香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 認為夢夢應該稱為神獸嗎? [打印本頁]

作者: charlie135246    時間: 25/7/2007 03:35 PM
標題: 認為夢夢應該稱為神獸嗎?
正確呢講麼該唔係神獸,因為佢只是數量少(出現的電影有:夢夢與波導的勇者—路卡里奧,超夢夢反擊戰等等)並非得一隻!
而神獸的定義:數量只些一隻,在遠古時期因某些原因而進入睡眠,能夠控制某D東東(倒如,蓋歐卡可以控制海洋)
作者: lly    時間: 25/7/2007 03:47 PM
原帖由 charlie135246 於 25/7/2007 15:35 發表
正確呢講麼該唔係神獸,因為佢只是數量少(出現的電影有:夢夢與波導的勇者—路卡里奧,超夢夢反擊戰等等)並非得一隻!
而神獸的定義:數量只些一隻,在遠古時期因某些原因而進入睡眠,能夠控制某D東東(倒如,蓋 ...

官方設定是幻...

中、通常見、呼。、確認「幻」、・・・・。、現在。

其他的是傳說...

、、各地方、見貴重。、・・、、・・有名。

作者: aaron107    時間: 25/7/2007 03:49 PM
我覺得神獸的定義是指每種精靈之中的最強那一隻
好像利基亞都不只一隻,但在劇場版的那一隻應該是最強的
對我來說班吉拉都算是神獸,因為他的能力可與神獸匹敵xd
作者: 路人2號    時間: 25/7/2007 03:58 PM
原帖由 charlie135246 於 25/7/2007 15:35 發表
而神獸的定義:數量只些一隻,在遠古時期因某些原因而進入睡眠,能夠控制某D東東(倒如,蓋 ...

那里來的定義......?
神就是神啦
(雖然說神不只只有一個)
也應該說,夢夢算是貴重的PM吧?
作者: yat    時間: 25/7/2007 04:01 PM
稀有=神獸??!?!?
作者: 路人2號    時間: 25/7/2007 04:04 PM
原帖由 yat 於 25/7/2007 16:01 發表
稀有=神獸??!?!?

好像也沒有人說過夢夢是神獸吧?
(記錯了嗎?)
作者: 路人2號    時間: 25/7/2007 04:13 PM
原帖由 肥卡比~ 於 25/7/2007 16:11 發表

不是日本人說就是錯的!

[一行文]因為日本的是原板。[/一行文]
作者: 【路比】    時間: 25/7/2007 07:19 PM
但夢夢的實力的確很不可思意呢!
作者: nelson0908    時間: 25/7/2007 10:56 PM
[路過]
如果yat說稀有=神獸??!?!?
那風鈴鈴是什麼?
[/路過]
作者: ncence    時間: 26/7/2007 12:50 AM

我未睇夢與波導的勇者, 佢入面有講到果隻夢夢係第二隻黎?
作者: MONJAI    時間: 26/7/2007 01:43 AM
而神獸的定義:數量只些一隻,在遠古時期因某些原因而進入睡眠,能夠控制某D東東(倒如,蓋歐卡可以控制海洋)

這個應該是你看神獸的定義吧...
作者: yat    時間: 26/7/2007 02:29 AM
原帖由 nelson0908 於 25/7/2007 22:56 發表
[路過]
如果yat說稀有=神獸??!?!?
那風鈴鈴是什麼?
[/路過]

咁你認為神獸既定義係咩?
願聞其詳
作者: 里中    時間: 26/7/2007 10:25 AM
原帖由 yat 於 26/7/2007 02:29 發表

咁你認為神獸既定義係咩?
願聞其詳

超過580就係
作者: 無名無氏    時間: 26/7/2007 12:03 PM
可能定義係未發現蛋類 的高種族 pm ( 跑 ...
作者: jacky軒    時間: 26/7/2007 12:43 PM
錯哂==||雪拉比都有好多隻(自己去睇電影)
作者: 【路比】    時間: 26/7/2007 09:38 PM
原帖由 jacky軒 於 26/7/2007 12:43 發表
錯哂==||雪拉比都有好多隻(自己去睇電影)

但是,是不同的時空來到幫助的!
不要誤會!
作者: 路人2號    時間: 26/7/2007 09:48 PM
原帖由 【路比】 於 26/7/2007 21:38 發表

但是,是不同的時空來到幫助的!
不要誤會!

時間的空間是平面形態。

那麼那些雪拉比是過去或未來的了?
我沒看過電影囧
可以說一下劇情嗎?
作者: elven2001    時間: 26/7/2007 10:03 PM
因為一些事~雪拉比最後因為受傷過度+體力透支,身體慢慢乾枯了~正在小智和大木雪成哭的時侯,各個時空的雪拉比都來到幫雪拉比治療~大概是這樣。

大木雪成還真是男大十八變(性格和興趣都變了==")
作者: Sonic    時間: 26/7/2007 10:31 PM
原帖由 里中 於 26/7/2007 10:25 發表

超過580就係

原來鋼蟹藍龍的PM都是神獸
小弟偑服偑服
==================================
夢夢Ubers還是Legends?
Ubers的話就是神獸了XD
作者: jacky軒    時間: 27/7/2007 03:25 PM
那........................夢夢

最多係幻獸~因為多數神獸都有野可以操縱~

固多拉~海王牙~天空龍~等等~

但係三神鳥同三神獸,仲有三神柱~都冇野可以操縱~但係佢地都有人創造出來

三神鳥係利基亞,三神獸係【奉】皇,三神柱係柱王

所以三神鳥~三神獸~三神柱等等~最多也是【聖獸】吧

但係紅藍飛機呢?(兄妹)

佢d比人話係守護神,那佢地大約也是神獸吧~

雪拉比,基拉祈~一個可以穿梭時空,一個可以召集各空間的物品

但係佢地唔係操縱~因為操縱時間和空間既係鑽石珍珠獸

鑽石珍珠獸一定是神獸吧...

