香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 不如討論下特首辯論~~ [打印本頁]

作者: petit    時間: 15/3/2007 10:47 PM
標題: 不如討論下特首辯論~~
既然係我發起既,我講下自己意見先……
本身對政治十竅通九竅,所以有甚麼地方不對的大家多多指點~~~

如果淨係睇剛才的辯論,我覺得梁生好像由頭到尾只在批評曾生的缺失不是,但對於自己將來會有甚麼計劃一句起兩句止,好快會轉移視線狠批曾生……其實有哪個政府是完美的呢?

反觀曾生,對於梁的猛烈抨擊,雖見他多次已十分激動,但仍能控制自己,十分佩服。

你們又怎看呢?

作者: 風雲    時間: 15/3/2007 10:54 PM
唔,我就覺得煲呔曾太過輕描淡寫
,唔like佢
作者: petit    時間: 15/3/2007 11:26 PM
不過相對於梁生,我認為曾生比較好。
起碼人家提問他真的是回應,不會說一兩句又去攻擊人……
梁聲稱要代表無錢無權無勢的人,不能顧全大體。

晚安…日後再討論。

作者: Monew    時間: 15/3/2007 11:45 PM
由於我政治方面差得很,有什麼講錯請見諒,我也認為曾煲呔比較好,曾生想得比較全面,例如梁生說什麼15年免費教育,根本沒細心想過15年免費教育的錢從何來
作者: zubat    時間: 16/3/2007 12:20 AM
煲呔說得最好的一句: 「
作者: _藍天_    時間: 16/3/2007 06:38 PM
佢地兩個對一d政策由頭到尾都只係"賴"過,唔係好具體...
不過,我真是很佩服梁生的技巧,好掂呀!!
ps我認為民主的確很重要,雙普選也應該要實行。
作者: pichu    時間: 16/3/2007 06:52 PM
兩個都係9up

梁生經常舉既例子
比人既感覺太過冇信服力
例如講到小班教學
"一個智商150既學生"都可以因為咁多政府制度而入唔到學校?!
做埋雙失青年?
1. 雙失係學生自己既問題,大把弱能兒童都有得透過機構返工
2. 佢冇阿媽?
3. 咁高智商唔識搵社工?

曾生呢?
由頭到尾都想守住
繼續繞圈
不停重複
梁生就一味攻入去
開始變人身攻擊
之後就發火突擊
又up唔到咩重要野
一路口疾

兩個都冇講到乜建設性說話
根本就係一場好睇既Show

曾生只要up 一大堆正確數字
都可以整到梁冇野講...
做左四十年同做得十年唔夠
一比都比下去...
作者: 風雲    時間: 16/3/2007 06:56 PM
標題: 回復 #7 pichu 的帖子
你篇
作者: pichu    時間: 16/3/2007 06:58 PM
簡略啦喎=.=

詳細果個打左去第二度
廢事copy
作者: 迷失的風兒    時間: 16/3/2007 07:13 PM
2次星期四特首辯論我都要翻IVE...
冇得睇直播~不過都唔多關心辯論點...

作者: elvis    時間: 16/3/2007 09:45 PM
原帖由 愛‧怕‧蟲 於 15/3/2007 23:26 發表
不過相對於梁生,我認為曾生比較好。
起碼人家提問他真的是回應,不會說一兩句又去攻擊人……
梁聲稱要代表無錢無權無勢的人,不能顧全大體。

晚安…日後再討論。

我覺得曾生o係最初時人地問佢:"......$10你會點用"(靠大家記憶想想全文吧!),
但佢無乜講過$10點用,
只係帶人遊花園(個人意見),
所以我覺得佢都未算全部都有回應(幸好只少都未去攻擊人)
作者: ben    時間: 16/3/2007 10:12 PM
曾生唔掂啦
比人疾到口啞啞, 口黑面黑
帶人遊花園
答非所問
身為特首對政府d 數字又唔熟

梁生...
多舉例子, 易打動人心
口才好
有溫書, 對好多數字都清清楚楚, 即刻講到出黎

果d 咩大學既調查係咪比曾大特首買起左? @@
作者: petit    時間: 17/3/2007 10:02 AM
原帖由 ben 於 16/3/2007 22:12 發表
曾生唔掂啦
比人疾到口啞啞, 口黑面黑
帶人遊花園
答非所問
身為特首對政府d 數字又唔熟

梁生...
多舉例子, 易打動人心
口才好
有溫書, 對好多數字都清清楚楚, 即刻講到出黎

果d 咩大學既調查係 ...

↑↑  其實我都覺得如果論即場表現來說,梁生比較淡定。
不過站在曾生立場,如果不斷咁比人挑剔,都好難唔口黑面黑,況且梁批左曾咁多野,但佢自己即使真係做了特首之後都唔一定做得好過曾……
都係個句,世上點會有完美既政府呢……
作者: Stefan    時間: 17/3/2007 11:14 AM
原帖由 愛‧怕‧蟲 於 17/3/2007 10:02 發表

↑↑  其實我都覺得如果論即場表現來說,梁生比較淡定。
不過站在曾生立場,如果不斷咁比人挑剔,都好難唔口黑面黑,況且梁批左曾咁多野,但佢自己即使真係做了特首之後都唔一定做得好過曾……
都係個句, ...

臨危不亂是「政治家(煲呔自稱是政治家)」的應有素質。
作者: Royal    時間: 17/3/2007 11:20 AM
印象最深刻有三句
1. 曾: 「ALAN, 你又計錯數啦」<<討論緊免費教育/小班教學既問題
2. 梁: 「又係唔排除? 我都唔排除我聽日會中六合彩!」<<雖然佢冇乜可能會"聽日"中六合彩...因為根本冇
3. 曾: 「呢十六個字係佛計」
作者: Monew    時間: 17/3/2007 12:00 PM
原帖由 elvis 於 16/3/2007 21:45 發表

我覺得曾生o係最初時人地問佢:"......$10你會點用"(靠大家記憶想想全文吧!),
但佢無乜講過$10點用,
只係帶人遊花園(個人意見),
所以我覺得佢都未算全部都有回應(幸好只少都未去攻擊人)

其實我覺得佢地成日互相攻擊,就連佢地握手果陣.......(唔知大家有冇留意到,佢地握手果陣係大力咁搖對方,好似心入邊同對方講:死粉腸)
作者: zubat    時間: 17/3/2007 12:48 PM
原帖由 無聊人=.= 於 17/3/2007 12:00 發表

其實我覺得佢地成日互相攻擊,就連佢地握手果陣.......(唔知大家有冇留意到,佢地握手果陣係大力咁搖對方,好似心入邊同對方講:死粉腸)

可以媲美毛澤東的力度XD

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2