47 PM 發表

啄= =

要怎改招冏

我的火雞沒屬修.
你的有..
應該打出來的數字會更高XD
我目前還沒發現怎樣學回舊招orz
本來你應該在39lv學到招..
不過啊...

目前唯一的方法是招式機
作者: Sonic    時間: 16/9/2007 11:20 PM
原帖由 小龍chris 於 16/9/2007 23:06 發表

我的火雞沒屬修.
你的有..
應該打出來的數字會更高XD
我目前還沒發現怎樣學回舊招orz
本來你應該在39lv學到招..
不過啊...

目前唯一的方法是招式機

在電擊魔那裡可以學回舊招
尾二的選項
Double-Edge威力高但副作用更高
Del Save的話用誰好?
比卡+火猴?
作者: =F=    時間: 16/9/2007 11:29 PM
有人可以解答一下我的問題嗎~"~
實在是卡得太嚴重...不到第7層就死光...
到底要怎配招和捉什麼精靈幫助我~"~
作者: fish    時間: 17/9/2007 12:58 AM
原帖由 =F= 於 16/9/2007 11:29 PM 發表
有人可以解答一下我的問題嗎~"~
實在是卡得太嚴重...不到第7層就死光...
到底要怎配招和捉什麼精靈幫助我~"~

只有 40Lv就升高些吧,沒有12x血你不用指望可以輕易打倒鑽石
一下時吼打全房各約8x, critical可扣到12x

先努力死過頭13層,見多道具的房一定要小心,多半都有把道具變成怪的陷阱
太陽的Exp是最多,銅鏡最少 (6F後的太陽用技打有 499exp)

到save層後的都是半肥瘦,salamence最多經(用技打最少631),porygon2最少(用技打最少499)
要以低Lv取勝可以見招機就拿/用,特別是保護
見怪屋可用玉-てきふうしだま 令全房怪自己逃走,在後面追打一兩隻就可了

兩個迷宮都要小心立鴨族的discharge+agility和兩鋼鐘的confuse ray+hypnosis
edit:WW

作者: 幸運星    時間: 17/9/2007 02:38 AM
我入伊個迷宮果陣得39+40Lv,但一樣照爆到表關 .__.
而且過迷宮果陣一粒再生玉都無用過 ( 雖然身上帶左n粒 ),回血果都係用迷宮執果D
由入迷宮到打贏Boss用不到兩粒鐘

除上樓上所講既,仲有唔少玉可以破解精靈屋
例如:

使同一房間內敵PM進入(睡眠狀態)
(擺脫之玉)
使正面PM變為(硬直狀態),並傳送至樓梯附近
(透明之玉)
自己的狀態為(透明狀態),使敵人無法看見
(束縛之玉)
使同一房間的敵PM狀態變化為(硬直狀態)

而事實上就算無玉如果pm有全體技都可以死過 ( 我隻比卡超就有放電 )
或者用加速招轉頭走都得 ( 上一隻做小偷都玩過唔少次 = =+ )

另外,小心迷宮度用晒D再生種,之後打Boos果隻比時之咆吼秒殺.....
我隻比卡超比佢一招ko....

努力吧~

作者: fish    時間: 17/9/2007 09:09 AM
而且過迷宮果陣一粒再生玉都無用過 ( 雖然身上帶左n粒 ),回血果都係用迷宮執果D

囧.....我行過這迷宮數(十)次,只拾過共3次回血果~還要是在最後那層才見....偶多是拾到眼鏡頭巾招機和聰明度豆 OTL
作者: 幸運星    時間: 17/9/2007 04:37 PM
原帖由 fish 於 17/9/2007 09:09 AM 發表

