香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 雷神一問 [打印本頁]

作者: ken_030165    時間: 29/5/2006 07:53 PM
標題: 雷神一問
比卡焦用果個雷珠生左比超之後會唔會無左個裝備??
作者: 許願星    時間: 29/5/2006 08:00 PM
應該唔會...
只是裝左野傳機後進化的會無左個裝備
e.g.牛蛙君...
作者: 許願星    時間: 29/5/2006 08:05 PM
原帖由 ken_030165 於 29/5/2006 19:53 發表
比卡焦用果個雷珠生左比超之後會唔會無左個裝備??

比卡超裝個雷珠後生的比超有咩特別??
好似係咪有招新招??
作者: nikefootball    時間: 29/5/2006 08:11 PM
原帖由 許願星 於 29/5/2006 08:05 PM 發表

比卡超裝個雷珠後生的比超有咩特別??
好似係咪有招新招??

有雷神
雷神 Volt Tackle  120攻 100%命中 15PP
效果: 給予對象的傷害,自己亦承受1/3
作者: 炎之帝    時間: 29/5/2006 08:28 PM
雷珠係咩??
有冇圖睇??
如何得到??
作者: nikefootball    時間: 29/5/2006 08:33 PM
原帖由 炎之帝 於 29/5/2006 08:28 PM 發表
雷珠係咩??
有冇圖睇??
如何得到??

野生比卡超(只限RSE)身上5%取得

作者: 古.比    時間: 29/5/2006 08:36 PM
原帖由 炎之帝 於 29/5/2006 20:28 發表
雷珠係咩??
有冇圖睇??
如何得到??

e度應該有圖看http://hk.msnusers.com/pokemonlibrary/page120.msnw
雷珠係

登錄/註冊後可看大圖

起比卡超個度有5%拿度.
作者: 許願星    時間: 29/5/2006 08:37 PM
原帖由 nikefootball 於 29/5/2006 20:11 發表

有雷神
雷神 Volt Tackle  120攻 100%命中 15PP
效果: 給予對象的傷害,自己亦承受1/3

雷神和轟天雷都差不多...
1個命中低dd..1個自己會承受1/3...
作者: 許願星    時間: 29/5/2006 08:38 PM
原帖由 古.比 於 29/5/2006 20:36 發表

e度應該有圖看http://hk.msnusers.com/pokemonlibrary/page120.msnw
雷珠係http://aucy.com/pokemon/gba/item/FL/light-ball.gif
起比卡超個度有5%拿度.

我捉左30隻都冇
30*0.05=1.5 ......
只得果實......
作者: latios    時間: 29/5/2006 08:43 PM
原帖由 許願星 於 29/5/2006 20:37 發表

雷神和轟天雷都差不多...
1個命中低dd..1個自己會承受1/3...

以比卡超佢地ge耐力
一下轟天雷打唔中已經死得
係咪都會比人一招ko
倒不如拿d hp用黎出雷神
作者: 許願星    時間: 29/5/2006 08:58 PM
原帖由 latios 於 29/5/2006 20:43 發表

以比卡超佢地ge耐力
一下轟天雷打唔中已經死得
係咪都會比人一招ko
倒不如拿d hp用黎出雷神

又係bo..佢本身hp低...扣都唔扣得幾多...
如果用雷剋唔到人,改用破壞光束會唔會好d呀??
作者: latios    時間: 29/5/2006 09:05 PM
原帖由 許願星 於 29/5/2006 20:58 發表

又係bo..佢本身hp低...扣都唔扣得幾多...
如果用雷剋唔到人,改用破壞光束會唔會好d呀??

比卡超物攻太低...
用破光一d用都冇
連雷玉果*2特攻都冇咪

雷超另計
作者: 許願星    時間: 29/5/2006 09:09 PM
原帖由 latios 於 29/5/2006 21:05 發表

比卡超物攻太低...
用破光一d用都冇
連雷玉果*2特攻都冇咪

雷超另計

為什麼雷超另計??
雷超一定勁過比卡超bo...
作者: latios    時間: 29/5/2006 09:13 PM
原帖由 許願星 於 29/5/2006 21:09 發表

為什麼雷超另計??
雷超一定勁過比卡超bo...

