香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 綠寶石主角精靈選邊隻 [打印本頁]

作者: billy3421    時間: 10/8/2007 06:43 PM
標題: 綠寶石主角精靈選邊隻
綠寶石主角精靈選邊隻好
好難諗,唔該比下意見
作者: 路人2號    時間: 10/8/2007 08:59 PM
原帖由 billy3421 於 10/8/2007 06:43 PM 發表
綠寶石主角精靈選邊隻好
好難諗,唔該比下意見

火雞比較適合新手。
作者: David_Dragon    時間: 10/8/2007 11:52 PM
原帖由 billy3421 於 10/8/2007 06:43 PM 發表
綠寶石主角精靈選邊隻好
好難諗,唔該比下意見

其實并冇話那一隻比較好的....各有各的特色.....

而且也視乎個人的喜好而定.....

不過我都認為.....火稚雞比較適合新手.....
作者: [UP]Insulator    時間: 11/8/2007 12:09 PM
說真的..用水主比較易打道館..第1,3,4,7間道館都可用水主來獲勝..

不過火主打天王比較易..第1,3個天王都可用火主來獲勝..

自己選擇吧..
作者: billy3421    時間: 11/8/2007 06:13 PM
我隻木守宮升到30 lv,
再重玩選左火稚雞
thx你地既意見
作者: [UP]Insulator    時間: 12/8/2007 09:17 PM
我岩岩重玩綠寶石..(用火雞)

在第2個道館果個山洞找緊小拳石打第3個道館...慘了..又有排打(努力值)
作者: 幻境天月    時間: 16/8/2007 12:32 PM
我中2木手弓..不過火主仲好..
作者: billy3421    時間: 16/8/2007 01:07 PM
原帖由 Giggs 於 12/8/2007 09:17 PM 發表
我岩岩重玩綠寶石..(用火雞)

在第2個道館果個山洞找緊小拳石打第3個道館...慘了..又有排打(努力值)

用火雞好難打
剋到雷系既只有地面系

作者: PA    時間: 16/8/2007 02:42 PM
原帖由 billy3421 於 16/8/2007 01:07 PM 發表

用火雞好難打
剋到雷系既只有地面系

用草更難打
打不動三磁的

雖然只有地面系剋雷
但不等如只有地面能擊中雷系精靈
作者: 路人2號    時間: 16/8/2007 05:35 PM
原帖由 木守宮的蛙糧-PA 於 16/8/2007 02:42 PM 發表

用草更難打
打不動三磁的

雖然只有地面系剋雷
但不等如只有地面能擊中雷系精靈

火主:新手
水主:中級者
草主:高手

作者: nelson0908    時間: 16/8/2007 06:42 PM
原帖由 路人2號 於 16/8/2007 05:35 PM 發表

火主:新手
水主:中級者
草主:高手

如果真的話
我還是新手= ="
作者: 路人2號    時間: 16/8/2007 07:39 PM
原帖由 nelson0908 於 16/8/2007 06:42 PM 發表

如果真的話
我還是新手= ="

早知今日,何必當初呢(毆)
作者: Sonic    時間: 16/8/2007 07:57 PM
為打戰鬥塔
水主(CursepertXD)
作者: 幻境天月    時間: 17/8/2007 08:57 AM
標題: 如果真的話
我咪係高手=  =||"?
作者: 梓    時間: 17/8/2007 11:23 AM
原帖由 幻境天月 於 17.8.2007 08:57 AM 發表
我咪係高手=  =||"?

睇下你點用
作者: wc.bruce    時間: 18/8/2007 08:16 PM
o.........
原來草主係高手用既
可怕我唔知我係高手惜新手
由紅版玩到依家
作者: tommy26    時間: 19/8/2007 01:05 PM
火主給比較想過關的人用的!
水主屬性好,比賽時可以玩好多版本(下毒,物攻,雙刀)
草主是一隻不錯速攻手,有4個屬性強的特攻招選擇,還有2個輔助招,但過關較難!

看你是想過關還是想比賽吧!

