香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 關於生egg和種族值和化石問題 [打印本頁]

作者: 惡魔M仔    時間: 4/1/2007 12:51 AM
標題: 關於生egg和種族值和化石問題
a.拿一隻富迪和百變怪生egg,會生出5lv的卡斯還是5lv的富迪?

b.如果有兩隻富迪
一隻係由5lv既卡斯慢慢升,一步一步咁進化做富迪,去到100lv
一隻係5lv富迪,升做100lv
大家都係升爆特攻同速既努力值
咁樣大家會一樣嗎?謝謝

c.我玩的是珍珠版
那麼可以挖到no.36的化石嗎?
因為我只挖到的化石,只整出一隻no.38...
no.36是鑽石專有?

作者: fish    時間: 4/1/2007 03:30 AM
a.拿一隻富迪和百變怪生egg,會生出5lv的卡斯還是5lv的富迪?

b.如果有兩隻富迪
一隻係由5lv既卡斯慢慢升,一步一步咁進化做富迪,去到100lv
一隻係5lv富迪,升做100lv
大家都係升爆特攻同速既努力值
咁樣大家會一樣嗎?謝謝

c.我玩的是珍珠版
那麼可以挖到no.36的化石嗎?
因為我只挖到的化石,只整出一隻no.38...
no.36是鑽石專有?

a. 是1Lv的卡斯
b. 未必,因為能力值還包括性格及個體值
c. 只限鑽石才有;只限珍珠才有
作者: 惡魔M仔    時間: 4/1/2007 01:14 PM
原帖由 fish 於 4/1/2007 03:30 發表

a. 是1Lv的卡斯
b. 未必,因為能力值還包括性格及個體值
c. 只限鑽石才有;只限珍珠才有

a.有冇方法可以生返隻富迪出黎?
b.唔計性格及個體值,相同的話,佢地係一樣嗎?
c.我想要,一定要和人交換嗎?
作者: fish    時間: 4/1/2007 02:11 PM
a.有冇方法可以生返隻富迪出黎?
b.唔計性格及個體值,相同的話,佢地係一樣嗎?
c.我想要,一定要和人交換嗎?

a.沒有
b.一樣
c.當然啊= =
作者: 惡魔M仔    時間: 4/1/2007 06:55 PM
原帖由 fish 於 4/1/2007 14:11 發表

a.沒有
b.一樣
c.當然啊= =

好想要那隻 .....謝謝解答我的問題。
問一下
那些可以由自己操控他何時進化的精靈(用進化石,親和,傳信)
是不是愈早進化愈好?先進化的升到100lv比起遲進化的會強點?(唔計幾時學招,性格,而努力值一樣)

個體值可以check到的嗎?

作者: 雪貓    時間: 4/1/2007 08:39 PM
http://www.aucy.com:81/pokemon/nds/evo_temp.php
有齊晒唔同既進化方法
我覺得係愈早進愈好...例如太陽伊貝咁...
本身伊貝唔係特別偏特攻...如果升到一定lv先進特攻就冇2lv就升咁好(生蛋果d)
只係我既經驗....可能會錯
作者: Nidoq    時間: 4/1/2007 08:41 PM
原帖由 雪貓 於 4/1/2007 08:39 PM 發表
http://www.aucy.com:81/pokemon/nds/evo_temp.php
有齊晒唔同既進化方法
本身伊貝唔係特別偏特攻...如果升到一定lv先進特攻就冇2lv就升咁好(生蛋果d)
只係我既經驗 ...

可能會學不到一些招式的/.\
作者: 雪貓    時間: 4/1/2007 08:45 PM
全國407那隻就令我極頭痛
作者: 惡魔M仔    時間: 4/1/2007 11:52 PM
原帖由 雪貓 於 4/1/2007 20:39 發表
有齊晒唔同既進化方法
只係我既經驗 ...

那麼我想升一隻草e貝,1lv就用石把他進化會比較好?能力值方面
作者: fish    時間: 5/1/2007 04:15 AM
原帖由 惡魔M仔 於 4/1/2007 07:52 發表

那麼我想升一隻草e貝,1lv就用石把他進化會比較好?能力值方面

草伊不是用葉之石進化的= =||

能力值是會因進化而自動作出調整的,遲或早進化對能力影響不大

作者: 雪貓    時間: 5/1/2007 04:32 PM
草伊和冰伊都是在特定地方進化
除了進化石,通信,日夜親和特定地方外
還有學到特定招式,手上有特定精靈和美麗度(我想只有全國350是這樣 )都可以操縱幾時進化的

作者: yiuming    時間: 5/1/2007 06:01 PM
我想知點解我挖到寶石版成棵植物的化石
不是只有no.38的化石嗎(珍珠)
作者: Nidoq    時間: 5/1/2007 06:04 PM
原帖由 yiuming1018 於 5/1/2007 06:01 PM 發表

那麼鑽版便是甲蟲了~.~
好像還有化飛
作者: 雪貓    時間: 5/1/2007 09:05 PM
原帖由 yiuming1018 於 5/1/2007 18:01 發表

可是我在珍珠挖到化飛和兩隻寶石的化石...
作者: abc666    時間: 5/1/2007 09:08 PM
拿了全國圖鑒就可以挖到所有不是dp的化石

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2