香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 有關溫習和被家長罵的兩條問題... [打印本頁]

作者: 3DS之子    時間: 1/10/2006 11:40 AM
標題: 有關溫習和被家長罵的兩條問題...
請問你們有溫習的習慣嗎?每天溫習多久?
----------------------------------------------------------
請問,當你們被家長罵的時候,他們所說的第一句是什麼?
是不是(衰仔,成日掛住打機...),我說得對嗎?
作者: 柳絮仙    時間: 1/10/2006 11:44 AM
溫習呀...
我通常考試前先溫=.=
今年會係前一卅兩個星期開始
====================
唔係..一般係話
你呀..唔好我話你..你串我呀~~
你無野勁..就得呢樣勁
作者: 3DS之子    時間: 1/10/2006 11:49 AM
原帖由 柳絮仙 於 1/10/2006 11:44 發表
溫習呀...
我通常考試前先溫=.=
今年會係前一卅兩個星期開始
====================
唔係..一般係話
你呀..唔好我話你..你串我呀~~
你無野勁..就得呢樣勁

我都是...(除了返補習社)
那麼你在平時做完功課之後會幹什麼?打機?看書?還是...?
那麼他們有沒有說過(衰仔,成日掛住打機...)這句?
作者: 柳絮仙    時間: 1/10/2006 12:24 PM
成日掛住打機呢句...佢同呀ba多d~~
平時做完巧課就要為第二日上課做預習同埋要溫下..(上補習社..有米哦=,=
作者: 莫邪    時間: 1/10/2006 01:23 PM
三年前,考試也沒溫書
現在,正在改變中
作者: 3DS之子    時間: 1/10/2006 02:32 PM
原帖由 莫邪 於 1/10/2006 13:23 發表
三年前,考試也沒溫書
現在,正在改變中

三年前,考試也沒溫書
>>>考試也沒溫書...那麼當時的成績好嗎?你認為溫習與不溫習對考試成績的影響大不大?
作者: secret    時間: 1/10/2006 02:44 PM
兩種溫習態度:

自己喜歡的科目------不但每天溫習,更會預習(e.g. PCB)
自己不喜歡的科目------不到考試不予理會XD (e.g. Chi. History)

以上是本人十分不要得的溫習方法XD
作者: 3DS之子    時間: 1/10/2006 03:28 PM
原帖由 secret 於 1/10/2006 14:44 發表
兩種溫習態度:

自己喜歡的科目------不但每天溫習,更會預習(e.g. PCB)
自己不喜歡的科目------不到考試不予理會XD (e.g. Chi. History)

以上是本人十分不要得的溫習方法XD

對,對於自己喜歡的科目,我都會預習,不過溫習就沒有...
我不到考試或不是在補習社都不會溫習...
作者: 柳絮仙    時間: 1/10/2006 09:29 PM
講真中意既科..我都有信心考好..只係d文言文同古典詩詞唔熟..要否..高分就在望
=============================
討厭既科可真不少~~
不過我中意要記既科我就幾中意..
d老師話chi.hist.唔洗溫..只要明個道理就得..好多同學因為咁就死了係呢科
==============================
我要被人串我先去溫既~~
今年免了
作者: acb    時間: 2/10/2006 08:17 AM
除了補習外...我是不會"主動"溫習的

關於自己喜歡的科目....都會在exam....test之前的一兩星期才溫....

==============================

阿媽會話..."唉......你係咪應該檢討下呢.....再唔考好d遲早封住你部電腦.."
作者: 果然翁。﹏。    時間: 2/10/2006 02:47 PM
我冇溫書(上課留心d算)
---------------------------------
佢地第一句一定講
打咩機丫,,,溫書la
===============
每個學生都唔想有考試呢樣野
作者: 魔術師Chikorita    時間: 2/10/2006 02:53 PM
原帖由 果然翁。﹏。 於 2/10/2006 02:47 PM 發表
我冇溫書(上課留心d算)
---------------------------------
佢地第一句一定講
打咩機丫,,,溫書la
===============

上課留心這東東愈高form愈難(歎)
作者: 綿羊    時間: 2/10/2006 03:00 PM
原帖由 果然翁。﹏。 於 2/10/2006 14:47 發表

膚淺

作者: 3DS之子    時間: 2/10/2006 04:18 PM
原帖由 魔術師Chikorita 於 2/10/2006 14:53 發表

上課留心這東東愈高form愈難(歎)

絕對同意...不過原因何在,就不知道...你知道嗎?
作者: 波尤    時間: 2/10/2006 04:31 PM
原帖由 NDS之子 於 2/10/2006 16:18 發表

相信係因為人大左日日都要番學日日都要上課日日都要坐係張桌

沒有好似小一果時咩都唔知咩都好奇,老師叫做就做~
作者: 柳絮仙    時間: 2/10/2006 05:07 PM
如果上補習就可以考到大學..咁你到左大學一定死~~
作者: pichu    時間: 2/10/2006 05:11 PM
失敗的我只會看心情而溫習@@"

有可能有人罵我嗎?~XD

考試其實係我想要既野...
冇考試你一定唔會再想返學
雖然都係唔知學埋咩鬼野
但係出到黎都仲有張證書曬下命
作者: 魔術師Chikorita    時間: 2/10/2006 05:38 PM
原帖由 NDS之子 於 2/10/2006 04:18 PM 發表

拉絲﹕是因為連老師說什麼都聽不到
(魔某﹕想聽的話就一定聽得到)
作者: 果然翁。﹏。    時間: 2/10/2006 06:06 PM
上課問多兩三句咪得lo
咁仲要溫書
作者: kennyyu    時間: 2/10/2006 08:15 PM
我係考試前一日溫要考既個一科…如此類推
平時都賴得溫
寧願訓覺
由於自我控制得好
所以阿爸阿媽都唔會太過管我
屋企好自由
作者: 柳絮仙    時間: 2/10/2006 10:22 PM
所謂我地學校傻傻地
個個星期都要test
呢d野計分既=,=
作者: Diver    時間: 2/10/2006 10:32 PM
原帖由 柳絮仙 於 2/10/2006 10:22 PM 發表
所謂我地學校傻傻地
個個星期都要test
呢d野計分既=,=

你是真矢那班嗎= =''
個個星期都要Test...在HK平常的是
作者: 3DS之子    時間: 2/10/2006 10:41 PM
原帖由 柳絮仙 於 2/10/2006 17:07 發表
如果上補習就可以考到大學..咁你到左大學一定死~~

你是在說我嗎?
作者: 柳絮仙    時間: 3/10/2006 06:33 PM
大學唔係淨計架..
我有個親戚大我12同xx年..佢地都上過..
同我講..你咁補無用架
上大學係要明點解..
同點計係無用 明未!?
天音:你好勁!串人!找雷公打死你

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2