回復 #14 幻境天月 的帖子
或者係,不過你會選些較難的pm去過關

作者: ♂拉帝歐斯♀    時間: 23/8/2007 10:58 PM
我覺得應該一開始就選擇木守官,因為五大天王的最終天王係水系,所以我覺得應該用佢來打水系。
作者: K龍    時間: 23/8/2007 11:01 PM
原帖由 ♂拉帝歐斯♀ 於 23/8/2007 10:58 PM 發表
我覺得應該一開始就選擇木守官,因為五大天王的最終天王係水系,所以我覺得應該用佢來打水系。

要知道等級不夠高面對第2道館草主仍要苦戰
作者: 梓    時間: 23/8/2007 11:36 PM
原帖由 ♂拉帝歐斯♀ 於 23.8.2007 10:58 PM 發表

那是4大+那是冠軍+面對美納斯用葉刃也不一定打得死..........
加上冠軍既PM的招式都有剋翻草系如污泥,冰光等(還有嗎?)
縱使特性爆發也未必能秒殺晒6隻
重要的是
前便重有4個天王要打,打得贏個4個先講

PS:過關Team沒有甚麼贏不了(只限NPC)
作者: ccshong28    時間: 24/8/2007 01:32 PM
冇話用邊隻主角就判定你係高手抑或唔係既= ='
隻隻主角都有佢本身既優點同缺點,每個主角o係唔同階段都有唔同變化,遇到既敵人都唔同,
以後既勝利唔可以只係單靠隻主角而衡量,因為你仲會捉其他既PM配合,
過關Team配搭最緊要係高Level,就算你既PM全部都整係得攻招而冇任何變化都可以贏
(我試過N次
P.S: 我開始揀主角既時候係眯埋對眼亂咁揀既= ='
作者: 風雲    時間: 24/8/2007 04:54 PM
我是一向用開水主的說
作者: 雪貓    時間: 24/8/2007 07:30 PM
原帖由 ccshong28 於 24/8/2007 01:32 PM 發表
冇話用邊隻主角就判定你係高手抑或唔係既= ='
隻隻主角都有佢本身既優點同缺點,每個主角o係唔同階段都有唔同變化,遇到既敵人都唔同,
以後既勝利唔可以只係單靠隻主角而衡量,因為你仲會捉其他既PM配合,
...

其實所謂那隻主角是給新手還是老手可能就是看能不能幫助過關吧..."
或者說是屬性方面,在過關時比較有優勢,不論是可以剋對方,還是沒有太多能剋牠的屬性....

個人意見..."

作者: ccshong28    時間: 24/8/2007 09:53 PM
原帖由 雪貓 於 24/8/2007 07:30 PM 發表

其實所謂那隻主角是給新手還是老手可能就是看能不能幫助過關吧..."
或者說是屬性方面,在過關時比較有優勢,不論是可以剋對方,還是沒有太多能剋牠的屬性....

個人意義..."

意"義"?意"見"嗎?

回正題,我上面其實都有提及,過關唔一定只係單靠隻主角,仲會捉其他既PM配合,
比如第七關超能力系,但係你揀既係火主,你都唔一定會輸,你可以用大狼犬或者水系既PM等等(o個隻太陽好似驚水),
你唔係剩係得一隻PM
所以你用任何一隻主角,只要你能夠善用佢既長處,對你都會有利。

仲有,點解要quote我呢??= =
作者: 雪貓    時間: 24/8/2007 10:18 PM
原帖由 ccshong28 於 24/8/2007 09:53 PM 發表

意"義"?意"見"嗎?

回正題,我上面其實都有提及,過關唔一定只係單靠隻主角,仲會捉其他既PM配合,
比如第七關超能力系,但係你揀既係火主,你都唔一定會輸,你可以用大狼犬或者水系既PM等等(o個隻太陽 ...

對打錯了~改回,謝謝
只是就著你所說的優點還是缺點的問題說而已~
作者: [UP]Insulator    時間: 28/8/2007 02:05 PM
原帖由 ccshong28 於 24/8/2007 09:53 PM 發表

意"義"?意"見"嗎?

比如第七關超能力系,但係你揀既係火主,你都唔一定會輸,你可以用大狼犬或者水系既PM等等(o個隻太陽 ...

用沙魚狂出狂咬同滑浪都勝第7個道館(建議去發電所打一陣努力值先)

基本上沙魚+冰鬼護+火主+超能女王(有100000伏特)4隻夠秒天王...
作者: ♂拉帝歐斯♀    時間: 30/8/2007 09:01 PM
我覺得要火雞好D,因為佢可以去打四大,還好適合新手
作者: PA    時間: 30/8/2007 09:45 PM
原帖由 ♂拉帝歐斯♀ 於 30/8/2007 09:01 PM 發表
我覺得要火雞好D,因為佢可以去打四大,還好適合新手

不只火雞一族可打四大
其餘383隻精靈也可打四大
作者: tommyliu2007    時間: 3/9/2007 10:07 PM
第一次玩綠寶石版,用草,感覺好好啊,一路順暢,打到第八關……去打四大天王咯
用時22小時。4只55級的寵物,唔知夠唔夠抽呢?
草主後期超強!對到電同火好鬱悶,無曬符,其他都秒殺。
作者: tommy26    時間: 4/9/2007 05:35 PM

意"義"?意"見"嗎?

