香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 「得唔得閑做少少野?」 [打印本頁]

作者: 迷失的風兒    時間: 9/3/2007 08:29 PM
標題: 「得唔得閑做少少野?」
當有人第一句就問你 講野定係電話聽到 「得唔得閑做少少野?」「聽日得唔得閑?」之類...就估到唔方好野...

報告完畢 有人會明既

如果要同人講以上 「得唔得閑做少少野?」「聽日得唔得閑?」之類的話...搵個對象要醒D囉...
作者: 梓    時間: 9/3/2007 08:36 PM
>>就估到唔方好野...
幫人冇害架.....如果做少少野都唔得,絕交好過
作者: Mayuki~*    時間: 9/3/2007 08:40 PM
我明啦~
不過我就冇咁既遭遇~

作者: Sonic    時間: 9/3/2007 08:41 PM
沒有錯
根據非正式調查顯示
抄家課:65%
問考試內容(考試限定):20%
問你到了哪:15%
其他(非考試時間):20%
作者: 幻藍    時間: 9/3/2007 08:47 PM
對啊/.\
以下為個人發洩
====
因為上年當上了學生會幹事的原故
這種情況上年在我身上發生過很多次orz
就算我推出各種各樣的理由(or藉口)說沒有空 , 我那個變態會長都會屈到你唔得閒變得閒
害我在中四全年間患上了嚴重的電話恐懼症
====
作者: abc666    時間: 9/3/2007 08:50 PM
原帖由 幻藍 於 9/3/2007 20:47 發表
對啊/.\
以下為個人發洩
====
就算我推出各種各樣的理由(or藉口)說沒有空 , 我那個變態會長都會屈到你唔得閒變得閒
害我在中四全年 ...

真不幸...= =
我前年做學生會幹事佢只係叫過我做一次野
作者: 綿羊    時間: 9/3/2007 09:17 PM
有人問我 我就會講 但是無人來
我期待到無奈 有話要講 得不到裝載

作者: 貝貝☆    時間: 9/3/2007 11:40 PM
通常也是這樣的
同學A : 「聽日得唔得閑 ?」
貝 : 得
同學A : 「下午做Project ?」
貝 : 唔喇

--------------------------------------
作者: S754    時間: 10/3/2007 06:25 AM
如果呢句野由異性發出就另計
作者: sy    時間: 10/3/2007 07:17 AM
原帖由 Kouji 於 10/3/2007 06:25 發表
如果呢句野由異性發出就另計

如果這句是媽媽說的就例外
作者: fish    時間: 10/3/2007 07:46 AM
當有人第一句就問你 講野定係電話聽到 「得唔得閑做少少野?」「聽日得唔得閑?」之類...就估到唔方好野...

這個就depends了~因為會主動找我做事的人多半是老師......

問concept/如何答XYZ......這些是很討厭的(心想:難道你上課時去了游魂!?)

edit: WW
??怪怪的

作者: Nidoq    時間: 10/3/2007 08:46 AM
原帖由 fish 於 10/3/2007 07:46 AM 發表

這個就depends了~因為會主動找我做事的人多半是老師......

問concept/如何答XYZ......這些是很討厭的(心想:難道你上課時去了游魂!?)

edit: WW
??怪怪的

因為fish的交友能力差嗎?(逃)

嗯嗯,問上課的東西是很麻煩的,人家根本沒聽課嗎~

回主題:同學打給我多是問功課/Project/不明白上課的東西/吹水(少)
作者: 迷失的風兒    時間: 10/3/2007 03:45 PM
原帖由 冰火 於 9/3/2007 20:36 發表
>>就估到唔方好野...
幫人冇害架.....如果做少少野都唔得,絕交好過

有時唔係一味死做就好既...想休息都唔得=.=
作者: Monew    時間: 10/3/2007 04:02 PM
原帖由 Sonic 於 9/3/2007 20:41 發表
沒有錯
根據非正式調查顯示
抄家課:65%
問你到了哪:15%
其他(非考試時間):20%

應該是抄功課80%,我D同學問我"得唔得閑",通常都係為左抄功課,但係我問人抄果陣我係唔會講"得唔得閑"呢句既,我覺得根本唔需要講得唔得閑,直接D仲好

作者: 鴨    時間: 10/3/2007 07:42 PM
這類問題第一句最好說"做甚麼?"...
原帖由 幻藍 於 9/3/2007 20:47 發表
對啊/.\
以下為個人發洩
====
害我在中四全年 ...

還好吧...
只是電話的滋擾...
最嚴重的試過被人上門拉下去啊...

我現在說不時手電會有過20個未接來電和過30封短訊的啊.../.\
很難想像每天開手機的那種震憾...
作者: tsanglingto    時間: 13/3/2007 09:48 PM
我都試過俾人問....................結果.................................................................

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2