香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 有一個問題!!! [打印本頁]

作者: ying_k926    時間: 25/9/2006 09:55 AM
標題: 有一個問題!!!
各位,

小弟正想買NDSL同Pokemon 鑽石,

不過有多問題.....

NDSL就已經完全清楚!!

不過對於NDS的遊戲卡都仲有個問題!!!

仲記得以前的Pokemon GB/GBC/GBA 遊戲帶儲存要用一粒水銀電的,

即使正版的耐用度很好,但最後還是會因為冇電而失去的儲存,

所以在玩的時間都總會很慳的儲存,

但而家的NDS遊戲卡還有這個情況出現嗎??

而家的還是用電的方式還是已經用類似記憶卡(如:SD卡)的記憶方法(即是可以無限儲存)???

希望各位可以解答我的問題!!>﹏<"

如有打錯字的話,敬請原諒!!!
作者: EternalLove    時間: 25/9/2006 04:05 PM
你在yahoo搜尋到的解釋將會比這任何會員的答案更好
作者: 棠    時間: 25/9/2006 04:12 PM
我搵唔到=.=
你可唔可以比條LINE黎
作者: EternalLove    時間: 25/9/2006 05:01 PM
你去打NDS,會有答案
作者: yin229    時間: 25/9/2006 06:08 PM
但係搵黎搵去都搵唔到~nds遊戲卡既事=.=
作者: ying_k926    時間: 25/9/2006 06:19 PM
我搵到呀!!!

『NDS既SAVE係要用SAVE電。不過NDS發售至今﹐也不大聽見有人需要換電。
要換的話﹐一般GAME售賣店應該有。』佢有一段係咁講囉!!!

Link(轉自):http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006040901663
作者: K龍    時間: 25/9/2006 06:33 PM
xxxx (xxxxxxx) 說:咁細餅帶放得到電我話你勁
xxxx (xxxxxxx) 說:那個才是正確的? <--見過nds帶的構造了
xxxx (xxxxxxx) 說:ONLY HV A 晶片

謎之對話
作者: ying_k926    時間: 25/9/2006 06:37 PM
我都覺得佢而家設計到咁應該都係唔駛用電save架啦~~

同埋咁細真係放唔到電~~除非佢而家用好細粒果種~~
作者: dannyabc    時間: 25/9/2006 07:07 PM
標題: 回復 #1 ying_k926 的帖子
聽說
gba game(正版)是用晶片來save and not easy to lost the
record!!

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2