香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 我校風波 [打印本頁]

作者: itphone    時間: 11/2/2006 11:31 AM
標題: 我校風波
各位何中的同志:

今天(2月8日)早上,我相信有不少同學跟我一樣,在打鐘前一刻踏進校門卻被當作遲到。我承認我們在打鐘前數秒才到達學校是有點不對,可是我們的的確確在8點13分前已經進入校園範圍之內,而學校將我們當作遲到是學校唔啱。                     (還我清白!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

平時,有d訓導就無咁嚴,有時打咗鐘後先入校門,都唔當遲到,但係有D訓導就剛剛好返到去,佢都當遲到。 (係唔係針對某d人先!!!!!!!!!!!!!!!)

仲有d領袖生截人遲到的時候,喺學校入面度截,d同學入咗校門但係未行過咗d領袖生就打鐘,跟住d領袖生就會截停佢哋,然後屈佢哋遲到。

最好學校喺門口劃條線,講明行過咗先唔當遲到。

仲有大家用吓個腦諗吓點解七點半果陣,隔十幾廿秒先有兩三丁人經過,學校就中門大開,到咗8點過後人多d佢就將個入口愈整愈細。究竟用意何在?

總之,我今日8點13分之前入咗校門,學校就唔應該當我遲到!!!!!!!!!!!

同我一樣今朝比人屈的同學一定要不畏強權!抗爭到底!還我清白!

一名快要離開校園的5A同學

一名同form的同學於不久回應:

雖然我並不是今早(2月8日)上學遲到的學生,但因過往亦曾有相似經驗,因而提出評論(並非有意挑起任何事端)

首先,我認為黎同學所言並非無道理,既然已經踏進了校門,為何還被視作遲到? 難道校門大閘與大堂中間之區域不視作學校範圍?!
而且,有部份同學可能只差數步便能進入校門,但是校方卻堅決的把那部份同學視為遲到."法律不外乎人情"更何況是學校? 若然是這樣,我真替那些只差數毫秒就能進校的同學不值
若然如此,我認為校方是有必要清楚準確地為遲到下一個定義,究竟是在13分不能踏進校門還是踏進大堂才被視作遲到?
其次,根據黎同學所言,學校於8時10餘分把大閘關細,用意何在?為何不能中門大開,讓同學堂堂正正大大方方的踏進校門?記得有一次,我八時9分抵達大閘,大閘已經關至不能再關之地步,稍為肥胖且背著大書包的同學已經不能進入.此又用意何在?
先談談我遲到的那次.記得是在13分鐘聲響起我才剛進了校門大閘,接著同學們便迅速趕往大堂,不知何解,當天之當值老師(不提名字)批准部份之學生進入並且不當作遲到,反而是在中途截住同學,向後半批的判刑,(亦即包括我在內),為何,同一批進入校門的學生,卻有不同之遭遇?
因此,我認為學校在為遲到下定義時,應先考慮這一點.而且我認為,當13分的鐘聲響了,老師們應因應情況而把學生分作3類:1.13分剛進校門之同學  2.只差數步之同學  3.離校門甚遠之同學.. 而且,我認為應加入撥緩衝時間作為考慮因素~ 而時間約為30 秒.
下定義最重要一點,就是所有當日當席守門口之老師之批判應該一致,絕不應如黎同學所說"有d訓導就無咁嚴,有時打鐘後先入校門,都唔當遲到;但係有D訓導就剛剛好返到去,佢都當遲到。確實"不宜異同,不宜偏私,使內外異法也!"
看到這裡,或許校方認為,同學門大可早些回校,不致於如此狼狽緊迫。可是,一點必需要知道的,就是有部份同學居所較為偏遠,難道要他們刻意早半至一小時起床,就是為了趕搭早一班車,然後在課堂上,因為睡眠不足,而導致精神委靡,無法專心上課?
雖然上述說法有點誇張,但卻有一定程度的真確性。
我亦曾問及數位在不同學校就讀之朋友,他們都說在他們的學校如果同學們不是遲到太多,老師也會通融一下,讓同學們進入。不知道學校會否以此作為參考,來下定遲到之定義?
我明白,要準確的為遲到下定義是頗為困難,但是畢竟現時之遲到定義引起部份同學不滿,因而學校有必要制定一個老師與同學皆接受之策,才能平息同學心中之不快。

有我校學生在Uwaxxx Forum發帖
呢篇o野不時update ,及可能愈打愈深,希望大家唔好覺得我煩~

見有同學幾日前終於決心用d方法去處理學校o既問題,
攪到我都想o係學校的問題上表達一d 意見......