比如第七關超能力系,但係你揀既係火主,你都唔一定會輸,你可以用大狼犬或者水系既PM等等(o個隻太陽好似驚水...

月亮都
作者: PA    時間: 4/9/2007 09:10 PM
原帖由 tommy26 於 4/9/2007 05:35 PM 發表

月亮都驚

土偶都驚
作者: [UP]Insulator    時間: 5/9/2007 04:50 PM
原帖由 木守宮的蛙糧-PA 於 4/9/2007 09:10 PM 發表

土偶都驚

第7關的超能力系道館的場主只有天然烏是被水剋的..
所以一開始的選火主的朋友大可抓2隻水系使出雙滑浪戰術...
作者: 原國愛海    時間: 5/9/2007 06:30 PM
原帖由 Giggs 於 5/9/2007 16:50 發表

係唔係打少兩點冰字ar?定係想講兩隻神石都怕水ar?
作者: PA    時間: 5/9/2007 07:28 PM
原帖由 Giggs 於 5/9/2007 04:50 PM 發表

所以一開始的選火主的朋友大可抓2隻水系使出雙滑浪戰術...

其實有海星的話可輕鬆打贏
用冷凍光線/10w打天然烏
其餘三個怕水...

冰+草組合也不錯
覺醒冰草主?
作者: Sonic    時間: 5/9/2007 07:48 PM
原帖由 木守宮的蛙糧-PA 於 5/9/2007 19:28 發表

其實有海星的話可輕鬆打贏
用冷凍光線/10w打天然烏
其餘三個怕水...

冰+草組合也不錯
覺醒冰草主?

[離區]雪人(誤)[/離題]
波羅鴨//水母/(Giga Drain+Ice Beam)
雲龍/土偶/變色龍(Solar Beam+Ice Beam)
找人補(逃)
作者: [UP]Insulator    時間: 6/9/2007 04:52 PM
原帖由 chfmy 於 5/9/2007 06:30 PM 發表
係唔係打少兩點冰字ar?定係想講兩隻神石都怕水ar?

Sorry..打錯字..應該係不被水剋...

回復: 木守宮的蛙糧-PA...一開始選草主和水主打呢間GYM會勝得很容易..
較擔心的是對方都有火焰噴射同陽光烈焰都可剋死草主同水主...所以最好抓隻水系的隊友出滑浪..殺敵能力大大增強..

作者: PA    時間: 9/9/2007 08:40 AM
原帖由 Giggs 於 6/9/2007 04:52 PM 發表

Sorry..打錯字..應該係不被水剋...

回復: 木守宮的蛙糧-PA...一開始選草主和水主打呢間GYM會勝得很容易..
較擔心的是對方都有火焰噴射同陽光烈焰都可剋死草主同水主...所以最好抓隻水系的隊友出滑浪..殺敵能 ...

日神石的火焰噴射應不能幹掉草主,只要不給他放晴就行了
水主要在日神石放晴前幹掉日神石可能有點難

怕日神石的話可加碧雲龍,日神石只有精念打碧雲龍,加上碧雲龍特耐不錯
而且月神石和土偶沒冷凍光線,小心土偶的ancient power就行了
作者: [UP]Insulator    時間: 9/9/2007 01:43 PM
原帖由 木守宮的蛙糧-PA 於 9/9/2007 08:40 AM 發表

日神石的火焰噴射應不能幹掉草主,只要不給他放晴就行了
水主要在日神石放晴前幹掉日神石可能有點難

怕日神石的話可加碧雲龍,日神石只有精念打碧雲龍,加上碧雲龍特耐不錯
而且月神石和土偶沒冷凍光線,小心 ...

沒心情訓練雲雀...太難訓練了...

一開始選草主/水主的..可抓隻水系出滑浪一次打2隻..(勝得很輕鬆)
另外也推薦去野生公園下邊果個塔抓d鬼系來打呢間道館...
而第6道館附近都有大狼犬同阿勃梭魯2隻惡狗可剋死第7道館..總括來說都有不少精靈可用...