雪拉比,基拉祈多數也是聖獸吧.................

入正題吧

夢夢同超夢夢既關係同490同489的關係都差唔多

差的就係超夢夢不能生出夢夢

能力的差距也同490,489差不多

490同489一樣~能力平均~但係力量不同

超夢夢,夢夢

最勁的都係特攻

所以我覺得~夢夢係幻獸
作者: Nidoq    時間: 27/7/2007 03:28 PM
感覺上是未發現蛋類+580以上
作者: 路人2號    時間: 27/7/2007 03:28 PM
原帖由 jacky軒 於 27/7/2007 15:25 發表
那........................夢夢

最多係幻獸~因為多數神獸都有野可以操縱~

固多拉~海王牙~天空龍~等等~

但係三神鳥同三神獸,仲有三神柱~都冇野可以操縱~但係佢地都有 ...

幻獸,神獸、聖獸?

三神鳥有寶石可以操縱的= =
作者: jacky軒    時間: 27/7/2007 04:53 PM
原帖由 路人2號 於 27/7/2007 15:28 發表

幻獸,神獸、聖獸?

三神鳥有寶石可以操縱的= =

又如何==但佢地都係利基亞做出來的(睇寵物小精靈特別篇~之前有講)
作者: 小衡    時間: 27/7/2007 05:31 PM
原帖由 lly 於 25/7/2007 15:47 發表
官方設定是幻...
其他的是傳說...

幻之寵物小精靈只有一隻
必然是傳說之寵物小精靈
傳說之寵物小精靈不一定是幻之寵物小精靈
另外護主犬同奉神犬好像也是傳說之寵物小精靈
佢數量咁多,你話係咪傳說之寵物小精靈
另外有人指出是同一隻夢夢
另外寵物小精靈是沒有[神獸,聖獸,幻獸,廢獸(冏)......]的
只有[傳說之寵物小精靈包括幻之寵物小精靈]而已...

作者: jacky軒    時間: 27/7/2007 06:13 PM
原帖由 小衡 於 27/7/2007 17:31 發表

幻之寵物小精靈只有一隻
必然是傳說之寵物小精靈
另外有人指出是同一隻夢夢 ...

-______________________________________________________-
大約唔會係同一隻夢夢==
兩隻的住的地方都唔同
作者: lly    時間: 27/7/2007 07:27 PM
原帖由 小衡 於 27/7/2007 17:31 發表

幻之寵物小精靈只有一隻
必然是傳說之寵物小精靈
另外有人指出是同一隻夢夢 ...

我只不過是引用官方的定義, 另外的那些就不清楚了...
作者: 大個仔係我    時間: 27/7/2007 07:33 PM
原帖由 jacky軒 於 27/7/2007 16:53 發表

又如何==但佢地都係利基亞做出來的(睇寵物小精靈特別篇~之前有講)

邊期有講到?
作者: 幸福蛋    時間: 9/8/2007 11:12 AM

唔係話夢夢在  夢夢與波導的勇者—路卡里奧  的出現是第二次咩?
作者: 【路比】    時間: 9/8/2007 11:21 AM
原帖由 charlie135246 於 25/7/2007 03:35 PM 發表

就算係唔係都唔緊要架
佢既力量可能已強勁過d神獸!
作者: 創世者    時間: 9/8/2007 06:07 PM
我認為夢夢係神獸,因為佢有一種特別的力量
作者: 路人2號    時間: 9/8/2007 06:22 PM
原帖由 【路比】 於 9/8/2007 11:21 AM 發表

就算係唔係都唔緊要架
佢既力量可能已強勁過d神獸!

那到了最後還不是在說,
強的就是神獸嗎囧
作者: KKC    時間: 22/8/2007 12:26 AM
只要是稀有的, 不易得到的便作神獸吧。

不是嗎?
作者: henry20901    時間: 22/8/2007 04:51 AM
我記得話
夢夢有齊全部pm既dna
佢算係pm 既始祖

我認為佢同493係平起平坐既pm
作者: Jasona    時間: 22/8/2007 12:09 PM
原帖由 henry20901 於 22/8/2007 04:51 AM 發表
我記得話
夢夢有齊全部pm既dna
佢算係pm 既始祖

我認為佢同493係平起平坐既pm

劇裡面可能夠掛,但係game裡面個個能量值都比493低
作者: 里中    時間: 23/8/2007 12:03 AM
原帖由 Sonic 於 26/7/2007 10:31 PM 發表

原來鋼蟹藍龍的PM都是神獸
小弟偑服偑服
==================================
夢夢Ubers還是Legends?
Ubers的話就是神獸了XD

網蟹血翼快龍雞拉地龍請假王既強度我覺得係神獸級既
作者: 暴叔    時間: 23/8/2007 11:14 AM
標題: 回復 #39 里中 的帖子
咁佳仔,青龍等算係咩?超級神獸?
作者: cyrun_ncp827    時間: 23/8/2007 03:56 PM
咁樣講...
no.386係咩= =
我覺得應該把卡通同遊戲既神獸分開

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2