香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 教我點 trap BT 血翼.. (玩 nb 者請進..) [打印本頁]

作者: 夢幻蔚藍    時間: 13/7/2006 08:10 PM
標題: 教我點 trap BT 血翼.. (玩 nb 者請進..)
好 BT 呀佢.. 玩雙刀!!!!!!!!!!!
你地幫我睇下佢o的配招..   再教我點 trap 佢oY.. 唔該~

龍舞 + 大字燒 + 崩石 + 地震

( P.S. 我一直以為醒冰可以威脅到人地隻血翼.. 但點知原來佢仲有 rock slide..恐怕連雷鳥都唔係佢既對手... 呢隻東東簡直就好似未逢敵手咁... 唔通連一隻可以 against 佢的 PM 都冇= = )

作者: ting    時間: 13/7/2006 09:04 PM
SWAMPERT
龍舞一次唔夠swampert打
作者: fish    時間: 13/7/2006 09:11 PM
沒有taunt的salmence...除swampert外,還有很多呢...如kingdra....佢dd左一次用earthquake殺不了他的...
我記得以前我用過雷鳥打佢...我之前有sub....我一個醒冰 A___A||  (未dd rock slide一下kill不到zapdos的)

and..解了20..太好了,可以呃post XD
作者: ting    時間: 13/7/2006 09:18 PM
CLAYDOL...
FLYGON...
SALAMENCE WITHOUT  FLYING MOVE IS JUST A JOKE
作者: PlayerSaber    時間: 13/7/2006 09:34 PM
原帖由 夢幻蔚藍 於 13/7/2006 20:10 發表
好 BT 呀佢.. 玩雙刀!!!!!!!!!!!
你地幫我睇下佢o的配招..   再教我點 trap 佢oY.. 唔該~

龍舞 + 大字燒 + 崩石 + 地震

( P.S. 我一直以為醒冰可以威脅到人地隻血翼.. 但點知原來佢仲有 rock slide..恐 ...

沒有屬性修正招..........
可以試玩玩下雨的Kingdra
作者: ting    時間: 13/7/2006 09:35 PM
偶認為樓主說得太誇張了...
4倍....
作者: anteater    時間: 13/7/2006 10:57 PM
原帖由 (ABC)ting 於 13/7/2006 21:18 發表
CLAYDOL...
FLYGON...
SALAMENCE WITHOUT  FLYING MOVE IS JUST A JOKE

正解,沒有覺醒飛的血翼飛龍差了不少...

血翼飛龍叫厲害,那麼巨大甲獸、鋼蟹算什麼?
隨便上個水系都不會怕岩崩。(你上貝貝龍我沒話說...)
先弄清楚一下,雷鳥絕對比血翼強。
作者: 夢幻蔚藍    時間: 13/7/2006 11:27 PM
沒有taunt的salmence...除swampert外,還有很多呢...如kingdra....佢dd左一次用earthquake殺不了他的...
我記得以前我用過雷鳥打佢...我之前有sub....我一個醒冰 A___A||  (未dd rock slide一下kill不到zapdos的)

and..解了20..太好了,可以呃post XD

<<salmence 龍舞一次.. 我隻雷鳥還是死掟啦.. 只是換入雷鳥的那一個回合就已經足夠讓牠龍舞一次.. 我成隊 team 全部玩速.. 活生生給佢一抄六 orz ><

SWAMPERT
龍舞一次唔夠swampert打
<<這個不錯.. 考慮用牠.. 謝了 ^^

CLAYDOL...
FLYGON...

<<地震同醒飛的威力差不多.. 放棄它改玩 rock slide 可以增加打擊面.. 專 trap 雷鳥等飛種... (偶已見過不少大多人遇血翼 & 鯉魚龍都會換雷鳥.. 十成九因為公式效應.. o的人才會改寫命運吧 = =)

我記得以前我用過雷鳥打佢...我之前有sub....我一個醒冰 A___A||  

<<託你做的好事... 搞到宜家o的 salmence 鬼咁醒目..見到雷鳥即刻換 PM.. 人地才不會那麼容易給你招醒冰 trap 死呢..  順帶一提.. 雷鳥配醒冰已是一招公式廢物.. 過時了.. = =)

偶認為樓主說得太誇張了...
<<對於我隊 team 來說.. 如果牠連一招也幹不掉我.. 不誇張才怪呢 - -  根本就是吃不消了~!

正解,沒有覺醒飛的血翼飛龍差了不少...

血翼飛龍叫厲害,那麼巨大甲獸、鋼蟹算什麼?
隨便上個水系都不會怕岩崩。(你上貝貝龍我沒話說...)
先弄清楚一下,雷鳥絕對比血翼強。

<<血翼飛龍, 巨大甲獸 & 鋼蟹 這三隻東東性質不同.. 怎比較也沒意義..
反而單比雷鳥同血翼的話.. 始終龍舞過的血翼比較佔優...
至於水系.. 如果有換入的必要.. 恐怕牠們未必能勝任..
這難道要因牠的一次龍舞.. 而白白犧牲一隻 PM 嗎??
作者: PlayerSaber    時間: 13/7/2006 11:29 PM
<<血翼飛龍, 巨大甲獸 & 鋼蟹 這三隻東東性質不同.. 怎比較也沒意義..
這難道要因牠的一次龍舞.. 而白白犧牲一隻 PM 嗎??