玩特攻的話
比卡超絕對好過雷超
作者: nikefootball    時間: 29/5/2006 09:16 PM
原帖由 latios 於 29/5/2006 09:13 PM 發表

玩特攻的話
比卡超絕對好過雷超

雖然比卡超+雷珠特攻高過雷超
但雷超整體好過比卡超
所以建意用雷超
作者: 許願星    時間: 29/5/2006 09:31 PM
原帖由 latios 於 29/5/2006 21:13 發表

玩特攻的話
比卡超絕對好過雷超

唔通淨係玩特攻就唔俾佢進咩...
都幾玩野...我都試試比一比比卡和雷超的特攻!!
作者: latios    時間: 29/5/2006 09:34 PM
原帖由 許願星 於 29/5/2006 21:31 發表

唔通淨係玩特攻就唔俾佢進咩...
都幾玩野...我都試試比一比比卡和雷超的特攻!!

一d都唔玩野
兩隻都係速攻pm
冇需要理會雙防同hp
雷超比比卡超多22速
速度的確對速攻pm係首選條件
但係為左呢22速,冇左114特攻
其實雷超一招ko對手係幾難下的
但係比卡超用雷神秒殺對手根本唔難
作者: nikefootball    時間: 29/5/2006 09:38 PM
原帖由 latios 於 29/5/2006 09:34 PM 發表

一d都唔玩野
兩隻都係速攻pm
冇需要理會雙防同hp
雷超比比卡超多22速
速度的確對速攻pm係首選條件
但係為左呢22速,冇左114特攻
其實雷超一招ko對手係幾難下的
但係比卡超用雷神秒殺對手根本唔難

但係呢22速可能係致勝關鍵wor......
萬一速唔夠快,可能比人一招打死
比卡超雙防已得低,再慢ga話真係一招喪......
作者: latios    時間: 29/5/2006 09:39 PM
原帖由 nikefootball 於 29/5/2006 21:38 發表

但係呢22速可能係致勝關鍵wor......
萬一速唔夠快,可能比人一招打死
比卡超雙防已得低,再慢ga話真係一招喪......

進左化ge雷超唔見得好好多
一招極常見ge地震都係會秒殺佢
作者: 許願星    時間: 29/5/2006 09:45 PM
原帖由 latios 於 29/5/2006 21:39 發表

咁電系的乾脆用雷鳥吧...
125特攻...100速...
飛行系不俾地面系攻擊
換言之佢的電屬性已無弱點..
要就飛行系剋佢...
雷系的強者(佢係聖鳥呀嘛)
作者: nikefootball    時間: 29/5/2006 09:45 PM
原帖由 latios 於 29/5/2006 09:39 PM 發表

起碼好過比佢雙防低D ga比卡超啊!
同人對打時要樣樣都平均
唔可以只重視一面
如果比卡超打地系PM咪死,只用特攻
但進左雷超後攻變強左,可用攻招
作者: latios    時間: 29/5/2006 09:48 PM
原帖由 nikefootball 於 29/5/2006 21:45 發表

起碼好過比佢雙防低D ga比卡超啊!
同人對打時要樣樣都平均
唔可以只重視一面
如果比卡超打地系PM咪死,只用特攻
但進左雷超後攻變強左,可用攻招

低種的速攻pm唔需要理會雙防同hp吧= =
作者: nikefootball    時間: 29/5/2006 09:52 PM
原帖由 latios 於 29/5/2006 09:48 PM 發表

如果唔理雙防同hp,就要注重攻擊
但比卡超特攻得雷招炸
http://pokemon.aucy.com/gba/pokemon.php?on=25
攻好低,得50,用攻招自殺=.=
雷超攻有90,攻招款式多過比卡超,實力過平均過比卡超
http://pokemon.aucy.com/gba/pokemon.php?on=26
作者: 冰嘯    時間: 29/5/2006 09:52 PM
原帖由 latios 於 29/5/2006 21:48 發表

基本上用得雷神比卡超都預左隨時被人秒殺
作者: latios    時間: 29/5/2006 09:53 PM
原帖由 nikefootball 於 29/5/2006 21:52 發表

如果唔理雙防同hp,就要注重攻擊
但比卡超特攻得雷招炸
http://pokemon.aucy.com/gba/pokemon.php?on=25
攻好低,得50,用攻招自殺=.=
雷超攻有90,攻招款式多過比卡超,實力過平均過比卡超
http://pokemo ...

