香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 颱風-西馬侖 [打印本頁]

作者: 闇風    時間: 1/11/2006 07:15 AM
標題: 颱風-西馬侖
各氣象網的預測圖:

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

颱風西馬侖
西馬侖現時中心最高持續風力為每小時157公里,中心最低海平面氣壓為954百帕,為一颱風。西馬侖對流旺盛,低層環流中心組織相當完整,系統螺旋性良好,有一中心集雲區,一雲捲風眼已經於中心重新形成,西馬侖整體組織頗佳。現時西馬侖位於南海中部上,該地區垂直風切變微弱、北部較強,高空輻散良好,海面溫度為攝氏27-29度。預料西馬侖在有利環境下,在24小時內將以低於氣候平均值增強。24小時以後,一股東北季風相關的大陸性乾空氣將入侵系統,屆時西馬侖將持續減弱。預料在72小時後,西馬侖將會於廣東登陸,並於96-120小時內消散。
西馬侖現時的八級烈風範圍半經為約200公里,十級暴風範圍半徑為約100公里,十二級颶風半徑為約65公里。
位於海南島和西北太平洋中部的副熱帶高壓脊形成鞍型場,令西馬侖移動速度減慢。西馬正位 西北太平洋副熱帶高壓脊之西沿,受到脊場的偏南氣流所引導,預料系統向北或西北偏北方移動,初時移動緩慢。在72小時以後,西馬侖移至副熱帶高壓脊的西北沿,屆時系統受到脊場及西風帶的共同引導下,向東北移動,並於內陸消散。
預料未來兩天香港受到大陸反氣旋與西馬侖之間的較大氣壓梯度的影響下,香港風勢將會達強風程度。

你地點睇?

作者: orb    時間: 1/11/2006 11:17 AM
It has just turned the arrow toward HK.....
作者: 果然翁。﹏。    時間: 1/11/2006 02:53 PM
佢一定會吹黎香港
(請勿相天文台同我 我地d野唔準 )
作者: pichu    時間: 1/11/2006 04:30 PM

登錄/註冊後可看大圖

西馬侖is so exciting.jpg
作者: 柳絮仙    時間: 1/11/2006 04:32 PM
原來叉包就係西馬侖
想不到呢
作者: 魔術師Chikorita    時間: 1/11/2006 04:33 PM
柳(兄?)的電腦還是有問題......
作者: 柳絮仙    時間: 1/11/2006 04:37 PM
可能吧..但點看也好@~~
我也不想佢打過黎^^
作者: Stefan    時間: 1/11/2006 05:24 PM
原帖由 pichu 於 1/11/2006 16:30 發表

登錄/註冊後可看大圖

西馬侖is so exciting.jpg

JTWC的預告一向exciting
作者: 柳絮仙    時間: 1/11/2006 06:35 PM
樓上既用語..也未免太有意吧~~
我唔明呀^^
作者: pichu    時間: 1/11/2006 06:59 PM
原帖由 Stefan 於 1/11/2006 17:24 發表

JTWC的預告一向exciting

可能會直吹香港->廣州->武漢->石家莊->北京
JTWC將預料其在陸上增強

原帖由 柳絮仙 於 1/11/2006 18:35 發表
樓上既用語..也未免太有意吧~~
我唔明呀︿︿

不能不說你潮左-.-

有冇發覺JTWC好like連去香港~XD

作者: Stefan    時間: 1/11/2006 08:08 PM
原帖由 pichu 於 1/11/2006 18:59 發表

可能會直吹香港->廣州->武漢->石家莊->北京
JTWC將預料其在陸上增強

不能不說你潮左-.-

今年最少有珍珠、西馬侖吧XD
作者: 柳絮仙    時間: 1/11/2006 09:51 PM
那麼香港應該算係比較有野好玩既一年~~
作者: 鴨    時間: 1/11/2006 09:55 PM
原帖由 pichu 於 1/11/2006 18:59 發表

可能是為了要令香港人再度失望才連上的~XD
作者: sy    時間: 1/11/2006 10:06 PM
八號風球不是被取消了嗎?
作者: 闇風    時間: 1/11/2006 10:35 PM
原帖由 sy 於 1/11/2006 22:06 發表
八號風球不是被取消了嗎?

