香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 其實數學呢科~ [打印本頁]

作者: 啦啦啦    時間: 5/9/2007 03:08 PM
標題: 其實數學呢科~
我個數學老師教左我間學校都好多年-,-19年~
我果間係沐恩中學,,大埔既 ..<<唔識既可無視~
佢話其實數學學答係冇用,,.
教關於圈周果d,,你第時會唔會去計圓-.-?
開方果d仲無聊,,係廢既-.- 你係日常生活有用既比個服字"
pyth theorem,,,area 呢d又有咩用呢=.=?
仲有果d factorize ,,idenity 又會有咩用=.= ex. 12x +24xy+48xyz ..factorize 佢"
第時又會有咩用呢= =?
sin,,cos..tan 你第時出黎做咩計3角形@@?
比較有用既係3(2)+3 = 9 呢d囉~
所以佢話數學學黎其實係冇用,,唯一有用就係訓練思維-.-"
除左呢樣...所以佢話其實呢科幾廢下…
所以佢話其實a.math,,math,,pure math都係冇乜用-,-
留正account,,chem..bio..phy..econ仲有用= ="
我都幾認同-.-學黎真係第時有咩用..
我諗唯一有用就係數學好勁,,第時做老師教返學生囉囧~
作者: Nidoq    時間: 5/9/2007 03:12 PM
錯區XD

好多東西學來也沒多用....是我上年數學老師給我的答案....(默
作者: sapphire    時間: 5/9/2007 04:28 PM
math很有用......沒有Pure Math這玩意,很多東西(e.g. computer, game......)也不存在,你也不用想去打機了
作者: PA    時間: 5/9/2007 07:03 PM
pyth. theorem和cos那些有用的
travian有用orz

比起數學
我認為歷史更沒用的
作者: STEVE    時間: 5/9/2007 07:40 PM
個人覺得, 請你的數學老師回去勞改(如感到不高興, 請原諒)

數學, 是物理的支柱 (很多物理都是計算出來的orz)
而物理可以發展到物理化學(physical chem)

另外, 大學的工程科都是要計算的, 甚至是quantitative fin.等較商科的科目都要數學(不是加減乘除)
而工科的作品, 包括現在住的樓宇, 交通, 電腦等等很多的地方
如無數學, 很多物理都無法用精確的方法計算, 更不用說地鐵等的交通工具了

如果談無用, 只是將來是否能夠把這些知識運用出來
如果對於歷史科, 數學只是訓練logic的工具
但對於science, 卻是牢不可破的根基
作者: Nidoq    時間: 6/9/2007 06:07 PM
原帖由 木守宮的蛙糧-PA 於 5/9/2007 07:03 PM 發表
pyth. theorem和cos那些有用的
travian有用orz

比起數學
我認為歷史更沒用的

歷史令你了解自己民族、國家的過去、源由
汲取了歷史人物的錯誤,自己不要去學
探討成功人士成功的原因,自己去學習

我想我說的沒多說服力....
因為我已脫離了這科的魔爪
作者: STEVE    時間: 6/9/2007 07:59 PM
原帖由 Nidoq 於 6/9/2007 06:07 PM 發表

人類從來沒有從歷史中得到的大訓就是歷史的教訓
作者: elven2001    時間: 7/9/2007 06:35 AM
原帖由 啦啦啦 於 5/9/2007 03:08 PM 發表
我個數學老師教左我間學校都好多年-,-19年~
我果間係沐恩中學,,大埔既 ..

你這話會得罪很多理科生
沒數學這個基石,科技跟本冇可能發展到現今的水平
原帖由 STEVE 於 5/9/2007 07:40 PM 發表

物理化學只係運用一d物理及數學上的已有知識,去計算一般化學的動力學、熱力學、量子化學、內在結構、光譜測量等等的深入附和,而唔可以講係發展!!!!

