香港寵物小精靈村落 論壇

標題: wi-fi setting [打印本頁]

作者: wilsonwong2143    時間: 11/7/2007 08:35 PM
標題: wi-fi setting
我想問wi-fi 個setting要點set??? 大大之前個d link死左!!!please help!!!
(問左好耐都冇人理!!!)
作者: MONJAI    時間: 11/7/2007 08:37 PM
你是用rounter/use手指?
作者: wilsonwong2143    時間: 11/7/2007 08:38 PM
use手指!!!但係我完全吾明點set??? thanks!!!
作者: MONJAI    時間: 11/7/2007 08:52 PM

登錄/註冊後可看大圖

先要choose Access point,因為你而家係用隻手指黎做AP,唔係用黎上網

登錄/註冊後可看大圖

之後跟呢張圖既step黎禁番相同既option
Step 5記住要用第一條key, NDS唔識用其他既key
呢個example入面我係打左NDSLW
如果想安全d,可以揀128bit既key,咁就可以用10隻紅文字母做密碼

Step 6係揀番你用黎上網果張網絡卡

登錄/註冊後可看大圖

呢個step應該係比較煩同重要的,所以我打詳細少少

先入網絡連線
然後係wifi-link個無線上網度右click>內容
再揀番TCP/IP果舊野再揀內容
之後手動打入IP 10.0.0.1
再tap一下就會出埋下一個option既value,冇就手動打入255.0.0.0

然後可以停用->啟用番張wifi-link(手動restart將卡)

基本上到呢個step為止
所有要係電腦上既setting已經完左
但首先要肯定係如果你個window係windowXP sp2,最好先關左個firewall
我部機係用NOD32既antivirus,唔需要改任何野
另外,本身既網絡連線係唔需要set任何野
包括"允許其他XXXXXXXXXXXXXXXX"呢個option
---------------------------------------------------------------------------------------------------
完全copy某論壇的資料..看不明我也幫你不到了
作者: wilsonwong2143    時間: 11/7/2007 08:55 PM
但係我想問下第一個圖係係WHERE FIND???
作者: MONJAI    時間: 11/7/2007 09:03 PM
copy少了一句
一開始照說明書咁setup左個driver,然後plug隻手指落pc
作者: wilsonwong2143    時間: 11/7/2007 09:12 PM
原帖由 〃mon° 於 11/7/2007 21:03 發表
copy少了一句
一開始照說明書咁setup左個driver,然後plug隻手指落pc

係wi-fi說明書定d/p說明書???
作者: MONJAI    時間: 11/7/2007 09:15 PM
原帖由 wilsonwong2143 於 11/7/2007 21:12 發表

係wi-fi說明書定d/p說明書???

當然是wi-fi吧
作者: yin229    時間: 11/7/2007 09:18 PM
我想清楚,樓主用既wifi,係咩牌指
作者: wilsonwong2143    時間: 11/7/2007 09:20 PM
Nintendo Wi-Fi USB Connector
作者: MONJAI    時間: 11/7/2007 09:21 PM
原帖由 wilsonwong2143 於 11/7/2007 21:20 發表
Nintendo Wi-Fi USB Connector

啥?這個要set的嗎?
作者: wilsonwong2143    時間: 11/7/2007 09:23 PM
但係pokemon 個到第4行wi-fi個到吾係要set的嗎???
because i play 吾到gts!!!
佢一路都出51103這個野!!!

作者: MONJAI    時間: 11/7/2007 09:27 PM

登錄/註冊後可看大圖

先入wifi setting

登錄/註冊後可看大圖

選一個空位黎set一個新setting

登錄/註冊後可看大圖

可以aute search你支手指
然後再選擇電腦使用者的名稱
作者: wilsonwong2143    時間: 11/7/2007 09:30 PM
但係佢話冇wo????why會敢ga.........
同埋why你有2個set好左???
老實say,,我實在完全吾知木說明書say咩???(佢用d english 少得來+完全吾清楚,得個3行= =

作者: wilsonwong2143    時間: 11/7/2007 11:00 PM
我想問why我連到但係好易斷,都未入到去,就斷左,其實要幾耐先得a???
p.s.thank you mon 同yin!!!
佢話52203

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2