呢間學校其實本身入面有好多問題:
1.學校政策決定者與前線工作的老師步伐極不一致,
部分老師完坐唔跟學校指引做o野,
因價值觀的不同,處事方法個個唔同
'不公'情況非常嚴重,
e.g. 有d老師郁郁就記人bad mark,有d就你上堂講電話,打機,鋤dee都唔理你.....

2.間學校係孔教的!
   唔應該用法家方法處理學生問題,
    '因材施教' o既味道極不重

3.

anyway
但我都想o係度講俾大家:
同老師相處時要明白佢地都係o係一d局限下而做事的,e.g. 做又36唔做又36
1.so,激到佢爆,佢就唔會再惹你,費事咁多pressure,一陣又跳多個......
2.有好多o野佢地成日串住曬,你就可以問一句: [ a sir, 等陣先,你係咪覺得自己好叻?]
   o既然大家都唔係叻,點解仲要扮曬權威咁呢?
3.果十個好朋友應該更效法 korea d人咁,加強組織力及資源分配等能力,令事半可功唔只幾倍
   建議e.g. 多d 傾大家面對o既困難及解決辨法
4.d 老師做o野你一旦覺得不合理,
   你可以同佢講你會去平機會,校董會,家教會投訴,<---------呢樣o野小心d講因為3大方面增加老師pressure,個老師好易又跳....
   除非你想唔開心的事件發生~
   就算你最尾冇投訴,但都可以令佢做o野唔會亂咁做~
   因為始終佢都要睇上頭面色,為又有老婆仔女等住佢地feed!@o@

給老師們的建議:
1.安安樂樂做埋呢幾年算,
   改左3 3 4 ,仲有排你受
2.你地間學校係孔教的!
   唔應該用法家方法處理學生問題,
   有損學校聲譽!
另外, 請不要執著跟住一部分有問題的校規做,
有問題就改la!
跟本有d 校規幫唔到人o既
定校規都要有合理原因丫
e.g. 想人地校服齊整,唔使突登 蚊高人件3睇人有冇帶belt帶
  如果個人著緊冷3,有冇帶BELT帶 跟本對佢o既外觀整齊與否冇關係,因你都睇唔到~
socks 都係一樣,人地條褲姐住曬,你都要蚊高人,是否略忺理智呢?

大家怎樣看?
我只會覺得
Uwaxxx Forum那篇極不理智
作者: Royal    時間: 11/2/2006 03:32 PM
我間學校7:55-7:59雖然當遲到, 會記學號
但係唔會印o係成績表度, 只係會做一個record
8:00之後先當遲到...
學生一般7:55:10前踏入學校大堂都唔會記名...
(十秒應該夠時間由學校大門到學校大堂)

你地8:13先當遲到已算幸運...
---

我學校一直鼓勵學生唔好臨尾幾分鐘先返o黎
講真...我真係唔信起身起早幾個字影響會咁大...
如果果幾個字對你咁重要, 你前果晚點解唔早幾個字訓?
作者: 莫邪    時間: 11/2/2006 04:27 PM
我校以前是8:00打鐘的, 不過在8:08時會先打鐘一次, 8:00前進入校門不當遲
現在改了8:05, 沒有了前鐘, 不過, 同一批人(因為地鐵, 所以都是一批批的), 只要是趕進校門都不算遲(校園關了3/4),  

我自己是很懶的, 在打鐘前一、兩分鐘才進校園, 有一次一進校園就打鐘, 一大批人趕著在打完鐘先進(大約十秒), 沒有人當做遲到。

我覺得, 學校方面在快到打鐘時間預先關小一些沒有問題, 重要的是, 訓導有在校門看, 哪些人是可算不遲到的(有心趕那些吧? )
作者: 鴨    時間: 11/2/2006 04:47 PM
我校8:10上課..
8:05第一次鐘...
我試過一次在8:20分才回校..
如果領袖生不是天天見你...
就問一問理由和說一說教就算..
還有我校老師說只要不給領袖生記名...
多遲也不要緊...(但當然不要太遲)
雖然我覺得這方法有一點太縱容學生...
但可以確保你不會被屈....
還有可以上訴...
================

我覺得你校好像有一點屈人的感覺..
響鐘前踏進校門還會被罰...
作者: secret    時間: 11/2/2006 08:15 PM
我校是8:00未進入課室就作遲到論,雖然我幾乎天天都是8:02-04才進入課室,但卻從來未遲到 XDDDDDD
原因:我一早(約7:40)回到學校,然後立即去宗教館副堂靈修,靈修完才回課室,造成天天「遲到」的假象XDDDD
(家中兒童切勿模仿)
作者: 幻藍    時間: 12/2/2006 01:01 AM
我每天都很早回到學校 , 沒有這種問題~.~
作者: pichu    時間: 16/2/2006 08:44 PM
反而我校的人遲到是遲幾分鐘- -
衝門而入的另計一樣 (當二分一個遲到 = =,不用留堂)