囧.....我行過這迷宮數(十)次,只拾過共3次回血果~還要是在最後那層才見....偶多是拾到眼鏡頭巾招機和聰明度豆 OTL

行多幾步補多D血都唔錯,個迷宮好多野都可以醫肚 XD
講起頭巾....好似執黎執去都係果幾種........幾時有上集實用(屈機?)既頭巾執 orz

P.S. 剛剛有重玩既衝動,小火龍唔夠可愛 / . \
作者: =F=    時間: 17/9/2007 05:38 PM
我都知有好多實用既種子+珠
但係唔識睇日文=  =有時用左都唔知...
作者: TNC    時間: 17/9/2007 05:49 PM
我都完全卡死了在最尾,D怪獸屋實在BT,而且我用的向尾貓在那裡根本係......SO 現在重玩,但係又唔知用咩...
作者: 幸運星    時間: 17/9/2007 06:20 PM
原帖由 =F= 於 17/9/2007 05:38 PM 發表
我都知有好多實用既種子+珠
但係唔識睇日文=  =有時用左都唔知...

精華區有道具資料
雖然今集既資料未更新但都值得參考
https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthread.php?tid=20371&extra=page%3D1

作者: K龍    時間: 17/9/2007 06:39 PM
偶用的是,現在正煩惱怎樣對付看起來好像很煩的.......(想想的特性和的屬性)

看來果然是靠Lv取勝啊.........(留戀於任務和訓練屋,令劇情停滯不前,結果是現在11話才剛開始,但主角的Lv已是39= =......)

而且我用的向尾貓在那裡根本係......

根本係什麼?作為同樣使用的,分享一下吧XD

作者: Sonic    時間: 17/9/2007 06:46 PM
原帖由  於 17/9/2007 18:39 發表
偶用的是,現在正煩惱怎樣對付看起來好像很煩的.......(想想的特性和的屬性)

看來果然是靠Lv取勝啊.........(留戀於任務和訓練屋,令劇情停滯不前,結果是現在12話才剛開始,但主 ...

等級方面冏了
特性嘛
原帖由 Sonic 於 16/9/2007 22:30 發表

打擊面問題/_\
,太陽,鐘,
教我怎打冏

PS:玩到未來更要和地獄超人*6+阿拉丁打...
還未打上去就死了不少次
用極不厚道的火球+比卡重玩中
有人知道火山爆發會不會打到同伴+是不是全體攻擊嗎?

作者: TNC    時間: 17/9/2007 07:11 PM
那我就分享下吧!!!
在最尾那關,有鋼鐘,日神石,月神石,血翼飛龍,立方獸,立方獸2,立方獸z。
血翼飛龍,立方獸,立方獸2,立方獸z應該不成問題(***我用的是向尾貓***)

先談談這隻鋼鐘,以向尾貓單一來說,LV不足的話,可以回歸了。其實LV不是個重點,只是特性在打這PM時十分累事,所有攻擊都變成普通系 ,而且鋼鍾的雙防……

到了日神石&月神石,因為我覺得D兩隻差唔多,所以一齊講。
這兩隻唔咁詳細講(唔係成日撞到這兩隻)
打D兩隻又係因為攻擊,普通系打岩系OMG= =”

當一與到怪物屋,走到就走LA,走唔到就由一樓爬上來吧!!!
個人愚見,大家都比D意見啦!!!
作者: 小龍chris    時間: 17/9/2007 07:19 PM
原帖由 TNC 於 17/9/2007 07:11 PM 發表
那我就分享下吧!!!
在最尾那關,有鋼鐘,日神石,月神石,血翼飛龍,立方獸,立方獸2,立方獸z。
血翼飛龍,立方獸,立方獸2,立方獸z應該不成問題(***我用的是向尾貓***)

先談談這隻鋼鐘,以向尾貓 ...

對於一些拍擋/主角是水系的人..
立方獸系列是極可怕的orz
充電光束打水主一下就40~60..
三下就秒掉了orz

原帖由 Sonic 於 17/9/2007 06:46 PM 發表

等級方面冏了
特性嘛

還未打上去就死了不少次

地獄超人*6+阿拉丁
我第一次打就通過了...
本來以為很難的~_~
結果也是一~兩下一隻地獄超人....
還是道具王道!
那些瘋狂亂抓很多都miss

作者: 暴叔    時間: 17/9/2007 07:21 PM
原帖由 Sonic 於 17/9/2007 06:46 PM 發表

等級方面冏了
特性嘛

還未打上去就死了不少次

點解話火球極不厚道?

