香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 又一個問題(希望唔好咁快沉吧-.-) [打印本頁]

作者: Sonic    時間: 2/12/2006 10:21 AM
標題: 又一個問題(希望唔好咁快沉吧-.-)
最近又玩彩虹(Online Game)
但係唔知點解有時打打下會重開=.=
仲有之前VBA問題:
有時打打下VBA會有問題關掉,再開按F1彈出
Unsupport save type 0
仲連Game入面同F1既Save冇埋

有人幫幫我嗎(跪)

作者: 莫邪    時間: 2/12/2006 10:46 AM
高手才能答的問題呢
有誰自認高手?
作者: Sonic    時間: 2/12/2006 10:52 AM
= =
改回了
能答我嗎
作者: 闇風    時間: 2/12/2006 10:53 AM
原帖由 Sonic 於 2/12/2006 10:21 發表
最近又玩彩虹(Online Game)
但係唔知點解有時打打下會重開=.=
仲有之前VBA問題:
有時打打下VBA會有問題關掉,再開按F1彈出
Unsupport save type 0
仲連Game入面同F1既Save冇埋

有人幫幫我嗎(跪)

SAVE果陣唔係要和SHIFT同時按的?
作者: Sonic    時間: 2/12/2006 11:00 AM
唔係果個仲有那個?
作者: 莫邪    時間: 2/12/2006 12:07 PM
>>最近又玩彩虹(Online Game)
>>但係唔知點解有時打打下會重開=.=
什麼重開?是電腦重新開機?

>>仲有之前VBA問題:
>>有時打打下VBA會有問題關掉,再開按F1彈出
>>Unsupport save type 0
>>仲連Game入面同F1既Save冇埋
有可能是相衝,可以試試下載最新的DirectX,以確定不是它的問題。
再者,去 http://safety.live.com 使用clean up,清理垃圾及壞的註冊檔。
作者: Sonic    時間: 2/12/2006 12:15 PM
係啊,有咩解決方法?
作者: orb    時間: 2/12/2006 12:24 PM
原帖由 Sonic 於 2/12/2006 12:15 發表
係啊,有咩解決方法?

換ram /___\
作者: abc666    時間: 2/12/2006 01:26 PM
彩虹我n年前都有玩的...
很好玩~
作者: Sonic    時間: 2/12/2006 02:38 PM
當然
我下左DirectX8.1都唔掂
作者: 莫邪    時間: 2/12/2006 07:11 PM
原帖由 Sonic 於 2/12/2006 02:38 PM 發表
當然
我下左DirectX8.1都唔掂

8.1……多少年前的產物?
DirectX 9.0c End-User Runtime http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=zh-tw&FamilyID=0a9b6820-bfbb-4799-9908-d418cdeac197
不用每次更新都重新下載一次,因為那個只是一個連線程式,可以幫你下載最新的DirectX 9(應該不會有10的在XP出現)

如果是重新開機,你應該要確定一下你的系統的穩定性了。
唉,又要打多一次:
檢查硬碟問題:
我的電腦,Right Click 系統分區,選工具Tap,按立即檢查,全選兩個,確定,重新開機。
檢查系統檔案:
運行「sfc /scannow」,就會開始檢系檔的重要檔案是否被替換並換回原來的,需要系統安裝光碟。
作者: Sonic    時間: 2/12/2006 07:36 PM
離題一問
DirectX既Version會影響遊戲運作嗎?
(即係影子由正常的(9.0)變成正方形(舊)嗎?)
作者: 莫邪    時間: 2/12/2006 07:45 PM
原帖由 Sonic 於 2/12/2006 07:36 PM 發表
離題一問
DirectX既Version會影響遊戲運作嗎?
(即係影子由正常的(9.0)變成正方形(舊)嗎?)

個人認為,安裝最新版的DirectX就可以在軟體上支援最新的遊戲
作者: 果然翁。﹏。    時間: 2/12/2006 07:46 PM
彩虹
唉...
彩虹成日都會係咁(我玩過我試過)
記緊
唔好開msn
作者: Sonic    時間: 2/12/2006 08:06 PM
除左LIVE CARE做緊外其他做哂
做左會防止LAG機嗎?
作者: 鴨    時間: 2/12/2006 08:21 PM
原帖由 莫邪 於 2/12/2006 19:45 發表

個人認為,安裝最新版的DirectX就可以在軟體上支援最新的遊戲

很多東東也是要求要有最新版的...