最下那個果然是..- -

我校在這方面問題不大
反而行政方面實在太離譜- -
作者: yat    時間: 16/2/2006 09:01 PM
下.......我個次遲左5分鐘~個老師都照比我地入....(有10個到)
作者: 夢幻蔚藍    時間: 27/2/2006 06:40 AM
to itphone :

聽你分享, 我才知原來你是就讀何郭佩珍中學的....
聽講.. 連間小學都係咁.. 分明就是「一條龍」的辦學模式.. = =
多數姓「屈」的呀 SIR 都是忠於儒學教義.. 我仲聽講很多老師都是那 XX 學院派來的....
儒學者在我印象中... 既老套兼守舊.. 又古版... 同古代學者冇咩分別..
郁o的就渣正o黎做.. 極之嚴酷.. 從來都是有過之而冇不及... 簡直就過分得要命...
總之... 孔教思想..不恭則可畏也... 無言..
我想問你地o的高 form駛唔駛修論語.. even 會考倫語...
How about the A - Level students??

我間沐恩唔鬆唔嚴岩岩好咁啦 = = (BUT 都唔可以排除那些勁 BT 的呀 SIR...)
不過, 好采我讀o個間係基督教學校..
全校老師包括校長都是信奉那位教導世人要原諒人「七十七」次的耶穌基督...
否則.. 下場不比你好過..  = =
作者: pikahin    時間: 27/2/2006 12:11 PM
原帖由 yiuyinchow 於 27/2/2006 06:40 發表

聽講.. 連間小學都係咁.. 分明就是「一條龍」的辦學模式.. = =
多數姓「屈」的呀 SIR 都是忠於儒學教義.. 我仲聽講很多老師都是那 XX 學院派來 ...

你句[下場不比你好過]咁得人驚的~~~何解呢???
作者: 綿羊    時間: 27/2/2006 07:30 PM
咪Q讀吖笨             
作者: 莫邪    時間: 27/2/2006 08:28 PM
原帖由 綿羊 於 27/2/2006 07:30 PM 發表
咪Q讀吖笨             

呵呵,還真老實不客氣。
作者: secret    時間: 27/2/2006 08:52 PM
原帖由 yiuyinchow 於 27/2/2006 06:40 發表

多數姓「屈」的呀 SIR 都是忠於儒學教義.. 我仲聽講很多老師都是那 XX 學院派來 ...

離一離題:
雖然耶穌說的是原諒別人七十個七次,但其實意思是不計次數地寬恕人
(即無限次)
*七在當時的社會有特殊意義...
作者: 夢幻蔚藍    時間: 27/2/2006 10:15 PM
你句[下場不比你好過]咁得人驚的~~~何解呢???

<<基督教學校冇咁嚴 (大多數的說)... 如果換轉是我入讀那些異教的學校.. 我寧遠轉校好過... = =

咪Q讀
作者: pichu    時間: 27/2/2006 10:32 PM
小小嚴我覺得不是大問題
離譜的嚴就是問題了

綿羊好直- -
我校訓導恨我地上中四
之後就可以話九年免費教育完左
可以選唔讀XD
串到班搗亂分子收曬聲- -
但係冇人有改到
期待中五趕人走中..
作者: 夢幻蔚藍    時間: 27/2/2006 11:00 PM
原帖由 pichu 於 27/2/2006 22:32 發表
小小嚴我覺得不是大問題
離譜的嚴就是問題了

綿羊好直- -
我校訓導恨我地上中四
之後就可以話九年免費教育完左
可以選唔讀XD
串到班搗亂分子收曬聲- -
但係冇人有改到
期待中五趕人走中..

你意思是令校o的訓導針對你地o個屆..
相信今屆令校的 F. 5 都未必能倖免吧..
我也倒覺得我校 D Students' Quality 由89年o個屆開始就一年比一年差...

大家有冇發覺 86 同 88 兩屈D Student 的成績特別漂青... = =
唔知有冇人讀緊o個間學校係一年比一年好既呢....??

待 89 年果班人會考放榜時.. 就知道我地間學校的成績有幾爆冷.. = =
話唔定可能仲會掉 grade tim ...
當然.. 我希望我間學校一世都係 Band 1 EMI SS la... =w=

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2