嚴格黎講~這是由分析化學發展出的分支

作者: STEVE    時間: 7/9/2007 05:32 PM
原帖由 elven2001 於 7/9/2007 06:35 AM 發表

你這話會得罪很多理科生
沒數學這個基石,科技跟本冇可能發展到現今的水平

物理化學只係運用一d物理及數學上的已有知識,去計算一般化學的動力學、熱力學、量子化學、內在結構、光譜測量等等的深入附和,而唔可以 ...

嗯嗯嗯, 我就是想這樣說, 只是我的表達不是太清楚了吧

沒有physics, 這些東西全部都變成秘密
作者: PA    時間: 7/9/2007 10:10 PM
原帖由 Nidoq 於 6/9/2007 06:07 PM 發表

那世史是什麼一回事orz
國家的過去、源由 知來幹啥?
探討成功人士成功的原因,自己去學習?
不是個個人都能成為偉人啊...
而且中文科都總有這類教人成為偉人的文章

中史尤其無聊
又不是要當皇帝
幹啥要知道如何做好皇帝 如何令國家強盛...
作者: Nidoq    時間: 7/9/2007 10:13 PM
原帖由 木守宮的蛙糧-PA 於 7/9/2007 10:10 PM 發表

那世史是什麼一回事orz
國家的過去、源由 知來幹啥?
探討成功人士成功的原因,自己去學習?
不是個個人都能成為偉人啊...
而且中文科都總有這類教人成為偉人的文章

中史尤其無聊
又不是要當皇帝
...

外國和中國的對比
/me esc
顯出中國弱小
/龜速逃

其實讀了左可更了解某些建築背景,事件背景,人物背景
小組討論吹新聞有時都可以拿出來
作者: Royal    時間: 28/9/2007 05:17 PM

作者: dolphin_ice    時間: 2/10/2007 01:27 AM
Royal係咪後悔選理科?
~~~~~~~~~~
我數學超差, 但我覺得數係好有用
sin cos tan <--physics同architecture都常用

我覺得對我來講最冇用係文學, history同天文

作者: fish    時間: 2/10/2007 03:38 AM
原帖由 dolphin_ice 於 2/10/2007 01:27 AM 發表
~~~~~~~~~~
sin cos tan  

會用都好了,比起那些自己選A.Maths的,讀完都可以不會用Quadratic equation, natural log, 6個常用的trig function的人,好很多很多了
最討厭那些跟我說 In 的人,那明明是Ln.....害我真的想去In 數.....
作者: elven2001    時間: 2/10/2007 12:33 PM
原帖由 fish 於 2/10/2007 03:38 AM 發表

會用都好了,比起那些自己選A.Maths的,讀完都可以不會用Quadratic equation, natural log, 6個常用的trig function的人,好很多很多了
最討厭那些跟我說 In 的人,那明明是Ln.....害我真的想去In 數.....

光是符號在地域間什至死物間(計算機),都有好大差別。曾因為唔記得帶計算機考數學,臨急臨忙借用左我老師的上古神兵,發現入面的符號有至少三成係唔同,足足羅左我十分鐘時間去試清楚咩制打咩制(部野仲要冇咩電,禁禁下冇曬畫面,三秒後又出現返 )

我讀這麼多年英文,還不是只會一點grammar(失落中+流淚)

作者: dolphin_ice    時間: 2/10/2007 01:38 PM
原帖由 fish 於 2/10/2007 03:38 AM 發表

我忘記如何用quadratic equation了...

炸飛~
作者: Nidoq    時間: 2/10/2007 06:42 PM
原帖由 dolphin_ice 於 2/10/2007 01:38 PM 發表

我忘記如何用quadratic equation了...

炸飛~

x = -b +/- 開方[(b)^2-4(a)(c)]

*不會打開方
作者: STEVE    時間: 2/10/2007 06:59 PM

log_e ?