>>>難道Taunt鋰魚龍不要醒飛要醒岩? XD~~
作者: 魔術師Chikorita    時間: 13/7/2006 11:36 PM
說了這麼久,還是你的team出了問題
怎樣的攻擊型也要有盾吧
作者: fish    時間: 13/7/2006 11:44 PM
<<託你做的好事... 搞到宜家o的 salmence 鬼咁醒目..見到雷鳥即刻換 PM.. 人地才不會那麼容易給你招醒冰 trap 死呢..  順帶一提.. 雷鳥配醒冰已是一招公式廢物.. 過時了.. = =)

爆....自這次後偶沒用Ubers了...and不要賴哂我 ()

and..全速攻的話我無話可啜=3=||

入盾吧...不過不要入入下入了太多盾盾....否則會變成第2個我了XD  (被盾PM拉著...跑不了XD)
作者: 夢幻蔚藍    時間: 13/7/2006 11:46 PM
難道Taunt鋰魚龍不要醒飛要醒岩? XD~~

<<Er... 那要看你的膽量了.. 當你隻鯉魚龍遇雷鳥時.. 手頭上只得醒飛一招.. 那你可能會較容易怯場.. 如果要換人.. 可能會比人反 trap.. 或者浪費了之前的強化..
如果不想比人強迫換人.. 配招就要配得全面一點.. ie. 可以 against 容易令人怯場的 PM.. 以延續強化..  例如血翼用 rock slide KO 雷鳥.. 龍舞還是可以繼續使用吧...
作者: 夢幻蔚藍    時間: 13/7/2006 11:50 PM
爆....自這次後偶沒用Ubers了...and不要賴哂我 ()

and..全速攻的話我無話可啜=3=||

入盾吧...不過不要入入下入了太多盾盾....否則會變成第2個我了XD  (被盾PM拉著...跑不了XD)

<<單是入盾沒有什麼問題.. 但盾牌 + doctor 就比較麻煩.. 我使用不了... = =

說了這麼久,還是你的team出了問題
怎樣的攻擊型也要有盾吧

<< 變相算是一種盾牌嗎 ??

作者: anteater    時間: 13/7/2006 11:54 PM
原帖由 夢幻蔚藍 於 13/7/2006 23:27 發表
我記得以前我用過雷鳥打佢...我之前有sub....我一個醒冰 A___A||  (未dd rock slide一下kill不到zapdos的) ...

成隊 team 全部玩速,這就是你team有問題了,能夠把全攻型的隊用好的高手寥寥無幾。

覺醒飛的打擊面就不高了?岩崩沒增加什麼打擊面,減少的卻是威力。
沒有公式廢物這回事,別人看不透你的招只能說他功夫不到家。
再說,雷鳥用覺醒草是標配,用覺醒冰卻是笑話...沒考慮過覺醒冰的某人路過。

拿單比來說這是你未能總觀全局,高移鋼蟹被禁了多年,血翼也沒被禁過什麼,這就夠了。

龍舞過的血翼當然佔優,雷鳥浪費了一回合進場的說。
雷鳥先替身了,血翼進來卻是被虐 - -

如果你認為會冷凍光束的水系都嚇不走血翼,那麼血翼是禁獸了。
給血翼輕鬆地龍舞就是一種戰術上的失誤,不被滅隊就很好了。
作者: 幻藍    時間: 14/7/2006 12:07 AM
miltank已經可以封死這隻沒有brick break的東東
防稍高的pm(such as swampert)一下之內是不會死的
何況fireblast+eq+rs對swampert是有盲點的配招(eq威力不足)
作者: sapphire    時間: 14/7/2006 12:53 PM
原帖由 PlayerSaber 於 13/7/2006 23:29 發表
難道Taunt鋰魚龍不要醒飛要醒岩? XD~~

現在也有不少邪惡的人為配上了(岩)......
畢竟地+岩比地+飛的打擊面好......
作者: 夢幻蔚藍    時間: 14/7/2006 06:46 PM
miltank已經可以封死這隻沒有brick break的東東
防稍高的pm(such as swampert)一下之內是不會死的
何況fireblast+eq+rs對swampert是有盲點的配招(eq威力不足)

<<呢隻做盾都算唔錯既.. 雖然特防低.. 但勝在有特性修正.. 特別耐火.. XD

現在也有不少邪惡的人為配上了(岩)......
畢竟地+岩比地+飛的打擊面好......

<< 有時我覺得 rock slide 好幾惡搞下.. 雖然不是百分百命中..
但可以博憺怯都算唔錯咁啦 XD
作者: 暴叔    時間: 15/7/2006 02:29 PM
原帖由 PlayerSaber 於 13/7/2006 23:29 發表
這難道要因牠的 ...

我見過一隻有醒覺的Gyarados, 不過唔係醒flying...

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2