慢慢地打到第6話....
立方獸系列是極可怕的orz; O- h0 D& j2 |) i" p4 p' Z1 A
充電光束打水主一下就40~60..7 _# n* A# ?% I# p" A
三下就秒掉了orz

是放電吧...

作者: K龍    時間: 17/9/2007 07:26 PM
原帖由 TNC 於 17/9/2007 07:11 PM 發表
那我就分享下吧!!!

先談談這隻鋼鐘,以向尾貓 ...

你幾多Lv啊?
作者: Sonic    時間: 17/9/2007 07:29 PM
原帖由 火爆獸 於 17/9/2007 19:21 發表

點解話火球極不厚道?

是放電吧...

火山煙霧
如果火山爆發是全體攻擊+打不到同伴的話就變屈機了囧
作者: 小龍chris    時間: 17/9/2007 07:49 PM
原帖由 火爆獸 於 17/9/2007 07:21 PM 發表

點解話火球極不厚道?

是放電吧...

.....我忘了XD
總知就是同時攻擊很多人那招XD
作者: Sonic    時間: 17/9/2007 07:59 PM
原帖由 小龍chris 於 17/9/2007 19:49 發表

.....我忘了XD
總知就是同時攻擊很多人那招XD

>>_,立方獸好煩
狂discharge+agillty
作者: 暴叔    時間: 17/9/2007 08:16 PM
原帖由 Sonic 於 17/9/2007 07:29 PM 發表

火山煙霧
如果火山爆發是全體攻擊+打不到同伴的話就變屈機了囧

還有煙霧呢

Eruption要lv49先學到
作者: TNC    時間: 17/9/2007 08:29 PM
標題: 回復 26# 的帖子
我主寵39lv,副寵40lv
作者: Sonic    時間: 17/9/2007 08:47 PM
原帖由 火爆獸 於 17/9/2007 20:16 發表

還有煙霧呢

裏關用lol
Ch7/o\
作者: fish    時間: 17/9/2007 09:02 PM
原帖由 火爆獸 於 17/9/2007 08:16 PM 發表

還有煙霧呢

火山煙霧只打身邊的PM,有大鴨咀火龍的迷宮可見....我也不明為個只扣周身- -||
作者: abc666    時間: 17/9/2007 09:10 PM
剛打到ch14
選了草龜&比卡(兩隻34lv)
復活種嚴重不足
還有一開始不知道,等玉在遇到精靈屋時很有用
沒有儲~.~
現在想問問在哪個迷宮可以一次過收集到復活種&以上幾隻玉...
作者: fish    時間: 17/9/2007 09:22 PM
原帖由 abc666 於 17/9/2007 09:10 PM 發表
剛打到ch14
復活種嚴重不足
還有一開始不知道バクスイだま,てきふうしだま等玉在遇到精靈屋時很有用
沒有儲~.~
現在想問問在哪個迷宮可以一次過收集到復活種&以上幾隻玉...

バクスイだま和てきふうしだま可在最後的迷宮找到很多
其實之後的迷宮都有很多很多(~CH16)
先快快KO 14-15吧
14要小心雙氣球+百變怪,打boss spiritomb小心打全場的怪風升能力
CH15有grovyle (46Lv)和celebi (45Lv)幫手問題不大,屈exp亦可,但風沙很煩- -

復活種打回前期中段的maze(瀑布dungeon之後的)
作者: K龍    時間: 17/9/2007 09:31 PM
原帖由 abc666 於 17/9/2007 09:10 PM 發表
剛打到ch14
復活種嚴重不足
還有一開始不知道,等玉在遇到精靈屋時很有用
沒有儲~.~

復活種買回來/靠做任務得來就可以了,現在倉庫有約4版的復活種......

