香港寵物小精靈村落 論壇

標題: ce [打印本頁]

作者: ting    時間: 14/8/2007 12:02 PM
標題: ce
如果做pastpaper,應該by topic做,定逐年逐年做?
要做幾次呢?
仲有你地d pastpaper係買正版定....?
最後,想問下你地有冇補習?

作者: abc666    時間: 14/8/2007 12:08 PM
我應為逐年逐年做好些,這樣可以學會控制娼時間之類的
我只做一次...
而且是向學校借來copy的
補了中英a.math和chem...
作者: fish    時間: 14/8/2007 12:12 PM
原帖由 ting 於 14/8/2007 12:02 PM 發表
如果做pastpaper,應該by topic做,定逐年逐年做?
要做幾次呢?

偶把paper分兩part,一些是為應付平日test/exam而by topic,留十多年是逐年逐年做
對我來說,機會只有一次,因為當我check過一次answer後,再次看到題目便會自動做好+全對OTL
表面上我會叫你買

偶當年一科都沒有補=]

又多一帖XD
作者: ting    時間: 14/8/2007 12:17 PM
原帖由 fish 於 14/8/2007 12:12 PM 發表

偶把paper分兩part,一些是為應付平日test/exam而by topic,留十多年是逐年逐年做
對我來說,機會只有一次,因為當我check過一次answer後,再次看到題目便會自動做好+全對OTL
表面上我會叫你買
**** 本內容被 ...

咁各位有冇買exercises
買左幾多

作者: fish    時間: 14/8/2007 12:18 PM
原帖由 ting 於 14/8/2007 12:17 PM 發表

**** 本內容被作者隱藏 *****

作者: ting    時間: 14/8/2007 12:22 PM
原帖由 fish 於 14/8/2007 12:18 PM 發表

作者: STEVE    時間: 14/8/2007 12:33 PM
原帖由 ting 於 14/8/2007 12:02 PM 發表
要做幾次呢?

古老的by topic (8x年~95年左右) 因為有不少out c的成份

近年的要一年一年做 (由近至遠)

MC可以做兩次, LQ做一次

有些正版, 有些copy

補econ(自修)+physics
作者: fish    時間: 14/8/2007 12:45 PM
原帖由 ting 於 14/8/2007 12:22 PM 發表

作者: Royal    時間: 14/8/2007 03:30 PM
08考生嗎? 我也是-3-"
pp...唔知呀-3- 我未考而且應該都係ce失敗者o黎架啦-3-(灰)
而且pp很貴的說..還是留給最後幾個月做吧-3-
而家都係prefer做mc ex清concept(phys)

有補中文...因為我覺得呢科最值得補-3-
好多科睇下書就會明(ce level), 再唔係做下ex...
所以得返中文呢科...
而英文,,,唔係話咩, 只係英文真係睇你有幾多料子, 冇乜答題技巧好學
作者: ting    時間: 14/8/2007 06:45 PM
原帖由 Royal 於 14/8/2007 03:30 PM 發表
08考生嗎? 我也是-3-"
pp...唔知呀-3- 我未考而且應該都係ce失敗者o黎架啦-3-(灰)
而且pp很貴的說..還是留給最後幾個月做吧-3-
而家都係prefer做mc ex清concept(phys)

有補中文...因為我覺得呢科最值得補 ...

你有沒有哪科信心爆棚?
預計自己有幾多?
同老師研究,估計有2X分
希望成吧~.~
有冇人知AMATHS拎A要幾多?
拎C要幾多?
岩75-80%有冇B?

作者: 鴨    時間: 14/8/2007 08:32 PM
A.Maths 拿A最好95分以上會能穩...
作者: ting    時間: 14/8/2007 10:23 PM
原帖由 RX78-2 於 14/8/2007 08:32 PM 發表
A.Maths 拿A最好95分以上會能穩...

100分FULL嗎?
作者: fish    時間: 14/8/2007 10:31 PM
原帖由 ting 於 14/8/2007 10:23 PM 發表

100分FULL嗎?

數學這東東,小心做就可滿分了(偶不知Amaths卷的分數的)
感覺上...你現在把自己的standard set定好,對於學者未來要建立 於 以前的知識之上的東東 沒甚麼好處的- -
就如Bio的active transport,在高層次的時候會教其mechanism,沒有良好的底子....哪來學到東東?
作者: Royal    時間: 15/8/2007 12:41 AM
原帖由 ting 於 14/8/2007 06:45 PM 發表

你有沒有哪科信心爆棚?
預計自己有幾多?
希望成吧~.~
拎C要幾多?
岩75-80%有冇B?

暫時來看6科C也不會太吃力...
願望是6B吧

暫時最有信心是econ-3- 因為覺得呢科真係okay下...可能真係有興趣啦
其次是maths...很像無論怎樣用功溫/怎樣懶都好...學校試也給我一個"B"-3-

印象中理科的科目八成就是穩B吧-3- 不過是拉curve, 所以很難算吧

作者: abc666    時間: 15/8/2007 08:43 AM
A.MATHS應該是110分滿分的
作者: sapphire    時間: 15/8/2007 10:27 AM
原帖由 ting 於 14/8/2007 06:45 PM 發表

你有沒有哪科信心爆棚?
預計自己有幾多?
希望成吧~.~
拎C要幾多?
岩75-80%有冇B?

A:95 (老師說的,但我絕對相信要上三位數字才有A......)
B:about 85
C:忘了,short q全對,每題long q只做對part a,b也可
作者: ben    時間: 17/8/2007 08:49 PM
我到而家都係得text bk...@@
會唔會有咩問題..? - -?...
作者: 流映    時間: 17/8/2007 09:45 PM
AMATH拿A的要求並不太高
有95/110已經穩取

另外,逐年做其實無咩意義
作者: 鴨    時間: 17/8/2007 10:49 PM
原帖由 sapphire 於 15/8/2007 10:27 AM 發表

A:95 (老師說的,但我絕對相信要上三位數字才有A......)
B:about 85
C:忘了,short q全對,每題long q只做對part a,b也可

看看那年的難度吧...

這個分數也只是平均數...

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2