香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 我捉左8隻小巨金怪,唔知簡用邊隻,唔該幫一幫忙 [打印本頁]

作者: leemingchung    時間: 26/8/2007 01:55 PM
標題: 我捉左8隻小巨金怪,唔知簡用邊隻,唔該幫一幫忙
好難捉T_T,都捉左8隻53lv既小巨金怪,但係唔知用邊隻好,我就每隻都用升級糖升2LV升做55LV巨金怪

55LV能力值如下:

血:157  162  159  156  168  166   169  156
 攻:161  169  166  164  170  166   160  167
 防:159  160  163  178  149  176   158  161
特攻:116  100  111  121  122  121   121  123
特防:120  105  104  112  123  103   114  120
 速: 84   91   87   87   74   83    86   85

總能力797  787  790  818  806  815   808  812
                            ^              ^  
          |                                 |
 (冇加減)(加攻減特攻) (冇加減) (加防減速)(加特防減速)(加防減特防)   (冇加減) (冇加減)

我想知性格係咪大過天,冇加減就一定唔好?
因為有幾隻冇加減D攻都唔差,防,特防都高好多
加攻減特攻依隻性格最好,但能力最CHEAP
如果升到100LV加攻性格可以多冇加減性格幾多,定係差唔多,就以以上幾隻黎睇
我就諗箭嘴依2隻
或者幫我決定邊隻一定唔要,唔該哂先

題外話:點解我咁小金幣,成日都搜索唔到,我都算好早註冊做會員,點拿金幣?加D俾我好嘛卅_卅

作者: latios    時間: 26/8/2007 02:03 PM
我想知性格係咪大個天,冇加減就一定唔好?
<<性格個體兩樣都好重要,你以上應該冇一隻又岩性格又高個體
唔加唔減性格普遍就係唔好,除非你玩一d奇門玩法

<<<咁你係想玩攻定玩防....

如果升到100LV加攻性格可以多冇加減性格幾多,定係差唔多,就以以上幾隻黎睇
<<<要計咪個體努力值

你都係生蛋把啦~
作者: leemingchung    時間: 26/8/2007 02:15 PM
原帖由 latios 於 26/8/2007 02:03 PM 發表
我想知性格係咪大個天,冇加減就一定唔好?
<<性格個體兩樣都好重要,你以上應該冇一隻又岩性格又高個體
唔加唔減性格普遍就係唔好,除非你玩一d奇門玩法

<<<咁你係想玩攻定玩防....

<<<要計咪個體努力值

你都係生蛋把啦~

我用黎打戰鬥塔,用百變怪生蛋咪仲CHEAP,時間有限,唔可以成日玩
我要求冇你地咁高,用到就得卅_卅喇,實戰唔差好遠
我練攻防努力值,咁簡邊隻卅_卅?
作者: latios    時間: 26/8/2007 02:23 PM
用百變怪生蛋咪仲CHEAP
<<<個個都係用百變怪生蛋抽個體,生點都快過捉,又可以遺傳性格

我要求冇你地咁高,用到就得卅_卅喇
<<<咁你開呢個帖黎有咩意義??

實戰唔差好遠
<<<係可以差好遠
作者: 【路比】    時間: 26/8/2007 03:02 PM
自己生就最好^^
如果唔係選一隻多hp/防(其實都係睇你點玩!)
作者: louis1    時間: 26/8/2007 04:57 PM
原帖由 leemingchung 於 26/8/2007 02:15 PM 發表

我用黎打戰鬥塔,用百變怪生蛋咪仲CHEAP,時間有限,唔可以成日玩
我要求冇你地咁高,用到就得卅_卅喇,實戰唔差好遠
我練攻防努力值,咁簡邊隻卅_卅?

第1.....小巨金怪一定係同百變怪生蛋架la....你覺得cheap就唔好生-.-
如果唔要求高......亂配招也罷
作者: 追命    時間: 26/8/2007 06:01 PM
捉8隻咁多?樓主真多時間
我覺得巨金怪,配合欺騙空間,會好d,因為佢sp低
作者: latios    時間: 26/8/2007 06:03 PM
原帖由 追命 於 26/8/2007 06:01 PM 發表

起碼60速以下先叫慢
鋼蟹配欺空跟本唔夠慢
作者: K龍    時間: 26/8/2007 10:52 PM
原帖由 latios 於 26/8/2007 06:03 PM 發表

起碼60速以下先叫慢
鋼蟹配欺空跟本唔夠慢

用了又是另一回事了
作者: latios    時間: 26/8/2007 11:03 PM
原帖由  於 26/8/2007 10:52 PM 發表

用了又是另一回事了

真係要為左減速用呢招?
冇100命中,打擊面方面又有地震用
作者: K龍    時間: 26/8/2007 11:05 PM
原帖由 latios 於 26/8/2007 11:03 PM 發表

真係要為左減速用呢招?
冇100命中,打擊面方面又有地震用

配合不錯看的,而且如果是DB的話地震威力也*3/4了........
地震對鋼鐘可起不了作用啊(通常......)
作者: leemingchung    時間: 26/8/2007 11:08 PM
原帖由 louis1 於 26/8/2007 04:57 PM 發表

第1.....小巨金怪一定係同百變怪生蛋架la....你覺得cheap就唔好生-.-
如果唔要求高......亂配招也罷

咁邊隻做阿爸卅阿媽?

原帖由 【路比】 於 26/8/2007 03:02 PM 發表
自己生就最好^^
如果唔係選一隻多hp/防(其實都係睇你點玩!)

我生e貝卅貝貝龍卅班吉拉生到驚@@
e貝都有2隻+速-特攻用黎做雷e貝 and太陽e貝
貝貝龍+防-攻
班吉拉+防-特攻

唔玩欺騙空間咁簡邊隻?

原帖由 追命 於 26/8/2007 06:01 PM 發表

8隻睇下邊隻岩
幫下手簡卅_卅
我d問題有冇人識?
作者: K龍    時間: 26/8/2007 11:46 PM
我想知性格係咪大過天,冇加減就一定唔好?
加攻減特攻依隻性格最好,但能力最CHEAP
我就諗箭嘴依2隻
或者幫我決定邊隻一定唔要,唔該哂先

1.一般情況下係,但像鋼蟹想陰人玩雙刃也不能說無,像配入精念打雙子等,但這情況對鋼蟹來說-速更實際,因可順便配合螺旋球

2.+物攻性格max物攻 = 405,不然一般情況下共有369

3.當中雖有一隻是+物攻-特攻性格,但物攻個體太低,不建議使用,而另一隻是雙防欠佳(尤其物防問題嚴重),如果真的不介意就有可用的餘地,不過耐力真是低

基本上真的建議上捉著合性格的百變怪慢慢生一隻好用的出來更好

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2