香港寵物小精靈村落 論壇

標題: Deja Vu [打印本頁]

作者: <3~CathY    時間: 19/1/2007 08:59 PM
標題: Deja Vu
有人知道什麼是Deja Vu嗎?
一個很特別的現象
相信大家都試過
呢個現象係有時候大家見到or做d野既時候,
你係一剎那既時候會覺得自己好似見過or做過~
又或者你發夢既野會實現左~
以上呢d都係Deja Vu現象
大家唔洗覺得驚訝
其實呢個現象有好多解釋~
例如話係自己既腦電波快過光,去到未來走一次,
再返返黎自己既腦裡,咁當你做返果樣野時就會覺得好似做過咁(唔知呢個解釋係唔係真)

這裡有幾個片來說明和解釋
                   |
                   |
                   V
http://tv.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi?id=d6d502f06a61c3ce
作者: PM狂    時間: 19/1/2007 11:34 PM
嘩!我真係試過嫁喎!
我覺得好神奇~
作者: 綿羊    時間: 20/1/2007 02:31 PM
時凶感應?-.-            
作者: Nidoq    時間: 20/1/2007 04:45 PM
只覺雲海的東東放在靈異區比較好/.\
作者: 莫邪    時間: 20/1/2007 05:44 PM
只覺得給那個人解說完後變成一點趣味都沒有
作者: 闇風    時間: 20/1/2007 07:09 PM
我都識過啦,不過係無端端出現
作者: 果然翁。﹏。    時間: 20/1/2007 07:36 PM
即係話
每一秒都有一個地球存在
咁d人有第6感係唔係呢個原因?
作者: jbano2    時間: 20/1/2007 07:56 PM
原帖由 <3~CathY 於 19/1/2007 20:59 發表
有人知道什麼是Deja Vu嗎?
一個很特別的現象
相信大家都試過
呢個現象係有時候大家見到or做d野既時候,
你係一剎那既時候會覺得自己好似見過or做過~
又或者你發夢既野會實現左~
以上呢d都係Deja Vu現象
...

你識講係腦電波...==
電那來快過光.....
而且,無人話過快過光一定可以去到未來.......

所謂的Deja Vu現象只不過是潛意識作怪罷了....

過去已經過去了,而未來還未來到,那麼過去與未來根本就不存在,至於現在,如果現在永遠停留在現在,而不變成過去,那它就不是時間,而是永恆。

作者: ChiLung    時間: 20/1/2007 09:12 PM
不時都有
感覺上很正常=]
原帖由 莫邪 於 20/1/2007 17:44 發表
只覺得給那個人解說完後變成一點趣味都沒有

那麼我不看了
作者: ┼+谷川志清..||    時間: 21/1/2007 07:23 PM
我都曾經試過 好似自己見過/經歷過咁 好疑惑
作者: yy11yy22    時間: 25/1/2007 03:28 PM
係呀~~~
我試過幾次啦~
我一開始仲以為以前做過,但係想下想下又記唔起幾時
(因為通常都係沒有時間去想的)
作者: Darksky    時間: 25/1/2007 09:46 PM
There's one more theory and that is because you have done something before. and now you've
done something that look very similar to what you've done before so it feels like you've done it in the past. By my science teacher.
For example. I have been to a shop and had a look at a product and now i'm in that shop and looking that product again then i feel like i've done it before
Deja Vu..............So interesting

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2