香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 中四D科目 [打印本頁]

作者: harry_lok    時間: 13/9/2007 06:49 PM
標題: 中四D科目
我讀文科的,,
原來真係好鬼辛苦...
我讀中英數之外,,
仲有商業、經濟、會計及電腦....
商業經濟難度暫時一般....
會計最難
其次係電腦
唔係講少,,
今年中三的朋友們,,
真係要慎重考慮到時揀咩科
作者: pichu    時間: 13/9/2007 07:30 PM
咁都文?
你唔好話商?
作者: cyrun_ncp827    時間: 13/9/2007 07:31 PM
我而家係中三
睇黎都要慎重考慮考慮
作者: Stefan    時間: 13/9/2007 07:40 PM
那中史世史還有該死的中國文學到了那裡去了?
還是自己腦殘地選修了這四科?
我個人感覺中英數Phy/Chem/Bio加上CIT也死不了人喇囧
作者: abc666    時間: 13/9/2007 08:29 PM
原帖由 Stefan 於 13/9/2007 07:40 PM 發表
我個人感覺中英數Phy/Chem/Bio加上CIT也死不了人喇囧

當然
我沒死
作者: orb    時間: 13/9/2007 08:37 PM
原帖由 abc666 於 13/9/2007 08:29 PM 發表

當然
我沒死

+1
cit仲半串半勁咁過- -
作者: Nidoq    時間: 13/9/2007 08:51 PM
你的是文商科吧?

Econ其實比Phy/Chem/Bio更易....
作者: ting    時間: 13/9/2007 09:13 PM
frankly speakng, i didn't think that principle of account was difficult when i was in form 4
which chapter are u being taught?
作者: 梓    時間: 13/9/2007 10:23 PM
理科d書夠晒「貴重」....
作者: _藍天_    時間: 14/9/2007 07:32 PM
原帖由 冰火 於 13/9/2007 10:23 PM 發表
理科d書夠晒「貴重」....

商科的書還不是一樣「貴重」
尤其是會計那本=.=+
作者: 梓    時間: 14/9/2007 10:33 PM
原帖由 Miffy 於 14/9/2007 07:32 PM 發表

商科的書還不是一樣「貴重」
尤其是會計那本=.=+

會計幾多頁...?
化學成3xx頁(OTZ)
只知理(6)+會計(1)=重死你
作者: harry_lok    時間: 15/9/2007 09:21 AM
會計唔計埋答案有443頁= =
全本共有482頁,,一定夠你化學勁
呢本書叫【會計學原理1】中五仲有2添

作者: ting    時間: 15/9/2007 11:01 AM
account書的字比CHEM書的密10倍~.~
睇死你
樓上用中文讀ACCOUNT?
我認為會很痛苦啊

作者: Royal    時間: 15/9/2007 11:11 AM
會計...我有接觸過, 感覺上像我般粗枝大葉的人會死掉很多腦細胞
其實會計同化學都有相似的地方 -- 就係一樣要"balance", 一bal唔到就 orz
感覺上化學要顧及既野更多, 不過我唔係2科都take晒, 所以都唔知咁多

我那本化學書共分3本,每本平均有300頁,唔計答案。

作者: ting    時間: 15/9/2007 11:16 AM
原帖由 Royal 於 15/9/2007 11:11 發表
會計...我有接觸過, 感覺上像我般粗枝大葉的人會死掉很多腦細胞
其實會計同化學都有相似的地方 -- 就係一樣要"balance", 一bal唔到就 orz
感覺上化學要顧及既野更多, 不過我唔係2科都take晒, 所以都唔知咁多

chem要bal的東西我認為不及account的4分1哦
bal不到orz程度也不及acc~.~
而chem成功bal到的機會是account的10倍
而acc會有骨牌效應2錯一個數字4,5分已經沒了
認同你著色那句!!!
接觸acc多會令人暴燥orz
作者: elven2001    時間: 15/9/2007 05:13 PM
原帖由 ting 於 15/9/2007 11:16 AM 發表

chem要bal的東西我認為不及account的4分1哦
bal不到orz程度也不及acc~.~
而chem成功bal到的機會是account的10倍
而acc會有骨牌效應2錯一個數字4,5分已經沒了
認同你著色那句!!!
接觸acc多會令人暴燥orz

拿中學的化學來談就沒意義了
作者: ting    時間: 15/9/2007 07:59 PM
原帖由 elven2001 於 15/9/2007 17:13 發表

拿中學的化學來談就沒意義了

這主題根本在比較香港中4的科目
你拿其他來談更沒意義
拿大學的化學和中學的會計學原理比的意義又在?
作者: elven2001    時間: 15/9/2007 08:29 PM
原帖由 ting 於 15/9/2007 07:59 PM 發表

這主題根本在比較香港中4的科目
你拿其他來談更沒意義
拿大學的化學和中學的會計學原理比的意義又在?

