香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 有無人鍾意[側田]? [打印本頁]

作者: Nido    時間: 23/4/2006 02:20 PM
標題: 有無人鍾意[側田]?
樣子..不差,歌藝..更是不差...

我個人...非常之欣賞同傾慕佢....

又有無人鍾意唱佢既歌?
作者: 幻藍    時間: 23/4/2006 02:27 PM
沒想到nido竟然在pm區以外的地方發帖
====
側田...個名我就聽過
但係d歌完全未聽過的說=.="
作者: 貝貝☆    時間: 23/4/2006 02:30 PM
我唔鍾意香港歌手
作者: 天神    時間: 23/4/2006 02:33 PM
原帖由 Nido 於 23/4/2006 14:20 發表
樣子..不差,歌藝..更是不差...

我個人...非常之欣賞同傾慕佢....

又有無人鍾意唱佢既歌?

同你一樣,佢唱歌真係幾好聽,但唔明點解D人留意佢個頭多過留意佢D歌......
作者: 狗仔    時間: 23/4/2006 02:34 PM
側田唱歌幾好聽,我都幾支持佢

不過阿媽唔知點解話佢腳短,好矮= =
作者: ben    時間: 23/4/2006 02:35 PM
原帖由 可愛的兔兒 於 23/4/2006 14:27 發表

第一次見這會員... =.=
===========

側田那些「高音」是用假音唱的...
一個歌藝好的人絕對不會用假音來唱歌....

只是現今的香港流行「假音」,
香港人盲目地追崇假音, 覺得愈高音, 唱功愈好....
當然這想法是錯的啦....

所以我覺得側田的唱功未能以「好」來形容, 只是普普通通....
作者: 幻藍    時間: 23/4/2006 02:41 PM
原帖由 ben 於 23/4/2006 14:35 發表

===========

當然 ...

因為你從來不去pm區
=================
是這樣的嗎?=.="
想不到你對唱歌咁有研究....
作者: shihka    時間: 23/4/2006 03:03 PM
我覺得側田唱歌好好聽....但係佢成日都唔俾人睇個頭...
作者: 狗仔    時間: 23/4/2006 03:31 PM
原帖由 shihka 於 23/4/2006 15:03 發表
我覺得側田唱歌好好聽....但係佢成日都唔俾人睇個頭...

人地M字額,當然不想讓大眾知道...
不過始終被傳媒揭發了= =
作者: shihka    時間: 23/4/2006 03:37 PM
原帖由 狗仔 於 23/4/2006 15:31 發表

人地M字額,當然不想讓大眾知道...
不過始終被傳媒揭發了= =

下...佢真M字頭ar...我仲以為d傳媒作野添...

咁佢又話...演唱會時會除俾人睇ge...佢有冇ar?
作者: 幻藍    時間: 23/4/2006 03:39 PM
什麼是M字頭=.="
作者: ben    時間: 23/4/2006 04:16 PM
原帖由 可愛的兔兒 於 23/4/2006 15:39 發表
什麼是M字頭=.="

脫髮....
由太陽穴脫上去, 形成「M」字~
作者: 幻藍    時間: 23/4/2006 04:30 PM

登錄/註冊後可看大圖

這個也是?
作者: 柳絮仙    時間: 23/4/2006 04:32 PM
唱假音的確唔係幾好...
但假音好既人..功架都唔錯姐
作者: 狗仔    時間: 23/4/2006 04:33 PM
原帖由 shihka 於 23/4/2006 15:37 發表

下...佢真M字頭ar...我仲以為d傳媒作野添...

咁佢又話...演唱會時會除俾人睇ge...佢有冇ar?

你沒有看忽然一周嗎?
有相,真的是M字額
作者: Ron@MX    時間: 23/4/2006 04:44 PM
原帖由 狗仔 於 23/4/2006 16:33 發表

你沒有看忽然一周嗎?
有相,真的是M字額

可以係改圖者。
D 記者有咩做唔出?
作者: Nido    時間: 23/4/2006 06:38 PM
====
側田...個名我就聽過
但係d歌完全未聽過的說=.="

你頭一句咩意思-.-

側田D歌都未聽過...好易同人有代溝XD
同你一樣,佢唱歌真係幾好聽,但唔明點解D人留意佢個頭多過留意佢D歌......

都係因為傳媒既好事-.-
側田唱歌幾好聽,我都幾支持佢

不過阿媽唔知點解話佢腳短,好矮= =

點可以咁話人...其實我覺得佢外形都幾討好丫~個LOOK又襯佢

對,我是這區的新手XD

嗯..一般唱假音都需要用到喉嚨來發音,這會傷聲的....

但由於佢本身聲底唔夠厚,音域亦無Eason咁廣...因此用假音來唱高音也是在所難免的..

我音樂MISS都話唔教假音-.-
當然這想法是錯的啦....

或許吧...相信真的能用高音來唱高音的男歌手不多...

我所認知的大慨是張敬軒,張信哲吧...
所以我覺得側田的唱功未能以「好」來形容, 只是普普通通....

某歌詞網說他技驚四座XD

可是他在後天的努力真的不少呢
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(不知不覺地又用了半口語半書面語來留言了XD)
作者: 鴨    時間: 23/4/2006 06:48 PM
原帖由 Nido 於 23/4/2006 18:38 發表

你頭一句咩意思-.-

側田D歌都未聽過...好易同人有代溝XD

我...

香港歌從沒聽聞...
嗯..一般唱假音都需要用到喉嚨來發音,這會傷聲的....

但由於佢本身聲底唔夠厚,音域亦無Eason咁廣...因此用假音來唱高音也是在所難免的..