第8道館頭4隻用草+雷一擊秒殺..對住全國230都係用格鬥系對付吧..用腕力進化可2招秒殺佢..
作者: PA    時間: 9/9/2007 02:07 PM
原帖由 Giggs 於 9/9/2007 01:43 PM 發表

沒心情訓練雲雀...太難訓練了...

一開始選草主/水主的..可抓隻水系出滑浪一次打2隻..(勝得很輕鬆)
另外也推薦去野生公園下邊果個塔抓d鬼系來打呢間道館...
而第6道館附近都有大狼犬同阿勃梭魯2隻惡狗可剋死 ...

登錄/註冊後可看大圖
這個較難用草/雷招秒殺

登錄/註冊後可看大圖
沒冷凍光線,草主可擋下一招天極光束

登錄/註冊後可看大圖
可用鬼蟬慢慢打
作者: [UP]Insulator    時間: 14/9/2007 07:51 PM
原帖由 木守宮的蛙糧-PA 於 9/9/2007 02:07 PM 發表

http://www.pmbt.org/img/emicon/364.gif這個較難用草/雷招秒殺

登錄/註冊後可看大圖
沒冷凍光線,草主可擋下一招天極光束

http://www.pmbt.org/img/emicon/230.gif可用鬼蟬慢慢打

當然也可的...

其實可去海底抓全國171打都第8道館都可

至於館主的230..我差點不記得鬼蟬這bt的東東...
作者: PA    時間: 15/9/2007 08:22 AM
原帖由 Giggs 於 14/9/2007 07:51 PM 發表

當然也可的...

其實可去海底抓全國171打都第8道館都可

至於館主的230..我差點不記得鬼蟬這bt的東東...

雙燈魚見

登錄/註冊後可看大圖
要閃啊

鬼蟬可防第8道館所有PM的說...
小心第五至六次打第8道館時

登錄/註冊後可看大圖
的滅歌好了
滅歌應該可殺鬼蟬的
作者: anteater    時間: 18/9/2007 01:58 AM
為什麼一定要靠3位主角去過關?
野生的精靈全都沒用嗎?
比較厲害又容易找到的大家不難發現是超能女皇,lv30就完全進化了,
26級可以學到精神念力,21級可以學到冥想,51級可以學到催眠術,
招式機器有劇毒、十萬伏特,教學有電磁波、替身、火拳。
針葉王的打擊力不好,沒了個雷拳的話很難打下去,高手也不會選牠吧?
作者: PA    時間: 18/9/2007 04:58 PM
原帖由 anteater 於 18/9/2007 01:58 AM 發表
野生的精靈全都沒用嗎?
比較厲害又容易找到的大家不難發現是超能女皇,lv30就完全進化了,
26級可以學到精神念力,21級可以學到冥想,51級可以學到催眠術,
招式機器有劇毒、十萬 ...

超能女皇退退化那隻很難遇orz
作者: anteater    時間: 18/9/2007 06:03 PM
個人認為值得努力去找牠
明顯比其他野生的強
作者: K龍    時間: 18/9/2007 10:09 PM
原帖由 anteater 於 18/9/2007 01:58 AM 發表
野生的精靈全都沒用嗎?
招式機器有劇毒、十萬 ...

未爆機何來教學招(需用BP教學的)?

原帖由 anteater 於 18/9/2007 06:03 PM 發表
個人認為值得努力去找牠
明顯比其他野生的強

同意,當初一隻Lv67的就滅了全部天王
作者: [UP]Insulator    時間: 18/9/2007 11:51 PM
原帖由 木守宮的蛙糧-PA 於 18/9/2007 04:58 PM 發表

超能女皇退退化那隻很難遇orz

唔係好難見而已...
平均20隻都有1隻吧..性格不要太廢(例如+攻-特攻)便可了

佢值得用十萬伏特..可比很多雷系PM更有效率地殺水系天王的PM..
而且打冰天王更可先用冥想再用十萬伏特殺海象王
第1個天王用火雞點都1炒5的吧..
第2同4個天王可用沙魚用冰光/暴風雪+狂咬清全隊..
不過翅龍王都係用超能女皇對付吧(沙魚被秒之後仲要佢上場...)
基本上呢3隻野的LV有55便可勝(用火雞的人士值得用呢個方法打天王)

不想訓練pm的人大可去天柱抓150雙攻的烈空座...(用必抓球抽性格?)

作者: 246135    時間: 1/10/2007 01:07 PM
水主 ~ 過關容易些

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2