香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 新既努力值,性格遺傳問題.. [打印本頁]

作者: miriamshea    時間: 9/1/2007 05:33 PM
標題: 新既努力值,性格遺傳問題..
1.根據我對置頂既帖所提供既網站
佢有一個表列哂咁多隻小精靈出黎
每隻既右手邊有一d  攻+2,防+3等等既野
係咪睇個到就知道打一隻野會加幾多努力值??

2. 性格會點樣影響  小精靈日後既成長?
我見到有d性格係攻到會有+  ,其他就-
係咪代表有個隻性格既精靈會升1lv個陣
攻擊力會加得多d
而防等等既其他就會少d??

3.遺傳可以學到一d新招
咁個d招式係一出世就會學哂
定係出左世之後   升lv再學識??

唔該哂
作者: K龍    時間: 9/1/2007 05:47 PM
1.係
2.+的那項能力將*1.1,-的則會*0.9,無視任何小數位,沒進位這回事
3.一出世即有,前題係作為父親的pm必須有那一招才行
作者: Maeve    時間: 9/1/2007 05:47 PM
1.是的~(打該pm會得到表旁數字的努力值)

2.我不是高手...不懂= =

3.遺傳的技能=一開始破蛋後就會(我的廢比超遺傳了十萬伏特...[雖然不特別...])

P.S慢了= =...
作者: miriamshea    時間: 9/1/2007 05:59 PM
遺傳個到有少少野想問清楚d
係生蛋個陣
父母係點決定??
1.父係遺傳招式, 母係性格??
2.父同母係咪唔一定要都係同一種小精靈嫁?
作者: K龍    時間: 9/1/2007 06:04 PM
原帖由 miriamshea 於 9/1/2007 17:59 發表
遺傳個到有少少野想問清楚d
係生蛋個陣
父母係點決定??
1.父係遺傳招式, 母係性格??
2.父同母係咪唔一定要都係同一種小精靈嫁?

1a.係,
1b.係,不過要帶上
2.同一個生蛋種類即可.     <查看>
作者: miriamshea    時間: 9/1/2007 06:21 PM
咁努力值個到
1.我用a精靈打打下轉左用b精靈去打
咁d努力值係咪加俾ko敵人個隻精靈到?
2.如果b精靈既努力值已經滿左
咁d努力值會加番去a個到呀定係冇加係任何精靈到呀??
作者: latios    時間: 9/1/2007 07:25 PM
1.我用a精靈打打下轉左用b精靈去打
咁d努力值係咪加俾ko敵人個隻精靈到?
<<<置頂帖有寫的,有exp的pm就會有努力值,而且不會平分

2.如果b精靈既努力值已經滿左
咁d努力值會加番去a個到呀定係冇加係任何精靈到呀??
<<<如果a有exp,就有努力值

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2