放心,今次又會得三號風球姐~

登錄/註冊後可看大圖

作者: pichu    時間: 1/11/2006 10:51 PM
個個發打風夢@@
a_a

現 時 本 港 受 到 西 馬 侖 及 東 北 季 候 風 的 共 同 影 響 , 離 岸 海 域 及 高 地 吹 強 風 , 間 中 達 烈 風 程 度 。 市 民 切 勿 鬆 懈 。

中肯a_a

作者: Stefan    時間: 1/11/2006 10:59 PM
原帖由 pichu 於 1/11/2006 22:51 發表
個個發打風夢@@
a_a

中肯a_a

登錄/註冊後可看大圖

好吧,JTWC又一次「轉呔」了XD
作者: pichu    時間: 1/11/2006 11:01 PM
JTWC的工作人員是不是隔一會就輪班?
每個人都要畫不同的出來
而且
只要把隨意點的點點連起就算@@
作者: 闇風    時間: 2/11/2006 06:39 AM
原帖由 Stefan 於 1/11/2006 22:59 發表

登錄/註冊後可看大圖

好吧,JTWC又一次「轉呔」了XD

^^個誤認圈咁大,佢不如唔好畫~
作者: 果然翁。﹏。    時間: 2/11/2006 02:56 PM
只想問一句
天文台報導的天氣準嗎
作者: 闇風    時間: 2/11/2006 05:06 PM
原帖由 果然翁。﹏。 於 2/11/2006 14:56 發表
只想問一句
天文台報導的天氣準嗎

派比安發三號風球準唔準呀?
作者: orb    時間: 2/11/2006 06:56 PM
個颱風就在原地慢慢消失的機會很大 <講笑的
作者: 闇風    時間: 2/11/2006 10:48 PM
原帖由 EnTaSIa 於 2/11/2006 18:56 發表
個颱風就在原地慢慢消失的機會很大 <講笑的

你講既都有可能~
作者: 柳絮仙    時間: 2/11/2006 10:51 PM
講真的..
我們不及車車咁多認識~~
我地只可估計~
但點睇佢都應該唔會正面打黎~~
作者: ben    時間: 2/11/2006 11:06 PM
原帖由 jasonho1994 於 2/11/2006 17:06 發表

派比安發三號風球準唔準呀?

這是政治問題
作者: orb    時間: 3/11/2006 09:36 PM
原帖由 jasonho1994 於 2/11/2006 22:48 發表

你講既都有可能~

以我單薄的知識出言:

TropicalCyclone不是應在水上會加強的嗎...

///幾好玩bor@@香 港 時 間 卅位 置 卅熱 帶 氣 旋 類 別 卅最 高 持 續 風 速2006 年 11 月 04 日 17 時北 緯 15.6 度東 經 115.1 度熱帶風暴每小時 75 公里2006 年 11 月 05 日 17 時北 緯 14.4 度東 經 113.4 度熱帶低氣壓每小時 56 公里2006 年 11 月 06 日 17 時北 緯 13.5 度東 經 112.0 度熱帶低氣壓每小時 47 公里

作者: 艾    時間: 4/11/2006 12:44 AM
原帖由 jasonho1994 於 2/11/2006 06:39 發表

^^個誤認圈咁大,佢不如唔好畫~

廢話

如果冇誤差就唔叫預報

唔知當時既大氣環境複雜就唔好發表偉論了

原帖由 EnTaSIa 於 3/11/2006 21:36 發表
以我單薄的知識出言:
TropicalCyclone不是應在水上會加強的嗎...

///幾好玩bor@@香 港 時 間 卅位 置 卅熱 帶 氣 旋 類 別 卅最 高 持 續 風 速2006 年 11 月 04 日 17 時北 緯 15.6 度東 經 115. ...

有水是未必會加強的

要有水才有增強

11月了,水溫低及乾燥的情況下,熱能提供少,變相即冇水氣

系統缺乏水氣的情況,加上風切變強烈就會有一種睇落去被陰乾 / 抽乾水的現象,即減弱消散

作者: 柳絮仙    時間: 4/11/2006 08:15 AM
睇黎除左車車之外上面既颱風都可以同宜家既西馬(倫)比賽=,=
作者: 闇風    時間: 4/11/2006 06:45 PM
原帖由 颱風溫黛 於 4/11/2006 00:44 發表

廢話

如果冇誤差就唔叫預報

唔知當時既大氣環境複雜就唔好發表偉論了

有水是未必會加強的

要有水氣才有增強

11月了,水溫低及乾燥的情況下,熱能提供少,變相即冇水氣

系統缺 ...

佢畫到成個南海咁大..................
作者: pichu    時間: 4/11/2006 10:11 PM
原帖由 jasonho1994 於 4/11/2006 18:45 發表

佢畫到成個南海咁大..................

now not
作者: 闇風    時間: 5/11/2006 07:24 AM
原帖由 pichu 於 4/11/2006 22:11 發表

now not

已bye bye

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2