香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 死火啦~ [打印本頁]

作者: himpoon2    時間: 9/3/2007 02:05 PM
標題: 死火啦~
唔知做咩~
我個save無左呀~
點解咁嫁~><
我玩左好耐嫁啦~
依家先無左~
作者: bpw    時間: 9/3/2007 02:26 PM
首先,有冇貼錯區先?
如果你係講緊d舊版o既話....就唔洗講

如果貼o岩區,你有冇比人
作者: himpoon2    時間: 9/3/2007 02:29 PM
=o=
無呀貼錯區呀~
我都無比人摸過~
昨日我仲玩緊~
今日開就要由頭玩過~
作者: bpw    時間: 9/3/2007 02:33 PM
咁可能係你餅帶有問題....=.=
有冇保養?....
作者: fish    時間: 9/3/2007 02:37 PM
原帖由 himpoon2 於 8/3/2007 22:29 發表
=o=
無呀貼錯區呀~
我都無比人摸過~
昨日我仲玩緊~
今日開就要由頭玩過~

會否是你不小心/無意識地洗掉了save ??

(或者是家長見你玩得太多,把save洗掉吧= =)

還是你曾經對卡帶做過一些特別行為(如扔/打/踏之類的行為)

NDS卡帶的save不會如GBA的那麼短命的說
作者: shizuki_tsuyuki    時間: 9/3/2007 02:52 PM
原帖由 fish 於 9/3/2007 14:37 發表

GBA卡帶的save是用電池,無電就無命
但NDS卡帶的save是用flash memory(MP3 player,手機等用),flash memory不需電力來維持數據的儲存,所以只要flash memory無壞save 10年都還在

典型的flash memory 大約只可重寫10,000次

作者: Mayuki~*    時間: 9/3/2007 04:38 PM
係唔係你唔小心洗左save?
你玩左幾耐?邊關?
你唔好有下次啦!
其實洗save可能係個天比你架,
咁你可以重新再來,
洗save唔係唔好架!
可能你今次做得重好過上次呀!
其實我都試過打打下唔小心按了關機,
但我重新玩過,
而家集緊全國圖鑑呀~
加油啦!好好比心機呀!
作者: 真‧噴火龍    時間: 9/3/2007 04:59 PM
有一個可能,用傳說中的抓神獸BUG....有聽聞過好似好正常咁抓完返左pc csave埋,點知第二日冇晒save@@"唔知關唔關事?
作者: mci19950305    時間: 13/3/2007 08:56 PM
我都聽過o個個bug.... 而且試過添! 有d部份假帶會有呢d bug.... 雖然我無買過...
作者: 何凱鑫    時間: 13/3/2007 09:00 PM
你玩帶定係rom?
如果係rom..下次可以每日將save放入電腦..以防唔見左個save..
如果係玩帶..就冇法了
作者: 小光_    時間: 14/3/2007 12:05 AM
原帖由 fish 於 9/3/2007 14:37 發表

冇可能,, = = ,,洗save要按代碼架
作者: fish    時間: 14/3/2007 04:04 AM
原帖由 小光_ 於 13/3/2007 08:05 發表

冇可能,, = = ,,洗save要按代碼架

不明白你說甚麼代碼

洗save方法是按制,何來代碼
作者: yunghkpk    時間: 14/3/2007 05:58 PM
gba帶有多長壽命?

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2