香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 會考 [打印本頁]

作者: 極地    時間: 8/2/2007 07:00 PM
標題: 會考
本人除左英文其他科都唔錯... = =不過聽人講如果英文唔得其他科再好都無用
係咪真架
作者: zerox    時間: 8/2/2007 07:14 PM
原帖由 極地 於 8/2/2007 19:00 發表
本人除左英文其他科都唔錯... = =不過聽人講如果英文唔得其他科再好都無用
係咪真架

中、英、數主科,其中一科不及格...

登錄/註冊後可看大圖

作者: ting    時間: 8/2/2007 07:21 PM
原帖由 zerox 於 8/2/2007 19:14 發表

登錄/註冊後可看大圖

文科maths也不能肥?
作者: jbano2    時間: 8/2/2007 08:12 PM
原帖由 極地 於 8/2/2007 19:00 發表
係咪真架

就算中、英文唔及格,如果你搵到學校升中六,你可以係中六retake中、英文。
但retake失敗,便要同AL講byebye~~
數學反而不太緊,反正一定及格....
作者: 極地    時間: 8/2/2007 08:46 PM
原帖由 jbano2 於 8/2/2007 20:12 發表

就算中、英文唔及格,如果你搵到學校升中六,你可以係中六retake中、英文。
但retake失敗,便要同AL講byebye~~
數學反而不太緊,反正一定及格....

如果淨係英文呢

= =+最低目標中5會考畢業
作者: latios    時間: 8/2/2007 08:57 PM
原帖由 極地 於 8/2/2007 20:46 發表

如果淨係英文呢

會考與中五畢業其他冇乜關係..
會考係睇你升唔升倒中六之ma..
比唔比你畢業係睇你間學校
作者: pichu    時間: 8/2/2007 10:15 PM
原帖由 極地 於 8/2/2007 20:46 發表

如果淨係英文呢

冇咩可能畢業不成
只係張沙紙見唔見得人
作者: 極地    時間: 8/2/2007 10:48 PM
原帖由 pichu 於 8/2/2007 22:15 發表

冇咩可能畢業不成
只係張沙紙見唔見得人

咁點先算見得人
作者: zerox    時間: 8/2/2007 11:21 PM
不要理會是不是真,盡自己的能力吧。

至於中五畢業,我總覺得不夠,
你要知未來的趨勢...
作者: jbano2    時間: 9/2/2007 12:03 AM
原帖由 zerox 於 8/2/2007 23:21 發表
不要理會是不是真,盡自己的能力吧。

至於中五畢業,我總覺得不夠,
你要知未來的趨勢...

沒錯....==
而家大學生身價不及以前了....
大學畢業出來已經無高薪厚職了....
作者: 碧咸    時間: 9/2/2007 08:21 PM
原帖由 latios 於 8/2/2007 20:57 發表

會考與中五畢業其他冇乜關係..
會考係睇你升唔升倒中六之ma..
比唔比你畢業係睇你間學校

唔係喎
好似會考冇五科合格都唔叫真正的中五畢業
你出去見工  人地都係睇會考成績
唔多睇你學校個畢業
作者: Royal    時間: 10/2/2007 10:26 AM
你form幾?
其實而家改左syl,sylA同syl B combine埋一齊
普遍認為而家既英文會易合格d(比起以前syl B),
因為教統局卅考評局要「造數」,
證明母語教學及新會考機制係對學生既英語水平有幫助。
儘管如此,如果唔放心就去補習啦
因為大部份學校既英文老師都未必能夠教你應試既技巧

中、英其中一科唔合格,但係最佳六科達到要求仍可以升中六,
不過務必於高考前再補考中、英,
因為中、英合格是參加高考的條件之一。

你既然話你其他科唔錯,點可以淨係SET目標o係中五畢業呢- -"
作者: ShuN    時間: 10/2/2007 11:35 AM
原帖由 zerox 於 8/2/2007 19:14 發表

登錄/註冊後可看大圖

只係中英, 唔計maths的
作者: 極地    時間: 10/2/2007 01:35 PM
原帖由 Royal 於 10/2/2007 10:26 發表
你form幾?
其實而家改左syl,sylA同syl B combine埋一齊
普遍認為而家既英文會易合格d(比起以前syl B),
因為教統局卅考評局要「造數」,
證明母語教學及新會考機制係對學生既英語水平有幫助。
儘管如此 ...

我而家from3
因為我聽人講如果英文唔好都好難升落去....
既然係咁不如早d出黎做野或者轉讀職工
作者: 紫夢龍    時間: 10/2/2007 02:10 PM
英文唔得   大個左會好難搵工><
作者: 鴨    時間: 10/2/2007 03:15 PM
原帖由 極地 於 10/2/2007 13:35 發表

我而家from3

那你放心好了...

我中一至三時英文是全級最後數名...

但現在中四我已漸漸追到我週邊的人了...
作者: 極地    時間: 10/2/2007 11:21 PM
原帖由 RX78-2 於 10/2/2007 15:15 發表

那你放心好了...

我中一至三時英文是全級最後數名...

但現在中四我已漸漸追到我週邊的人了...

@@有咩祕缺.....定咩都無特別做過
作者: fish    時間: 11/2/2007 04:36 AM
我而家from3

有經驗的老師/自我的評估能力比起「別人」更好
我在這兒也聽到人家說過到CE就是超人,但我的確不是啊XD (謎:你駁打嗎?)

英文唔得   大個左會好難搵工><

以現在的趨勢,只有英亦不行~
不過的亦同意你這句話

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2