_之後的是base
作者: fish    時間: 2/10/2007 08:45 PM
x = -b +/- 開方[(b)^2-4(a)(c)]
*不會打開方

還有 over 2a = =
用"sqrt "可代"開方"

log_e ?
_之後的是base

是]
作者: 流映    時間: 3/10/2007 10:58 PM
老實講
香港的數學比起外國是難很多的
歐洲的add.math..一般而言淺過香港的,不過考的範圍較多,還會涉及app.math的東西
美國好像沒有add.math,有都係大學的事
作者: Royal    時間: 4/10/2007 12:35 AM
原帖由 dolphin_ice 於 2/10/2007 01:27 AM 發表
~~~~~~~~~~
sin cos tan  

咁又唔算後悔既...最起碼我覺得phychembio上得好"充實"...
不過去到答卷就...orz

作者: fish    時間: 4/10/2007 04:51 AM
原帖由 流映 於 3/10/2007 10:58 PM 發表
老實講
香港的數學比起外國是難很多的
歐洲的add.math..一般而言淺過香港的,不過考的範圍較多,還會涉及app.math的東西
美國好像沒有add.math,有都係大學的事

US Year 1 類別的Maths general syllabus:

Intro to Stats (Analysis of data using graphical, numerical, stat methods, elementary probability)

Pre-calculus I (linear, quadratic, polynomial, rational, exponential, log functions and their graphs)

Elements of Pre-calculus (graphing and problem solving with polynomial, rational, exponential, log functions)

Element of calculus (Differential and Integral calculus with an emphasis on business and social applications)

Pre-calculus II (Triangle and circular trigonometry, inverse trig functions, identities, equation solving, polar coordinates, parametric equations)

Calculus I (Definition, interpretation and application of the derivative. Derivatives of algebraic and transcendental functions)

Calculus II (Definition, interpretation and application of the integral, The Fundamental Theorem, techniques of integration and introduction to separable differential equations)

Calculus III (Infinte series and the differential calculus of vector-valued functions and functions of several variables)

依書直說=w=
還有一班不知名的Maths
有些班要連著上,有些則不用,要依你的major來選
以上只為general syllabus,不同professor會有不同速度
作者: 啦啦啦    時間: 5/10/2007 05:34 PM
原帖由 Royal 於 4/10/2007 12:35 AM 發表

咁又唔算後悔既...最起碼我覺得phychembio上得好"充實"...
不過去到答卷就...orz
反而econ真係易過phychembio幾廿倍- -
真係唔怪得知班商科讀書讀得咁開心...

阿sir同d miss話econ難過phy,,chem,,bio = =..
不同意見..囧..佢今日又講..
有好多數學學黎都冇用架..
又講返一開學講果d,,factorize,idenity,,pyth theorem ,,圓 ,,sin tan ,,次方,
係一d用都冇架,,日常上係永遠用唔到呢d野,,又好似真係有d岩..
factorize,idenity,,pyth theorem ,,圓 ,,sin tan ,,次方<<真係諗唔到有咩用囧
數學呢科只係增加邏輯思考 ,, 學既野係虛無飄渺架 - - "
不過個人覺得pe最冇用
作者: Nidoq    時間: 5/10/2007 05:46 PM
原帖由 啦啦啦 於 5/10/2007 05:34 PM 發表

阿sir同d miss話econ難過phy,,chem,,bio = =..
又講返一開學講果d,,factorize,idenity,,pyth theorem ,,圓 ,,sin tan ,,次方,
係一d用都冇架,,日常上 ...

使你有更多方法去完成一條數~_~
econ我真的覺得比PhyChemBio容易....OTL
作者: elven2001    時間: 5/10/2007 06:44 PM