比卡超的配招為
雷神+電光石火+保護+覺醒之力
作者: nikefootball    時間: 29/5/2006 09:57 PM
原帖由 latios 於 29/5/2006 09:53 PM 發表

比卡超的配招為
雷神+電光石火+保護+覺醒之力

比卡超得50攻,用電光石火好似冇用
保護捱唔到好多時間
雷超的配招為:
十萬伏特+醒覺之力+爆瓦片+電磁波
作者: latios    時間: 29/5/2006 09:59 PM
原帖由 nikefootball 於 29/5/2006 21:57 發表

比卡超得50攻,用電光石火好似冇用
保護捱唔到好多時間
雷超的配招為:
十萬伏特+醒覺之力+爆瓦片+電磁波

電光石火係用作破忍耐戰術
保護主要係2vs2用
如果1vs1就用返10萬伏特吧
作者: nikefootball    時間: 29/5/2006 10:06 PM
原帖由 latios 於 29/5/2006 09:59 PM 發表

保護主要係2vs2用
如果1vs1就用返10萬伏特吧

用保護連續使用成功率會下降,捱唔到好多時間
如果用雷神會減HP,果時如果人地係後攻又打正比卡超實死
不如用替身後用雷神鍾好
作者: latios    時間: 29/5/2006 10:14 PM
原帖由 nikefootball 於 29/5/2006 22:06 發表

用保護連續使用成功率會下降,捱唔到好多時間
不如用替身後用雷神鍾好

2vs2用保護
是靠另一隻pm打
1個回合已經足夠
主要都係睇使用宿ge先讀技術

<<<就算雷神唔扣自己hp,比卡超比人打一樣會死
作者: nikefootball    時間: 29/5/2006 10:18 PM
原帖由 latios 於 29/5/2006 10:14 PM 發表

2vs2用保護
是靠另一隻pm打
1個回合已經足夠
主要都係睇使用宿ge先讀技術

替身可以捱多過一回合,下回合可攻

<<<就算雷神唔扣自己hp,比卡超比人打一樣會死

明知會比人打死,點解唔想辦法彌補呢???
作者: latios    時間: 29/5/2006 10:24 PM
原帖由 nikefootball 於 29/5/2006 22:18 發表

<<<<有冇需要呀= =

<<<<速攻PM要彌補雙防同HP低GE方法就係極快KO對手
作者: 冰嘯    時間: 29/5/2006 10:27 PM
原帖由 nikefootball 於 29/5/2006 22:18 發表

遇到連續攻擊必死

比卡超的作用是敢死隊
不顧血量而重創敵方
作者: nikefootball    時間: 29/5/2006 10:29 PM
原帖由 latios 於 29/5/2006 10:24 PM 發表

<<<<有冇需要呀= =

<<<<速攻PM要彌補雙防同HP低GE方法就係極快KO對手

你同人對打唔係浪費一隻PM試探人馬= =
'速攻PM要彌補雙防同HP低GE方法就係極快KO對手'我唔係好明
如果打唔死人,自己就會死
點解唔穩陣D,捱多幾回合?
作者: latios    時間: 29/5/2006 10:33 PM
原帖由 nikefootball 於 29/5/2006 22:29 發表

'速攻PM要彌補雙防同HP低GE方法就係極快KO對手'我唔係好明
點解唔穩陣D,捱多幾回合?

<<<對戰經常會是這樣的
不過大多是用先讀

<<<有聽過[進攻就係最好ge防守]嗎?

<<<所以以雷超果274特攻係殺唔倒人,佢都係速攻pm,殺唔倒人就會死
比卡超就有成388特攻,對手好難會唔死
作者: nikefootball    時間: 29/5/2006 10:38 PM
原帖由 latios 於 29/5/2006 10:33 PM 發表

<<<對戰經常會是這樣的
不過大多是用先讀

<<<有聽過嗎?

...