此game第一次遇到pm house是在做帶pm的任務......一上到樓即係~.~不過該pm受到我方3隻pm圍著(剛好是貼邊,3隻剛好圍哂~)加上一招一隻,pm house內的pm瞬間消失XD(其實也不是瞬間,我方有一隻pm結了2次冰= =)

pm house在不是做帶pm任務時更是容易對付,最基本的做法自然是退到路口位等1 on 1,不然其實運用combo技應該也能做到1招1隻的(干擾技 + 攻擊技不行的話就攻擊技 + 攻擊技吧),有經驗的更應該留意pm的強弱,例如被一堆pm圍時應ko有最麻煩的招數/能力較屈機的
最好有放射性技能(除非學我不想在爆表關前裝招機而pm 本身不會放射性技能)
沒有大範圍技能也盡量習得圍技(10萬)
而你的情況更不用說了,比卡超會放電,又會高移......真是有招數又有形勢啊......(當然放電要到Lv37,但10萬應一早會了吧)

有葉子飛刀,又有回復用的攻擊技-----,要是有招機的話更是強力
連上更是超級回HP combo(實際pp我不知道~.~)
不然像之前提及,2招攻擊技連在一起: + 也是可以考慮的(當然pp許可的話可以攻擊技 + 回HP攻擊技)(未用過不知道實際pp,只能在某程度上給予意見)

如果你還是需要那種玉的話恕我不能幫到你了,因為這種玉我是倉庫儲了一個,但之後見一賣一的XD,所以根本不會留意那裡可以得到大量
不過這種態度面對後期的pm house也許會改觀(但我不曾擔心過)XD

作者: Helluin    時間: 17/9/2007 10:37 PM
我而家玩緊奇異種子+小火龍= =

奇異種子用左:催眠粉(週圍8格一齊催眠XD)&寄生種&藤鞭+葉子飛刀

小火龍用煙幕&火苗(未有火焰噴射~.~)+怒目而視&火牙

而另一隻升得最高LV就係電鼠...撒嬌&天使之吻&火花+放電..

&=連左既招

玩救助隊唔理乜野物攻特攻啦XDD打到就得

o岩o岩打完森林蜥蝪..

玩左兩日呢隻game唔知點解對肥波球有厭惡的感覺= =

作者: 小龍chris    時間: 17/9/2007 10:58 PM
原帖由 Helluin 於 17/9/2007 10:37 PM 發表
我而家玩緊奇異種子+小火龍= =

奇異種子用左:催眠粉(週圍8格一齊催眠XD)&寄生種&藤鞭+葉子飛刀

小火龍用煙幕&火苗(未有火焰噴射~.~)+怒目而視&火牙

而另一隻升得最高LV就係電鼠...撒嬌&天使之吻&火花+放電. ...

感覺上一開始升一些低Lv的PM有點浪費時間?
直接在後面的迷宮捉一些高Lv的已進化PM好像還好一點
能力也高一點
作者: K龍    時間: 17/9/2007 11:04 PM
原帖由 小龍chris 於 17/9/2007 10:58 PM 發表

感覺上一開始升一些低Lv的PM有點浪費時間?
直接在後面的迷宮捉一些高Lv的已進化PM好像還好一點
能力也高一點

想當初在練(最初見面時被打得滿痛的),誰知練到Lv1x時加入了XD,而且Lv20 -囧-......
作者: 小龍chris    時間: 17/9/2007 11:17 PM
原帖由  於 17/9/2007 11:04 PM 發表

想當初在練(最初見面時被打得滿痛的),誰知練到Lv1x時加入了XD,而且Lv20 -囧-......

我在不知哪個迷宮都有隻加入...還要是40Lv...
小發現:二周目可以返回三聖菇原本的所在地..
去捉三聖菇
作者: 幸運星    時間: 18/9/2007 10:37 AM
原帖由 Helluin 於 17/9/2007 10:37 PM 發表
玩左兩日呢隻game唔知點解對肥波球有厭惡的感覺= =

我都係 = =+
就算搬左出黎住,做任都仲要比90%稅(?) = =+

我隻小火龍只係好單純咁4招攻擊招 ._.
然後將最多PP果兩招連埋一齊.....

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2