擅長容易,厭惡難         

叫我背人文地理我會瘋掉
作者: fish    時間: 5/10/2007 09:20 PM
factorize,idenity,,pyth theorem ,,圓 ,,sin tan ,,次方&lt;&lt;真係諗唔到有咩用囧

(是identity)
之前都有人說過了 ....
數學, 是物理的支柱 (很多物理都是計算出來的orz)

除了Phy,當然還有其他了
要去解答日常較專業的問題,很多時都要數學
日常例:
Estimate the height of a building
Given: Straight line distance between a building and you, angle between you and top of the building
用tan計就行了
(得知height of building,如果要計有人從頂樓那兒跳下來,夠data再用Physics的方法就可計算force,velocity,etc.了)

連次方都說沒用就未免太過分,一排蛋有6隻,買6排就36隻了
沒錯是乘數,但都是次方的一類
學了Law of index後看到169/13時,你真的慢慢去除還是直接寫13?

就當是一個信仰好了,你的老師認為是這樣是他的選擇
你是來傳「福音」嗎?
每人對同一事件用不同的角度去看可能會有不同的答案
你認同某甲(們)不等於某乙(們)都要認同,在某乙(們)面前不斷去說某甲(們)的理論,並在某乙(們)可以大力反駁的前提下,
對某乙(們)來說可不是好受唷
作者: Royal    時間: 6/10/2007 11:48 AM
原帖由 啦啦啦 於 5/10/2007 05:34 PM 發表

係一d用都冇架,,日常上 ...

其實是CE econ比CE phychembio容易...(AL我不知道...但據聞AL econ是AL眾多學科中最難)
要背/串的東東比chembio少
要理解的東東比phychembio少
common sense(e.g. 件野貴左(Price increase)-->少左人買(Qd decrease))比phychembio多
(不要跟我說nephron有ultraflitration同reabsorption等"功能"是common sense\3/)
難就難在答題...(f.4 syl只限demand/supply)同埋有時d卷唔會直接問你(要用現有知識推理?!)
不過phychembio亦有上述兩點-3-

講開數學...我都唔知prove1個四角形係cyclic quad會有咩用...(生活/工作/其他學科)
我諗數學好多野真係純粹"攝syl"(or訓練邏輯?)...個syl太難又比人鬧...個syl太少野讀又比人嫌少
作者: ting    時間: 6/10/2007 12:01 PM
最近期教arithmatic和geometric sequence
老師經常說在生活上很有用
coordinate geometry在現階段給我的感覺是最沒用~.~
也許是我對這方面的東東不太了解~.~
另一令我覺得不實在的是amaths的m.i.和bino
而differentiation和三角,老師又常說有用~.~
作者: fish    時間: 6/10/2007 12:43 PM
而differentiation和三角,老師又常說有用~.~

d嘛....optimization 及 instantaneous rate算最與日常有關嘛

三角某程度上來說....有點用於physics較多
作者: sapphire    時間: 6/10/2007 12:48 PM
原帖由 ting 於 6/10/2007 12:01 PM 發表
最近期教arithmatic和geometric sequence
老師經常說在生活上很有用
coordinate geometry在現階段給我的感覺是最沒用~.~
也許是我對這方面的東東不太了解~.~
另一令我覺得不實在的是amaths的m.i.和bino
而 ...

認為bionomial thm沒用的話即是認為Pascal's triangle沒用,那麼一切有關probability的concept都不能存在,沒有statistic,也沒有risk management了

a+b+c=(a+b)+c=a+(b+c)=(a+c)+b
這些也是要用M.I. prove的

作者: 鴨    時間: 6/10/2007 04:27 PM
學東西時不要想有沒有用...
如果真的要說的話...
甚麼學科也沒用...
甚麼應用例子...?
沒事的話你怎會突然拿出來用...
例如計大廈高度等的...
突然走在街上怎會想去計大廈高度...?

事實上世上最有用的只有生活技能...
現在學東西...
個人認為並不會只是為了知識罷了..
作者: 超夢夢的夢境    時間: 12/10/2007 09:15 PM
原帖由 Royal 於 6/10/2007 11:48 AM 發表
講開數學...我都唔知prove1個四角形係cyclic quad會有咩用...(生活/工作/其他學科)
我諗數學好多野真係純粹"攝syl"(or訓練邏輯?)...個syl太難又比人鬧...個syl太少野讀又比人嫌少

o係做其他數o既時候可以好有用...

原帖由 ting 於 6/10/2007 12:01 PM 發表

嘿嘿...co-geo最有用o既地方係如果你唔識一d technique o既時候,可以試下用好煩o既co-geo做(前提係你唔怕煩 )

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2