1)你用比卡超試探人不如用幸福蛋,起碼冇gum易被一招喪= =
2)但遊戲機裡係一人輪流出招wor...= =
3)比卡超特攻得雷招,如果打對雷招攻減半/地系就bye-bye了
作者: latios    時間: 29/5/2006 10:42 PM
原帖由 nikefootball 於 29/5/2006 22:38 發表

1)你用比卡超試探人不如用幸福蛋,起碼冇gum易被一招喪= =
2)但遊戲機裡係一人輪流出招wor...= =
3)比卡超特攻得雷招,如果打對雷招攻減半/地系就bye-bye了

1,佢唔係用黎試探...只係2vs2對戰中遇倒比佢快/殺唔死ge pm,就可以用保護,再用隊友pm殺掉那隻比卡超搞唔掂ge pm

2,速度快過人就可以先出招,只要呢一招ko左對手,對手就連出招都冇機會

3,你知道覺醒之力有咩野用嗎?
作者: nikefootball    時間: 29/5/2006 10:47 PM
原帖由 latios 於 29/5/2006 10:42 PM 發表

1,佢唔係用黎試探...只係2vs2對戰中遇倒比佢快/殺唔死ge pm,就可以用保護,再用隊友pm殺掉那隻比卡超搞唔掂ge pm

2,速度快過人就可以先出招,只要呢一招ko左對手,對手就連出招都冇機會

3,你知道覺醒之力有咩 ...

1)比卡超得90速,大把野速高過90la......何況呢家人人都注重速度......
2)人地隻隻100Lv......能力值滿哂......一招喪根本冇可能
3)覺醒之力係有用,不過練隻係草系ga覺醒之力好難
作者: latios    時間: 29/5/2006 10:55 PM
原帖由 nikefootball 於 29/5/2006 22:47 發表

1)比卡超得90速,大把野速高過90la......何況呢家人人都注重速度......
2)人地隻隻100Lv......能力值滿哂......一招喪根本冇可能
3)覺醒之力係有用,不過練隻係草系ga覺醒之力好難

1,玩速攻已經係好舊ge事...姨家冇咩人玩...
其實300速以上已經叫快
如果你覺得唔夠快ge,你咪用忍耐+加速果囉

2,打一d普通200特防左右ge pm已經可以扣佢差唔多300hp
如果你用比卡超打超夢夢果d高種pm,當然不能比較
你先比較下400~500種ge pm先,一招已經卓卓有除

3,世上無難事,只怕有心人
作者: nikefootball    時間: 29/5/2006 10:59 PM

作者: PlayerSaber    時間: 30/5/2006 07:56 AM
>>>起死戰術......=.=, 但對先制攻擊偏弱

2,打一d普通200特防左右ge pm已經可以扣佢差唔多300hp
>>>但即使在LB的情況下, 比卡超的十萬還是能扣Snorlax過50%HP......=.=

>>>你也可以在Box傳隻Surf比超過來吧, 只是沒個體種而已(NB更可無視這點)
作者: latios    時間: 30/5/2006 09:47 PM
原帖由 PlayerSaber 於 30/5/2006 07:56 發表
>>>起死戰術......=.=, 但對先制攻擊偏弱

>>>但即使在LB的情況下, 比卡超的十萬還是能扣Snorlax過50%HP......=.=

>>>你也可以在Box傳隻Surf比超過來吧, 只是沒個體種而已(NB更可無視這點)  

起死戰術......=.=, 但對先制攻擊偏弱
<<<對方用電光石火等招,可能會換來麻痺,咁就睇下對方搏唔搏

但即使在LB的情況下, 比卡超的十萬還是能扣Snorlax過50%HP......=.=
<<<比卡超得,但雷超唔得,所以證明雷超d威力較低...
作者: PlayerSaber    時間: 30/5/2006 09:59 PM
起死戰術......=.=, 但對先制攻擊偏弱
<<<對方用電光石火等招,可能會換來麻痺,咁就睇下對方搏唔搏

算吧, 30%機會中的機會不高, 以往來說, 我只是幸運使用到2次, 被對方該特性中過1次而已
作者: ilovetomato    時間: 30/5/2006 11:26 PM
各位會5會離左題... ?
作者: ken_030165    時間: 31/5/2006 01:13 PM
原帖由 ilovetomato 於 30/5/2006 23:26 發表
各位會5會離左題... ?

