香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 科技犯法 [打印本頁]

作者: trickman    時間: 1/8/2007 04:40 PM
標題: 科技犯法
我想在這裏跟大家討論一下關於科技犯法的話題。

科技日新月異,包括電腦、手提等超過百種不同類型的電子產品及資訊網絡。

究竟怎為之犯法呢?定義有哪?我們有沒有犯過法?我們難以知道我們看見的是否犯法?
如果捉到一個人是犯法的,但佢話甚他人都有犯法,為何不捉他們?哪我們該怎幹?

============回答==============
我覺得定義難分,政府定下來的規條不太清晰,廣大市民亦不可能完全看完法例並牢記。
如果小事一宗,可罰小小款,但唔必要記案底。
作者: marcochl    時間: 1/8/2007 04:46 PM
基本上係現實生活會犯既法大部份係網上都岩用
例如偷竊(bank acc, game acc 個D)
仲有要對你講過既野負責
之前好似有人係網上亂講野俾人告
仲有就係不合法地用P2P
作者: trickman    時間: 2/8/2007 10:13 AM
那麼有冇咩係正係for網上犯法呢?

連遊戲機都犯法?
嘩!咁我地仲可以用咩?
作者: 綿羊    時間: 2/8/2007 10:50 AM
有冇人留意到網上欺凌
作者: petit    時間: 2/8/2007 11:00 AM
如果捉到一個人是犯法的,但佢話甚他人都有犯法,為何不捉他們?哪我們該怎幹?

那人是無理的。正如捉到小偷,他無理由可以因為世上有其他未被人捉既小偷而脫罪。
世上捉賊的人總比賊少,要捉光全部賊是很困難的。

有冇人留意到網上欺凌

有,但其實只要被欺凌者唔好再上網就可以避免XDD  (如果你指的和我所想的相同的話)
作者: 鴨    時間: 2/8/2007 11:41 AM
原帖由 綿羊 於 2/8/2007 10:50 AM 發表
有冇人留意到網上欺凌

只要被欺凌的不是自己就行了啦...
作者: Stefan    時間: 2/8/2007 12:21 PM
原帖由 綿羊 於 2/8/2007 10:50 AM 發表
有冇人留意到網上欺凌

明報?囧
作者: trickman    時間: 2/8/2007 01:03 PM
嘩!原來有網上欺凌的??
意思是否針對一個人??
原來針對人或恨人都算犯法,那我們也要小心一點。

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2