我音樂MISS都話唔教假音-.-

我校要入Choir就一定唱假音唱得好...orz
作者: 200254    時間: 23/4/2006 06:50 PM
我唔鍾意!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: Nido    時間: 23/4/2006 06:57 PM

不是吧...這是甚麼規例!?-.-
我唔鍾意!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

呃POST?

作者: Royal    時間: 23/4/2006 08:25 PM
講過好多次
做歌手唔係做model
對我o黎講, 一個歌手唱得好聽,
就算佢係天使既身材,魔鬼既面孔都好,
我都會support佢
---

側田其實唔差-3-只係矮左d-3-
我都信佢係M字額...否則佢一早澄清左啦-3-
佢話佢演唱會除帽,可能只係推廣策略
或者佢臨場帶假髮-3-

佢既歌...我只係聽過兩首..一首係命硬,另一首係好人
因為我冇咁多錢買正版CD=3=
作者: Nido    時間: 23/4/2006 08:43 PM
講過好多次
做歌手唔係做model
對我o黎講, 一個歌手唱得好聽,
就算佢係天使既身材,魔鬼既面孔都好,
我都會support佢

我認同..

之前好多做做下Model就走去做歌手...

依家實力派當道,為人民提升番音樂鑑賞既能力
側田其實唔差-3-只係矮左d-3-
我都信佢係M字額...否則佢一早澄清左啦-3-
佢話佢演唱會除帽,可能只係推廣策略
或者佢臨場帶假髮-3-

嗯..
佢既歌...我只係聽過兩首..一首係命硬,另一首係好人
因為我冇咁多錢買正版CD=3=

個人認為新舊兩隻碟之中,[好人]係最好聽...亦都較易上口XD
作者: KeiKei    時間: 23/4/2006 08:46 PM
佢唱歌幾好聽~我幾鐘意~佢隻新碟d歌好好聽~特別係美麗之最~決戰二世祖
作者: Nido    時間: 23/4/2006 11:08 PM
原帖由 KeiKei 於 23/4/2006 20:46 發表
佢唱歌幾好聽~我幾鐘意~佢隻新碟d歌好好聽~特別係美麗之最~決戰二世祖

仲有[得來不易],[運]都好聽...仲有[Volar]...總之成隻碟都好聽XD

期待演唱會VCD
作者: ben    時間: 25/4/2006 06:51 PM
原帖由 Nido 於 23/4/2006 20:43 發表
個人認為新舊兩隻碟之中,係最好聽...亦都較易上口XD

我唔係好認同「較易上口」...  -.-
佢d 歌高音到平常人都唱唔到...  =v=

正常黎講首歌唔會響k 房流行..因為太難唱...
作者: Nido    時間: 26/4/2006 04:55 PM
原帖由 ben 於 25/4/2006 18:51 發表

我唔係好認同「較易上口」...  -.-
佢d 歌高音到平常人都唱唔到...  =v=

正常黎講首歌唔會響k 房流行..因為太難唱...

唱的話當然不會絕對音準(尤其副歌)XD

我MUSIC MIISS話佢以前成日練,加上o係外國讀書果時成日o係酒吧度唱...

日子有功,彌補到天生聲底薄既不足...高,假音都練得好純熟...

作者: ben    時間: 26/4/2006 06:16 PM
原帖由 Nido 於 26/4/2006 16:55 發表

唱的話當然不會絕對音準(尤其副歌)XD

我MUSIC MIISS話佢以前成日練,加上o係外國讀書果時成日o係酒吧度唱...

日子有功,彌補到天生聲底薄既不足...高,假音都練得好純熟...

音不準就不叫「易上口」吧...? -.-
作者: Nido    時間: 26/4/2006 07:38 PM
原帖由 ben 於 26/4/2006 18:16 發表

音不準就不叫「易上口」吧...? -.-

是嗎?一定要絕對音準才叫易上口,那麼易上口的歌現在還真的不多...
作者: kennyyu    時間: 26/4/2006 07:56 PM
佢隻新碟真係好正 好似「情永落」
不過我都想知髮型係點= =
作者: ben    時間: 26/4/2006 08:27 PM
原帖由 Nido 於 26/4/2006 19:38 發表

是嗎?一定要絕對音準才叫易上口,那麼易上口的歌現在還真的不多...

不不....在我來說, 易上口=易唱...  =.=
作者: 貝貝☆    時間: 26/4/2006 08:45 PM
原帖由 RX78-2 於 23/4/2006 18:48 發表

我...

香港歌從沒聽聞...

對喇XDDD
從不聽香港歌XD
MP3也沒有中文的歌的說XD
作者: Nido    時間: 26/4/2006 09:10 PM
佢隻新碟真係好正 好似「情永落」
不過我都想知髮型係點= =

我鍾意就最鍾意[運],歌詞有意思有激勵作用

至於佢既發型...之前的報紙雜誌有...
不不....在我來說, 易上口=易唱...  =.=

OKOK..
對喇XDDD
從不聽香港歌XD
MP3也沒有中文的歌的說XD

之前的香港歌不值得聽,現在總值得吧...
作者: 貝貝☆    時間: 26/4/2006 11:33 PM
原帖由 Nido 於 26/4/2006 21:10 發表

我鍾意就最鍾意,歌詞有意思有激勵作用

至於佢既發型...之前的報紙雜誌有...

OKOK..

之前的香港歌不值得聽,現在總值得吧...

唱親都係親督愛愛之類...有咩好聽
作者: Nido    時間: 27/4/2006 09:34 PM
原帖由 貝貝☆ 於 26/4/2006 23:33 發表

唱親都係親督愛愛之類...有咩好聽

親督愛愛?...咩黎-.-

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2