你唔好理佢地離唔離題拉...我呢個樓主睇得好入神呢~!!!

唔好理我地..你地keep住上拉~
作者: PA    時間: 31/5/2006 03:39 PM
Pikachu當然有秒殺別人的能力
沒有人叫你用Pikachu對Blissey等PM吧
過份令一隻PM完美是會有反效果的
「團結就是能量」
遇地系PM / 特防盾便換PM吧
而Pikachu加防是沒用的
就算爆防也無限抵擋CB地鼠的
作者: K龍    時間: 31/5/2006 03:46 PM
1.比卡超裝在後特攻*2,其數值遠超雷超----------這是第一點
2.雷超除特攻外整體也高過比卡超----------------------------------這是第二點

一般來說 人們喜歡在這2點上吵來吵去,但有得必有失.......

比卡超特攻*2後用雷/等120威力的招數可以一招殺大部份的pm,而且比卡超還可以有滑浪/醒覺之力等招數,在攻擊面上不是問題......
而論到速度,比卡超max速度306,雷超max速度328,相差唔多......但實戰上時這些數值的差距的確可能是阻礙勝負的關鍵....
單以一隻Flygon來說,Flygon max speed=328,以比卡超來說根本是無能為力,雷超的話還可以一拚,但注意這只是50%的機會,換走比卡超而換上防盾來擋下攻擊,或是以50%的機率作拚死一擊?這是很主觀的問題,2者是進退化之分,學到的招數大同小異,但運用上卻有差別.......

比卡超由於有道具的幫助,"特攻型"成了牠的首選.......
相反雷超雙攻種族都是90,有雙攻的可能.........
然而,實際上又是如何?
比卡超的主力特攻戰術,當換上強力的特防盾(如幸蛋/卡比)等/換上對付不了的對手(如Flygon/富迪)就要下台.....
雷超在配招上比較鬆動,萬一遇上卡比等時忍耐+上起死反而可能會逆轉局勢.......
但在努力值分配上呢?
比卡超252sa+252sp+6HP已是永恆不變的升法
反而雷超如果要達到雙攻的話在特攻,物攻和HP上要花一點技巧.......

升爆物攻,306物攻的雷超,配上升至264的速度,而其餘數值up到特攻,以全31個體去計算就是252特攻...
道具配上加速果,起死回生+10萬+忍耐/替身+醒覺之力,這或許會是雙攻雷超的配招,用處是一定有的.....至少在特防盾面前不用太無力......

比卡超的配招:滑浪/醒覺+電光+[10萬/雷//保護]
單以上面作比較的話全特攻會好易被看穿,但這種特攻的威力也是不可小看的.......
以286特防(31個體)的來說,199特攻的比超的的威力可做成420~357的damage,而218特攻就可做成461~391的傷害.......雷超方面,一招10萬也只能做成178~210的damage,運氣不好的話2招也未能ko對手.......單看戰術的話雙方也有吸引人的地方......

而在特性方面,配合忍耐/替身+起死的雷超會有30%令使出電光等招的對手麻痺,但這不成理由.......如果對手唔出招的話反而可能會換取更大的傷害,對手沒理由因為怕麻痺而唔出招.......而且30% =/=必中,這只是一招必殺命中對手的機率only......
比卡超有同樣的特性,但由於其防守能力過低,就是碰一碰也死,一般來說攻擊型pm不可能只有近身攻擊招,所以特性也很少機會發揮到作用......

好了,廢話夠多了,結論呢?
單以特攻戰術來看的話比卡超比雷超優勝......
以雙攻來看的話雷超還可以作雙刃以破對手特防盾.....
速度或許是勝利關鍵,而這也會是阻礙你到底要不要換人的因素......

都係果句,pm戰不是單挑,無人叫你只用一隻去對戰,配合隊伍去選擇吧.........也視乎樓主喜歡用特攻定雙刃了.........
作者: ken_030165    時間: 1/6/2006 09:15 PM
唔洗煩...兩隻有兩隻好...我兩隻都會用既,,,

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2