你要明白,化學這門各地區教的重點和趨勢是完全不同的(廣泛的指向),細節上更不用質疑對吧?

不要誤解我哦~

作者: ting    時間: 15/9/2007 09:09 PM
原帖由 elven2001 於 15/9/2007 20:29 發表

你要明白,化學這門各地區教的重點和趨勢是完全不同的(廣泛的指向),細節上更不用質疑對吧?

不要誤解我哦~

@.@
我誤解了什麼
作者: marcochl    時間: 16/9/2007 12:59 PM
我都係一個文科人
但睇落樓主讀緊既文商
(中,世史,geog, 中國文學去晒邊?!)
個人認為CIT 好淺(記得要溫core, 我就係因為冇溫先死

而且我發現文科人比理科人生活更輕鬆
(我中四時D 功課測驗真係好少, 對比起理科人e.g. 莫壇, 我得閒得多)

加油啦樓主, 中五有排你死
作者: 鴨    時間: 16/9/2007 09:36 PM
原帖由 marcochl 於 16/9/2007 12:59 PM 發表
我都係一個文科人
但睇落樓主讀緊既文商
個人認為CIT 好淺(記得要溫core, 我就係因為冇溫先死

(我中四時D 功課測驗真係好少,  ...

我理科也是讀CIT...
有心的話這科和常識沒啥分別...

輕不輕鬆也看你怎樣看整年罷了...
不過應該說是有些人把自己崩得太緊了吧...
輕鬆的去看一整年中四並不是件壞事...
作者: Stefan    時間: 16/9/2007 10:48 PM
原帖由 marcochl 於 16/9/2007 12:59 PM 發表

Elective module選了啥?
我們今年大半班搞Mutimedia...囧
作者: harry_lok    時間: 17/9/2007 07:07 PM
我都係一個文科人
但睇落樓主讀緊既文商

(我中四時D 功課測驗真係好少,  ...

因為我學校最多只可以讀7科,,

揀左會計、商業、經濟既話,,你所講既科目就不用修囉

電腦係平均分60以上先可以揀既科目,,

若平均分低於60,,就不可以修 電腦、視藝、附加數、歷史這些科目
作者: Royal    時間: 18/9/2007 07:26 PM
原帖由 harry_lok 於 17/9/2007 07:07 PM 發表

因為我學校最多只可以讀7科,,

揀左會計、商業、經濟既話,,你所講既科目就不用修囉

電腦係平均分60以上先可以揀既科目,,

若平均分低於60,,就不可以修 電腦、視藝、附加數、歷史這些科目

那麼奇怪的@@
讀七科很像比較冒險的說

同埋我覺得你似係讀商科多d-3-
作者: marcochl    時間: 21/9/2007 08:52 PM
原帖由 Stefan 於 16/9/2007 10:48 PM 發表

Elective module選了啥?
我們今年大半班搞Mutimedia...囧

我成功地選擇Computer Organization
Multimedia  份course work 會做死人
作者: Stefan    時間: 21/9/2007 10:33 PM
原帖由 marcochl 於 21/9/2007 08:52 PM 發表

我成功地選擇Computer Organization
Multimedia  份course work 會做死人

我大概也會選Organisation of Computer...
Programing/Multimedia的卷我看呆了,根本不是我那項嘛囧
硬件這玩意嘛,Coursework好吹,卷看來也比較好做= =+
作者: marcochl    時間: 21/9/2007 10:51 PM
原帖由 Stefan 於 21/9/2007 10:33 PM 發表

我大概也會選Organisation of Computer...
Programing/Multimedia的卷我看呆了,根本不是我那項嘛囧
硬件這玩意嘛,Coursework好吹,卷看來也比較好做= =+

今年既Coursework 一D 都唔好吹...
Input Devices 好
作者: 鴨    時間: 22/9/2007 09:08 AM
為何我校的是迫著選Programming...OTL|||
作者: Stefan    時間: 22/9/2007 10:37 AM
原帖由 RX78-2 於 22/9/2007 09:08 AM 發表

我們之前是的
現在換人了XD
作者: abc666    時間: 22/9/2007 12:07 PM
原帖由 RX78-2 於 22/9/2007 09:08 AM 發表

有部份學校的資源/教師不足以開多個module

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2