不只是軟體這麼簡單...

換了最新總會好點...
原帖由 Sonic 於 2/12/2006 20:06 發表
除左LIVE CARE做緊外其他做哂
做左會防止LAG機嗎?

Lag機這問題你就減少一點運行中的程式或是換ram吧...
作者: Sonic    時間: 2/12/2006 08:36 PM
那換Ram是啥?
換Hard Disk?
作者: 莫邪    時間: 2/12/2006 09:13 PM
原帖由 RX78-2 於 2/12/2006 08:21 PM 發表
換了最新總會好點...

不一定,我仍在用Bitcomet 0.56
主要是看看新加的功能自己需不需要才決定升級與否,像Paint.NET我是一定會升的

原帖由 Sonic 於 2/12/2006 08:36 PM 發表
那換Ram是啥?
換Hard Disk?

Ram是實體記憶體。
For further details, please refer to :
http://en.wikipedia.org/wiki/Memory_%28computers%29n
作者: Sonic    時間: 2/12/2006 09:34 PM
搞唔掂
不過只係彈出Windows咁解

作者: marcochl    時間: 2/12/2006 10:40 PM
你試下將其中一個UNINSTALL
之後RUN 下第2 個
睇下有冇問題
另外就係你不如將你個部機既CONFIG 打出來吧
CPU:
RAM:
HDD:
M/B Chipset...
作者: Sonic    時間: 2/12/2006 10:47 PM
Uninstalld乜?
Intel(R)
Pentium(R) 4 CPU 3.000GHz
3.07 GHz
512 MB 的 RAM

作者: 莫邪    時間: 2/12/2006 11:08 PM
原帖由 Sonic 於 2/12/2006 09:34 PM 發表
搞唔掂
不過只係彈出Windows咁解

那你又說是重新開機?
給你氣死
作者: Sonic    時間: 2/12/2006 11:57 PM
係有時重開有時彈出Windows orz
作者: 霏    時間: 3/12/2006 12:25 AM
有關彩虹冒險問題,
1) DirectX 8.1 是基本要求, 以現在就快要推出Directx 10的情況下, 閣下還是快快更新既
2) 512MB RAM已經很足夠, 前提是你防毒防火牆MSNICQ都沒開
3) 閣下顯示卡如何? 會否過熱? 會否積塵? 假如是On-board則別強求了

有關VBA問題
1) 請下載最新版本, 不然很可能會出現不支援ROM Save的情形
作者: 莫邪    時間: 3/12/2006 10:39 AM
原帖由 幻將 於 3/12/2006 00:25 發表
有關彩虹冒險問題,
1) DirectX 8.1 是基本要求, 以現在就快要推出Directx 10的情況下, 閣下還是快快更新既
2) 512MB RAM已經很足夠, 前提是你防毒防火牆MSNICQ都沒開
3) 閣下顯示卡如何? 會否過熱? 會否積塵 ...

GBA Bios有關係嗎?
作者: Sonic    時間: 3/12/2006 10:58 AM
Bios沒用到
點知顯示卡是否過熱同積塵?
我既VBA已經係VBALINKV1.8
作者: 莫邪    時間: 3/12/2006 11:32 AM
原帖由 Sonic 於 3/12/2006 10:58 發表
Bios沒用到
點知顯示卡是否過熱同積塵?
我既VBA已經係VBALINKV1.8

開機箱看囉,拿個東西掃掃,千萬別沾水。
作者: 霏    時間: 3/12/2006 02:31 PM
原帖由 莫邪 於 3/12/2006 10:39 發表

GBA Bios有關係嗎?

或許... 但是我不懂這個...

但是與Save Type有關的話,
可能是與這些設定有關?

登錄/註冊後可看大圖

另外官網指病毒也會引起VBA異常的
作者: Sonic    時間: 7/12/2006 10:13 PM
掃過冇毒呀......
用Speed鍵會影響嗎?

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2